user preferences

Search author name words: MACG

23 augustus 1927: Sacco & Vanzetti

category internationaal | geschiedenis van het anarchisme | persbericht author Monday September 10, 2007 18:47author by FdCA-OAE-AL-ZACF-WSM-MACG-AKI-RL-WSA-OCL Report this post to the editors

23 augustus 1927: 80 jaar geleden vermoordden de staat Massachussets en de regering van de VS Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti op de elektrische stoel, twee Italiaanse emigranten die schuldig waren omdat ze anarchisten en radicale arbeidsactivisten en anti-militaristische activisten waren.


23 augustus 1927

80 jaar geleden vermoordden de staat Massachussets en de regering van de VS Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti op de elektrische stoel, twee Italiaanse emigranten die schuldig waren omdat ze anarchisten en radicale arbeidsactivisten en anti-militaristische activisten waren.

Het was minister van justitie Palmer die aanzette tot het beleid van terreur die in de late jaren '10 en vroege jaren '20 bedoeld was om de straten vrij te maken van immigranten radicalen, anarchisten en communisten die tegen de regering waren en actief waren bij de vakbondsstrijd en stakingen uit die tijd. Echter, het beleid werd uitgevoerd door de rechter, Thayer, en Fuller, de gouverneur van de staat. Sacco en Vanzetti werden vermoord omdat ze “schofterige anarchisten” waren, hoewel de aanklacht van het plegen van een aanslag tegen hen werd ingetrokken. In 1977 sprak de gouverneur ze officieel vrij. Het was een juridische fout. Een doodvonnis te veel.

Nu zijn de verschrikking van die “fout”, de berichten over de enorme wereldwijde mobilisaties die een herziening van het vonnis en erkenning van de onschuld van Nick en Bart eisten, onderdeel van het collectieve geheugen van de arbeidersbeweging en de revolutionaire beweging.

Omdat de verschrikking niet alleen ligt in de doodstraf, die nog steeds niet is afgeschaft, maar ook in de repressieve hardnekkigheid van de staat die in de jaren '20 in de VS, zoals in andere staten in de hele wereld zelfs nu, al degenen die zich verzetten tegen en die strijden tegen een politiek systeem dat gebaseerd is op autoriteit en een economisch systeem dat gebaseerd is op uitbuiting en ongelijkheid vervolgden tot de dood. Sacco en Vanzetti waren toen net zo schuldig als zo veel proletariërs nu die zichzelf organiseren en vormen van strijd voor arbeidersrechten organiseren, voor de anti-kapitalistische revolutie. In 1920 werden Sacco en Vanzetti gearresteerd vlak voor een demonstratie waar ze zich zouden keren tegen de dood van een van hun kameraden, Andrea Salsedo, die uit een raam op de 14^e verdieping van een gebouw van Justitie “viel”.

Sacco werkte in een schoenen fabriek in Massachussets. Hij had een gezin, hij werkte zes dagen per week, tien uur per dag. Maar hij was toen ook actief in arbeiders demonstraties, demonstraties waarin de arbeiders betere lonen en arbeidsvoorwaarden eisten. En het was vanwege deze activiteiten dat hij in 1916 was gearresteerd.

Vanzetti had veel verschillende banen. In 1916 leidde hij een staking bij een touwen fabriek. Later werkte hij voor zichzelf, als een vishandelaar.

Het was in dat jaar dat “Nick en Bart” elkaar ontmoetten en samen sloten ze zich aan bij een Italiaans-Amerikaanse anarchistische groep, waarvan iedereen naar Mexico vluchtte om aan de militaire dienstplicht te ontkomen. Ze waren ook anti-militaristische activisten.

In 1920 werden ze gearresteerd vanwege hun politieke - en vakbond activiteiten, hoewel ze geen strafblad hadden. In een opzetje werden ze aangeklaagd voor de moord op een beveiligingsman. Toen, in 1927, werden ze op de elektrische stoel vermoord. Slechts twee meer van de duizenden vakbondsactivisten en revolutionairen die in deze jaren in het “land van de vrijheid” “verdwenen”. Naar hen, naar hun vormen van strijd, gaan onze gedachten uit. Aan hen dragen we nu onze vormen van strijd op voor de zelfde waarden en rechten, tegen repressie en de doodstraf.

Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCA (Italië)
Omospondia Anarkhikon Ellados - OAE (Griekenland)
Alternative Libertaire - AL (Frankrijk)
Zabalaza Anarchist Communist Federation - ZACF (Zuid Afrika)
Workers Solidarity Movement - WSM (Ierland)
Anarsist Komunist Inisiyatif - AKI (Turkije)
Melbourne Anarchist Communist Group - MACG (Australië)
Red Libertaria de Buenos Aires (Argentinië)
Workers Solidarity Alliance (de VS)
Organización Comunista Libertaria - OCL (Chili)

23 augustus 2007

[Translation by a-infos-nl]

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]