user preferences

Search author name words: Jonathan Payn

Σχετικά με τους «ρατσιστές αναρχικούς»

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Τοπικές Επαφές | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday June 28, 2007 11:54author by Jonathan Payne - ZACF (southern Africa) - Anarkismo Report this post to the editors

Δήλωση της ZACF

Ακροδεξιοί άλλαξαν οδικές πινακίδες με ονόματα του απελευθερωτικού κινήματος των μαύρων με ονόματα ηγετών των Μπόερς, αλλά ο τοπικός Δήμος απέδωσε την ευθύνη σε… «ρατσιστές αναρχικούς»!

Ακροδεξιοί στην πόλη Potchefstroom της Νότιας Αφρικής άλλαξαν οδικές πινακίδες που έφεραν ονόματα του απελευθερωτικού κινήματος των μαύρων με ονόματα ηγετών των Μπόερς, αλλά ο τοπικός Δήμος απέδωσε την ευθύνη σε… «ρατσιστές αναρχικούς»!

Η Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF – Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Zabalaza) της Νότιας Αφρικής και Ζουαζιλάνδης, επισημαίνει με ενδιαφέρον ότι η απόσυρση και μετέπειτα μετονομασία των οδικών πινακίδων στην πόλη Potchefstroom αποδόθηκε από τον εκπρόσωπο του τοπικού Δήμου Kaiser Mohau χωρίς καμιά απόδειξη σε «ρατσιστές αναρχικούς».

Υποθέτουμε ότι ο Mohau είναι απλώς αφελής πολιτικά όσον αφορά αυτή την κωμικοτραγική απόδοση ευθυνών για τις πράξεις αυτές βανδαλισμού. Ωστόσο, τα σχόλιά του έχουν στόχο να κηλιδώσουν το καλό όνομα του μικρού αλλά αρκετά δραστήριου αναρχικού κινήματος της Νότιας Αφρικής.

Η ZACF επιθυμεί να επισημάνει ότι τα πρώτα εργατικά συνδικάτα εγχρώμων εργατών στη Ν. Αφρική, όπως η IWA (Industrial Workers of Africa) που ιδρύθηκαν το 1917 και το Indian Workers Industrial Union (Βιομηχανικό Συνδικάτο Ινδών Εργατών) που ιδρύθηκε το 1919, συγκροτήθηκαν από αναρχοσυνδικαλιστές κάθε χρώματος, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστών Thomas William “Bill” Thibedi (που αργότερα έγινε κομμουνιστής), Bernard Sigamoney, Andrew Dunbar και Johnny Gomas.

Ο αντιρατσισμός ήταν πάντα και παραμένει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του αγώνα του αναρχικού κινήματος. Σήμερα η ZACF, διεξάγει μια δημιουγική εποικοδομητική εργασία και στις διάφορες πόλεις και χωριά της Νότιας Αφρικής και στο εσωτερικό των κινημάτων για τη δημοκρατία στη Ζουαζιλάνδη και στη Ζιμπάμπουε. Άλλοι αναρχικοί είναι, κατά παρόμοιο τρόπο, αναμειγμένοι σε προοδευτικούς αγώνες όπου δεν γίνεται διάκριση γένους, χρώματος και φυλής.

Ο βανδαλισμός των πινακίδων στο Potchefstroom, όπου ονόματα του απελευθερωτικού κινήματος των μαύρων, όπως ο Νέλσον Μαντέλα και άλλοι, αντικαταστάθηκαν με ονόματα ηγετών των Μπόερς, όπως ο Koos de la Rey, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δράστες είναι ακροδεξιοί οι οποίοι αντιδρούν στο μετασχηματισμό της Ν. Αφρικής και όχι από αριστερούς στους οποίους εμείς οι αναρχικοί θεωρούμε με υπερηφάνεια ότι συγκαταλεγόμαστε.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας και τότε θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια περισσότερο πολιτική ανάλυση απ’ ό,τι ο κ. Mohau.

Για την ZACF

Jonathan Payne, γραμματέας της Ομοσπονδίας

http://www.zabalaza.net/

* Δημοσιεύτηκε στο Anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 27/6/2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]