user preferences

Οδοφράγματα ξανά στην Oaxaca

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Monday June 18, 2007 13:27author by «Ανταποκριτής» Report this post to the editors

Χιλιάδες διαδηλωτές στις 14 Ιούνη 2007

Στις 14 Ιούνη 2007 εκατοντάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στην πόλη της Oaxaca και τα οδοφράγματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους σχεδόν παντού στην πόλη.

Στις 14 Ιούνη 2007, στην πρώτη επέτειο από τη βίαιη προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης της Oaxaca να εκδιώξει τους απεργούς δάσκαλους, εκατοντάδες χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στην πόλη της Oaxaca και τα οδοφράγματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους σχεδόν παντού στην πόλη.

Γύρω στις 5 το πρωί της 14ης Ιούνη 2007, εκατοντάδες πυροτεχνήματα κάλυψαν τον ουρανό της πόλης της Oaxaca και άρχισαν σιγά-σιγά οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διαδήλωση κέντρο της πόλης. Τα γνωστά συνθήματα άρχισαν να ακούγονται και πάλι: «Εάν ο Ulises δεν παραιτηθεί, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνευση!» και άλλα.

Η μέρα αυτή δεν ήταν όπως όλες οι άλλες για την Oaxaca. Ήταν η πρώτη επέτειος, ένας χρόνος από τη βίαιη προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης της Oaxaca να εκδιώξει τους απεργούς δάσκαλους, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε καθιστική απεργία στην πλατεία Zocalo. Τα γεγονότα της ημέρας αυτής οδήγησαν σε μια αλυσίδα άλλων γεγονότων που, με τη σειρά τους, συνέθεσαν μια εξέγερση σε όλη σχεδόν τη επικράτεια της επαρχίας της Oaxaca και τη συγκρότηση ενός λαϊκού κινήματος αποτελούμενου από εκατομμύρια συμμετέχοντες που απαίτησε την οριστική απομάκρυνση του ακροδεξιού κυβερνήτη Ulises Ruiz καθώς και την αντικατάσταση ολόκληρης της τοπικής κυβέρνησης με λαϊκές συνελεύσεις.

Μέσα από το κίνημα αυτό συγκροτήθηκε μια πλατιά οργάνωση-ομπρέλα αποτελούμενη από χιλιάδες τοπικές ομάδες και συσπειρώσεις πολιτών, την Peoples’ Popular Assembly of Oaxaca (APPO – Λαϊκή Συνέλευση της Oaxaca). Αντικαθιστώντας την τοπική κυβέρνηση, η APPO έζησε για περίπου 5 μήνες στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της επαρχίας μέχρι που το κίνημα κατεστάλη άγρια από τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας τον Οκτώβρη του 2006.

Νωρίς το απόγευμα της 14ης Ιούνη 2007, συγκροτήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση από πάνω από 300.000 άτομα που άρχισε να φτάνει στην πλατεία Zocalo στο κέντρο της πόλης της Oaxaca. Η διαδήλωση άρχισε από το αεροδρόμιο που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και όταν η κεφαλή της έφτανε στη Zocalo τότε ξεκινούσαν οι τελευταίοι διαδηλωτές από το αεροδρόμιο. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και μπλοκ από την Chiapas, τη Michoacan και άλλες επαρχίες του Μεξικού.

Γύρω στις 7 το απόγευμα, τα οδοφράγματα εμφανίστηκαν ξανά στους δρόμους της Oaxaca, για πρώτη φορά μετά το Νοέμβρη. Οι διαδηλωτές ύψωναν οδοφράγματα αυθόρμητα και τουλάχιστον δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες μπλοκάρισαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Για να ενισχυθούν τα οδοφράγματα αυτά πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε ολόγυρά τους και η όλη ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης θύμιζε γιορτή.

Βέβαια, το κίνημα για την εκδίωξη του Ulises Ruiz και την αντικατάσταση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης με λαϊκές συνελεύσεις, κατεστάλη βίαια και αρκετά μέλη του αναγκάστηκαν να περάσουν στην παρανομία, ειδικά μετά τις άγριες μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις 25 Νοέμβρη 2006. Ωστόσο, ο αγώνας στην Oaxaca φαίνεται ότι δεν έχει σιγήσει.

Την Πρωτομαγιά και στις 14 Ιούνη 2007, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Oaxaca, σε μια επίδειξη δύναμης και ένδειξης συνεχούς αγώνα από το λαό της Oaxacan για δικαιοσύνη και αυτονομία.

* Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 18/6/2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]