user preferences

Ημέρα αγώνα και σκέψης

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday May 06, 2007 18:00author by Working Class Unitedauthor email workingclassunited at gmail dot com Report this post to the editors

Πρωτομαγιά: Τι σημαίνει για μας

Ανακοίνωση της συσπείρωσης Working Class United που δημοσιεύτηκε στο http://workingclassunited.googlepages.com

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται διεθνώς ως ημέρα μνήμης και τιμής των όσων κερδήθηκαν από την ταξική πάλη, συμβάλλοντας στην ανόρθωση του βιοτικού μας επιπέδου. Ονομάζεται, επίσης, «Ημέρα της Εργασίας» ή «Διεθνής Ημέρα των Εργατών». Ως δημόσια αργία, η ημέρα έλκει την καταγωγή της από τη μνήμη των ταραχών στο Haymarket του Σικάγου, στις 4 Μάη 1886, στα πλαίσια της τότε αυξανόμενης πάλης για εργάσιμη ημέρα των 8 ωρών. Αλλά καθώς ο αγώνας και η επιτυχία της εργάσιμης ημέρας των 8 ωρών έχουν γίνει σημείο εστίασης της ιστορίας της εργατικής τάξης, τόσο η ημέρα της Πρωτομαγιάς έχει ξεπεράσει τον εορτασμό ενός απομονωμένου γεγονότος και είναι τώρα καιρός να επανεκτιμήσουμε όλα τα επιτεύγματα της τάξης μας σε κάθε χρόνο και τοποθεσία.

Ακριβώς λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Απρίλη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία γιόρτασαν μια αρκετά δημοφιλή ημέρα, αυτή των ANZACS. Η παρούσα αυτή κατάσταση είναι εξαιρετικά λυπηρή καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιτυχία της προπαγάνδας των πολυεθνικών καθώς επίσης και μπροστά στην τρέχουσα αδυναμία μας ως ενωμένη τάξη, δεδομένου ότι η δόξα και η ύμνηση του πολέμου φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα γεγονότα για τις περισσότερες εργατικές οικογένειες απ’ ό,τι η Πρωτομαγιά.

Αλλά, όμως, το γεγονός είναι ότι όλα τα καλά πράγματα που απολαμβάνουμε στη ζωή μας σήμερα προέρχονται από την ταξική πάλη και απαιτούμε περισσότερα για μας. Είτε απολαμβάνουμε διάφορες ανέσεις είτε ξοδεύουμε το χρόνο μας με τους φίλους μας είτε έχουμε κάποιο διαθέσιμο εισόδημα για διάφορες πολυτέλειες, όλα αυτά τα πράγματα προήλθαν από τη μαχητικότητα της εργατικής τάξης. Ακόμη και η τεχνολογία με την οποία εξοικονομείται εργασία προέρχεται από τη μαχητικότητα αυτή, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να αντικαταστήσει τους απειθείς εργαζομένους με μηχανές.

Και εάν βραχυπρόθεσμα η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντιά μας με τη μορφή της ανεργίας, μπορούμε να απαντήσουμε απαιτώντας λιγότερη εργασία. Η εβδομάδα 36 ωρών έχει ήδη εφαρμοσθεί στο δημόσιο τομέα. Γιατί όχι και στον ιδιωτικό; Και τι θα γίνει εάν ναυπηγήσουμε λιγότερα πολεμικά πλοία, τεθωρακισμένα και βόμβες και οι στρατιώτες και οι πολιτικοί συμβάλουν και αυτοί στην παραγωγή; Πώς θα μοιάζει μια εργάσιμη εβδομάδα τότε;

Το γεγονός ότι κάποιες χιλιάδες πέθαναν σε μια παραλία στην Τουρκία για τη βρετανική αυτοκρατορία δεν ήταν κάτι που προώθησε τα συμφέροντά μας. Ούτε ξέρουμε ποιο θα ήταν το βιοτικό μας επίπεδό τώρα εάν η Ιαπωνία είχε κερδίσει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τωρινοί πόλεμοι για το πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο φαίνεται ότι ωθούν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Το μόνο καθορισμένο πράγμα που ξέρουμε ότι είναι ότι όλα τα σημερινά καλά πράγματα προέρχονται από την κοινή μας πάλη ως τάξη και απαιτούμε περισσότερα για μας. Η Πρωτομαγιά είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μελετήσουμε και να συζητήσουμε για τις προτεραιότητές μας.

Working Class United (Ενωμένη Εργατική Τάξη)

* Η Working Class United είναι μια νέα συσπείρωση που συγκεντρώνει αναρχικούς, αναρχοσυνδικαλιστές και ελευθεριακούς κομμουνιστές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μέσω της χρήσης (και) του ίντερνετ. Για τις απόψεις της συσπείρωσης μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://workingclassunited.googlepages.com Για επικοινωνία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση workingclassunited@gmail.com Το παρόν κείμενο πάρθηκε από το A-Infos. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 5 Μάη 2007.

Related Link: http://workingclassunited.googlepages.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]