user preferences

Τέρμα στον πατριωτικό μύθο

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday April 28, 2007 10:20author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismoauthor email macg1984 at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Τέρμα στη μιλιταριστική προπαγάνδα

Μια προκήρυξη της Melbourne Anarchist Communist Group (MACG)

Gallipoli (Καλλίπολη)

Τον Απρίλιο του 1915, αυστραλιανά και άλλα στρατεύματα της βρετανικής αυτοκρατορίας επιτέθηκαν στην Τουρκία, σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να τεθεί εκτός μάχης από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένας δευτερεύων σύμμαχος της Γερμανίας. Πολλοί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν, αλλά γεννήθηκε ένας μύθος. Σύμφωνα μ’ αυτόν τον μύθο, οι Αυστραλοί είναι σκληροί, τίμιοι, «ασεβείς» προς την εξουσία, σφόδρα πιστοί και με θάρρος σε θρυλικές αναλογίες. Επιπλέον, οι αρετές αυτές βρίσκονται σωσσωρευμένες στο μέσο Αυστραλό «σκαπανέα» (σ.τ.μ.: digger στα αγγλικά, εννοώντας τον απλό Αυστραλό στρατιώτη). Και, σύμφωνα με το μύθο αυτό, οι ιδιότητες αυτές είναι μόνο αυστραλιανές.

Ο ιμπεριαλισμός σήμερα σε αυστραλιανή εκδοχή

Σήμερα, Αυστραλοί στρατιώτες δρουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ως δευτερεύοντες φορείς που υποστηρίζουν τον αποτυχημένο «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ. Οι ενέργειες αυτές είναι πράξεις της γενικότερης αυστραλιανής συμμαχίας με τη μεγάλη και ισχυρή αμερικανή φίλη της και δεν έχουν καμία σχέση με τις προφάσεις που χρησιμοποιούνται σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυστραλιανά στρατεύματα έχουν, επίσης, καταλάβει το Ανατολικό Τιμόρ και τα Νησιά Σολομώντα, ενώ επέστρεψαν πρόσφατα από τα νησιά Τόγκα (σ.τ.μ.: όλα αυτά είναι νησιά του γενικότερου νησιωτικού συμπλέγματος του Ν.Α.Ειρηνικού που βρίσκονται σε εμφύλιες διαμάχες, έχουν ασταθή καθεστώτα κ.λπ.). Οι ενέργειες αυτές γίνονται για τη διατήρηση του ελέγχου εκ μέρους της Αυστραλίας σε βάρος των μικρότερων γειτόνων της και των νησιών του Ειρηνικού.

Πατριωτισμός και μιλιταρισμός

Είναι δύσκολο να εξαφανισθεί η πατριωτική και στρατοκρατική προπαγάνδα στις μέρες μας. Και η κυβέρνηση Howard και το Εργατικό Κόμμα (ALP) είναι αφοσιωμένοι ενισχυτές του μιλιταρισμού και η χειρότερη κριτική που μπορούν να απευθύνουν σε κάποιον που τους αμφισβητεί είναι ο χαρακτηρισμός «μη Αυστραλός» («un-Australian»). Με την προώθηση των μιλιταριστικών μύθων και της πατριωτικής προπαγάνδας, προσπαθούν να καταστήσουν αδύνατη την κριτική στο μιλιταρισμό με οποιοδήποτε τρόπο και να αναγκάσουν τον κόσμο να υποστηρίξει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να θέσουν ένα τέρμα στον πόλεμο

Ο πόλεμος είναι ενδημικός στον καπιταλισμό. Κάθε εθνική καπιταλιστική τάξη απασχολεί τους στρατιωτικούς της για να προωθεί τα συμφέροντά της σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας της αλλά και αυτής άλλων καπιταλιστικών τάξεων. Οι εργαζόμενοι στην Αυστραλία, εντούτοις, έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα με τους εργαζομένους των άλλων χωρών απ’ ό,τι με τους «δικούς μας» καπιταλιστές εξουσιαστές. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών πολέμων της αυστραλιανής κυβέρνησης. Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και εδώ παλεύουμε και πεθαίνουμε, ενώ τα αφεντικά είναι ασφαλή και συγκεντρώνουν κέρδη. Αλλά μπορούμε να θέσουμε ένα τέρμα στον πόλεμο με το να αρνηθούμε να υποστηρίξουμε κυβερνήσεις που πηγαίνουν σ’ αυτόν. Με την άρνησή μας να παράσχουμε κάθε βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις. Με την άρνησή μας να συμμετέχουμε στους πολέμους τους. Και μπορούμε να κάνουμε μια επανάσταση ώστε να θέσουμε ένα τέλος στον καπιταλισμό, σε όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους στρατούς σε παγκόσμια κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ειρήνης και ισότητας.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Melbourne Anarchist Communist Group (MACG – Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης)

25 Απρίλη 2007

* Προκήρυξη που μοιράστηκε στις 25 Απρίλη 2007, σε αντιπολεμική εκδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία που διατηρούσε η IWW στο κέντρο της Μελβούρνης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η IWW (Industrial Workers of the World – Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου) ήταν η μόνη οργάνωση στην Αυστραλία της εποχής που κάλεσε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο και την επιστράτευση, με αποτέλεσμα συλλήψεις, δίκες, φυλακίσεις ή απελάσεις των μελών της και κλείσιμο των εντύπων και των γραφείων της. Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 27/4/2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]