user preferences

Saddam Hussein: Dood van een tiran

category mashriq / arabia / iraq | imperialisme / oorlog | opinion/analysis author Monday April 16, 2007 20:18author by "The Anvil" - MACGauthor email macg1984 at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Over de executie van Saddam Hussein

Saddam Hussein, afgezette dictator van Irak, is geëxecuteerd. Je kunt niet zeggen dat hij er niet om vroeg. Zijn heerschappij was een heerschappij van terreur, compleet met systematische marteling, willekeurige executies, en collectieve straffen.


Dood van een tiran


Saddam Hussein, afgezette dictator van Irak, is geëxecuteerd. Je kunt niet zeggen dat hij er niet om vroeg. Zijn heerschappij was een heerschappij van terreur, compleet met systematische marteling, willekeurige executies, en collectieve straffen. Hij gebruikte chemische wapens tegen de Koerden en inwoners van Iran en vernietigde de moerassen van de lagere Tigris en Eufraat om de Marsh Arabieren te verdrijven. Hij was een monster en volgens zijn eigen maatstaven verdiende hij te sterven.

De doodstraf is barbarisme

Het zou echter een ernstige fout zijn om hier te eindigen. Saddam moge gerechtigheid hebben gekregen volgens zijn maatstaven, maar we moeten leven volgens onze eigen maatstaven. Zijn executie was een handhaving van zijn eigen brutaliteit en zal meer vuur leveren voor de kringloop van wreedheid die het VS imperialisme en godsdienstige reactie opleggen aan Irak. Inderdaad, de bewakers waren van Muqtada al-Sadr’s Mahdi Leger en bespotten hem met sektarische beledigingen. En om te benadrukken wat voor soort mensen ze waren publiceerden ze de video. De doodstraf is barbarisme. De staat heeft geen recht om een leven te nemen, zelfs als dit overeen zou komen met de maatstaven van het slachtoffer.

Met spoed naar de galg

Maar er is meer. Saddam werd niet geëxecuteerd om hem voor zijn misdaden te straffen, maar om de misdaden van de Verenigde Staten en andere imperialistische landen toe te dekken. Hij kreeg een door de VS gecontroleerd show proces in een kangaroe rechtbank, waarbij hij werd aangeklaagd voor een van zijn mindere gruwelijkheden en werd opgehangen voordat hij kon worden vervolgd voor zijn grote gruwelijkheden. Dit was bewust. Als Saddam zou zijn vervolgd voor het bloedbad in Halabja in 1988, bijvoorbeeld, had hij zich kunnen verantwoorden en uitleggen wie hem de ingrediënten voor zijn chemische wapens leverden en hoe het ministerie van buitenlandse zaken van de VS hem had gedekt door Iran de schuld te geven van het bloedbad. In soortgelijke zin zou vervolging voor andere misdaden als de invasie van Iran of het bloedbad van de Shi’ieten hebben geleid tot blootstelling in de rechtbank van officials uit de VS die met hem hadden samengewerkt op ieder punt van zijn criminele carriere.

Een klap van gangsters

Saddam’s executie was een sektarische moord door een bende moordenaars, maar het was ook een klap van gangsters om hem tot zwijgen te brengen, door veel grotere criminelen die hun uiterste best doen om niet verantwoordelijk te worden gesteld voor hun eigen misdaden. Slechts de arbeidersklasse kan de Verenigde Staten en andere imperialistische machten verslaan en hun heersers voor het gerecht brengen. Laten we daar mee beginnen.
Dit artikel komt uit het eerste nummer (februari-maart 2007) van "The Anvil", het bulletin van de Melbourne Anarchist Communist Group (MACG).

Translation by a-infos-nl

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]