user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week
Recent articles by OAE-Greece

text«Μαύρα Γράμμα&#... 0 comments

textΟ άγνωστος στ&#... 0 comments

textΟικολόγοι το ... 0 comments

Recent Articles about Βαλκανικές Χώρες Λαϊκοί Αγώνες

Οι φασίστες μ&#... Jan 15 18 by "Μαύρο και Κόκκινο"

Revueltas masivas en Eslovenia Jan 07 13 by Federacija za anarhistično organiziranje

Μαζικές εξεγ ... Dec 18 12 by Ομοσπονδία για την Αναρχική Οργάνωση Σλοβενίας

«Το Χρονικό της πτώσης του Σ. Μιλόσεβιτς»

category Βαλκανικές Χώρες | Λαϊκοί Αγώνες | Κριτική / Παρουσίαση author Friday March 02, 2007 18:42author by OAE-Greece - Anarkismoauthor email outetheos at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Του Τάκη Γιαννικάκη, εκδόσεις «Άρδην»

Παρουσίαση του βιβλίου του μέλους της ΟΑΕ, Τ. Γιαννικάκη «Το Χρονικό της πτώσης του Σ. Μιλόσεβιτς», εκδόσεις «Άρδην», Αθήνα 2007, σελ. 96

Σε προηγούμενο φύλλο των «Μαύρων Γραμμάτων» (Νο 7, Μάης 2006), με αφορμή τον θάνατο-δολοφονία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχαμε ασχοληθεί με το ζήτημα των πολέμων και των εθνικισμών που έχουν προκύψει από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα στην περιοχή της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα με την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «Το Χρονικό της πτώσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» από τις ελευθεριακές εκδόσεις «Άρδην», έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε όλο το χρονικό της πτώσης του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και το ρόλο που διαδραμάτισε το σερβικό κράτος όταν ήταν υπό την διεύθυνσή του. Ο συγγραφέας του βιβλίου (και μέλος της ΟΑΕ) Τάκης Γιαννικάκης, έζησε στο Βελιγράδι από το 1985 έως το 2001 και συμμετείχε στα αντικαθεστωτικά γεγονότα που περιγράφει.

Τα βασικά συμπεράσματα που αναδεικνύονται από αυτό το βιβλίο είναι τα εξής:

1. Η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Τίτο υπήρξε ένα κρατικό εξουσιαστικό μοντέλο και όχι αυτοδιαχειριζόμενο-αυτοδιευθυνόμενο.

2. Η διάλυση της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, οι πόλεμοι και οι σφαγές που ακολούθησαν, προήλθαν εκ των έσω και είχαν άμεση σχέση με τον εθνικισμό που αναδύθηκε στη δεκαετία του ’80. Ο εθνικισμός δεν είχε ένα μόνο χρώμα (σερβικό), αλλά με τη διαδικασία του «ντόμινο» πήρε πολλά χρώματα.

3. Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί ενάντια στη Σερβία δεν «έριξαν» το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, αντίθετα το μόνο που πέτυχαν ήταν να το ενισχύσουν.

4. Η πτώση του Μιλόσεβιτς προήλθε από λαϊκή εξέγερση των Σέρβων που κορυφώθηκε στις 5 Οκτώβρη 2000, μια ημερομηνία-ορόσημο. Η εξέγερση αυτή δεν ελεγχόταν ούτε από την αντιπολίτευση ούτε από εξωτερικούς παράγοντες. Η επαναστατική βία των λαϊκών στρωμάτων, η οποία, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε με το κάψιμο της Βουλής, την κατάληψη τηλεοπτικών σταθμών του καθεστώτος και τον αφοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας, είχε ωριμότητα και δεν χρησιμοποίησε τακτικές αυτοδικίας και λεηλασίας.

5. Η νίκη των λαϊκών στρωμάτων, όμως, δεν κράτησε πολύ, γιατί δεν υπήρχε μια πολιτική πλατφόρμα που θα ενώνει τα λαϊκά στρώματα για να περάσουν από το δικτατορικό καθεστώς σε ένα ελευθεριακό και εξισωτικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας. Αυτό που πρακτικά επιτεύχθηκε ήταν ο αστικός εκδημοκρατισμός της Σερβίας που έφερε στον πληθυσμό αρκετές πολιτικές ελευθερίες σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

6. Η παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήταν κάτι που δεν ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών μιας και ήθελαν να τον δικάσουν οι ίδιοι. Σημειώνουμε, ότι οι λαϊκές μάζες δεν κατάφεραν να δικάσουν το δικτάτορα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης - όπως έγινε με την περίπτωση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία - και αυτό περιγράφεται στο βιβλίο.

7. Το θάνατο-δολοφονία του Μιλόσεβιτς δεν πένθησαν παρά ελάχιστοι στην Σερβία , παρ’ όλο τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και δύο παραρτήματα. Το πρώτο περιγράφει σπερματικά τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στην Ελλάδα στην περίπτωση του κράτους της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (FYROM). Το δεύτερο είναι η ανακοίνωση της Αναρχικής Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας (ASI) Σερβίας για την εξέγερση της 5 Οκτώβρη που «έριξε» το καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Επισημάνουμε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου διετέλεσε και μέλος της ASI (η οποία σήμερα αποτελεί το σερβικό τμήμα της γνωστής Αναρχικής Συνδικαλιστικής Διεθνούς AIT και, μάλιστα, πρόσφατα ανέλαβε τη διεθνή της γραμματεία). Και όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, οι σύντροφοι της ASI από τη Σερβία αφουγκράζονται τα αισθήματα των μαζών και τονίζουν ότι με την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς έγινε ένα βήμα προς την ελευθερία

Όπως είπαμε, το βιβλίο του Τάκη Γιαννικάκη «Το Χρονικό της πτώσης του Σ. Μιλόσεβιτς», εκδόθηκε από τις ελευθεριακές εκδόσεις «Άρδην», στην Αθήνα. Για επικοινωνία με τις εκδόσεις «Άρδην», γράψτε στη διεύθυνση Σουλτάνη 8, Αθήνα 10683. Τηλέφωνο: 210 3819265 email ed_ardin@hotmail.com

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]