user preferences

Ο θάνατος του Pinochet

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday January 03, 2007 09:41author by OCL-Chile - Anarkismo Report this post to the editors

Δημόσια δήλωση της OCL

Greek translation of the announcement of OCL-Chile about the Pinochet’s death.

Η σκοτεινότερη φυσιογνωμία της ιστορίας της χώρας μας μόλις «έφυγε». Η φυσιογνωμία αυτή, που ήταν μια ένωση ενός μυθολογικού τέρατος και μιας τιποτένιας ύπαρξης, πέρασε στην ιστορία το Σάββατο, 10 Δεκέμβρη 2006, το απόγευμα, κατά παράδοξο τρόπο, δηλαδή την ημέρα που συνέβαινε να είναι η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βρούμε τις λέξεις για να περιγράψουμε πλήρως τη μισητή κληρονομιά αυτού του ανατριχιαστικού ζώου, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η μαριονέτα του διεθνούς ιμπεριαλισμού των καπιταλιστών και των ΗΠΑ για να συντριφτούν οι άνθρωποι εκείνοι που χτίζουν το σοσιαλισμό από τα κάτω, όλων εκείνων που διάβηκαν όλο το δρόμο για να υπερνικήσουν τα στενά όρια και πλαίσια της αστικής δημοκρατίας που προσφέρθηκε από τους μεταρρυθμιστές.

Η στρατιωτική δικτατορία του Pinochet άρχισε στις 11 του σκοτεινού Σεπτέμβρη του 1973, που όχι μόνο μας έφερε εκμηδένιση, εξαφανισμένους φυλακισμένους, βασανιστήρια και εξορία για χιλιάδες αδελφούς και αδελφές μας, αλλά και καταδίκασε τις επερχόμενες γενεές να ζήσουν από τα απορρίμματα που παρήγαγε το σύστημα της νεοφιλελεύθερης συσσώρευσης του κεφαλαίου, που εγκαθιδρύθηκε με τη φωτιά και το αίμα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη δηλώνουμε:

1. Ότι ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα είναι με την πλευρά των ανθρώπων εκείνων που υποέστησαν τις συνέπειες του στρατιωτικού πραξικοπήματος, την ίδια την στιγμή αυτό το ίδιο καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπινων όντων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σ’ όλο τον κόσμο να υφίστανται το ίδιο είδος αγριοτήτων. Αυτά τα… γοητευτικά κτήνη δεν αναγνωρίζουν, συγχρόνως, ότι ήταν αυτοί οι ίδιοι που προγραμμάτισαν το πραξικόπημα, ότι είναι οι κύριοι επωφελούμενοι από το επακόλουθο νεοφιλελεύθερο πρότυπο. Σήμερα, αντί να προσπαθούν να κρατήσουν μια δειλή απόσταση, πρέπει να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δικτάτορα για όλα τα οφέλη που καρπώθηκαν όταν αυτός και το καθεστώς του ξεφορτώθηκαν εκείνες τις «μαρξιστικές και αναρχικές ορδές» που κρατούσαν τη χώρα «υπό πολιορκία». Χωρίς τη σφαγή τους και χωρίς τα 17 χρόνια δικτατορίας που ακολούθησαν, δεν θα ήταν δυνατό να επιβληθεί στη Χιλή και, κατ’ επέκταση, στον υπόλοιπο κόσμο το νέο αυτό πρότυπο «ανάπτυξης».

2. Ότι όλοι αυτοί που εξασφάλισαν τη συνέχιση την κληρονομιά του Pinochet, εκείνοι που κάθονται με ευτυχία στο ICARE, στα γεύματα που οργανώνονται από το Παραγωγικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, εκείνοι που διαχειρίζονται τη χώρα ενώ παίρνουν το πρωινό τους στο Κυβερνητικό Μέγαρο, είναι όλοι αυτοί που ενώνονται γύρω από τη φυσιογνωμία του δικτάτορα, παρά το ότι δηλώνουν το αντίθετο στις ομιλίες τους. Η κυβερνητική συμμαχία που διαχειρίζεται την εξουσία των πλουσίων βρίσκεται ρητά και ξεκάθαρα πέρα από τα πολιτικά κόμματα που την αποτελούν. Είναι μια συμβίωση της ακροδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας σε έναν ενιαίο πόλο εξουσίας που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της εθνικής αστικής τάξης και του διεθνούς μονοπωλιακού καπιταλισμού, ενάντια στα συμφέροντα του συνόλου του λαού.

3. Ότι, όσον αφορά το στρατό, γνωρίζουμε ότι, από τη μάχη του Lircay, είναι πάντα έτοιμος να σύρει τα ξίφη και να προσπαθήσει να κάνει νέα πραξικοπήματα, όποτε η αστική τάξη των εμπόρων τον καλέσει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Επομένως, δεν μπορούμε να εκπλησσόμαστε με την όλη ειδική φροντίδα και υποταγή με την οποία η τρέχουσα πολιτική εξουσία περιβάλλει το στρατό σήμερα. Ο στρατός ήταν πάντα η εγγύηση της επιβολής της συνταγματικής αστικής τάξης, όπως δηλώνεται και στο αναθεματισμένο Σύνταγμα του 1980.

4. Ότι ο θάνατος του Pinochet ήρθε σε μια στιγμή των γενικότερων λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια στην ατιμωρησία καθώς και ενάντια σ’ ένα οικονομικό πρότυπο που έχει εγκαταστήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το λαιμό μας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικοί ελιγμοί της προέδρου Bachelet να μην αποδοθούν κρατικές τιμές στο Pinochet σκόπευε στο να μην μπει η ίδια η κυβέρνηση σε περιπέτειες - καθώς μετά από ένα χρόνο στην εξουσία, η κυβέρνησή της είναι αρκετά αδύνατη - από ένα λαό με μια τεράστια απογοήτευση και έναν απερίγραπτο θυμό ενάντια στην ατιμωρησία των δολοφόνων και των βασανιστών. Κατά συνέπεια, θέλουμε να ξεράσουμε το θυμό μας στο πρόσωπό της, στο Κυβερνητικό Μέγαρο, καθώς επίσης και στις γειτονιές και τις πλατείες μας, επαναβεβαιώνοντας τη συμμετοχή μας στον αγώνα.

5. Ότι, εάν είμαστε τόσο αιχμηροί στην ερμηνεία των γεγονότων, είναι γιατί πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε επιβεβαιώνει κάτι αρνητικό – και ο Pinochet δεν ήταν πρόεδρος - ως επιχείρημα για να μην του αποδοθούν οι κρατικές τιμές εξ ονόματος μιας κυβέρνησης που καυχάται ότι σέβεται πλήρως το νόμο και τη συνταγματική τάξη, επιβεβαιώνει, συγχρόνως, κάτι θετικό που είναι και το αντίθετο της άρνησής του - ότι δηλαδή το ίδιο το καθεστώς ήταν παράνομο και ότι το σύνταγμα του δικτάτορα είναι, επίσης, παράνομης προέλευσης. Η κυβέρνηση, επομένως, είναι ήδη μπλεγμένη σε μια στοιχειώδη αστική-δικαστική αντίφαση, ενώ είναι προσκολλημένη στην τρέχουσα κατάσταση που εγκαθιδρύθηκε από την τυραννία. Τώρα, ο λαός έκανε την ιστορική του κρίση στους δρόμους και αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Για να καταλάβει κανείς αυτήν τη λογική πρέπει να κατανοήσει πλήρως το Σύνταγμα του Pinochet στην ιστορική του διάσταση, καθώς επίσης και την οικονομική κληρονομιά του καθεστώτος του. Επομένως, μπαίνει σε μας το καθήκον να προσπαθήσουμε να υπερνικήσουμε με μια επαναστατική διαδικασία τη δικτατορία των καπιταλιστών, με ένα νέο ιστορικό πρόγραμμα ΛΑΪΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ φύσης.

Για όλους εκείνους που έπεσαν στον αγώνα χθες, σήμερα και στο μέλλον.

Δεν θα σας προδώσουμε!

ORGANIZACION COMUNISTA LIBERTARIA (Ελευθεριακή Κομμουνιστική Οργάνωση) – Χιλή

Τρίτη, 12 Δεκέμβρη (μέρα της αποτέφρωσης του κτήνους)

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net στις 26 Δεκέμβρη 2006. Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 2 Γενάρη 2007.

This page has not been translated into العربية yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]