user preferences

New Events

Ουγγαρία / Ρουμανία

no event posted in the last week
Recent articles by «Άνθρωποι από τον πύργο της Βαβέλ»
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ουγγαρία / Ρουμανία Λαϊκοί Αγώνες

Αποχή από τις &... Jun 05 12 by Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύ_

¿Fin del estoicismo rumano? Jan 17 12 by Eduardo Salceda

Hungary: Barikád Kollektíva analyse the current situation Sep 27 06 by Barikád Kollektíva

Για τα γεγονότα στην Ουγγαρία

category Ουγγαρία / Ρουμανία | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday October 18, 2006 10:01author by «Άνθρωποι από τον πύργο της Βαβέλ» Report this post to the editors

Κείμενο ενός αναρχικού

Αυτό το κείμενο μιλάει περιληπτικά για ό,τι έγινε στην Ουγγαρία το Σεπτέμβρη. Δημοσιεύτηκε στο κεντρικό indymedia, είναι γραμμένο από ένα μέλος της κολεκτίβας του Indymedia Ουγγαρίας.

Αυτό το κείμενο μιλάει περιληπτικά για ό,τι έγινε στην Ουγγαρία το Σεπτέμβρη. Δημοσιεύτηκε στο κεντρικό indymedia, είναι γραμμένο από ένα μέλος της κολεκτίβας του Indymedia Ουγγαρίας. Εδώ παρουσιάζουμε μια μετάφρασή του. Αξίζει να πούμε ότι η Ουγγαρία είναι μια χώρα στην οποία το ανταγωνιστικό κίνημα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, είναι μάλλον αρκετά μικρό. Οι καταλήψεις κτιρίων για παράδειγμα είναι ένα νέο και άγνωστο φαινόμενο στους περισσότερους ανθρώπους. Παρ όλα αυτά, οι άνθρωποι εκεί όπως φαίνεται έχουν αρκετή διάθεση και καλές ιδέες Υπάρχουν και άλλες περιγραφές δημοσιευμένες στο κεντρικό Indy. Επομένως και διάφορες απόψεις. Πάντως, στις ταραχές συμμετείχαν βέβαια και διάφοροι άλλοι εκτός από ακροδεξιούς και χούλιγκαν. Να σημειώσουμε ότι η επανάσταση του ‘56 ξεκίνησε με το λαό να καταλαμβάνει το κτίριο της κρατικής τότε τηλεόρασης και να μεταδίδει εκπομπές για να ξεσηκώσει τον κόσμο και στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης, η σημαία του ‘56, η ουγγρική σημαία με μια τρύπα στη μέση, χρησιμοποιήθηκε αρκετά αυτές τις μέρες στους δρόμους. Υπάρχουν και κάποιες φωτογραφίες, όπως και βίντεο στη σελίδα http://www.youtube.com/profile_videos?user=StreetJimmy Στη μετάφραση κρατήσαμε τον ορο Critical Mass αντί για του καθιερωμένου στα ελληνικά ποδηλατοπορεία. Ο όρος ποδηλατοπορεία είναι μια χαρά - η δε ποδηλατοπορεία ακόμα καλύτερη - αλλά το αφήσαμε γιατί μας αρέσει και ο όρος critical mass, κρίσιμη μάζα δηλαδή, ένας όρος που έχει καθιερωθεί διεθνώς για τέτοιου είδους κινήσεις. Τέλος στο σημείο 2 η λέξη που αναφέρεται είναι Contributive Democracy που στα ελληνικά αποδίδεται μάλλον καλύτερα με τον όρο συμμετοχική δημοκρατία. Για ευνόητους λόγους και προς αποφυγή παρεξηγήσεων προτιμήσαμε των όρο άμεση δημοκρατία.

Το Πλαίσιο

Είναι 24 Σεπτέμβρη 2006, Κυριακή. Τις τελευταίες επτά ημέρες η Ουγγαρία γνώρισε το μεγαλύτερο πολιτικό χάος από την αλλαγή του συστήματος το 1989. Ο γενικός λόγος είναι η αποτυχία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ενώ η αφορμή στην περίπτωση αυτή είναι η διαρροή μιας ταινίας. Το κυβερνητικό σοσιαλιστικό κόμμα πλαστογραφούσε αναφορές σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την ελπίδα να επανεκλεγεί. Η στρατηγική ήταν επιτυχημένη: Το σοσιαλιστικό κόμμα ήταν το πρώτο κόμμα που κατάφερε να επανεκλεγεί από το ξεκίνημα της πολυκομματικής δημοκρατίας. Παρατηρητές τόνισαν ότι όλα τα κόμματα ενεπλάκησαν σ ένα «χείμαρρο ψεμάτων», όπου κάθε πλευρά προσπαθούσε να υποσχεθεί ένα καλύτερο και ακόμη καλύτερο κόσμο στους ψηφοφόρους της. Επιπλέον, δεν υπήρχε και μεγάλη επιλογή για τους ψηφοφόρους: από το 1989 έχουν δοκιμάσει κάθε πιθανό σχηματισμό για κυβέρνηση και τελικά απέρριψαν όλα τα κόμματα μετά από τη λήξη της κάθε θητείας, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους. Έτσι και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα εκάστοτε κόμματα.

Η διαρροή

Τώρα που το σοσιαλιστικό κόμμα επανεκλέχθηκε, συνειδητοποίησαν ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουν να λένε παραμύθια για τον πλούτο της χώρας μας. Προώθησαν μια σειρά μεταρρυθμίσεις που περιελάμβαναν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, αυξήσεις στους φόρους και σε τιμές βασικών αγαθών. Και τότε ήρθε η διαρροή. Κάποιοι είπαν ότι το ίδιο το σοσιαλιστικό κόμμα οργάνωσε τη διαρροή. Πάντως, όπως και να έχει δεν διεξάγουν κάποια έρευνα για το ποιος το έκανε.

Πρόκειται για μια ηχογραφημένη ομιλία του πρωθυπουργού στα μέλη του κόμματος, τον περασμένο Μάιο. Εκεί αναλύει την παρούσα κατάσταση με λόγια ξεκάθαρα, τα οποία στους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των αναρχικών συντρόφων μου, ηχούν αληθινά. «Δεν υπάρχει επιλογή. Δεν υπάρχει επειδή τα κάναμε σκατά. Όχι λίγο, αλλά εντελώς. Καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν τα σκάτωσε τόσο πολύ όσο εμείς. Αλλά υπάρχει εξήγηση. Προφανώς, λέγαμε ψέματα τα τελευταία ενάμιση-δυο χρόνια. Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν αλήθεια». Μετά τη διαρροή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που η κασέτα βγήκε στην επιφάνια, επειδή δείχνει πόσο αφοσιωμένος είναι στο να λέει την αλήθεια και πόσο απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις του. Δημοσίευσε μάλιστα το πλήρες κείμενο στο προσωπικό του ηλεκτρονικό ημερολόγιο (Blog)

Παρ’ όλα αυτά πολλοί άνθρωποι τσαντίστηκαν αφού ο ηγέτης τους, τους έλεγε κατάμουτρα ότι τους κορόιδευε για χρόνια, προσπαθώντας να μείνει στην εξουσία και να προχωρήσει με σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Η δεξιά, από την πλευρά της, το είδε ως μεγάλη ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση και να πάρει την εξουσία στο όνομα του λαού και της δικής της μυθολογίας της αλήθειας.

Η πολιορκία του κτιρίου της τηλεόρασης.

Μερικές ώρες μετά τη διαρροή πολλοί άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους εξοργισμένοι, χωρίς ξεκάθαρα αιτήματα, πέρα από την παραίτηση του πρωθυπουργού. Μεγάλες μάζες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο. Κάποιοι ακροδεξιοί έδωσαν μια ανακοίνωση, για να διαβαστεί από την εθνική τηλεόραση. Όταν η ανακοίνωση δεν έγινε δεκτή, ζήτησαν ενισχύσεις από την πλατεία του κοινοβουλίου. Τελικά, ένα πλήθος αποτελούμενο από εθνικιστές κυρίως, πολιόρκησε και τελικά κατέλαβε το κτίριο της τηλεόρασης. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να αντιδράσει καίρια και να απαντήσει δυναμικά γιατί η κατάσταση κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα. Οι καταληψίες δε γνώριζαν πώς να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό που βρήκαν στο κτίριο και η μετάδοση σταμάτησε εντελώς.

Στο μεταξύ, κάθε είδους άνθρωποι είχαν μαζευτεί μέσα και γύρω από το κτίριο της τηλεόρασης και το μέρος είχε μεταμορφωθεί σε τουριστικό αξιοθέατο.

Όλοι πάντως ήταν πολύ χαρούμενοι που μπορούσαν πλέον να μπαίνουν και να τριγυρνούν ελεύθερα στο κτίριο της τηλεόρασης. Παρ’ όλα αυτά, κάποια αυτοκίνητα κάηκαν και υπήρξαν και κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και βέβαια το κτίριο καταλήφθηκε τελικά - κάτι που έχει να συμβεί εδώ και μισό αιώνα. Πολλοί έκαναν παραλληλισμούς με την επανάσταση του 1956 λόγω της αυθόρμητης αντίδρασης των ανθρώπων, των οδομαχιών και της κατάληψης του κτιρίου της τηλεόρασης. Μετά την πολιορκία πολλοί γύρισαν στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και οι περισσότεροι βαρέθηκαν να ακούνε τους λόγους που έβγαζαν οι ακροδεξιοί και διαλύθηκαν.

Η διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο

Από τη διαρροή και μετά, υπάρχουν περίπου από διακόσιοι μέχρι 20 χιλιάδες άνθρωποι που διαδηλώνουν μπροστά στο κοινοβούλιο, αναλόγως την ώρα της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες.

Μέχρι τώρα το πλήθος αποτελείται κυρίως από ακροδεξιούς. Σχηματίζουν μια Εθνική Φρουρά, για να διατηρούν την τάξη στις διαδηλώσεις και απευθύνουν κάλεσμα για μια Συνταγματική Συνέλευση του Λαού που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα στο όνομα της Αγίας Παρθένου Μαρίας (επισήμου αφεντικού της Ουγγαρίας) και του Αγίου Στεφάνου (του πρώτου χριστιανού Ούγγρου βασιλιά). Υποστηρίζονται δοκιμαστικά αλλά όχι επίσημα από το δεξιό κόμμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ παίρνουν την ίδια θέση με αυτή του πρωθυπουργού, τη μέρα της διαρροής: «Είναι εντάξει να διαδηλώνουν μπροστά στο κοινοβούλιο. Αργά ή γρήγορα θα βαρεθούν και θα πάνε σπίτια τους».

Οι ταραχές στο κέντρο της πόλης

Στην αρχές τις εβδομάδας, η Βουδαπέστη γνώρισε τις πιο ισχυρές ταραχές από το 1956. Ένα κυρίως ακροδεξιό πλήθος, μαζί με ποδοσφαιρικούς χούλιγκαν, χρησιμοποίησαν οδικές πινακίδες, μεταλλικές ράβδους, μπουκάλια και πολλές από τις πέτρες που στοιβάζονταν σε σωρούς στις γωνιές των δρόμων εξαιτίας της ανακατασκευής του κέντρου, για να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κλομπ αλλά είχε πολλούς τραυματίες εξαιτίας του ελλιπούς εξοπλισμού της. Οι αρχές αναγκάστηκαν να αγοράσουν μεγαλύτερες ασπίδες και νέες πανοπλίες που κάλυπταν και τα πόδια. Τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη πήραν αποστάσεις από τους ταραξίες. Ένα πράγμα πάντως είναι βέβαιο: αυτοί που είναι πιο εξαγριωμένοι, δεν είναι αυτοί που ψήφισαν το σημερινό πρωθυπουργό.

Τοπικές εκλογές

Οι ταραχές αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη Κυριακή (1η Οκτωβρίου) όταν θα λάβουν χώρα οι τοπικές εκλογές. Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι τοπικές εκλογές αφορούν την επιλογή δημάρχων. Παρ’ όλα αυτά, η δεξιά φωτογραφίζει τις εκλογές αυτές ως μια εθνική καταγγελία κατά της κυβέρνησης. Ακολουθώντας το κάλεσμα του δεξιού κόμματος, αρκετοί άνθρωποι θα αφήσουν στην άκρη τις τοπικές προτεραιότητες και θα ψηφίσουν ενάντια στο σοσιαλιστικό κόμμα, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος να φέρουν στα πράγματα μια νέα διακυβέρνηση και να πάρουν εκδίκηση για τα ψέματα. Νομικά το όλο πράγμα βέβαια δεν στέκει και φαίνεται ότι το δεξιό κόμμα μπερδεύει τις τοπικές με τις εθνικές εκλογές.

Σε αντίθεση με το θέαμα στις ειδήσεις, είναι αρκετά πιθανό το σοσιαλιστικό κόμμα, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραμείνουν στην εξουσία και να συνεχίσουν με τις μεταρρυθμίσεις, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι στέκονται παθητικά απέναντι σε ό,τι συμβαίνει, δεν συμπαθούν τα επεισόδια των ακροδεξιών στους δρόμους και, από την άλλη, η επίσημη δεξιά δεν προσφέρει κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα σε σχέση με το κυβερνών κόμμα, πέρα από αφηρημένες εθνικιστικές μυθολογίες.

Η δική μας αντίδραση

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν αναρχικό να πάρει μέρος σε έναν πόλεμο μεταξύ ακροδεξιών και κυβέρνησης. Παραπέρα, το να πάρουμε την ίδια θέση με τη σιωπηρά πλειοψηφία δεν αποτελεί την καλύτερη λύση. Η κατάσταση εξελισσόταν ταχύτατα και δεν μπορούσαμε να στοχεύσουμε σε μια σοβαρή ανάλυση ή στην εύρεση μιας συναινετικής μορφής δράσης.

Καταλήξαμε να δοκιμάσουμε διάφορες στρατηγικές «εκτροπής-οικειοποίησης» (σ.τ.μ. detournement στο κείμενο) και hacking ώστε να διεισδύσουμε στη ροή των γεγονότων, πράγμα το οποίο άρεσε στους ανθρώπους και δημιούργησε ένα πολύ πυκνό ρεύμα πληροφορίας. Επίσης, αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στην υποστήριξη αυτο-οργανωμένων πρωτοβουλιών, που θα μπορούσαν να προσθέσουν και λίγο (μαύρο) χρώμα στην όλη εθνικιστική εκστρατεία. Ανταποκρινόμενα στο ενδιαφέρον των ανθρώπων, τα media έπρεπε να μεταδίδουν νέα για την αναταραχή κάθε 10 λεπτά, πράγμα που σήμαινε ότι και πολύ μικρά πράγματα έβγαιναν στον αέρα. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους κάνοντας σκέψεις για την πολιτική και ενώ η αστυνομία ασχολιόταν με τον έλεγχο των ταραχών, ήταν καλή στιγμή για προπαγάνδα στο δρόμο.

Μοιράζοντας προκηρύξεις στην πολιορκία του κτιρίου της τηλεόρασης

Ήμασταν οι μόνοι που μοίραζαν προκηρύξεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του κτιρίου της τηλεόρασης. Ήταν ένα μίγμα τον θρυλικών αιτημάτων του 1848 και είχαν ως επικεφαλίδα μια φράση του τωρινού συντάγματος: «Στη Δημοκρατία της Ουγγαρίας, όλη η δύναμη ανήκει στο λαό». Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι τριγύρω και όπως αναμενόταν ακόμα και οι ναζί φαίνονταν δεκτικοί στο μήνυμα μας στις στιγμές αυτές του χάους. Ήταν μια αρκετά αυθόρμητη και κάπως αφελής αντίδραση, με ό,τι θετικό η αρνητικό μπορεί να υποδηλώνει κάτι τέτοιο.

Τα Δέκα Επαναστατικά Σημεία

«Στην Δημοκρατία της Ουγγαρίας όλη η δύναμη ανήκει στο λαό» (απόφθεγμα του Συντάγματός μας)

1. Ας υπάρξει ειρήνη, ελευθερία και ενότητα.

2. Διαλύστε το κοινοβούλιο! Αυτονομία και όχι Εξουσία!

3. Άμεση Δημοκρατία!

4. Φέρτε πίσω τα στρατεύματά μας [από το εξωτερικό], και στείλτε τα ξένα στρατεύματα σπίτι τους! Ειρήνη!

5. Ελεύθερα, ανεξάρτητα και βασισμένα στη συμμετοχή Μέσα Ενημέρωσης!

6. Ίσοι φόροι, ίσες κοινωνικές υπηρεσίες! Σταματήστε την εξουσία των πολυεθνικών εταιριών!

7. Τοπική αγροκαλλιέργεια, χωρίς γενετικά μεταλλαγμένα!

8. Ανοίξτε τα ακατοίκητα κτίρια [για όλους]! Δημόσιοι χώροι και σπίτια για το λαό!

9. Αυτονομία στα πανεπιστήμια!

10. Δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες να μην υπηρετούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα!

11. Κοινωνία αλληλεγγύης αντί για εξάρτηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες!

Ομάδα 18 Σεπτέμβρη

[Επανάσταση] ‘56 κάθε μέρα!

Αντάρτικη προπαγάνδα

Ενώ οι αρχές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις ταραχές και οι άνθρωποι ήταν έξω στους δρόμους, είχαμε την κατάλληλη ευκαιρία να γράψουμε τα μηνύματά μας στους τοίχους. Οι ομάδες μας «αντάρτικης προπαγάνδισης» εστίασαν στο κέντρο της πόλης και τις λεωφόρους του, όπου συνήθως είναι πολύ επικίνδυνο να γράψεις, όπως επίσης και στα πανεπιστήμια, ελπίζοντας να υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στους φοιτητές.

Το Δίκτυο Φοιτητών

Λίγο καιρό πριν τη διαρροή είχε ήδη ξεκινήσει η οργάνωση ενός δικτύου φοιτητών που είναι βασισμένο στη λήψη συμμετοχικών αποφάσεων και σε διάφορες ομάδες συγγένειας. Αυτό το δίκτυο σχεδιάστηκε ως εργαλείο συντονισμού με σκοπό να βοηθήσει στη δημιουργία μικρών ομάδων που θα εργάζονται πάνω σε διάφορα θέματα. Ένας από τους στόχους είναι να αποτελέσει και κάτι εναλλακτικό στην επίσημη Φοιτητική Ένωση, που πολλοί τη θεωρούν διεφθαρμένη και ρεφορμιστική. Το σημαντικότερο τώρα ζήτημα είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω στο κυβερνητικό σχέδιο για την εισαγωγή διδάκτρων στην ανώτερη εκπαίδευση. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα μιας και η ανώτερη εκπαίδευση ήταν μέχρι στιγμής δωρεάν για τους περισσότερους φοιτητές.

Είχαν προγραμματισθεί δυο συζητήσεις γι’ αυτό το Δίκτυο Φοιτητών σε δυο πανεπιστήμια της Βουδαπέστης. Και τα δυο πανεπιστήμ

author by the samepublication date Wed Oct 18, 2006 10:04author address author phone Report this post to the editors

Είχαν προγραμματισθεί δυο συζητήσεις γι’ αυτό το Δίκτυο Φοιτητών σε δυο πανεπιστήμια της Βουδαπέστης. Και τα δυο πανεπιστήμια έκλεισαν εντελώς την ημέρα της κουβέντας, με τη δικαιολογία ότι υπήρχε φόβος για τους «2000 αναρχικούς» οι οποίοι θα έρχονταν να σπείρουν το χάος και τον όλεθρο.

Το μπλα-μπλα των media για το κλείσιμο των πανεπιστημίων υπηρέτησε καλά τους σκοπούς μας καθώς πολύ περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν για την ύπαρξη του Δικτύου Φοιτητών ως μια σχετικά μικρή ομάδα φοιτητών που συζητούν ειρηνικά για τα κοινά τους προβλήματα. Μπορούμε πάντως να δούμε ότι το πανεπιστήμιο και οι αρχές φοβούνται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι φοιτητές να μιλούν μεταξύ τους για τα προβλήματά τους και να διαλέγουν μάλιστα ως τόπο συζήτησης των προβλημάτων των πανεπιστημίων τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, αναδιοργανώσαμε τη διαδήλωση ενάντια στην εισαγωγή διδάκτρων που είχε αρχικά καλεστεί από την επίσημη Φοιτητική Ένωση, αλλά ακυρώθηκε λόγω της αναταραχής, και τη μετατρέψαμε σε φόρουμ συζήτησης. Τελικά, σχηματίστηκαν ομάδες εργασίας για να ασχοληθούν με διάφορα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και κάναμε πράξη πρακτικές αυτο-οργάνωσης, δίνοντας μια νέα γεύση στη φοιτητική πολιτική.

Παράνομο Critical Mass

Mία από τις ομάδες εργασίας που βγήκαν από τη συζήτηση του Δικτύου Φοιτητών αποφάσισε να αναδιοργανώσει το Critical Mass, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια υπέροχη τρίχρονη παράδοση Critical Mass στην Ουγγαρία, που οργανώνεται δυο ώρες το χρόνο. Το τελευταίο ήταν δυναμικότητας 30.000 ποδηλατών (στ’ αλήθεια!!!), πράγμα το οποίο σήμαινε μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να κατασκευαστεί επαρκής υποδομή για τους ποδηλάτες και οι οδηγοί πρέπει να τους σέβονται όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Οργανώνεται από την ισχυρή κοινότητα ποδηλατών-courrier, με ρεφορμιστικό όμως τρόπο καθώς η αστυνομία είναι αυτή που κλείνει το δρόμο για τους ποδηλάτες. Έχει ευρεία υποστήριξη από όλες τις πλευρές και επηρεάζει με επιτυχία την κυκλοφοριακή πολιτική, τουλάχιστον στην πόλη της Βουδαπέστης.

Οι οργανωτές ακύρωσαν το Critical Mass τρεις μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία, επειδή δεν ήθελαν να μπλεχτούν στις διαμάχες των κομμάτων. Υπήρχαν παρ’ όλα αυτά διαφορές αυθόρμητες αντιδράσεις από κάποιους ποδηλάτες, οι οποίοι έλεγαν ότι όπως και να έχει το πράγμα αυτοί θα καβαλήσουν το ποδήλατο και θα πάνε. Απευθύναμε κάλεσμα για ένα διαφορετικό Critical Mass και σχεδιάσαμε μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία δεν θα περνούσε από την πλατεία του κοινοβουλίου όπου συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές. Αυτό ήταν το πρώτο old-school Critical Mass στην Ουγγαρία και περίπου 200 ποδηλάτες ποδηλάτησαν μέσα στην κυκλοφορία χωρίς επίσημη υποστήριξη από την τροχαία και μπλόκαραν διάφορους δρόμους. Αντί για την αστυνομία, ήταν οι ποδηλάτες οι οποίοι μπλόκαραν τους δρόμους, σταματώντας στις διασταυρώσεις, κάνοντας θόρυβο και σηκώνοντας τα ποδήλατά τους στον αέρα. Εκτός από κάποιες μικρές διαμάχες, όλα πήγαν καλά και ούτε η αστυνομία ούτε και οι ακροδεξιοί μας δημιούργησαν πρόβλημα. Οι περισσότεροι οδηγοί κατάλαβαν ότι «Δεν μπλοκάρουμε την κίνηση. Είμαστε η κίνηση!» Υπήρξε μια γενική διάθεση να γίνεται κάτι τέτοιο κάθε Παρασκευή. Περάσαμε καταπληκτικά!

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]