user preferences

Καταστολή στην εξεγερμένη Oaxaca

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Καταστολή / Φυλακές | Νέα author Monday August 28, 2006 13:55author by ΜΑΒ and various Report this post to the editors

Δεκαπενθήμερο πολιτικής βίας

Το κείμενο αυτό αποτελεί συνένωση τριών ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν στο αθηναϊκό ιντιμίντια.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Oaxaca ξύπνησε σχεδόν «παράλυτη». Όλοι οι ραδιοσταθμοί καταλήφθηκαν την προηγούμενη μέρα (από την Λαϊκή Συνέλευση του Λαού της Οaxaca (APPO). Τη νύχτα της 21ης Αυγούστου, αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό χτύπησαν διάφορες καταλήψεις σταθμών και ο κόσμος απάντησε καίγοντας λεωφορεία. O Lorenzo San Pablo δολοφονήθηκε μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε στην πλάτη από τους μπάτσους που μπήκαν στον κατειλημμένο σταθμό «La Ley 710 AM». Η αστυνομία μπήκε στο κοινοβούλιο που επίσης είχε καταλάβει ο κόσμος και τους έδιωξαν όλους ενώ εκεί, διάφοροι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν επίσης από τους μπάτσους.

Στην πολιτεία του Μεξικού και στην πόλη Oaxaca, συνεχίζεται εδώ και 3 μήνες ένας πόλεμος με αφετηρία τον αγώνα των δασκάλων της περιοχής για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Ξεκίνησε βασικά από την πρώτη απόπειρα εκδίωξης των δασκάλων στις 14 Ιουνίου και κατέληξε να μετατραπεί σε μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στον κυβερνήτη που υποστηρίζεται από το PRI, Ulises Ruiz.

Η καταστολή που δέχτηκαν τότε οι δάσκαλοι ήταν αιματηρή και αποτέλεσε την αφορμή να εμπλακούν και άλλες κοινωνικές οργανώσεις για να βοηθήσουν αντιστεκόμενοι στην εκδίωξη και στην επανακατάληψη του κέντρου της πόλης, αλλά και πολλών άλλων νέων. Έτσι στήθηκαν εκατοντάδες οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους και λεωφόρους της πόλης και των περιχώρων.

Το χρονικό του Αυγούστου

1 Αυγούστου: Χιλιάδες γυναίκες κάνουν πορεία στους δρόμους της πόλης και καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του κρατικού Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης. Τα μέσα επικοινωνίας παίρνουν προφυλάξεις και εκκενώνουν εγκαταστάσεις.

4 Αυγούστου: Οι γυναίκες που φρουρούν τις εγκαταστάσεις του Σωματείου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Oaxaca καταγγέλλουν ότι την παραμονή, άγνωστοι άντρες πέταξαν βαρελότα και σφαίρες δίπλα στο σημείο που είχαν εγκατασταθεί, προκαλώντας ένταση σε όσες βρίσκονταν εκεί.

7 Αυγούστου: Ο Catarino Torres Pereda εκπρόσωπος της Επιτροπής Υπεράσπισης Πολιτών (CODECI), οργάνωση που συμμετέχει στην Λαϊκή Συνέλευση του Λαού της Oaxaca, συνελήφθη από τη δημοτική αστυνομία, μετά από εντολή της πολιτειακής αστυνομίας, που άρχισε να καταδιώκει τους ηγέτες και όσους συμμετέχουν στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Συνεχίζεται η κατάληψη ραδιοφωνικών σταθμών. Ο κυβερνήτης Ulises Ruiz, ζητάει την επέμβαση της ομοσπονδιακής αστυνομίας, την ίδια στιγμή που βεβαιώνει ότι υποστηρίζει και προωθεί το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

9 Αυγούστου: Η βία και η καταστολή κλιμακώνεται. Σε λιγότερο από 48 ώρες σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, συνελήφθησαν ηγέτες και μέλη κοινωνικών οργανώσεων και της Λαϊκής Συνέλευσης, έγινε ένοπλη επίθεση στην εφημερίδα Noticias και δύο άνθρωποι φυλακίστηκαν οι German Mendoza Nube και Catarino Torres, στην φυλακή La Palma. Κοινωνικές οργανώσεις που εκπέμπουν από τον σταθμό Radio Cacerola 96.9 FM μιλάνε για «κόκκινο συναγερμό» ενώ προσπαθούν να οργανώσουν επανακαταλήψεις εθνικών δρόμων.

18 Αυγούστου: Λαϊκή απεργία σε όλη την Πολιτεία. Αποκλείστηκαν όλες οι βασικές είσοδοι στην πόλη της Oaxaca. Ένας δάσκαλος που συμμετείχε στον αποκλεισμό, ο Benito Castro, δέχτηκε πυροβολισμό από πλαστικές σφαίρες. Ένας άλλος δάσκαλος τραυματίστηκε από κανονικά πυρά κοντά στην πλατεία Zocalo στην πόλη της Oaxaca. Οι δάσκαλοι αναγγέλλουν ότι δεν θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα.

20 Αυγούστου: Οπλισμένοι άντρες κατέλαβαν τις αποθήκες της εφημερίδας Noticias που βρίσκονται στο δήμο San Jacinto Amilpas, όπου μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης έχουν καταλάβει και το δημαρχείο.

21 Αυγούστου: Μετά από διάφορες νύχτες πυροβολισμών και εκρήξεων κοντά στις εγκαταστάσεις του σταθμού Canal 9 απ΄ όπου εκπέμπει η Λαϊκή Συνέλευση, στις 3:40 περίπου δέχτηκαν καταστολή από την αστυνομία όπου τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο Sergio Valez Jimenez. Λίγο αργότερα, τα μέλη της Συνέλευσης κατέλαβαν και ξεκίνησαν να μεταδίδουν από τον ραδιοσταθμό La Ley 710 AM και νωρίτερα από τον 98.5 FM καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Η απεργία των δασκάλων

Στις 22 Αυγούστου 2006, οι απεργοί δάσκαλοι κατέλαβαν 12 ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην πόλη της Oaxaca, ενώ ανέτρεψαν λεωφορεία και τους έβαλαν φωτιά. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν απάντηση στους πυροβολισμούς που εξαπέλυσαν άγνωστοι ενάντια στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 9» που βρισκόταν ήδη υπό κατάληψη από την 1η Αυγούστου (κατά την επίθεση τραυματίστηκε ο δάσκαλος Sergio Valdez Jimenez, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο). Επίσης, από τους πυροβολισμούς θρυμματίστηκαν τζάμια και προκλήθηκαν φθορές στον εξοπλισμό του σταθμού. Ο σταθμός εκκενώθηκε προσωρινά,, αλλά στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους απεργούς.

Οι καταλήψεις έγιναν ταυτόχρονα από ομάδες 50 περίπου δασκάλων για κάθε σταθμό. Οι απεργοί χρησιμοποίησαν τους σταθμούς για να πουν στους γονείς να αγνοήσουν το γεγονός ότι τη Δευτέρα ξεκινούσε επίσημα η νέα σχολική χρονιά και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Στα κρατικά σχολεία φοιτούν περίπου 1,3 εκατομ. μαθητές. Τα ιδιωτικά σχολεία παρέμειναν, επίσης, κλειστά, ύστερα από προειδοποίηση που απηύθυναν οι δάσκαλοι μέσα από τους κατειλημμένους σταθμούς. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών έχουν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει και να ανακαταλάβει τους σταθμούς. Άλλοι διαδηλωτές, εξοπλισμένοι με αυτοσχέδια όπλα (σωλήνες, μαδέρια και ρόπαλα) απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της Oaxaca.

Οι περίπου 70.000 δάσκαλοι βρίσκονται σε απεργία από το Μάιο, ζητώντας υψηλότερους μισθούς και την παραίτηση του κυβερνήτη της Oaxaca Ulises Ruiz. Οι αυξήσεις που ζητούν σημαίνουν δαπάνες ύψους 125 εκ. δολαρίων, ενώ η τοπική κυβέρνηση προσφέρει λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού.

Εκπρόσωπος του προέδρου Βιθέντε Φοξ, επέκρινε επισήμως την τοπική κυβέρνηση για την απόπειρά της να ανακαταλάβει το σταθμό με τη βία, εννοώντας προφανώς την επίθεση των ενόπλων τη δευτέρα. Ανέφερε ότι η επίθεση έγινε χωρίς την έγκριση από τις ομοσπονδιακές αρχές και την χαρακτήρισε «μονομερή απόφαση» του κυβερνήτη της Oaxaca.

Ο κυβερνήτης Ruiz (που ανήκει στο κυβερνών κόμμα RPI) έχει μετατραπεί σε κεντρικό στόχο για τους δασκάλους. Αν και η διαφωνία ξεκίνησε με τη μορφή κινητοποίησης για την επίτευξη υψηλότερων πληρωμών, έχει μετατραπεί σε προσπάθεια να παραιτηθεί ο Ruiz από τη θέση του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενάντια σε διαδήλωση δασκάλων, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους. Σαν απάντηση, ακτιβιστές κράτησαν μερικούς ομήρους , τους οποίους άφησαν ελεύθερους αργότερα.

Κατά το διήμερο 8-9 Αυγούστου δολοφονήθηκαν τρεις άνθρωποι, ενώ συνελήφθησαν ηγέτες κοινωνικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη «Λαϊκή Συνέλευση της Oaxaca» (ΑPPΟ).

Η προϊστορία

Στις14 Ιούνη 2006, έγινε στο Μεξικό μια από τις πιο βίαιες εκδηλώσεις άσκησης δύναμης από την πλευρά της κυβέρνησης. Στις 4.40 π.μ. ξεκίνησε στην Oaxaca η καταστολή του κοινωνικού κινήματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πολιτειακής κυβέρνησης βίαια και βάρβαρα εκκένωσαν τους δρόμους και την κεντρική πλατεία στην καρδιά της Oaxaca από τους δασκάλους που έκαναν κατάληψη.

Χτύπησαν επίσης και άλλους ανθρώπους και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του Radio Planton, ενός ασύρματου σταθμού που μετέδιδε διαρκώς νέα από την κατάσταση που επικρατούσε στο κίνημα των δασκάλων. Αυτό το κοινοτικό ραδιόφωνο, που λειτουργούσε εδώ και ένα χρόνο, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελεύθερη και διάφανη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Oaxaca και γενικά στο Μεξικό.

Έχουν εξαφανιστεί δάσκαλοι, πολύς κόσμος έχει χτυπηθεί και πληγεί από δακρυγόνα, έχουν γίνει συλλήψεις και οικογενειακές διώξεις. Αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος δυο παιδιών και τουλάχιστον τριών δασκάλων. Μετά από αψιμαχίες πέντε ωρών, οι δάσκαλοι άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία, ενώ «οι δυνάμεις της τάξης» ανασυντάσσονταν σε άλλες πλατείες της πόλης προκειμένου να επιχειρήσουν εκ νέου επίθεση.

Οι κάτοικοι της πόλης, ταραγμένοι (από τα γεγονότα) ξεκίνησαν να οργανώνουν την υποστήριξη προς τους δασκάλους, ενώ παράλληλα κοινωνικές οργανώσεις διακήρυξαν την αντίθεσή τους στην καταστολή. Από την άλλη πλευρά, τα φιλοκυβερνητικά και αστικά Μ.Μ.Ε. τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση, επιχείρησαν να προκαλέσουν αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία σε βάρος των δασκάλων .Λόγω της καταστροφής του Radio Planton, ομάδες φοιτητών και δασκάλων κατέλαβαν το Radio Universidad, το σταθμό του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου Benito Jjuarez της Oaxaca, και άρχισαν να μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβαιναν στους δρόμους της πόλης. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο έχει ανακοινώσει την καθολική του υποστήριξη στους δασκάλους, διακηρύσσοντας ότι αυτή η σύγκρουση έχει προσλάβει έναν ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα και καλώντας την κοινωνία γενικότερα να συνταχθεί με το κίνημα.

Οι βασικές διεκδικήσεις των δασκάλων είναι η αναπροσαρμογή των μισθών με βάση το κόστος ζωής στην Οαχάκα, η ενίσχυση των υποστηρικτικών προγραμμάτων για τα σχολεία, κυρίως όσων αφορούν τις υποδομές, το επίδομα εξοπλισμού και ποικίλων εκπαιδευτικών υλικών για τους φοιτητές που ζουν σε δήμους πιο περιθωριοποιημένους και τέλος ο τερματισμός της καταστολής σε βάρος των εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Ζητούν την διαλεύκανση των υποθέσεων εξαφανισμένων και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Γενικά, η κοινωνική δυσαρέσκεια και κινητοποίηση αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, η βάρβαρη καταστολή έχει δώσει το έναυσμα για περισσότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δέκα δημαρχίες έχουν καταληφθεί, ανάμεσα στις οποίες οι Juchitan, Zimatlan, Huautla de Jimenez, Teotitlan de Flores Magon, Matiaw Romero, Huajuapan of Leon, Port Angel and Puerto Escondido. Aγρότες από το Tuxtepec κατευθύνονται με πορεία προς την Oaxaca και οι κάτοικοι του Ατένκο πορεύονται τον δικό τους δρόμο με κατεύθυνση την πρωτεύουσα του κράτους. Το μέλλον δείχνει αβέβαιο αλλά οι ελπίδες μεγαλώνουν. Για όλους αυτούς τους λόγους το κίνημα των δασκάλων, κοινωνικές οργανώσεις κι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης θεωρούν τον κυβερνήτη της Οαχάκα υπεύθυνο για το χάος και τη βία που παρατηρούνται πρόσφατα στις περισσότερες ιθαγενικές πολιτείες της χώρας.

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]