Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Εργατικό «ατύχημα»

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Wednesday August 23, 2006 13:27author by unknown Report this post to the editors

Βρέθηκε νεκρός μετά από 3 ημέρες!

Νεκρός ο εργάτης Μ.Χατζέλας στη Χαλυβουργεία Βόλου. Είχε πέσει σε φρεάτιο με λύματα αφού τα κιγκλιδώματα δεν ήταν επαρκή για να τον προστατέψουν...

Την Τετάρτη, 16 Αυγούστου, ο 29χρονος Μελέτης Χατζέλας. χτύπησε την κάρτα εισόδου του, σε ένα σύγχρονο κάτεργο, στη Χαλυβουργία Βόλου, στην οποία πριν από περίπου 1,5 μήνα ξεκίνησε να δουλεύει όντας «τυχερός», αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει στον νομό.

Τρεις ημέρες αργότερα - την Παρασκευή, 18 Αυγούστου - και ενώ θεωρούνταν αγνοούμενος, συνάδελφοι του είδαν στη δεξαμενή που πραγματοποιείται η επεξεργασία των λυμάτων, το χέρι του να... επιπλέει! Στο χώρο έφτασε, η Ασφάλεια Βόλου, ιατροδικαστές και όλη η έννομη τάξη για να επιβεβαιώσουν τα ήδη γνωστά.

Ο Μελέτης είχε πέσει από ύψος 3.40 μέτρων μέσα στη δεξαμενή όπου υπήρχαν λύματα σε βάθος 1.50 μέτρου. Μέσα στη δεξαμενή, όμως, βρέθηκαν και οι προστατευτικές σκάρες που την κάλυπταν οι οποίες υποχώρησαν, ενώ στο τραγικό τέλος του εργάτη συνετέλεσαν και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του φρεατίου που είχαν πολύ μικρό ύψος.

Ο θάνατός του μπήκε και αυτός στις λίστες των εργατικών «ατυχημάτων», αποτελώντας άλλη μια πρόκληση για κάθε άνθρωπο βάζει την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω από το κέρδος.

Ωστόσο στην πλειοψηφία τους, οι «αλληλέγγυοι» και κατάπτυστοι συνάδελφοι του Μελέτη, περιόρισαν τη... θλίψη τους σε αδιάφορα σχόλια, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην εργοδοσία να συνεχίζει το έγκλημά της αδιαφορώντας για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής του χώρου. Ο δε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Καλατζής, δήλωσε ότι οι βιομηχανίες του Βόλου δεν συνεργάζονται με το ΕΛΙΝΥΕ, παράρτημα του οποίου υπάρχει στο νομό και εκπονεί μελέτες για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

«Δεν νοείται σε μεγάλες βιομηχανίες με τεράστια κέρδη να μην υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους». Δήλωση που προκαλεί την εύλογη απορία: Δηλαδή κ. Καλατζή για τις μικρές βιομηχανίες χωρίς υπερκέδρη είναι αποδεκτό να θυσιάζονται εργαζόμενοι;

Ο Μελέτης κηδεύτηκε την Παρασκευή, 18 Αυγούστου στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη 8 μηνών, την οποία θα βάφτιζε το Σάββατο. Κανένα ΜΜΕ δεν ανέφερε το γεγονός - και γιατί να το κάνει άλλωστε, εδώ αδιαφόρησαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι συνάδελφοι του!

Η επικαιρότητα, άλλωστε, «έτρεχε». Έπρεπε να ασχοληθούν με την επιστροφή όσων πήγαν διακοπές, με τις εχθροπραξίες (μακριά από μας ευτυχώς!) στο Λίβανο που έχουν, προς το παρόν, κοπάσει και δεν πουλούν, με τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών, την έναρξη του πρωταθλήματος και τους οικοπεδοφάγους...

Καλό ταξίδι Μελέτη.

Θάνατος στα αφεντικά.

Θάνατος σε μια κοινωνία που λυπάται μόνο όταν δεν μπορεί να καταναλώσει...

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Νέα | gr

Fri 29 Mar, 06:02

browse text browse image

ethn_ant2300x180.jpg imageΥπεράσπιση κυριακ ... 20:39 Wed 06 Dec by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Ρεθύμνου 0 comments

Δεν θέλουμε να τρώμε τα ψίχουλα των πλουσίων. Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει χρήμα. Θέλουμε ισότιμο καταμερισμό του πλούτου. Ο πλούτος ανήκει σ' αυτούς και αυτές που τον παράγουν. Για μια δίκαιη κοινωνία που να στηρίζεται στην αλληλέγγυα στην αλληλέγγυα οικονομία, χωρίς αφεντικά και χωρίς μεσάζοντες.

dscn1966.jpg imageΚατάργηση της κυρι&#... 17:02 Mon 07 Nov by ΕΣΕ Ιωαννίνων 0 comments

Μαζική ήταν η σημερινή κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα Γιάννενα, την οποία κάλεσε το Συντονιστικό ενάντια στο ξεχείλωμα του ωραρίου. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 με μικροφωνική στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη & Μιχαήλ Αγγέλου.

autogestion.jpg imageΔελτίο Εργατικής Α&#... 16:44 Tue 01 Nov by ΕΣΕ-Αθήνας 0 comments

Aπό το μπλογκ της ΕΣΕ-Αθήνας

croppedbannerese_1.jpg imageΔελτίο Εργατικής Α&#... 20:20 Sun 25 Sep by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #128
Aπό το μπλoγκ της ΕΣΕ Αθήνας

croppedbannerese.jpg imageΔελτίο Εργατικής Α&#... 13:34 Mon 12 Sep by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #126
Από το μπλoγκ της ΕΣΕ Αθήνας

gopr1050.jpg imageΓια τη διεκδίκηση τ&... 20:37 Thu 25 Jun by Dmitri (republishing) 0 comments

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από τις 20.30 έως τις 22.00 στο Κουκάκι, από την ΕΣΕ Αθήνας και τον Συντονισμό για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας. Η παρέμβαση ξεκίνησε από το μετρό (στάση Συγγρού – Φιξ) όπου αναρτήθηκε πανό και μοιράστηκαν κείμενα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους στο Κουκάκι, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν τρικάκια και κολλήθηκαν αφίσες. Επίσης υπήρξε μαζικό μοίρασμα κειμένου στα μαγαζιά και στους καταναλωτές/θαμώνες, και ενημέρωση σχετικά με τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους, και για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η παρέμβαση «συνοδεύτηκε» από τη «διακριτική» παρουσία ένστολων τηρητών του «νόμου και της τάξης».

pegasus_large_t_1301_106228890_0.jpg imageΑλληλεγγύη στις 595 κ^... 18:21 Sat 06 Sep by Dmitri (republishing) 0 comments

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εναλλακτικών Συνδικάτων και Συνδικάτων Βάσης εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στις 595 καθαρίστριες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 για να παραδοθεί η υπηρεσία σε ιδιώτες υπεργολάβους.

oikodomh.jpg imageΕκλογές Συνδικάτο ... 03:57 Sat 30 Nov by ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ 0 comments

Για τις εκλογές στο Συνδικάτο οικοδόμων Γιαννίνων

img_1879.jpg imageΣε απεργία διαρκεί&#... 17:20 Thu 24 Jan by Dmitri (republishing) 0 comments

Με κοινή απόφαση των δύο οικοδομικών ομοσπονδιών οι οικοδόμοι κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας στην Κύπρο. Πέραν των 1000 Οικοδόμων συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες με αυτή της Λευκωσίας.

460_0___30_0_0_0_0_0_kilkis.jpg imageΜήνυμα από το Νοσοκ&... 06:28 Thu 01 Mar by Από το Κιλκίς 0 comments

Μήνυμα μέλους της γενικής συνέλευσης εργαζομένων, του κατειλημμένου Νοσοκομείου Κιλκίς
Στο διεθνές ενδιαφέρον για το συνεχιζόμενο αγώνα και την αυτοδιαχείριση στο απάντησε μία συμμετέχουσα στη γενική συνέλευση εργαζομένων, υποβάλλοντας σχόλιο στην αγγλική σελίδα του Contra Info στις 26 Φλεβάρη. Ζητήθηκε και κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει η τοποθέτηση αυτή και στα ελληνικά, καθώς διαμοιράστηκε ήδη σε άλλες γλώσσες...

more >>

imageΔουλεύεις απ’ το σπί... Sep 25 by proledialers 0 comments

Τα όποια συμπεράσματα δεν είναι σίγουρα ελπιδοφόρα. Τα αφεντικά, από το μεγαθήριο της teleperformance και το «κάστρο» της e value μέχρι την ανερχόμενη webhelp και το τσίρκο της Online sales προσπαθούν να προσαρμοστούν στην επιταχυνόμενη αλλαγή μεταθέτοντας την χασούρα σε εμάς. Ως εργαζόμενες/οι στα τηλεφωνικά δεν μας είναι καινούργιοι οι κανόνες τους είτε η παρτίδα παίζετε στο γραφείο τους είτε στο σπίτι. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε και μας κρατάει είναι ότι είμαστε πάρα πολλοί για να μας αγνοήσουν και πάρα πολύ θυμωμένοι για να το βουλώσουμε. Και όταν αποφασίζουμε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μας φοβούνται. Σε αυτό το τελευταίο τουλάχιστον συμφωνούμε μαζί τους.

imageΙστορίες δυστοπία ... Oct 28 by Vectrum 0 comments

Το τέλος όπως θα έπρεπε να είναι: Ένα πρωί ο πύργος του Κάφκα κάηκε και τα εκατομμύρια έγγραφά του σκόρπιζαν στον αέρα τη μυρωδιά της στάχτης. Η κρεατομηχανή καταστράφηκε από εκατομμύρια χέρια καταπιεσμένων ενώ τα κεφάλια των καταπιεστών στόλιζαν τις πλατείες. Ο Λευτέρης, η Γιώτα, ο Τάσος, η Ελένη, ο Λεωνίδας, η Φωτεινή χαμογελούσαν ξανά. Είχαν κερδίσει την ελευθερία τους με θάνατο στον θάνατο από αγάπη για ζωή.

imageAπό την αναδιάρθρωσ&... May 29 by Θερσίτης, χώρος ραδιουργίας & ανατροπής 0 comments

Κείμενο του Θερσίτη για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την ανασυγκρότηση των αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς. Το κείμενο αυτό συνόδευσε την σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Θερσίτη στις 19/5/2017.
Την πρωτομαγιά του 2005, γράφοντας ένα σχετικό με την ημέρα κείμενο, ξεκινούσαμε με την δήλωση του τότε προέδρου του ΣΕΒ Ορέστη Κυριακόπουλου (βιομηχανία ορυκτών και μετάλλων) σε κάποιο συνέδριο των ντόπιων αφεντικών: "το 8ωρο είναι ένας συναισθηματισμός που πρέπει να εγκαταλειφθεί"... 12 χρόνια μετά, ο πρόεδρος φαίνεται ήδη ξεπερασμένος: το 8ωρο είναι ήδη ένα "συναίσθημα" που έχει ξεθωριάσει. Για την ακρίβεια είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στους χώρους εργασίας (μαζί με το "καλός μισθός" και "πληρωμένες υπερωρίες").

imageΜικρό εργαλείο για &... Apr 20 by ΕΣΕ Θεσσαλονίκης 0 comments

Είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στο δρόμο να απαντήσουμε στις επιταγές του κεφαλαίου. Να απαιτήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, μείωση του ορίου των απολύσεων, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επαναφορά των τριετιών, καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Να παλέψουμε ενάντια στην μαύρη εργασία, να διεκδικήσουμε επιδόματα για ανέργους. Οφείλουμε να βγούμε με επιθετικά προτάγματα στο δρόμο, μέσα από μαχητικά σωματεία βάσης στους χώρους δουλειάς. Να ξανακάνουμε τον συνδικαλισμό επικίνδυνο για τα αφεντικά, μακριά από τους εργατοπατέρες-γραφειοκράτες συνδικαλιστές (ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ). Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

imageΕισηγήσεις σωματε ... Oct 28 by Dmitri (republishing) 0 comments

Παρουσιάζονται εδώ μερικές από τις εισηγήσεις σωματείων βάσης από το διήμερο της Συνέλευσης Ταξικής Αλληλεγγύης, 14-15 Οκτώβρη 2016. Δεν είναι όλες γιατί κάποιες ήταν προφορικές πχ της ΕΣΕ θεσσαλονίκης, ενώ την δεύτερη μέρα μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν προφορικές εισηγήσεις και απολογισμοί για τους νικηφόρους εργατικούς αγώνες που έτρεξαν την προηγούμενη χρονιά το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων στον Κλάδο του Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης) και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

more >>

image1η Μάη: Οργάνωση κι Α^... Apr 30 1 comments

Οι μαζικοί και πολύμορφοι, όμως, απεργιακοί αγώνες σε Cosco, e-food, Energean, Λάρκο, Μαλαματίνα και Wolt, φωτίζουν τους δρόμους που ανοίγουν οι αγωνιζόμενοι. Κόντρα στο διάχυτο κλίμα απογοήτευσης, τον αναχωρητισμό και την παραίτηση, οι πρόσφατες διάσπαρτες αλλά σημαντικές ανταρσίες του κόσμο της εργασίας απέναντι στα αφεντικά τους δείχνουν ότι, όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αδικία, θα υπάρχει και αντίσταση. Διότι η μόνη χαμένη μάχη με τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου είναι εκείνη που δε δόθηκε ποτέ.

imageΌλοι και όλες στους ... May 03 0 comments

Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο.

image1η Μάη: Δεν είναι αργ^... Apr 29 0 comments

Πιο πολύ από ποτέ είναι επίκαιρος ο αγώνας των εργατών του Σικάγο το 1886. Με την εξέγερση τους πέτυχαν την καθιέρωση του 8ώρου. Ήδη, οι φωνές μας μαζί με τις φωνές των καταπιεσμένων μεταναστ(ρι)ών, εργαζομένων, ανέργων, φοιτητ(ρι)ών, μαθητ(ρι)ών, καλλιτεχνών και υγειονομικών ενώνονται, σπάνε τον τρόμο και βγαίνουν στο δρόμο καθημερινά. Οι συλλογικοί μας αγώνες δείχνουν ότι είμαστε ήδη εδώ και δεν είμαστε μόνες. Ας γίνει η οργή μας το κύμα που θα τους πνίξει.Αντί να περιμένουμε την σφαγή σαν τους αμνούς, να βγούμε στην αντεπίθεση, να εναντιωθούμε στην κατάργηση του 8ώρου και να απαιτήσουμε αύξηση μισθού και ασφάλεια στον χώρο εργασίας μας.

imageΚομμένες οι μαλακί&#... Apr 28 0 comments

Είτε δουλεύουμε είτε όχι, είτε κάνουμε τηλεργασία, σταματάμε την παραγωγή. Οργανωνόμαστε σε σωματεία, κάνουμε συνελεύσεις, συζητάμε, ενημερωνόμαστε και περνάμε στη δράση. Η Πρωτομαγιά του 2020, δεν θα είναι επέτειος ή γιορτή των εργατών. Πρέπει να γίνει μήνυμα προς την εξουσία. Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τον δημόσιο χώρο. Πρέπει να καταλάβουν πως το εργατικό κίνημα παραμένει ζωντανό. Για να μην αφήσουμε τα αφεντικά και το κράτος, να ισοπεδώσουν ξανά τη ζωή μας.

imageΓια τα νέα αντεργατ&... Apr 03 0 comments

Μπορούμε και είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας, να ανταλάσσουμε απόψεις μέσα στο εργατικό κίνημα, με συντρόφισσες και συντρόφους, εργατικά σωματεία και συνδικάτα βάσης, οριζόντια και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, καθώς και αντίστοιχες ομαδοποιήσεις στο διεθνή χώρο. Να δούμε από κοινού πως μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αντιστάσεις μας, όχι μόνο στα χρόνια του κορωνοϊού, αλλά και στις ζοφερές ημέρες που φαίνεται να έπονται.

more >>
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]