Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ιβηρική

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by s.c.
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ιβηρική Αναρχική Ιστορία

Η Αναρχική Κο&#... Okt 06 20 by Percy Hill*

Τα τρία τριαν&#... Sep 20 20 by Dmitri (translation, editing)

The 1918 flu pandemic in the CNT media Apr 29 20 by Miguel G. BlackSpartak

Για την 70ή επέτειο της Ισπανικής Επανάστασης

category Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Montag Juli 17, 2006 13:51author by s.c. Report this post to the editors

Νέα ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο

Δύο νέες ταινίες κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο για την 70ή επέτειο της Ισπανικής Επανάστασης

Δύο νέες ταινίες κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο για την 70ή επέτειο της Ισπανικής Επανάστασης, η μία έχει τίτλο «Ο Ντουρρούτι στην Ισπανική Επανάσταση» («Durruti in the Spanish Revolution») και η άλλη έχει τίτλο «Ντελγκάδο και Γρανάδο» («Delgado and Granado») και είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους δύο νεαρούς αναρχικούς που εκτελέσθηκαν από το καθεστώς Φράνκο το 1963 για ένα έγκλημα που δεν έκαναν, για το οποίο ήσαν αθώοι και των οποίων η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Και οι αυτές ταινίες βρίσκονται σε μια νέα ιστοσελίδα την www.espanafreetv.com η οποία συνδέεται με τις ιστοσελίδες http://www.tvhastings.org και http://www.tvhastingschristiebooks.com του γνωστού Βρετανού αναρχικού Στιούαρτ Κρίστι.

Στις ιστοσελίδες αυτές θα βρείτε ντοκουμέντα για τη CNT και τη δράση της στο διάστημα 1936-1938, αναφορά στο κίνημα της 19ης Ιούλη 1936, το ντοκιμαντέρ «Νίκη στην Τερουέλ», το ντοκιμαντέρ «Αλληλεγγύη στη Μαδρίτη» και το ντοκιμαντέρ «Nosotros Somos Asi!» («Αυτοί είμαστε!»).

Έξι ακόμα ταινίες για την CNT-FAI θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες βδομάδες καθώς και άλλα σχετικά ντοκιμαντέρ και ντοκουμέντα.

Στην ιστοσελίδα ακόμα θα βρείτε ένα πρόλογο 10 λεπτών με τον τίτλο «Red Years, Black Years» («Κόκκινα Χρόνια, Μαύρα Χρόνια») ενός προτεινόμενου ντοκιμαντέρ 6 σειρών σχετικά με τα προηγηθέντα της Ισπανικής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου και το ρόλο των αναρχικών και των αναρχοσυνδικαλιστών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το θάνατο του Φράνκο το 1975.

Στην ιστοσελίδα http://www.tvhastingschristiebooks.com υπάρχει, επίσης, ένα τμήμα με αφίσες, πίνακες κ.λπ. της CNT-FAI καθώς και τις ασπρόμαυρες εικόνες του Helios Gomez στο διάστημα 1925-1939.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση ανοίξτε το http://www.tvhastings.org και όταν εμφανιστεί το παράθυρο Hastings Free TV πατήστε «off» switch στο «on». Μετά πατήστε «menu» στην αριστερή πλευρά του παράθυρου. Θα εμφανιστεί το καρτούν Betty Boop ως καλωσόρισμα. Πατήστε το «menu» ξανά και θα εμφανιστεί ένα «καλωσορίσατε». Ξανά πατήστε «menu» και θα εμφανιστεί ένα άλλο menu με διάφορες επιλογές. Τα ντοκιμαντέρ είναι πλέον προσβάσιμα διαμέσου της λεζάντας (caption) «films» και το christiebooks channel βρίσκεται στο contributors’ channel (πατήστε «Red Years, Black Years»)...

Ή πηγαίνετε κατευθείαν στο http://www.tvhastingschristiebooks.com Εκεί θα χρειαστείτε broadband και Quicktime 6 και πάνω, για να ακούσετε και δείτε τα ντοκιμαντέρ. Το Quicktime μπορείτε να το πάρετε κατευθείαν δωρεάν από την ίδια ιστοσελίδα (πάνω από το the on/off στη δεξιά πλευρά της οθόνης).

Γνώμες και προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Εάν ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε νέα κ.λπ., στείλετε μήνυμα στην ιστοσελίδα με τη λέξη «tvhastings» ως αντικείμενο.

http://www.tvhastingschristiebooks.com

http://www.tvhastings.org

email: christie@btclick.com

PO Box 35, Hastings, East Sussex, TN34 2UX, UK

* Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 10/7/2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία | Νέα | gr

Do 21 Jan, 19:43

browse text browse image

tne_three_roses.jpg imageΤα τρία τριαντάφυλ&#... 19:19 So 20 Sep by Dmitri (translation, editing) 0 comments

Τις έβαλαν σε ένα από τα αυτοκίνητα εν μέσω της οργής του πλήθους των φασιστών, αρκετοί από τους οποίους ήταν μισομεθυσμένοι, και εν μέσω ενός απερίγραπτου χάους κατευθύνθηκαν προς το νότο με άγνωστο προορισμό. Οι τρεις γυναίκες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η Julia έσπασε τη σιωπή, λέγοντας στην Josefa: “Μας βγάζουν από την μια κόλαση, αλλά μας οδηγούν σε μια άλλη. Μην τους πείτε τίποτα, μην αποκαλύψετε τα ονόματα ούτε τις διευθύνσεις των συντρόφων”.

17361886_1871951746351091_8786882785282676585_n.jpg image«Η Ισπανία σε κόκκιν... 16:25 Di 21 Mär by Γιάννης Ανδρουλιδάκης 0 comments

Ανθολογία της Ισπανικής Επανάστασης «Η Ισπανία σε κόκκινο και μαύρο»

livingutopiavivirlautopiac6bb01.gif imageΖώντας την ουτοπία 20:45 Mo 02 Apr by Dmitri 0 comments

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (90 λεπτά - στα Ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους), το οποίο καταγράφει την προέλευση και την εξέλιξη του ισπανικού αναρχικού κινήματος και το σημαντικό ρόλο του κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Επανάστασης (1936-1939)

.

imageΗ Αναρχική Κομμουν&#... Okt 06 by Percy Hill* 0 comments

Η ισπανική επανάσταση αποδεικνύει κατηγορηματικά ότι μια μαζική αναρχική κοινωνία είναι δυνατή. Η κοινωνική επανάσταση περιορίστηκε από την συνεργασία με το κράτος, τη διατήρηση της ανταλλακτικής μορφής της παραγωγής (η οποία διάβρωσε την αλληλεγγύη), την αποτυχία της διεθνούς της επέκτασης και τις πατριαρχικές νόρμες, που σήμαιναν πως οι γυναίκες που έμπαιναν στο εργατικό δυναμικό εκτελούσαν διπλοβάρδια. Παρ’ όλα αυτά, η εργατική τάξη στην Ισπανία κατάφερε να ελέγξει την βιομηχανία επαρκώς και να βελτιώσει τις συνθήκες της, και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε έναν πόλεμο ενάντια στον φασισμό. Είναι ένα παράδειγμα σχετικά με το τι είναι πραγματικά δυνατό να συμβεί και κάθε αναρχική κομμουνιστική ανάλυση της πολιτικής οικονομίας πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της, τόσο τις επιτυχίες, όσο και τις αποτυχίες κατά την επανάσταση.

imageEduardo Escot Bocanegra Dez 16 by Ángel del Rio* 0 comments

Ο θάνατος του Eduardo Escot σηματοδότησε το τέλος μιας γενιάς αγωνιστών μοναδικής στη σύγχρονη ιστορία, η οποία ενσαρκώνει το σφρίγπς και τη διαχρονικότητα του ελευθεριακού ιδανικού και κουλτούρας στην Ανδαλουσία. Η ιστορία της γενιάς αυτής αγγίζει όλα τα μεγάλα δράματα του 20ού αιώνα: τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την καταπίεση, τον πόλεμο, την εξορία, την απέλαση, τη σκλαβιά, τη γενοκτονία ... καθώς και τα μεγάλα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

imageΧτίζοντας ένα μαζι&#... Nov 16 by Thabang Sefalala-Lucien van der Walt 0 comments

“Η μελλοντική κοινωνική οργάνωση πρέπει να γίνει μόνο από τα κάτω προς τα πάνω, από την ελεύθερη ένωση ή ομοσπονδία των εργαζομένων” αρχικά σε τοπικό επίπεδο και εν τέλει “σε μια μεγάλη ομοσπονδία, διεθνή και καθολική,” που θα αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα που υποφέρει, και είναι ικανή να ξαναφτιάξει τον κόσμο πάνω στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

imageΗ αντίσταση κατά το&... Okt 14 by Antonio Tellez 0 comments

1939-1952: Η ένοπλη αντίσταση κατά του καθεστώτος Φράνκο
Μια ματιά στον παράνομο, υπόγειο, αντάρτικο και ένοπλο αγώνα των Ισπανών αναρχικών και των αντιφασιστών ενάντια στο καθεστώς του στρατηγού Φράνκο, μετά την ήττα στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Επανάσταση του 1936-1939

imageΠροέλευση των “Φίλω&... Mär 08 by Dmitri (μετάφραση) 0 comments

Η Ομάδα “Φίλοι του Ντουρρούτι” (“Los Amigos De Durruti" - “Friends of Durruti Group”) άρχισε να λειτουργεί επίσημα στις 17 Μαρτίου 1937, αν και η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί πίσω τον Οκτώβριο του 1936. Η ομάδα ήταν η σύγκληση δύο κύριων ρευμάτων: της αντιπολίτευσηw από την πλευρά των αναρχικών πολιτοφυλάκων της φάλαγγας Ντουρρούτι (και της Σιδερένιας Φάλαγγας 1) στη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, και της αντιπολίτευσης στον κυβερνητισμό, τάσεις που εκφράζονται καλύτερα στα γραπτά του Jaime Balius (αν και όχι μόνο αυτού) στην εφημερίδα “Solidaridad Obrera” μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 1936, στην εφημερίδα “Ideas” μεταξύ Δεκεμβρίου 1936 και Απριλίου 1937, καθώς και στην “La Noche” μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 1937.

more >>

image80 χρόνια κοινωνική ε... Jul 22 0 comments

Γιατί η ιστορία του ανθρώπου δεν έχει τέλος, είναι η ιστορία της ελευθερίας. Και μέσα σε αυτήν, οι άξεστοι εργάτες και οι ξωμάχοι αγρότες της Καταλονίας, της Αραγονίας, των Αστουριών, υπήρξαν οι πρώτοι αληθινοί ενήλικες ανάμεσά μας: Χωρίς θεό και χωρίς αφέντη.

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]