user preferences

Recent articles by Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Λαϊκοί Αγώνες

Η εκλογική συ&#... May 27 23 by Αργύρης Αργυριάδης

Ρομά και επαν&#... Dec 12 22 by Γιάννης Βολιάτης

Ιανός: Ο διπρό&... Feb 20 22 by Αργύρης Αργυριάδης

Ενάντια στη δεξαμενών καυσίμων

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Saturday July 08, 2006 14:16author by Συντονιστική Επιτροπή Αγώναauthor email lvasova at yahoo dot gr Report this post to the editors

Συλλαλητήριο στην Καβάλα

Διεκδικούμε να ματαιωθούν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιριών και η Βάσοβα να προστατευτεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας. Διεκδικούμε να ματαιωθούν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιριών και η Βάσοβα να προστατευτεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας είναι οι κάτοικοι της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνουν συλλαλητήριο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και συλλόγων, την Πέμπτη, 13 Ιουλίου.

Οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλλογιάννη και του τέως υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, που ανοίγουν το δρόμο για εγκατάσταση των εταιριών Melco Oil - πρώην Αιγαίον Oil - και Leon Gaz, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί παρακάμπτουν προκλητικά την αρνητική θέση τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, όσο και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και γιατί έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα ορίζει το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες για την προστασία των υγροτόπων.

Το όλο ζήτημα δεν προέκυψε ξαφνικά. Πρόκειται για μια ιστορία περιβαλλοντικής τρέλας, που ξεκινάει τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν, όταν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες (Motor Oil, Αιγαίον Oil, Leon Gaz κ.α.) εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να εγκαταστήσουν «δάσος» από δεξαμενές καυσίμων πάνω στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας, την δυτικότερη και πλέον ευάλωτη από τις λίμνες και λιμνοθάλασσες που συνθέτουν το Δέλτα του ποταμού Νέστου.

Εκεί, χωρίς κανέναν απολύτως χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς λιμενικές εγκαταστάσεις και σε συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού, σκόπευαν να μεταφέρουν και να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων (πετρελαίου, βενζίνης, μαζούτ, πίσσας, ασφάλτου και υγραερίου) για να τις διακινούν στη συνέχεια προς τα Βαλκάνια και τις χώρες τις Ν.Α. Ευρώπης.

Το παράλογο αυτό σχέδιο βρήκε θερμούς υποστηριχτές τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και στην τωρινή, που με απίστευτες μεθοδεύσεις, παρατυπίες, ψέματα και αιφνιδιασμούς επεδίωξαν να το προωθήσουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παράλληλη προσπάθεια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να εξαιρέσει μια περιοχή 4.000 στρεμμάτων (σχεδόν ολόκληρη τη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας) από το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την μεγαλύτερη και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Οι μεθοδεύσεις, όμως, των πετρελαϊκών εταιριών και των κυβερνητικών αξιωματούχων έπεσαν στο κενό, χάρις στη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας, που όλο αυτό το διάστημα έδωσε ένα μαζικό και δύσκολο αγώνα για να αποτρέψει την εγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων και να προστατέψει τη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας.

Τώρα ο αγώνας αυτός βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του, καθώς δύο από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν την τελική άδεια εγκατάστασης.

Οι κάτοικοι της Καβάλας ελπίζουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη και με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα. Απαιτούν να προστατευτεί η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας στο σύνολο της ως αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας-Θράκης και να εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ, η οποία σκόπιμα καθυστερεί προκειμένου να δημιουργηθούν στην περιοχή δυσμενή τετελεσμένα.

Ζητούν επίσης την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων που έχει ήδη εγκαταστήσει, σε ανύποπτο χρόνο, η εταιρία Revoil, οι οποίες αν και βρίσκονται εκτός - αλλά πολύ κοντά - στην προστατευόμενη περιοχή, εφοδιάζονται από αγκυροβόλιο και αγωγούς που βρίσκονται μέσα στη θαλάσσια ζώνη του Εθνικού Πάρκου.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2006

e-mail: lvasova@yahoo.gr

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]