Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by Melbourne Anarchist Communist Group

imageNo war on China 0 comments

imageΔικαιοσύνη γ ... 0 comments

imageJustice for George Floyd 0 comments

Recent Articles about Διεθνή Εργατικοί Αγώνες

Σημειώσεις γ ... Okt 21 20 by Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία

May Day 2020 Mai 01 20 by Melbourne Anarchist Communist Group

Γιατί η ταξικ&#... Apr 18 20 by Melbourne Anarchist Communist Group

COVID και καπιταλισμός

category Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Samstag November 07, 2020 18:10author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismo Report this post to the editors

Ο αγώνας που υποστηρίζουμε θα αποκαλύψει σε εκατομμύρια πώς ο καπιταλισμός και οι ανθρώπινες ανάγκες είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντιθετες. Θα δώσει ώθηση στην εξουσία εκείνη που θα μπορούσε να κάνει κάτι γι 'αυτό. Μπορεί να είναι η αρχή ενός επαναστατικού κινήματος.
coronacapitalism.png

Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 φαίνεται, επιτέλους, ότι βρίσκεται υπό έλεγχο στην Αυστραλία. Στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Καθώς το φθινόπωρο βόρειο ημισφαίριο προχωράει οι διαγνωσμένες περιπτώσεις αυξάνονται έντονα και κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και αλλού. Τα νοσοκομεία γεμίζουν γρήγορα και πολλές κυβερνήσεις που είχαν ανοίξει τις εθνικές τους οικονομίες τις κλειδώνουν ξανά. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί απότομα τον τελευταίο μήνα και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο.

Έχουμε μάθει αρκετά από τον περασμένο Γενάρησχετικά με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Το ποσοστό θανάτων είναι κάπως χαμηλότερο από ό,τι υπήρχαν φίβοι στην αρχή, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο απ΄όμ,τι μια συνηθισμένη γρίπη. Η επαναμόλυνση, αν και ήταν δυνατή, ήταν σπάνια. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η ανάρρωση από τον ιό δεν σημαίνει ανάρρωση από την ασθένεια. Μια σημαντική μειοψηφία που έχει μολυνθεί COVID-19 υφίσταται μερικές φορές σοβαρές επιδράσεις τους τελευταίους μήνες μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης. Ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να είναι μόνιμα. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ανοσία που αποκτάται από τη σύλληψη του ιού και την ανάρρωση μπορεί να είναι βραχύβια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η πανδημία COVID-19 είναι μια συνεχιζόμενη καταστροφή στην οποία οι καπιταλιστές στις περισσότερες χώρες δεν έχουν αποτελεσματική απάντηση. Η εξάλειψη ή η καταστολή επιτεύχθηκε σε λίγες μόνο χώρες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ενδεδειγμένο εμβόλιο και καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί αρκετά αποτελεσματικό μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον σύντομα. Επιπλέον, ακόμη και οι εγκληματικές πολιτικές που υποστηρίζει η σκληρή Δεξιά δεν θα λειτουργούσαν. Η συνθηκολόγηση με τον ιό δεν θα σώσει την καπιταλιστική οικονομία ακόμα και με το τίμημα του θανάτου των ηλικιωμένων και των αρρώστων. Αντίθετα, τα επαναλαμβανόμενα κύματα του ιού θα επιβάλλουν αυξημένη κακή υγεία και αναπηρία στο εργατικό δυναμικό. Εν τω μεταξύ, οι ορθολογικές προσπάθειες των ανθρώπων να αποτρέψουν τη μόλυνσή τους θα καταστρέψουν τις καταναλωτικές δαπάνες και θα στείλουν τις εθνικές οικονομίες στην ίδια ουρά που σκοπεύουν να αποτρέψουν οι πολιτικές της Δεξιάς.

Τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό;

Το SARS-CoV-2 εξαπλώνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής, οπότε έως ότου ο ιός κατασταλεί επαρκώς, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή μεταξύ ατόμων που δεν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των τεστ σε δυνητικά μολυσμένα άτομα, της απομόνωσης και της ανίχνευσης των επαφών τους. Μέχρι τότε, όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πρέπει να διεξάγεται εξ αποστάσεως ή να σταματά.

Υπό τον καπιταλισμό, αυτή η στρατηγική έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Ο κύκλος εργασιών μειώνεται σε μαζική κλίμακα και συσσωρεύονται τεράστιες απώλειες. Η κανονική σχέση μεταξύ της βάσης των γεγονότων της παραγωγικής οικονομίας αγαθών και υπηρεσιών και της χρονικής βάσης της παρασιτικής οικονομίας του μισθώματος και των τόκων διασπάται. Οι κυβερνητικές αντιδράσεις για το καναλιζάρισμα της κρίσης αυξάνουν το δημόσιο χρέος σε πρωτοφανή επίπεδα που απειλούν τη φερεγγυότητα των κρατών. Έτσι, αντί να πληρώνουν όλους για να μείνουμε στο σπίτι και να μην διαδώσουμε τον ιό, οι περισσότερες κυβερνήσεις έλαβαν μισά μέτρα ή, αφού επέβαλαν κλείδωμα, άνοιξαν την οικονομία προτού νικηθεί ο ιός.

Μια ελευθεριακή κομμουνιστική κοινωνία δεν θα είχε τέτοια αντικρουόμενα κίνητρα. Χωρίς το κίνητρο του κέρδους, η παραγωγή μη απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών θα μπορούσε να σταματήσει, ενώ όλοι οι απαραίτητοι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν εκ νέου για την υποστήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Οι περιορισμοί φυσικής απόστασης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη λαϊκή βάση με τη βοήθεια των συμβουλών των εμπειρογνωμόνων και να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική υφή, αναιρώντας την ανάγκη για αστυνομική επιβολή. Και, το σημαντικότερο, θα μπορούσε να δοθεί κάθε κατάλληλη κοινωνική υποστήριξη για να απαλύνει τις δυσκολίες απομόνωσης.

Το παρόν καθήκον

Για να νικηθεί αυτή η πανδημία, η εργατική τάξη χρειάζεται ένα πρόγραμμα μάχης που να επιτίθεται στην εξουσία των καπιταλιστών που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο μιας αποτελεσματικής κοινωνιοκής αντίδρασης στη δημόσια υγεία. Κατά συνέπεια, η Melbourne Anarchist Communist Group (Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα της Μελβούρνης) υποστηρίζει το ακόλουθο πρόγραμμα σε προηγμένες χώρες όπου ο ιός δεν έχει ακόμη κατασταλεί:

* Χωρίς ασφάλεια δεν πρέπει να υπάρχει εργασία. Κατάλληλη φυσική απόσταση σε όλους τους χώρους εργασίας, επαρκές προσωπικό, εξοπλισμός ατομικής προστασίας και εκπαίδευση, κλείσιμο μη ουσιαστικών βιομηχανιών όπου η φυσική απόσταση είναι αδύνατη.

* Βιώσιμο εισόδημα για όλους. Πλήρης αμοιβή για όλους τους αδειούχους εργαζόμενους, άδεια πανδημίας για όλους, όσο χρονο χρειάζεται, όσο συχνά χρειάζεται, επιδόματα ανεργίας στον ελάχιστο μισθό όπου δεν το ξεπερνούν ήδη.

* Ασφάλεια στέγασης. Ακύρωση ενοικίωνκαι στεγαστικών δανείων καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας,βκαμία έξωση, στέγαση των αστέγων.

* Δωρεάν και επαρκής υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν γι’ αυτό το πρόγραμμα στο χώρο εργασίας τους. Χρειάζεται να συγκροτηθούν επιτροπές υγείας και ασφάλειας στη βάση οι οοίες να συνδεθούν μεταξύ τους. Πρέπει να αρνούνται τις μη ασφαλείς συνθήκες και, όπου είναι δυνατόν, να επιβάλλουν άμεσα κατάλληλα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επίσημους και αξιωματούχους των συνδικάτων με το δίλημμα: ή να υποστηρίξουν τον αγώνα ή να κάνουν στην άκρη.

Ο αγώνας που υποστηρίζουμε θα αποκαλύψει σε εκατομμύρια πώς ο καπιταλισμός και οι ανθρώπινες ανάγκες είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντιθετες. Θα δώσει ώθηση στην εξουσία εκείνη που θα μπορούσε να κάνει κάτι γι 'αυτό. Μπορεί να είναι η αρχή ενός επαναστατικού κινήματος.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΟ! ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 31/10/2020 στο δελτίο της Melbourne Anarchist Communist Group “The Anvil” Vol 9 No 5, published on 31/10/2020. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

https://melbacg.wordpress.com/the-anvil/

Verwandter Link: https://melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | gr

Do 26 Nov, 17:42

browse text browse image

18052473_120332000281462827_1754088053_o.jpg imageΟι ταξικοί αγώνες δ&... 21:52 So 30 Apr by ΕΣΕ - FAU 0 comments

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την “Εργασία και τη Μετανάστευση” καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση – πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

Οι Παλαιστίνιοι εργάτες περνάνε καθημερινά από &#9 imageΠαλαιστίνιοι εργά ... 20:23 So 20 Jan by filistina 0 comments

Η πολιτική πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής δεν επιτρέπει στους παλαιστίνιους εργάτες να κάνουν μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή για την επιβίωσή τους. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εποικισμούς, δεδομένου ότι η οικονομία τους είναι κατεστραμμένη μετά από 45 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.

ese.jpg imageΓια την 31 Μάρτη 17:47 Sa 24 Mär by ΕΣΕ Αθήνας 0 comments

Κείμενο της ΕΣΕ Αθήνας για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καιταλισμό (Μ31)

textΓράμμα των Πολωνών &... 15:23 Do 01 Jul by Dmitri (republished) 0 comments

Mια απόπειρα διεθνούς συντονισμού εργαζομένων βιομηχανικού κολοσσού. Γράφτηκε την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, που δεν είχε θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους. Αν και παλιό πλέον (13 Ιούνη 2010), αξίζει η καταγραφή του..

chicago_3.jpg imageΜήνυμα για την 1η Μάη... 20:59 Do 01 Mai by Αναρκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Για την ειρήνη, την τροφή και τη στέγαση για όλους, για σταθερή και ασφαλή εργασία Προς μια ελευθεριακή εναλλαγή

textΔιεθνές Συνέδριο 19:41 Di 11 Sep by CGT Andalucia 0 comments

Διεθνές Συνέδριο συνδικαλισμού της βάσης και απαρχής κοινωνικών δεσμών των χωρών της Ευρώπης και των χωρών του Maghreb. Μάλαγα 28- 30 Σεπτέμβρη 2007.

imageΣημειώσεις για την &... Okt 21 by Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία 0 comments

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας είναι οι αλλαγές στον τρόπο που οργανώνεται και παρέχεται η εργασία. Παράδειγμα αποτελεί και η εργασία από απόσταση, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων τηλεπικοινωνίας. Η τηλεργασία, παρόλο που δεν είχε υιοθετηθεί στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, υπήρχε κατά καιρούς σαν θέμα στα διάφορα ειδησεογραφικά μέσα. Γιατί όμως τα αφεντικά προωθούσαν - έστω και ακαδημαϊκά - τόσο πολύ την συγκεκριμένη μορφή εργασίας; Τι έχουν να κερδίσουν από αυτήν;

imageΓιατί η ταξική πάλη; Apr 18 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Αλλά αν δεν πάρουμε τους χώρους εργασίας από τους καπιταλιστές, δεν θα τους νικήσουμε ποτέ. Οι νίκες μας θα είναι μερικές και αναστρέψιμες. Οι αγώνες μας εκτός των χώρων εργασίας πρέπει επίσης να κατευθύνονται προς την οικοδόμηση μιας τέτοιας δύναμης που μπορεί να επιβάλει ένα άλλο είδος πολιτικής. Μόνο η πολυφυλετική, πολυπολιτισμική και διαφορετικής φύσης εργατική τάξη μπορεί να απαλλαγεί από τον κόσμο του καπιταλισμού.

imageΗ εργατική τάξη Okt 24 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον αγώνα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, το θρησκευτικό φανατισμό, το μίσος κατά των τρανς ή οποιαδήποτε άλλη καταπίεση “μετά την Επανάσταση”. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε το ότι η Επανάσταση δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουμε στη θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία δημιουργήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα - Touch One, Touch All (Η επίθεση στον ένα είναι επίθεση σε όλους). Όλες οι μορφές καταπίεσης, εντός και εκτός χώρων εργασίας, αποτελούν επίθεση στην αλληλεγγύη μας και, επομένως, στην εργατική τάξη στο σύνολό της.

image«Προλετάριοι όλων τ&... Mär 10 by Σωτήρης Λυκουργιώτης 0 comments

Ο εργάτης αισθάνεται ότι είναι ο εαυτός του έξω από την εργασία του, και όταν εργάζεται αισθάνεται έξω από τον εαυτό του. Νιώθει άνετα όταν δεν εργάζεται. Κι όταν εργάζεται δεν νιώθει άνετα. Κατά συνέπεια, η εργασία του δεν είναι εθελοντική, αλλά καταναγκαστική. Και η καταναγκαστική εργασία δεν είναι η ικανοποίηση μιας ανάγκης, αλλά μονάχα ένα μέσο για να ικανοποιήσει ανάγκες εκτός της εργασίας. Ο αλλότριος χαρακτήρας της φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι μόλις πάψει να υπάρχει σωματικός ή άλλος εξαναγκασμός η εργασία αποφεύγεται σαν πανούκλα.
Καρλ Μαρξ

imageΕίναι επαναστατικ ... Jan 08 by Zaher Baher 0 comments

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια πολύ σύντομη άποψη για την εργατική τάξη, είτε ως μια επαναστατική τάξη συνολικά που μας οδηγεί σε μια αταξική και μη ιεραρχική κοινωνία είτε όχι. Εξηγεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, το ίδιο και η εργατική τάξη, αναφέρεται στην πραγματικότητα και την πραγματική ζωή αντί να βασίζεται στα κείμενα των παλαιών και “ιερών” βιβλίων.

more >>

imageΟι ταξικοί αγώνες δ&... Apr 30 0 comments

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την “Εργασία και τη Μετανάστευση” καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση – πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

imageΓια την 31 Μάρτη Mär 24 0 comments

Κείμενο της ΕΣΕ Αθήνας για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καιταλισμό (Μ31)

textΓράμμα των Πολωνών &... Jul 01 MACG (personal capacity) 0 comments

Mια απόπειρα διεθνούς συντονισμού εργαζομένων βιομηχανικού κολοσσού. Γράφτηκε την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, που δεν είχε θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους. Αν και παλιό πλέον (13 Ιούνη 2010), αξίζει η καταγραφή του..

imageΜήνυμα για την 1η Μάη... Mai 01 Anarkismo 0 comments

Για την ειρήνη, την τροφή και τη στέγαση για όλους, για σταθερή και ασφαλή εργασία Προς μια ελευθεριακή εναλλαγή

textΔιεθνές Συνέδριο Sep 11 0 comments

Διεθνές Συνέδριο συνδικαλισμού της βάσης και απαρχής κοινωνικών δεσμών των χωρών της Ευρώπης και των χωρών του Maghreb. Μάλαγα 28- 30 Σεπτέμβρη 2007.

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]