Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Αναρχισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Freitag September 25, 2020 21:47author by Dmitri (translation) - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Το σύγχρονο αναρχικό κίνημα της Τουρκίας αρχίζει στη δεκαετία του '80 με κάποιους πρώην μαρξιστές που κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Ida Mett «Kronstadt 1920». Προς το τέλος της δεκαετίας του '80, τα πρώτα δύο αναρχικά περιοδικά εμφανίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το «Kara» («Μαύρο») και το «Efendisiz» («Χωρίς Αφέντη»).
daf_ag9e8zk.jpg

Σύντομη ιστορία του αναρχισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Το 1876, ο Christo Botev (ο πρώτος Βούλγαρος αναρχικός – όπως λέγεται – αλλά και εθνικός ήρωας...) έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την τουρκική εξουσία.

Το 1878, μετά την αποχώρησή του από τη Βηρυτό, το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο Errico Malatesta ελλιμένισε στη Σμύρνη, όπου οι τοπικές αρχές απαίτησαν να τους παραδοθεί ο Malatesta. Ευτυχώς, όμως, που ο καπετάνιος του πλοίου «LaProvence» αρνήθηκε και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του προς την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι αρχικοί σχηματισμοί σοσιαλιστικής δραστηριότητας στην Τουρκία προέρχονταν από τις εθνικές μειονότητες των Βουλγάρων, Μακεδόνων, Ελλήνων και Εβραίων. Το κέντρο της δραστηριότητάς τους είναι κυρίως η Θεσσαλονίκη.

Στους πρόωρους αυτούς σχηματισμούς συνυπάρχουν ορθόδοξοι μαρξιστές και Βούλγαροι και Εβραίοι «αναρχο-φιλελεύθεροι». Οι δύο αυτές φράξιες προσπάθησαν να συγκροτήσουν μια κοινή οργάνωση με τον μαρξιστή Nicola Rusev ως γραμματέα. Αλλά μια επήλθε διάσπαση και οι μαρξιστές επέκριναν τις δραστηριότητες του αναρχικού Pavel Deliradev. Στους ομοϊδεάτες του τελευταίου περιλαμβάνονταν οι αναρχικοί Angel Tomov και Nikola Harlakov καθώς επίσης και αγωνιστές από τον εβραϊκό (σεφαραδίτικο – Sephardic) Κύκλο Σοσιαλιστικών Μελετών του Abraham Benaroya.

Η Βουλγαρική Μακεδονική Επαναστατική Επιτροπή Ανδριανούπολης (Edirne) συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1893. Η ομάδα αυτή πρόκειται να εξελιχθεί στη σημαντικότερη μακεδονική ομάδα που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την IMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Ο βασικότερος εκπρόσωπος της αριστερής, τότε, IMRO ήταν ο Goce Delcev, ο οποίος τασσόταν υπέρ της δολιοφθοράς (σαμποτάζ) και, σε πείσμα των διαφόρων εθνικιστικών ιδεολογημάτων, καλούσε σε γενική εξέγερση, κάτι που, όμως, πιστευόταν ότι θα συντριβόταν γρήγορα από τις οθωμανικές αρχές.

Βούλγαροι και Μακεδόνες φοιτητές στην Ελβετία συναναστράφηκαν ρωσικούς μεταναστευτικούς κύκλους και ανακάλυψαν την σκέψη του Bakunin. Το 1898, οι φοιτητές αυτοί συγκρότησαν τη Μακεδονική Μυστική Επαναστατική Επιτροπή και κυκλοφόρησαν το περιοδικό «Otmustenie» («Εκδίκηση»). Κατά μερικούς, η οργάνωση και το περιοδικό αυτό εξέφραζαν αηαρχοκομμουνιστικές απόψεις. Το «Otmustenie» κήρυξε μεν τον πόλεμο στους επιμέρους εθνικισμούς των μεμονωμένων εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Τουρκίας, αλλά απηύθυνε έκκληση για ενότητα όλων των μειονοτήτων με τους μουσουλμάνους ενάντια στην κυβέρνηση του σουλτάνου.

Το 1896, ο Abraham Frumkin, ένας νεαρός Εβραίος, γεννημένος το 1872 στην Ιερουσαλήμ, πήγε στο Λονδίνο προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί γίνεται φίλος του Rudolf Rocker. Το 1890 εργάστηκε ως δάσκαλος Αραβικών για ένα χρόνο στη Jaffa. Το 1891 πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει Νομικά, αλλά δεν το έκανε λόγω έλλειψης χρημάτων. Το 1893 πήγε στη Νέα Υόρκη και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις αναρχικές ιδέες. Το 1894 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη με αρκετά αναρχικά βιβλία και προπαγανδιστικό υλικό. Στο σπίτι του Εβραίου Moses Schapiro (από τη νότια Ρωσία) και της συζύγου του Nastia, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν τόπος συνάντησης επαναστατών, βρήκε ανοικτά αυτιά και μυαλά.

Ο Schapiro, που αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία εξαιτίας των επαναστατικών του δραστηριοτήτων, επηρεάστηκε γρήγορα από τις νέες ιδέες και πήγε με τον Frumkin στο Παρίσι και το Λονδίνο. Από εκεί πήρε όλα τα βιβλία για τον αναρχισμό που μπόρεσε να πάρει (των Kropotkin, Reclus, Grave, Malato και άλλων) και επέστρεψε με αυτά στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, η εβραϊκή αναρχική εφημερίδα «Arbeiterfraind» (που κυκλοφορούσε στα Yiddish), στελνόταν από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η εβραϊκή κοινότητα γύρω από τον Shapiro την καλωσόρισε. Ο δε Frumkin άρχισε να γράφει για την εφημερίδα αυτή. Το 1896 αποφάσισαν να πάνε στο Λονδίνο για να ανοίξουν ένα τυπογραφείο όπου θα τυπωνόταν αναρχική βιβλιογραφία στα Yiddish. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Frumkin έγραψε ένα βιβλίο γι’ αυτήν την περίοδο, με τίτλο «FromtheSpringPeriodofJewishSocialism» («Aπό την Ππερίοδο της Άνοιξης του Εβραϊκού Σοσιαλισμού»). Ο Shapiro έπρεπε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη το 1897 και άφησε το τυπογραφείο στον Frumkin, ο οποίος τύπωσε μια μικρή εφημερίδα την «DerPropagandist» («Ο Προπαγανδιστής»), από την οποία κυκλοφόρησαν 11 τεύχη έως το 1897.

Μετά από μια μικρή παραμονή στο Λίβερπουλ και το Λιντς, το 1898 ο Frumkin πήγε στο Παρίσι όπου παρέμεινε ένα χρόνο. Το 1899 πήγε πάλι στην Αμερική. Ο Shapiro ασχολήθηκε αργότερα με τη Ρωσική Επανάσταση και ήταν συνιδρυτής της αναρχοσυνδικαλιστικής διεθνούς IWA το 1922-1923 στο Βερολίνο. Τελικά, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου πέθανε το 1946.

Ο Αρμένιος αναρχικός Alexandre Atabekian, προσπάθησε αρκετές φορές να διαδώσει αναρχικά έντυπα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Ο Ιταλός αναρχικός Amilcare Cipriani, απογοητευμένος με τον Malatesta, προσφέρθηκε να πολεμήσει εθελοντικά στην επανάσταση της Κρήτης ενάντια στην τουρκική εξουσία το 1897. Κατέγραψε τις εντυπώσεις του στο «Almanach de la Questione Sociale» («Ημερολόγιο του Κοινωνικού Ζητήματος»), περιοδικό του Έλληνα αναρχικού του Παρισιού Παύλου Αργυριάδη.

Το 1903, η αναρχική ομάδα Gemidzii (η, κατά άλλους, αναρχική ομάδα «Πλήρωμα») ήρθε σε επαφή με τον Goce Delcev. Τον Απρίλιο του 1903, η ομάδα αυτή πραγματοποίησε βομβιστικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε γαλλικά σκάφος της γραμμής, την Banque Ottomane Imperiale (Οθωμανική Τράπεζα) και άλλους στόχους.

Τον Μάιο του 1912, στο Λονδίνο, ο Errico Malatesta κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος της Τουρκίας. Η κατηγορία προήλθε από έναν Ιταλό πατριώτη (και ίσως κάποτε αναρχικό) τον Bellelli, ο οποίος προσβλήθηκε από την ειλικρινή αντίθεση του Malatesta στην τότε εκστρατεία της Ιταλίας στη Λιβύη.

Στην μπροσούρα του Albert Meltzer (γνωστού Άγγλου αναρχοσυνδικαλιστή) με τίτλο «InternationalRevolutionarySolidarityMovement» («Διεθνές επαναστατικό κίνημα αλληλεγγύης», που στα ελληνικά έχει εκδοθεί παλαιότερα από τον «Ελεύθερο Τύπο») περιλαμβάνονται ντοκουμέντα της ισπανικής αναρχικής ομάδας «1η Μάη». Στην μπροσούρα αυτή υπάρχουν αρκετές αναφορές στις δραστηριότητες Τούρκων «αναρχικών» προς το τέλος της δεκαετίας του '60 (αν και όλα αυτά πρέπει να εξετασθούν προσεκτικότερα).

Το σύγχρονο αναρχικό κίνημα της Τουρκίας αρχίζει στη δεκαετία του '80 με κάποιους πρώην μαρξιστές που κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Ida Mett «Kronstadt 1920». Προς το τέλος της δεκαετίας του '80, τα πρώτα δύο αναρχικά περιοδικά εμφανίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το «Kara» («Μαύρο») και το «Efendisiz» («Χωρίς Αφέντη»).

* Μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 1η Αυγούστου 2005.

https://ngnm.vrahokipos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=744:2013-08-15-12-13-04&catid=19&Itemid=175

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | gr

Sa 31 Okt, 22:15

browse text browse image

bfe4f243a8e9af091bf522fcee239347.png image“Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία... 20:15 Do 17 Sep by Ortus 0 comments

“Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία (1919-1920) Το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων καταλήψεων στην Ιταλία και η συμβολή των αναρχικών”. Από την πρωτοβουλία για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας “Ortus”.

15420790_1134457620000348_1939215816335140438_n.jpg imageΈτοιμοι για Επανάσ&#... 04:36 Mo 19 Dez by Ασύμμετρη Απειλή 0 comments

Κυκλοφορεί από την Ασύμμετρη Απειλή το βιβλίο του Agustin Guillamon: "Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38". Κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios στη Σπύρου Τρικούπη 44. Κάθε Δευτέρα 18:30 - 21:30 και κάθε Σαββατο 13:00 - 15:00.

women052.jpg imageΓυναίκες της Αναρχ&#... 20:09 Mo 31 Okt by Dmitri 0 comments

Περιλαμβάνονται κείμενα των Λούσι Πάρσονς, Έμμα Γκόλντμαν, Λουίζ Μισέλ, Βολτερίν ντε Κλαιρ, Μαίρη Τζόουνς, Ρόουθζ Πεσότα, Ελίζαμπεθ Μπάιρν Φερν, Ντόροθι Ντέι, Ίτο Νόε, Φεντερίκα Μοντσενί, Λουτσία Σάντσεθ Σαορνίλ, Μόλυ Στάιμερ, Λουτσε Φάμπρι, Μάργκαρετ Σλάνγκερ, Μαρί Λουί Μπερνέρι, Βιργίλια Ντ’Ανδρέα, Τερέζα Κλαραμούτ, Σάρα Μπαρντ Φηλντ και άλλων.

edo_kai_tora_1.jpg imageΕπανέκδοση "Εδώ και ... 18:33 Do 24 Dez by Κυριάκος Βασιλειάδης 0 comments

…Μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποιείται η έκδοση του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ Νο 2 & 3 (με αυτούσια την τότε ύλη του) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη διάρκεια του 1977. Παράλληλα, γίνεται και η επανέκδοση του Νο 1 (Νοέμβρης1976) λόγω μέρους του «εμπρηστικού και εκρηκτικού» περιεχομένου του.

404416_330666767054105_335033569_n5qpwmx.jpg imageΓια τη γενική απεργ&... 19:05 Sa 16 Feb by Ε.Σ.Ε. Αθήνας 0 comments

Η Γενική Απεργία Διαρκείας, πρέπει να πάψει να αποτελεί μια ευχή. Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, να αρθρωθεί ως κοινωνική στρατηγική επιλογή αντίστασης τόσο στα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, όσο και απέναντι την ίδια την συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς. Εργαζόμενοι ή άνεργοι, μέλη σωματείων ή όχι, ακόμη και κομμάτια όπως οι φοιτητές και μαθητές, πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορική συγκυρία και από το μετερίζι μας να σηκώσουμε την ιστορική ευθύνη.

text'Έκκλησις προς τους ... 21:15 Mo 04 Mai by Η επί της εορτής 1 Μαΐου Σοσιαλιστική Επιτροπή 0 comments

Μας και βρισκόμαστε ακόμα στο πνεύμα των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο-κάλεσμα από την εφημερίδα «Σοσιαλιστικός Σύλλογος» (που κυκλοφορούσε στην Αθήνα). τεύχος 12, 1 Μαΐου 1894. Το κείμενο γράφτηκε μάλον από αναρχικό (ή αναρχικούς) μιας και στην εν λόγω εφημερίδα αλλά και στη διοργάνωση της Πρωτομαγιάς του 1894 βασικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τότε λιγοστοί αναρχικοί που δρούσαν μέσα από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο παράλληλα με σοσιαλιστές (Καλλέργης κ.ά.)

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... 19:32 Sa 26 Jan by Dmitri 0 comments

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» (Νοέμβρης 2007), Τόμος 1ος, σελ. 129-192.

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... 17:12 Sa 09 Dez by Ελευθεριακό Ιστορικό Αρχείο. 0 comments

Το δεύτερο τεύχος (Νοέμβρης 2006) του ελευθεριακού ιστορικού μας περιοδικού «Ελευθεριακού Χρονικά» έχει ήδη κυκλοφορήσει.

text“Eleftheriaka Chronika” 17:10 Sa 09 Dez by Libertarian Historical Archive 0 comments

The second issue (November 2006) of our libertarian historical magazine “Eleftheriaka Chronika” (“Libertarian Chronicles”)

textΟ αγώνας για ζωή συν... 13:17 Do 27 Apr by Ομάδες Αναρχοκομμουνιστών 0 comments

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ-ΜΑΣΤΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ!

more >>

imageΠρώιμη αναρχική σκ&#... Jan 19 by Dimitri 0 comments

Δημήτρης Τρωαδίτης, Πρόλογος στο βιβλίο “Πρώιμη αναρχική σκέψη στον ελλαδικό χώρο - Τα πρώτα κείμενα, οι πρώτοι στοχαστές”, σε ανθολόγηση-επιμέλεια Γιώργου Μπουρλή, Εκδόσεις Opportuna, Πάτρα 2018

imageΜια οφειλόμενη απά&#... Jan 23 by Δημήτρης Τρωαδίτης 0 comments

Εκείνο που γνωρίζω είναι, ότι στην κατεύθυνση να διατηρήσουμε ζωντανή την “αληθινή επικαιρότητα των αναρχικών ιδεών και η ανάγκη διάδοσής τους, τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά”, η βαθιά και ενδελεχής γνώση της ιστορίας μας ως κινήματος και η απόκτηση της ανάλογης συνείδησης, δεν περνά, κατ’ ουδένα τρόπο, μέσα από επιπολαιότητες και προχειρότητες, για να δείξουμε, ίσως, “έργο”…

textΑναρχικές όψεις τη&#... Aug 12 by aixmi 0 comments

Το 3ο μέρος των αναρχικών όψεων της αρχαίας ελληνική φιλοσοφίας πραγματεύεται τη σύγκρουση των δύο βασικών αξόνων γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, της Φύσης και του Νόμου υπό το πρίσμα της τραγωδίας του Σοφοκλή, «Αντιγόνη».

imageΓια την τοπική “αυτο... Feb 19 by Dimitri (MACG - personal capacity) 0 comments

Το κείμενο αυτό δημοσιεύρηκε με τον τίτλο “Να οργανώσουμε τις ελεύθερες ανεξάρτητες κι αλληλέγγυες κομμούνες” στο τεύχος 38, 11 Οκτώβρη 1990, του Δελτίου Πληροφόρησης “Ο Αναρχικός”.

imageΕνάντια στην οικου&#... Feb 13 by Dimitri (MACG - personal capacity) 0 comments

* Δημοσιεύτηκε ως κύριο άρθρο στο τεύχος Νο 27, Αθήνα, 17 Δεκέμβρη 1989 του δελτίου πληροφόρησης "Ο Αναρχικός".

more >>

imageΓια τη γενική απεργ&... Feb 16 0 comments

Η Γενική Απεργία Διαρκείας, πρέπει να πάψει να αποτελεί μια ευχή. Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, να αρθρωθεί ως κοινωνική στρατηγική επιλογή αντίστασης τόσο στα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, όσο και απέναντι την ίδια την συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς. Εργαζόμενοι ή άνεργοι, μέλη σωματείων ή όχι, ακόμη και κομμάτια όπως οι φοιτητές και μαθητές, πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορική συγκυρία και από το μετερίζι μας να σηκώσουμε την ιστορική ευθύνη.

text'Έκκλησις προς τους ... Mai 04 0 comments

Μας και βρισκόμαστε ακόμα στο πνεύμα των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο-κάλεσμα από την εφημερίδα «Σοσιαλιστικός Σύλλογος» (που κυκλοφορούσε στην Αθήνα). τεύχος 12, 1 Μαΐου 1894. Το κείμενο γράφτηκε μάλον από αναρχικό (ή αναρχικούς) μιας και στην εν λόγω εφημερίδα αλλά και στη διοργάνωση της Πρωτομαγιάς του 1894 βασικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τότε λιγοστοί αναρχικοί που δρούσαν μέσα από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο παράλληλα με σοσιαλιστές (Καλλέργης κ.ά.)

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... Jan 26 Anarkismo 0 comments

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» (Νοέμβρης 2007), Τόμος 1ος, σελ. 129-192.

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... Dez 09 Anarkismo 0 comments

Το δεύτερο τεύχος (Νοέμβρης 2006) του ελευθεριακού ιστορικού μας περιοδικού «Ελευθεριακού Χρονικά» έχει ήδη κυκλοφορήσει.

text“Eleftheriaka Chronika” Dez 09 Anarkismo 0 comments

The second issue (November 2006) of our libertarian historical magazine “Eleftheriaka Chronika” (“Libertarian Chronicles”)

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]