user preferences

1η Αυγούστου 1993 έφυγε ο Abraham Guillén

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Saturday August 01, 2020 15:57author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Την 1η Αυγούστου 1993, πριν από 27 χρόνια, πέθανε στη Μαδρίτη ο Abraham Guillén Sanz (Αβραάμ Γκιγέν Σανθ), δάσκαλος, μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του σύγχρονου αναρχισμού.
guillen.jpg

Σαν σήμερα, 1 Αυγούστου, το 1993, έφυγε ο Abraham Guillén

Την 1η Αυγούστου 1993, πριν από 27 χρόνια, πέθανε στη Μαδρίτη ο Abraham Guillén Sanz (Αβραάμ Γκιγέν Σανθ), δάσκαλος, μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του σύγχρονου αναρχισμού.

Ο Abraham Guillén γεννήθηκε το 1913 στην Γκουαδαλαχάρα, στην Ισπανία. Νεαρός εργάστηκε στον αγροτικό τομέα, όταν εντάχθηκε στην Ελευθεριακή Νεολαία (FIJL). Λιγο μετά έγινε μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CNT), ενώ άρχισε να συμμετέχει και στην Αναρχική Ομοσπονδία Ιβηρικής (FAI). Όταν η Επανάσταση και ο Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησαν στην Ισπανία, θα είναι ένας από τους υπεύθυνους του Σώματος Στρατού υπό την ηγεσία του Cipriano Mera, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στις τακτικές του ανταρτοπολέμου.

Θα τεθεί υπό κράτηση από τα όργανα του φρανκικού καθεστώτος, προς το τέλος του Εμφυλίου, στο λιμάνι του Αλικάντε, και θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Στέλνεται στο Añover de Tajo από όπου δραπετεύει το 1942. Στην εξορία, καλείται να συμμετάσχει στην ηγεσία της εξόριστης CNT, αλλά συνελήφθη εκ νέου το 1943 και μεταφέρθηκε στη φυλακή Carabanchel. Θα αποδράσει ξανά την Πρωτοχρονιά του 1944. Καταφεύγει και κρύβεται αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια εγκαθίσταται στη Λατινική Αμερική.

Στην Αργεντινή, θα εργαστεί ως καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, στη Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μπουένος Άιρες, ενώ θα συνεργαστεί στενά με τον πολιτικό και διανοούμενο John William Cooke. Με το πραξικόπημα του Aramburu, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται το 1961 ως κατηγορούμενος για την οργάνωση των ανταρτών Uturuncos στο Santiago del Estero, αλλά αποφυλακίζεται το 1962.

Με την απελευθέρωσή του εγκαθίσταται, ζητώντας και παίρνοντας πολιτικό άσυλο, στην Ουρουγουάη, όπου θα ενισχύσει τους δεσμούς του και θα συμμετάσχει στην Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης (FAU) καθώς και στο κίνημα των Τουπαμάρος. Σύμφωνα με την CIA, εκτός από τους Τουπαμάρος, ο Guillén είχε συμμετοχή και σε αντάρτικα κινήματα στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Ωστόσο, αν και συνεργάστηκε με μαρξιστικής κατεύθυνσης ένοπλες οργανώσεις, η κύρια ενασχόλησή του ήταν με την οργάνωση OPR-33, το ένοπλο τμήμα της FAU.

Στο μεταξύ, μέχρι τότε, ο Guillén θα έχει ήδη επεξεργαστεί και γράψει σημαντικά έργα σχετικά με τη δυναμική των αντάρτικων της Λατινικής Αμερικής, των λαϊκών κινημάτων και της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης στην ήπειρο. Σε αντίθεση με το πνεύμα εξτρεμισμού που διαπνέουν τις περισσότερες επαναστατικές οργανώσεις της ηπείρου, θα επικεντρώσει τις προσεγγίσεις του στον ένοπλο αγώνα αλλά με βάση την πρόοδο του μαζικού κινήματος και των εργατικών αγώνων στα κύρια αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής. Με τις θεωρητικές του αναζητήσεις, ο Guillén θα προσφέρει ανεκτίμητη συνεισφορά στο επαναστατικό κίνημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, της διεθνούς οικονομίας και της αυτοδιευθυνόμενης οικονομίας και το σοβιετικό καπιταλισμό, μεταξύ άλλων.

Πέθανε στη Μαδρίτη το 1993 αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά διδαγμάτων σχετικά με την αντίσταση στο καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό.

Ελάχιστα έργα του Guillén έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Εδώ υπάρχει μια μπροσούρα σχετικά με την αυτοδιεύθυνση κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Επανάστασης: https://libcom.org/hist…/abraham-guillen-anarchist-economics

Για την κολλεκτιβίστικη αναρχική οικονομία: https://zabalazabooks.files.wordpress.com/…/principles_of_l…

Μια εκτίμηση της δράσης της FAU και της OPR-33;
https://libcom.org/…/federacion-anarquista-uruguaya-fau-cri…

Άλλα βιβλία και κείμενά του στα Αγγλικά και Ισπανικά: https://thefreeonline.wordpress.com/2018/01/09/abraham-guillen-revolutionary-pdf-downloads/

Στην Ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει μόνο το βιβλίο “Ισπανικός Εμφύλιος 1936-1939 - τα στρατηγικά λάθη των δημοκρατικών” από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, Αθήνα, 2017, σε μετάφραση Κώστα Παναγιωτίδη.

*Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]