Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βόρεια Αμερική / Μεξικό

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche verffentlicht

Gabriella Antolini: "Το κορίτσι δυναμίτης

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Dienstag Januar 28, 2020 16:44author by Dmitri (trans.) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Οι άλλες γυναίκες την πολιορκούσαν σαν ένα αίνιγμα "Γιατί είσαι εδώ;" την ρώτησε μια φυλακισμένη. "Για κλοπή;", "Όχι. Διακίνηση ναρκωτικών; "Όχι, τίποτα από αυτά" είπε η Ella, γελώντας. "Λοιπόν, τι έκανες και καταδικάστηκες σε δεκαοκτώ μήνες;" Είμαι αναρχική απάντησε η Ella.
dynamite_girl.jpg

Η φυλακή είχε τεθεί σε καραντίνα και όλες οι επισκέψεις είχαν ανασταλεί, εκτός φυσικά από την απελευθέρωση των κρατουμένων που είχαν εκτίσει την ποινή τους και την άφιξη των νέων. Μεταξύ των τελευταίων, ήταν και η Ella. Συνελήφθη μετά από ομοσπονδιακό κατηγορητήριο και μου θύμησε αυτό που μου έλειψε τόσο πολύ: τη δυνατότητα πνευματικής επικοινωνίας με μια φίλη. Συμμερίστηκε την αντίληψή μου για τη ζωή και τις αξίες μου. Από προλεταριακή οικογένεια, ήξερε τι ήταν η δυστυχία και η σκληρότητα της ζωής. Ήταν δυνατή και είχε κοινωνική συνείδηση. Αλλά ήταν επίσης ευγενική και στοργική και έμοιαζε με μια αχτίδα ηλιοφάνειας - έφερε χαρά στους άλλους κρατούμενους αλλά ακόμα μεγαλύτερη σε μένα. Οι άλλες γυναίκες την πολιορκούσαν σαν ένα αίνιγμα "Γιατί είσαι εδώ;" την ρώτησε μια φυλακισμένη. "Για κλοπή;", "Όχι. Διακίνηση ναρκωτικών; "Όχι, τίποτα από αυτά" είπε η Ella, γελώντας. "Λοιπόν, τι έκανες και καταδικάστηκες σε δεκαοκτώ μήνες;" Είμαι αναρχική απάντησε η Ella.
Emma Goldman, Ζώντας τη ζωή μου 1917-1928).

Στις 21 Οκτώβρη 1918, η Gabriella Antolini οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή Kenesaw Mountain Landis και καταδικάστηκε στη μέγιστη φυλάκιση 18 μηνών και πρόστιμο 2.000 δολαρίων. Η 19χρονη αναρχική είχε συλληφθεί με 50 κιλά δυναμίτη και ένα πιστόλι.

Το Κορίτσι δυναμίτης (όπως την χαρακτήρισε η εφημερίδα) συνελήφθη στο σταθμό Union. Όταν ανακρίθηκε, έδωσε το λανθασμένο όνομα "Linda Jos", χαρακτήρα σε ένα αναρχικό παιχνίδι προπαγάνδας, και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία.

Η Gabriella ήταν η κόρη του Sante και της Maria Antolini και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1907 από το αναρχικό προπύργιο της Ferrara της Ιταλίας. Εργάστηκαν ως συμβασιούχοι εργάτες στις βαμβακοφυτείες της Λουιζιάνα, πριν εγκατασταθούν στη Νέα Βρετανία, στο Κοννέκτικατ όπου εργάστηκαν σε εργοστάσια. Όταν οι γονείς της ενημερώθηκαν για τη σύλληψή της, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν η κόρη τους (αν και ήταν και οι ίδιοι αναρχικοί).

Μετά τη σύλληψή της, η Gabriella μεταφέρθηκε στο Waukegan όπου κρατήθηκε στη φυλακή Lake County για να περιμένει τη δίκη της. Ενόσω ήταν στη φυλακή, η Antolini σχεδίαζε μια απόδραση. Είχε κρύψει ένα μπουκάλι από γάλα το οποίο σκόπευε να κολλήσει στο τέλος της λαβής μιας σκούπας και με αυτό να χτυπήσει τον σερίφη της Lake County. Προτού μπορέσει να δράσει, μια συγκρατούμενή της ενημέρωσε τον σερίφη για τα σχέδιά της.

Μετά από δύο εβδομάδες στη φυλακή, η Antolini αποκάλυψε τελικά το πραγματικό της όνομα και άρχισε να λέει την ιστορία της. Δέχτηκε ότι ήταν συμπαθής προς τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (Ι.W.W.) - υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και την ανατροπή της αστικής τάξης. Ήταν επίσης γνωστή και οπαδός του αναρχικού Luigi Galleani, ο οποίος υποστήριζε τη χρήση βίας για την εξάλειψη των "καταπιεστών".

Κατά την εκτέλεση της ποινής της στη φυλακή Jefferson City στο Μιζούρι, η Antolini συναντήθηκε και συνομίλησε με την Kate Richards O'Hare, αγωνίστρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος που φυλακίστηκε για μια αντιπολεμική ομιλία, και την Emma Goldman. Οι τρεις γυναίκες έγιναν γνωστές ως "η τριάδα" και αγωνίστηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον γιο της Gabriella Antolini, τον Febo Pomilia, η μητέρα του παρέμεινε αφοσιωμένη αναρχική μέχρι το θάνατό της το 1984.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αναρχική Ιστορία | gr

Mi 26 Feb, 00:20

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΗ τραγωδία του Haymarket Mai 01 by Mother Jones 0 comments

Οι Αναρχικοί ηγέτες του οκταώρου κινήματος κρεμάστηκαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.Εκείνη τη μέρα οι πλούσιοι του Σικάγου είχαν ρίγη και πυρετό.Το σχοινί τεντώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις από τη φυλακή.Αστυνομικοί άνδρες σταθμεύουν κατά μήκος των σχοινιών οπλισμένοι με τουφέκια.Ειδικές περιπολίες παρακολουθούσαν όλες τις προσεγγίσεις στη φυλακή.Οι στέγες γύρω από το βαρύ πέτρινο κτίριο ήταν γεμάτε με αστυνομικούς.Οι εφημερίδες έγειραν τη δημόσια φαντασία με ιστορίες εξεγέρσεων στις φυλακές.

imageΗ Κομμούνα της Μπάχ&... Jun 05 by Dmitri (republishing) 0 comments

Στα 1908 το PLM ενορχήστρωσε από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν το εξόριστο αρχηγείο του, μια εκστρατεία ανταρτοπολέμου ενάντια σε μια σειρά από πόλεις του βόρειου Μεξικού. Μικρές ομάδες ένοπλων αναρχικών παρεισέφρυσαν στην μεξικανική επικράτεια από τις ΗΠΑ και διενήργησαν ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον της Βέρα Κρους, της Κουαχίλα, της . όπως προέβλεπε το στρατηγικό πλάνο που είχε καταστρώσει το Πολεμικό Συμβούλιο (junta στα ισπανικά) του PLM.

imageΤο μανιφέστο της 23ης... Jan 02 by Dmitri (republishing) 0 comments

*Το κείμενο αυτό μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Σ.Κ. και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τον ίδιο στο Νο 15 της σειράς φυλλαδίων με το γενικό τίτλο Εποικοδομητικές Κατεδαφίσεις, στην Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αργότερα, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου Αναρχοκομμουνισμός: η διερεύνηση του μέλλοντος στο παρόν, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, τον Μάη του 2004 από την εκδοτική ομάδα Κόκκινο Νήμα.

imageLibrado Rivera, Αναρχικοί στη Μ^... Sep 03 by Dave Poole 0 comments

Από τους πολλούς συντρόφους και συνεργάτες του Ricardo Flores Magon, ο Librado Rivera ήταν σαφώς ο κοντινότερος. Η επαναστατική τους σχέση κράτησε είκοσι χρόνια, συναγωνιζόμενη αυτή των Durruti και Ascaso, και έληξε μόνο με το θάνατο του Ricardo στις φυλακές Leavenworth, όταν δολοφονήθηκε άμεσα ή έμμεσα από τις αμερικανικές αρχές.

imageΑναρχισμός και Μεξ&#... Jul 05 by αναρχο-ιστορικοί 0 comments

Δοξασμένη η στιγμή να αντικρίζει κάποιος έναν ολόκληρο λαό να ορθώνεται. Δεν είναι πια κοπάδι από πρόβατα καψαλισμένα από τον ήλιο, ούτε αξιοθρήνητο πλήθος καρτερικών σκλάβων. Είναι ορδή από εξεγερμένους που ρίχνεται να κατακτήσει τη γη. Και η γη ξαναβρίσκει την περηφάνεια της, γιατί τούτη τη φορά επιτέλους είναι άνθρωποι που την πατούν.
Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν, Το Δικαίωμα στην Εξέγερση

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]