user preferences

Ο Alexander Metodiev Nakov

category Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Tuesday June 06, 2006 14:14author by Άγνωστος Report this post to the editors

Σύντομη βιογραφία ενός αναρχικού αγωνιστή

Τα στοιχεία αυτά για τον Alexander Metodiev Nakov αντλήθηκαν από επίσημο έγγραφο που «απαλλοτριώθηκε» από τα αρχεία του νομαρχιακού διαμερίσματος της βουλγαρικής αστυνομίας (MVR) στο Pernik.

Ο Alexander Metodiev Nakov γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1919 στο χωριό Kosatcha, της περιοχής Pernik της Βουλγαρίας. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Η σχολική του εκπαίδευση σταμάτησε στην 7η τάξη. Εργαζόταν σε ορυχείο ως μονταδόρος.

Μετά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του, εργάστηκε για έναν χρόνο ως αγρότης πριν αρχίσει να εργάζεται στα ορυχεία του Pernik.

Από τις αρχές του 1937, εισήλθε στις τάξεις του αναρχικού κινήματος και ανέπτυξε σοβαρή δραστηριότητα, βοηθώντας στη συγκρότηση μιας ομάδας αναρχικών ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρώην τμήμα μηχανών εκεί που ήταν αργότερα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Machinostroitel.

Το 1941, ο Alexander Metodiev Nakov και πέντε άλλοι αναρχικοί συνελήφθηκαν από την αστυνομία και καταδικάστηκαν σε 6 έως 8 χρόνια φυλάκιση, αλλά ο ίδιος εξέτισε 3 χρόνια. Μετά από την απελευθέρωσή του, έμεινε στο χωριό του Kosatcha, όπου συνέχισε την αναρχική του δραστηριότητα μαζί με τους Miltcho Slavov, Asparoukh Grouzhov, Jordan Borisov και Gueorgui Kirilov.

Στα τέλη του 1944, εγκαταστάθηκε στο Pernik για να εργαστεί, ενώ ήρθε σε επαφή με τους Dimitri Vassiliev, Bojan Alexev, Laserman Asenov Minev, Maria Duganova, Kotze Zacharinov και άλλους και συγκρότησαν την αναρχική ομάδα «Ελυζέ Ρεκλύ».

Έγινε οργανωτής της Αναρχικής Ένωσης Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας για την πόλη Stanke Dimitrov.

Μετά την κήρυξη του αναρχικού κινήματος ως παράνομου από τις «κομμουνιστικές» αρχές, ο Nakov συνέχισε τη δραστηριότητά του, συμμετέχοντας σε ένα παράνομο αναρχικό συνέδριο και οργανώνοντας την αλληλοβοήθεια και τη συμπαράσταση σε αναρχικούς που καταδιώκονταν από το κράτος. Αποτέλεσμα αυτής του της δραστηριότητας ήταν να συλληφθεί το 1948 και να σταλθεί στο στρατόπεδο εργασίας Belene, όπου αγωνίστηκε ενάντια στην εκεί εξουσία και τιμωρήθηκε αρκετές φορές. Απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο στις 10 Αυγούστου 1953.

Μετά από την απελευθέρωσή του, συνέχισε ξανά την αναρχική δράση. Ήρθε σε επαφή και ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους Dimitri Vassiliev Stojanov - με τον οποίο έμεινε στο ίδιο σπίτι για έναν χρόνο - Bojan Alexev Stefanov, Michail Stojanov Mindov, Vladimir Andonov και llya Gueorguiev Minev. Στις συχνές συναντήσεις τους συζητούσαν τα γεγονότα, αντάλλασσαν διάφορα έντυπα και βοηθούσαν ο ένας τον άλλο.

Στο στρατόπεδο εργασίας, ο A.M.Nakov συνάντησε αρκετούς άλλους φυλακισμένους αναρχικούς από όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας, με τους περισσότερους από τους οποίους παρέμεινε σε επαφή. Τον Αύγουστο του 1961, ταξίδεψε στη Βάρνα και συναντήθηκε με τους Bojan Todorov Mangov, Atanase Mangov και Todor Baramov, ενεργούς ντόπιους αναρχικούς, ενώ ταξίδεψε στο Kolarovgrad όπου συναντήθηκε με τον Trouftcho Nikolov Trouftchev, στο Knegea όπου συναντήθηκε με τον Trifon Todorov Tersijski, στο Debeletz όπου είδε τον Letcho Todorov Natchev και στο Sandanski όπου ήρθε σε επαφή με τον Petko lvanov Stojanov.

Αντιτάχθηκε δημόσια στην αλλαγή του νομίσματος της χώρας, παρατηρώντας ότι με την αλλαγή αυτή οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν και οι μισθοί των εργαζομένων θα βούλιαζαν. Αντιτάχθηκε, επίσης, στις λεγόμενες εκλογές της 25 Φεβρουαρίου 1962, διακηρύσσοντας ότι οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες, αλλά μάλλον μια συνέπεια της ατασθαλιών των κομμουνιστών.

Ο A. M. Nakov ήταν γνώστης των πολιτικών πραγμάτων, τακτικός αναγνώστης βιβλίων και, επίσης, κάτοχος της γλώσσας εσπεράντο. Αφοσιωμένος αναρχικός που δήλωνε ανοιχτά ότι τίποτα στη γη δεν μπορεί να τον χωρίσει από τις ιδέες του και από τις σχέσεις του με τους άλλους αναρχικούς.

Τα στοιχεία αυτά για τον Alexander Metodiev Nakov αντλήθηκαν από επίσημο έγγραφο που «απαλλοτριώθηκε» από τα αρχεία του νομαρχιακού διαμερίσματος της βουλγαρικής αστυνομίας (MVR) στο Pernik. Το έγγραφο πέρασε στα χέρια συντρόφων στην Ευρώπη (δηλαδή της βρετανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας) από μέλη της Βουλγαρικής Ελευθεριακής Ένωσης (ULB), μιας εξόριστης αναρχικής οργάνωσης, με την ένδειξη: «Ο φάκελος του αναρχικού αυτού είναι μια θαυμάσια βιογραφία του που μας παρέχεται από την ίδια την αστυνομία».

* Ελληνική μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 5 Μάη 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | gr

Thu 27 Apr, 20:56

browse text browse image

textΤο Βουλγάρικο αναρ&#... 20:39 Sat 26 Sep by Dmitri 0 comments

Στο link που δίνεται παρακάτω υπάρχει συλλογή μεταφράσεων και κειμένων για το αναρχικό κίνημα της Βουλγαρίας.

imageΗ εμπειρία μου με το... Nov 30 by Dmitri 0 comments

Το αναρχικό βιβλιοπωλείο Jura Books του Σίδνεϊ φιλοξένησε μια ομιλία με θέμα «Ο αναρχισμός στη Βουλγαρία, όπως τον βλέπω εγώ» από τον 88χρονο σήμερα αναρχικό εξόριστο Jack Grancharoff. Περίπου μια ντουζίνα άνθρωποι παρακολούθησαν τον Jack, να μιλά και να περιγράφει με ένταση την ανατροφή του και τη συμμετοχή του στο κίνημα.

imageΑναρχικά έντυπα στ&#... Apr 16 by Dimitri (MACG - republishing) 0 comments

Για να κλείσουμε αυτόν τον απολογισμό, που παραμένει ατελής, μπορούμε να σημειώσουμε κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Η περιέργεια και η συμπάθεια προς τον αναρχισμό εμφανίστηκαν, για να μιλήσουμε με κοινωνιολογικούς όρους, στις πιο ανεπτυγμένες και τις πιο ανεκτικές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και την επαρχία της Βοιβοντίνα) και στα πιο μορφωμένα κοινωνικά στρώματα, όπως οι διανοούμενοι, οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές (κι αυτό δεν είχε παρά θετικές συνέπειες).

textΑναρχικά κείμενα α&#... Sep 11 by Βούλγαροι αναρχικοί 0 comments

Περιλαμβάνονται: 1. Έκθεση της Ένωσης Βουλγάρων Αναρχικών (Ε.Β.Α.) και 2. Ανοιχτό γράμμα της ΕΒΑ

textΟι Αναρχικοί σήμερ&#... Sep 10 by Ασπαριούκ 0 comments

Συνεχίζοντας την παράθεση ντοκουμέντων για το βουλγάρικο αναρχικό κίνημα, παραθέτουμε αυτό το μικρό κείμενο για το αναρχικό κίνημα στη χώρα αυτή την τελευταία δεκαετία του "υπαρκτού σοσιαλισμού".

textΤο βουλγάρικο αναρ&#... Sep 03 by Dmitri 0 comments

Αναφορά βασισμένη σε κείμενο στα γαλλικά του Georges Balkanski, αγωνιστή της (πάλαι ποτέ εξόριστης στη Γαλλία) Ένωσης Βουλγάρων Αναρχικών, σε νεκρολογία του Άγγλου συντρόφου Nick Health και άλλα στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο.

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]