Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche verffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Αναρχική Ιστορία

Keine kommenden Veranstaltungen verffentlicht

Έμμα Γκόλντμαν: Ζώντας τη ζωή μου

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Samstag Januar 11, 2020 19:12author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Νέα σπουδαία κυκλοφορία από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος: Έμμα Γκόλντμαν Ζώντας τη Ζωή μου. Μια πολύ καλή ευκαιρία για διάβασμα αυτή την περίοδο.
goldman.jpg

Η Έμμα Γκόλντμαν είναι μια γυναίκα με εξαιρετικές ικανότητες και διαθέτει έντονο προσωπικό μαγνητισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με τη δύναμη της πειθούς που διαθέτει την καθιστούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα.

Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει την Έμμα Γκόλντμαν ο Φράνσις Κάφι, Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, σε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα που απευθύνεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1917 για να υποστηρίξει ότι η παραμονή της στη χώρα αποτελεί απειλή. Ο μελλοντικός διευθυντής του FBI και σημαιοφόρος του αντικομουνισμού στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, ο διαβόητος Τζ. Ε. Χούβερ, νεαρός τότε υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει προσωπικά την παρακολούθηση και την απέλασή της, κτίζοντας εν μέρει πάνω της τη σταδιοδρομία του.

Η Έμμα Γκόλντμαν υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της το αναρχικό κίνημα και επηρέασε όλα τα επαναστατικά κοινωνικά κινήματα που αναδείχτηκαν από τα τέλη του 19ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Εύστροφη και χαρισματική ομιλήτρια, σε εποχές που μια γυναίκα στο βήμα -και μάλιστα τόσο μαχητική- αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο, συνέδεσε τον αναρχισμό με την ελευθερία της έκφρασης και την άνθιση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Αψηφώντας τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της, τόλμησε να μιλήσει για την ελευθερία στον έρωτα και τη σεξουαλική χειραφέτηση της γυναίκας. Υπερασπίστηκε τον έλεγχο των γεννήσεων και την εφαρμογή αντισυλληπτικών μεθόδων όταν ακόμη και η ενημέρωση γι αυτό το ζήτημα ήταν παράνομη. Τάχθηκε κατά της συμμετοχής της Αμερικής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της υποχρεωτικής στρατολόγησης που ακολούθησε. Όλες οι επιλογές της είχαν βαρύ προσωπικό κόστος.

Η Αυτοβιογραφία της, η οποία εκδίδεται από τις Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος σε δύο τόμους, καλύπτει μια χρονική περίοδο 45 χρόνων. Μέσα από τις σελίδες της διαγράφεται το ιστορικό πανόραμα μιας εποχής, όπου η ελπίδα για ριζική κοινωνική αλλαγή βαθαίνει και εκφράζεται με κοινωνικές διεκδικήσεις, εργατικές απεργίες, εξεγέρσεις και κορυφώνεται με επαναστάσεις. Ο πρώτος τόμος, που μόλις κυκλοφόρησε, αναφέρεται στη ζωή και τη δραστηριότητα της Έμμα Γκόλντμαν στην Αμερική, όπου φτάνει ως μετανάστρια από τη Ρωσία το 1885 σε ηλικία 16 ετών. Η σύλληψη και η εκτέλεση των τεσσάρων αναρχικών στο Σικάγο το 1886 είναι η αφορμή για την πολιτική της αφύπνιση και σύντομα εξελίσσεται σε μια εμπνευσμένη ομιλήτρια που μαγνήτιζε και ξεσήκωνε μαζικά ακροατήρια στις περιοδείες της στην Αμερική.

Πραγματεύεται μια ευρεία θεματική γκάμα και περνά με άνεση από τον αναρχισμό, το ζήτημα του φύλου και τον πόλεμο στην εκπαίδευση των παιδιών, την ψυχολογία, το θέατρο και την τέχνη, κάτι που τη βοηθάει να έρθει σε επαφή με τα ελεύθερα πνεύματα της Αμερικής και να συμβάλει στην όσμωση των μέχρι τότε περιορισμένων σε εμβέλεια -και συχνά μη αγγλόφωνων- επαναστατικών ομάδων και κινήσεων μεταναστών με τους αμερικανούς ριζοσπάστες. Στη πορεία της ζωής της διασταυρώνεται και συνδιαλέγεται με όλους τους γνωστούς επαναστάτες, διανοούμενους και καλλιτέχνες της εποχής στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Οι Τζακ Λόντον, Ευγένιος Ο Νιλ, Τζον και Έθελ Μπάριμορ, Τζον Ριντ, Αλεξάντερ Μπέρκμαν, Πιότρ Κροπότκιν, Βολταιρίν ντε Κλαιρ, Γιόχαν Μοστ, Ρούντολφ Ρόκερ, Λουίζ Μισέλ, Ενρίκο Μαλατέστα και αργότερα οι Λέων Τρότσκι, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, Αλεξάντρα Κολοντάι είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που παρελαύνουν μέσα από το δίτομο έργο της.

Ωστόσο, η Αυτοβιογραφία της Έμμα Γκόλντμαν δεν αποτελεί μια στεγνή παράθεση πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία. Είναι ταυτόχρονα η μοναχική και συχνά επώδυνη, μυθιστορηματική διαδρομή μιας γυναίκας που πασχίζει να εναρμονίσει την ιδεολογία και την πολιτική της δράση με την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, την πληρότητα και την ολοκλήρωση στην προσωπική της ζωή. Η ειλικρίνειά της είναι εξουθενωτική και αφοπλιστική συνάμα, καθώς δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αδυναμίες της, τα πάθη της και τις απογοητεύσεις της. Άλλωστε, για την ίδια το προσωπικό ήταν πάντα αδιαχώριστο από το κοινωνικό και το πολιτικό.

Με δικά της λόγια: Δεν πίστευα πως ο Σκοπός, που σήμαινε ένα όμορφο ιδανικό, τον αναρχισμό, την απελευθέρωση και την ελευθερία από τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις, προϋπόθετε την άρνηση της ζωής και της χαράς Και στην περίπτωση που σήμαινε κάτι τέτοιο, δεν τον ήθελα. Θέλω ελευθερία, το δικαίωμα στην αυτο-έκφραση, το δικαίωμα του καθενός σε όμορφα και χαρούμενα πράγματα

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Διαβόητη ή διάσημη; Μισητή ή αγαπημένη; Πέρα από τους χαρακτηρισμούς εχθρών ή φίλων, η Έμμα Γκόλντμαν υπήρξε αναμφισβήτητα από τις πρωταγωνιστικές μορφές των κοινωνικοπολιτικών και επαναστατικών κινημάτων που συντάραξαν την ανθρωπότητα στα τέλη του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Αναρχική ακτιβίστρια, εμπνευσμένη ομιλήτρια, διέδωσε με τον λόγο και την πένα της τις αξίες της ισότητας και της ανεξαρτησίας της γυναίκας, του ελεύθερου έρωτα και του ελέγχου των γεννήσεων, υποστήριξε παθιασμένα την ελευθερία του λόγου και εναντιώθηκε με συνέπεια στον μιλιταρισμό.

Επικοινώνησε τις ιδέες της σε πολιτικό επίπεδο και έζησε σύμφωνα με αυτές σε προσωπικό επίπεδο. Και οι δύο επιλογές της είχαν κόστος. Διώχθηκε, συκοφαντήθηκε, φυλακίστηκε επανειλημμένα, εξορίστηκε και στην προσωπική της ζωή πλήρωσε ως γυναίκα ένα βαρύ τίμημα. Απογοητεύτηκε και διαψεύστηκε πολλές φορές, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της γνώμης της και την ακεραιότητά της μέχρι τέλους. Η Έμμα Γκόλντμαν έζησε τη ζωή της με αστείρευτο πάθος.

Μέσα από τις σελίδες της Αυτοβιογραφίας της ξεδιπλώνεται το ιστορικό πανόραμα μιας ολόκληρης εποχής, από το 1885 έως το 1928. Ο δρόμος της διασταυρώνεται με εκείνους των Α. Μπέρκμαν, Γιόχαν Μοστ, Βολταιρίν ντε Κλαιρ, Κροπότκιν, Λουίζ Μισέλ, Μαλατέστα και με όλους τους σημαντικούς ριζοσπάστες στο αμερικάνικο και ευρωπαϊκό κίνημα.

Η Έμμα Γκόλντμαν δεν χαρίζεται σε κανέναν και πολύ περισσότερο στον εαυτό της. Με ζωηρά χρώματα περιγράφει τόσο τις αδυναμίες και τις συγκρούσεις της, τις εσωτερικές και εξωτερικές, όσο και τη δική της προσωπική αντίληψη για την αναρχία. Η εντιμότητα και η δυναμικότητα της γραφής της έχουν αναδείξει το πόνημά της σε ένα από τα κορυφαία του είδους.

Πληροφορίες βιβλίου: Έμμα Γκόλντμαν, Ζώντας τη Ζωή μου, πρώτος τόμος, Μετάφραση: Ροζίνα Μπέρκνερ, Επιμέλεια: Αθηνά Παντελιά, Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος, Σύνολο σελ.: 720, ISBN: 978-960-7280-53-4

*Το κείμενο υπογράφουν οι εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος

**Αναδημοσίευση από εδώ:
https://www.aftoleksi.gr/2019/12/24/emma-gkolntman-zontas-ti-zoi-moy/ fbclid=IwAR3SeWGjH7jM4D6tOUIZX6Evlz1CqoWFaANwWve6a1IzHJevml4je7QqneE

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | gr

Mi 29 Jan, 00:21

browse text browse image

1.jpg imageΈνα πολύ καλό βιβλί&... 13:18 Sa 24 Jan by Dmitri 0 comments

Πέτρος Πέτκας, "Δικτατορία του προλεταριάτου" και "Εργατικά συμβούλια": Ασύμβατες έννοιες Τιμή : 6 ευρώ - Σελ. 85

textΤο Διεθνές Αναρχικ&#... 09:56 Fr 30 Nov by FdCA 0 comments

Η πλέον πρόσφατη μπροσούρα της FdCA στη σειρά Μελέτες για μια Ελευθεριακή Εναλλαγή (Studies for a Libertarian Alternative) στην αγγλική γλώσσα είναι τώρα διαθέσιμη και στο διαδίκτυο.

sacvan_4.jpg image23 Αυγούστου 1927: Σάκο κα... 12:17 Do 23 Aug by FdCA, WSM, AL, ZACF, OAE, AKI, MACG 0 comments

80 πριν, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δολοφόνησαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti στην ηλεκτρική καρέκλα

textΚυκλοφορεί το βιβλ&#... 18:47 Mo 21 Mai by M.Schmidt-Lucien van der Walt 0 comments

Μια ριζοσπαστική νέα εργασία σχετικά με την αναρχική και συνδικαλιστική θεωρία και ιστορία.

textAlcatraz Το νησί του διαβό&#... 10:47 Fr 16 Mr by KSL 0 comments

Experiences of a Conscientious Objector in America during the First Wolrd War του Philip Grosser, από την KSL

textΠαρουσίαση ιστορι ... 15:36 Sa 30 Dez by Bert Altena - Lucien van der Walt 0 comments

Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μια θεματική ενότητα για τους νέους τρόπους έρευνας για τον αναρχισμό και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

textΠόλεμος και Επανάσ&#... 14:14 Mi 26 Jul by KSL 0 comments

Πόλεμος και Επανάσταση. Το Ουγγρικό αναρχικό κίνημα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919). Νέα μπροσούρα της KSL.

textΑυτή η 19η Ιούλη στην ... 14:09 Fr 21 Jul by Federazione dei Comunisti Anarchici 0 comments

Το ελευθεριακό κομμουνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι Ισπανοί αναρχικοί έγινε πραγματικότητα, πάνω απ όλα, χάρη κυρίως στις συλλογικές προσπάθειες των προλεταρίων

textPaul Avrich (1931-2006) 12:52 Fr 24 Feb by Marianne Enckell από τη CIRA 0 comments

Χωρίς αυτόν ένα μεγάλο μέρος της μνήμης του κινήματός μας θα χανόταν.

imageΓια την επαναστατι&#... Nov 22 by Νέστωρ Μαχνό 0 comments

Γι αυτό μιλώ για μια οργάνωση αναρχικών που να στηρίζεται πάνω στην αρχή της συντροφικής πειθαρχίας. Μια τέτοια οργάνωση θα οδηγούσε στον απαραίτητο εκείνο συντονισμό όλων των ζωντανών δυνάμεων του αναρχισμού στη χώρα και θα βοηθούσε τους αναρχικούς να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει στον σπουδαίο αγώνα της εργασίας ενάντια στο κεφάλαιο. Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί η ιδέα του αναρχισμού να κερδίσει μαζική υπόσταση και να μην παραμένει αποδυναμωμένη.

imageAνάμεσα στο Εγώ και τ... Nov 18 by Κώστας Δεσποινιάδης 0 comments

Όπως και να έχει, οι αναρχικοί άλλοτε ως φορείς συλλογικότητας, άλλοτε ως απεγνωσμένοι ελεύθεροι σκοπευτές τροφοδότησαν και τροφοδοτούν την κοινωνία με όλους εκείνους τους σπόρους αμφισβήτησης, εξέγερσης, γκρεμίσματος ειδώλων και προκαταλήψεων, άνοιξαν με υπομονή και ανυπολόγιστο κόστος όλες εκείνες τις κρίσιμες ρωγμές ελευθερίας από τον άτεγκτο, σιδερένιο κλουβί στο οποίο μετέτρεψε την κοινωνία το κράτος και ο καπιταλισμός.

imageΜ. Μπακούνιν: Διαχρο... Jul 12 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο πρώτος ανθρώπινος νόμος. Η ελευθερία ο δεύτερος

. Αν και ο όρος Αναρχισμός ως όρος συνδέεται ξεκάθαρα ως σύνολο πολιτικών ιδεών μονάχα όταν το διακήρυξε περίτρανα ("Είμαι Αναρχικός!") ο Προυντόν στο πολύ σημαντικό έργο του Τι είναι ιδιοκτησία, αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικότερους εκφραστές του κλασικού αναρχισμού της νεωτερικότητας είναι ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Συμπληρώνονται φέτος 143 χρόνια από τον θάνατότου και στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να συνοψίσω τις επαναστατικές ιδέες του και την διαχρονικότητα τους στο σήμερα.

imageΙατρική και αναρχι&#... Jun 23 by Ερρίκο Μαλατέστα 0 comments

Εν τέλει, γνωρίζουμε καλούς γιατρούς οι οποίοι εκφράζουν αναρχικές ιδέες˙ ωστόσο, δεν μιλούν για την αναρχία όταν ασκούν την επιστήμη ή μιλούν για αυτήν μόνο όταν ένα επιστημονικό ζήτημα καθίσταται κοινωνικό ζήτημα, δηλαδή όταν διαπιστώνουν ότι η παρούσα κοινωνική οργάνωση παρακωλύει την πρόοδο της ιατρικής και την εμποδίζει να εφαρμοστεί προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

imageΕπιστολή του Βαντσ&#... Aug 23 by Dmitri (republishing) 0 comments

Θα θελα να φωνάξω εκδίκηση -μπορώ να σας πω πως θα πέθαινα ευτυχισμένος κάτω απ το χέρι του δημίου, αν ήξερα πως θα έπαιρναν άλλοι εκδίκηση για μένα: οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος

more >>

textΤο Διεθνές Αναρχικ&#... Nov 30 Anarkismo 0 comments

Η πλέον πρόσφατη μπροσούρα της FdCA στη σειρά Μελέτες για μια Ελευθεριακή Εναλλαγή (Studies for a Libertarian Alternative) στην αγγλική γλώσσα είναι τώρα διαθέσιμη και στο διαδίκτυο.

image23 Αυγούστου 1927: Σάκο κα... Aug 23 Anarkismo 0 comments

80 πριν, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δολοφόνησαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti στην ηλεκτρική καρέκλα

textΠαρουσίαση ιστορι ... Dez 30 0 comments

Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μια θεματική ενότητα για τους νέους τρόπους έρευνας για τον αναρχισμό και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

textΑυτή η 19η Ιούλη στην ... Jul 21 FdCA 0 comments

Το ελευθεριακό κομμουνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι Ισπανοί αναρχικοί έγινε πραγματικότητα, πάνω απ όλα, χάρη κυρίως στις συλλογικές προσπάθειες των προλεταρίων

2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]