user preferences

Λατινοαμερικάνικος Αναρχικός Συντονισμός

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Monday December 16, 2019 21:04author by FAU/CAB/FAR - Anarkismoauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Βρίσκουμε τον CALA το καλύτερο εργαλείο σε αυτό το στάδιο που ανοίγεται στη Λατινική Αμερική, με τους λαούς στους δρόμους να αντιστέκονται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, έτσι ώστε να αρθρώσουμε την παρουσία μας σε αυτά τα γεγονότα και να δώσουμε μια σταθερή και σαφή θέση οργανωμένου αναρχισμού. Η σκηνή που ανοίγει πρέπει να μας βρει όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένους και με προσβάσεις στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε άλλες οργανώσεις να οικοδομήσουμε μαζί αυτό το μονοπάτι.

[Castellano] [English] [Italiano] [Türkçe]

cala.jpg

Ανακοίνωση επανεκκίνησης του Λατινοαμερικάνικου Αναρχικού Συντονισμού


Μετά από μια σειρά συναντήσεων και διαλόγων, οι αναρχικές πολιτικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής αποφάσισαν να αναζωογονήσουν τον Coordinación Anarquista Latinoamericana (Λατινοαμερικάνικο Αναρχικό Συντονισμό - CALA), εν μέσω αυτού του πολύπλοκου πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου που ζει η ήπειρός μας. Ζούμε καιρούς αναβρασμού σε όλη τη Λατινική Αμερική. Καιρούς κατά τους οποίους οι λαοί έχουν κερδίσει τους δρόμους, αντιστέκονται και αντιμετωπίζουν την πιο προχωρημένη βία από τους πιο αντιδραστικούς τομείς της ηπείρου και την ενεργό παρουσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στους διαφορετικούς τρόπους παρέμβασής τους.

Οι λαοί στους δρόμους της Χιλής, της Κολομβίας, της Αϊτής, του Πουέρτο Ρίκο και του Ισημερινού, έρχονται σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αντίσταση στην κυρίαρχη τάξη, η οποία προσπαθεί με όλα τα δυνατά μέσα να βαθύνει το σύστημα πείνας και επισφάλειας, επιτιθέμενη στις πιο αισθητά καταπιεσμένες τάξεις. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την τεράστια λαϊκή αντίσταση που αναπτύχθηκε ενάντια στο πολιτικο-στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία, όπου η ρατσιστική βία των κυρίαρχων έρχεται αντιμέτωπη με αποφασιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Για να είμαστε σαφείς, όπως έχουμε πάντα επιβεβαιώσει, η παρακμή αλλά και οι διάφορες εικασίες εκ μέρους της κοινοβουλευτικής αριστεράς την έχουν θέσει εκτός μάχης. Σε αυτό το σημείο, οι πολιτικές αναρχικές οργανώσεις όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη να οργανωθούν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ιστορικές στιγμήές που ζούμε, αλλά και όπως τονίσαμε στις Αναρχικές Ημέρες του Porto Alegre νωρίτερα φέτος:
"... είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αναρχισμός πρέπει να είναι λειτουργικός, ευκίνητος, να ταιριάζει με τις νέες κοινωνικές πραγματικότητες για να αντιμετωπίσει την αφαίμαξη που επιβάλλει αυτό το αδίστακτο σύστημα σε όσους βρίσκονται πιο κάτω, αλλά γι‘ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι ο αναρχισμός πρέπει να οργανωθεί πολιτικά. Είναι η πολιτική οργάνωση που επιτρέπει τον εξοπλισμό εκ μέρους των αγωνιστών, με τις απαραίτητες συζητήσεις και διαλόγους, με τη σχετική ανάλυση της παρούσας κατάστασης, τον καθορισμό σχεδίων δράσης και πλάνων ανάπτυξης, τη βελτίωση της τακτικής μας με ακρίβεια, αλλά και το σχεδιασμό μιας τελικής στρατηγικής και την επάρκεια αυτής της στρατηγικής, σε κάθε κατάσταση ... "
Στο πλαίσιο αυτό, καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται από την πλευρά μας η επεξεργασία όλων αυτών των πτυχών, σε σχέση με υιοθέτηση σταθερή θέσεων και άμεση έκφραση αλληλεγγύης, καθώς και υψηλότερα επίπεδα συντονισμένης δράσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει την επανεκκίνηση του Συντονισμού, που λειτουργούσε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, μεταξύ των αναρχικών πολιτικών οργανώσεων της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Από το 2011 καταβάλλουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση μεγαλύτερων επιπέδων συνεργασίας, που εκφράζονται πλήρως στις Αναρχικές Ημέρες που οργανώνονται κάθε δύο χρόνια, φέρνοντας μαζί διάφορες οργανώσεις από την περιοχή μας και τον κόσμο.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι καιρός να ξαναρχίσουμε το εγχείρημα ως έκφραση του συντονισμού του συνόλου των δυνάμεών μας, ως έκφραση του especifismo (ειδική αναρχική οργάνωση), ως ιστορικού ρεύματος και με προβολή του αναρχισμού. Ένας πολιτικά οργανωμένος αναρχισμός στους Λατινοαμερικανικούς λαούς χρειάζεται αυτόν ακριβώς τον καιρό.

Υπό αυτή την έννοια, προτείνουμε με έναν κοινό τρόπο, να συνεχίσουμε το καθήκον του να αναπτύσσουμε και να εμβαθύνουμε ένα θεωρητικό έργο και την επεξεργασία εννοιολογικών στοιχείων που μας επιτρέπουν να κάνουμε την ανάλυση της πραγματικότητας όσο το δυνατόν περισσότερο προσαρμοσμένη ώστε να λειτουργήσει στην κατάσταση ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, καθορίζονται έτσι συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το συντονισμένο αυτό έργο, καθώς και η ενίσχυση και εδραίωση νέων οργανώσεων στην ήπειρο. Η κατάσταση απαιτεί να βαδιζουμε χωρίς βιασύνη, αλλά χωρίς παύση.

Βρίσκουμε τον CALA το καλύτερο εργαλείο σε αυτό το στάδιο που ανοίγεται στη Λατινική Αμερική, με τους λαούς στους δρόμους να αντιστέκονται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, έτσι ώστε να αρθρώσουμε την παρουσία μας σε αυτά τα γεγονότα και να δώσουμε μια σταθερή και σαφή θέση οργανωμένου αναρχισμού. Η σκηνή που ανοίγει πρέπει να μας βρει όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένους και με προσβάσεις στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε άλλες οργανώσεις να οικοδομήσουμε μαζί αυτό το μονοπάτι.

Για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας!
Για τον σοσιαλισμό και την ελευθερία!


Για τον Λατινοαμερικάνικο Αναρχικό Συντονισμό (CALA)


Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης (FAU)
Βραζιλιάνικος Αναρχικός Συντονισμός (CAB)
Αναρχική Ομοσπονδία Ροζάριο (Αργεντινή) (FAR)

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]