Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Διάφορα

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by Αργύρης Αργυριάδης

imageΤελεσίγραφο ... 0 comments

imageΑνομία 0 comments

imageΗ Κοινωνική Α&#... 0 comments

Recent Articles about Διεθνή Διάφορα

Modes of politics at a distance from the state Mai 19 20 by Lucien van der Walt

Ας μη γυρίσου&#... Mai 18 20 by International Confederation of Labour

Ιχνηλατώντα`... Apr 27 20 by Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto

Ούτε θύτης – ούτε θύμα(τα)

category Διεθνή | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Dienstag November 05, 2019 15:11author by Αργύρης Αργυριάδηςauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Ξεπερνώντας την συνεξάρτηση

Αυτό που χρειάζεται στην ουσία είναι να σπάσει αυτός ο βάναυσος κύκλος και να γίνει η «έξοδος» από αυτή την σχέση, χωρίς περιττές ηθικές και παραπλανητικές ερμηνείες, την πίστη ότι «μπορώ να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου», ένα διαφορετικό αυτοπροσδιορισμό, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χάνοντας τις διευκολύνσεις, την δύναμη ακόμα και τον πλούτο. Η έξοδος αυτή σημαίνει ελευθερία από τέτοιες αιματηρές εξαγορές αλλά και εκ νέου προσπάθεια για να αυτονομία και αυτοδιάθεση. Εν κατακλείδι είναι η επιβεβλημένη ρήξη για την επανεδιεκδίκηση του αυτεξούσιου. Κάτι που ως πολιτικά όντα είναι πέρα από το αυτονόητο ζητούμενο.
74615449_576380759837311_4018109177204310016_n.png

Ούτε θύτης – ούτε θύμα(τα), ξεπερνώντας την συνεξάρτηση

Το δίδυμο «θύτης-θύμα(τα)» δεν αφορά μόνο τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά κάθε στενή σχέση, διαπροσωπική ή πολιτική, με έκδηλα τα σημάδια εξάρτησης. Αν και ο θύτης συνήθως είναι ένας τα θύματα ενδέχεται να είναι πάνω παραπάνω από ένα οπότε είναι δόκιμη η χρήση του πληθυντικού. Άλλωστε η ενοχή θεωρείται ατομική και εκφράζεται στο άτομο στον ενικό, η κυριαρχία επιβάλετε σε πληθυντικό αριθμό και επιδιώκει την συλλογική επικράτηση.
Είναι πασιφανές ότι, η πιο περιφρονημένη αγάπη είναι η αγάπη του εαυτού. Αυτόν τον βάζουμε τελευταίο, τον έχουμε σίγουρο, μας ανήκει, κανείς δεν θα μας τον πάρει. Και όμως, τον χάνουμε τον εαυτό μας. Στην προσπάθεια να μην χάσουμε τους άλλους, τον παραχωρούμε για κάποια ανταλλάγματα. Υποκύπτουμε σε μια μορφή δωροδοκίας. Χάνουμε τον εαυτό μας μόνο και μόνο για να είμαστε με κάποιον-ους.

Οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει αυτή την ήπια μορφή της θυματοποίησης, σε κάποιες μεγάλες ή μικρές χρονικές περιόδους της ζωής τους. Στον αντίποδα αν και πολλές από τις συχνές συμπεριφορές ή κοινωνικές αντιλήψεις που κατατάσσονται στο εκτός «του συνηθισμένου» τελικά είναι πολύ δυσάρεστες, δεν δείχνουν να υπόσχονται γαλήνη και πληρότητα, όσο κι αν είναι πολιτικά ή ριζοσπαστικά αποδεκτές και εκτός της κυρίαρχης κανονικότητας. Θύτης και θύμα(τα), με αυτή την ευρύτερη έννοια, ποιος επιβάλλει σε ποιόν την εξουσία, είναι συνδεμένοι με την επιθετικότητα του θύτη και το έλλειμμα αυτοεκτίμησης του θύματος.

Η Κεντρική δομή του θύτη περιλαμβάνει την παροχή διευκολύνσεων, λύσεων, προστασίας αλλά και κατάχρηση εξουσίας και ελέγχου. Οι θύτες είναι άτομα κυριαρχικά και αδιάλλακτα, αδιάφορα για τα συναισθήματα των άλλων, δε σέβονται την ελευθερία τους, έχουν άκαμπτα όρια , επιβάλλουν χωρίς δεύτερη κουβέντα ό,τι θέλουν ή θεωρούν σωστό, όπως αυτοί νομίζουν και όποτε. Ενώ η κεντρική δομή του θύματος περικλείει ανθρώπους που είναι ή κατασκευάζονται και γίνονται αδύναμοι, υποτακτικοί, φοβισμένοι, παθητικοί επειδή πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν στην ζωή (πολιτική, κοινωνική, κλπ) χωρίς τον θύτη τους, συνήθως θαυμάζουν απεριόριστα κάποιες, πιθανά και φαντασιακές, ικανότητές του, απολαμβάνουν την προστασία του και ισχυρίζονται ότι βιώνουν συναισθηματικό κενό χωρίς αυτόν.

Η σχέση θύτη & θύματος έχει μια ιδιαίτερη συμβιωτική διεργασία. Κυριαρχείται από τον ψυχαναγκασμό της επανάληψης και αναπτύσσεται ανάμεσα σε άτομα τραυματισμένα από τις εμπειρίες της ζωής, με αμοιβαία και παράλογα διαπλεκόμενα συμφέροντα: ο θύτης «απαγορεύει» την έξοδο από τον κύκλο, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα από την άσκηση πίεσης και την απειλή μέχρι την δωροδοκία, την εξαγορά, την μετάνοια και τις υποσχέσεις ότι θα σταματήσει την αφόρητη πίεση. Ο ψυχαναγκασμός της επανάληψης είναι επίσης μέρος της ψυχολογίας του θύτη και του θύματος στην αλλαγή των ρόλων: ο θύτης θα προσφέρει τον εαυτό του ως θύμα, προκειμένου να μη σταματήσει ο κύκλος της εξουσίας-καταπίεσης, να αρχίσει πάλι από την αρχή και το θύμα, θα απολαύσει για λίγο τη γεύση της εξουσίας, θα ξαναμπεί στην προσδοκία ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, χωρίς τους παλιούς όρους και όρια.

Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον κύκλο επέρχεται γρήγορα η επαναφορά των πρότερων ρόλων και αυτό διότι ο θύτης έχει άκαμπτα όρια, έναντι μιας στρεβλής διαλλακτικότητας που δημιουργείται στο θύμα(τα). Στο όνομα του κύρους και της υπεροχής του, θα φορέσει βαριές πανοπλίες, συναισθηματικά αδιαπέραστες, για να χωρέσει τα δικά του πληγωμένα συναισθήματα, μέχρι να αναγκάσει το άλλο μέρος να γίνει τόσο ανεκτικό, ώστε να καταφύγει δηλαδή στην θέση του θύματος για να μπορέσει να τον πλησιάσει και να τον κερδίσει. Ο θύτης δεν διαπραγματεύεται ποτέ τί θέλει και τί όχι, ενώ το θύμα, στην προσπάθειά του να προσαρμοσθεί για να μην τον χάσει γίνεται όλο και πιο ελαστικό, μέχρι να χάσει εντελώς την αυτοπεποίθησή του καθώς και την αυτονομία του, εγκιβωτίζεται δηλαδή ως προσωπικότητα. Ελαστικά όρια σημαίνει ότι ένα άτομο αδυνατεί να εμπνεύσει κύρος και «πετραδάκι πετραδάκι» θα κατεδαφίσει την αυτοεκτίμησή του, θα μάθει να ανέχεται όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερους.

Το θύμα(τα) έχει πάντα προσδοκίες αλλαγής ακόμη κι όταν ο κύκλος επαναλαμβάνεται ανόθευτος για χρόνια, πάντα ελπίζει, προβάλλει ως επιχείρημα την αγάπη, ηθικοποιεί τη συμπεριφορά του, με τον ισχυρισμό ότι ανέχεται για χάρη της συλλογικότητας η ενός σκοπού, ισχυρίζεται ότι ο θύτης του κατά βάθος είναι καλός άνθρωπος ή ότι έχει απόλυτη ανάγκη την συμβολή του, αν πρόκειται για πολιτική σχέση. Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από εξαρτημένα αντανακλαστικά, απότοκα της επικυριαρχίας της σχέσης με το θύτη που στην συνέχεια κατασκευάζουν και συγκροτούν την ψυχική δομή θύματος και φυσικά τον ετεροκαθορισμό τους και την αποδοχή της ετερονομίας του. Και αυτό διότι στις επικυριαρχικές σχέσεις, που είναι πάντα σχέσεις εξουσίας, η συνεξάρτηση είναι ασφαλώς μια πιο εύκολη κατάσταση από την ανεξαρτησία. Υπόσχεται διευκολύνσεις, ενέργεια και σταθερότητα, ποτέ όμως χωρίς ανταλλάγματα και εκεί επιβάλλεται ο θύτης.

Το θύμα(τα) μέσα σε αυτό τον αδηφάγο κύκλο βιώνουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία εφόσον δεν προδίδεται από τον θύτη, ουσιαστικά προδίδει τον εαυτό του, επειδή ταυτίζεται με την ισχύ του θύτη, δανείζεται και θαυμάζει την δύναμη ή τον πλούτο του, υποστηρίζει τα συμφέροντά του, τον δικαιολογεί απίστευτα είτε γιατί θέλει κάτι να κερδίσει- να γίνει αποδεκτός για παράδειγμα- σκέφτεται πάντα με σκοπιμότητες και τελικά καταλήγει να ανέχεται δίχως όρους, στο όνομα της προστασίας που του υπόσχεται ο θύτης του, υποκύπτει δηλαδή σε μια γνωστική ασυμφωνία προσκόλλησης εφόσον εξορθολογεί τα δεινά του.

Αυτό που χρειάζεται στην ουσία είναι να σπάσει αυτός ο βάναυσος κύκλος και να γίνει η «έξοδος» από αυτή την σχέση, χωρίς περιττές ηθικές και παραπλανητικές ερμηνείες, την πίστη ότι «μπορώ να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου», ένα διαφορετικό αυτοπροσδιορισμό, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χάνοντας τις διευκολύνσεις, την δύναμη ακόμα και τον πλούτο. Η έξοδος αυτή σημαίνει ελευθερία από τέτοιες αιματηρές εξαγορές αλλά και εκ νέου προσπάθεια για να αυτονομία και αυτοδιάθεση. Εν κατακλείδι είναι η επιβεβλημένη ρήξη για την επανεδιεκδίκηση του αυτεξούσιου. Κάτι που ως πολιτικά όντα είναι πέρα από το αυτονόητο ζητούμενο.

Αργύρης Αργυριάδης, ΜD-PhD

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Διεθνή | Διάφορα | gr

Di 14 Jul, 05:19

browse text browse image

logo_icl.jpg imageΑς μη γυρίσουμε πίσ&... 21:24 Mo 18 Mai by International Confederation of Labour 0 comments

Μόνο ο λαός σώζει το λαό. Εμείς οι ίδιοι θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Τα κοινά και παγκόσμια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και πολύπλοκα. Χρειαζόμαστε όλοι να είναι στο τραπέζι. Τώρα δεν κοιτάμε τον άλλο δρόμο. Αυτή τη φορά γίνε μαχητής.

no5.jpg imageΣκαντζόχοιρος #5 21:53 Mi 09 Mai by εκδ. Σκαντζόχοιρου 0 comments


Σε αυτόν τον δρόμο, αντιλαμβανόμαστε το Σκαντζόχοιρο σαν το δοχείο που αποτυπώνει μια περιπέτεια παραγωγής ιδεών, στον βηματισμό ενδιάμεσων —ποτέ τελικών— πορισμάτων μιας διαρκούς αναζήτησης, με στόχο την απελευθέρωση της ανθρώπινης πράξης και επιθυμίας. Γι’ αυτό και στην φωλιά του Σκαντζόχοιρου ψάχνουμε να ζεστάνουμε κείμενα, ποιήματα και δημιουργίες που πάνω τους θα φέρουν ακόμα τα αίματα και τις αγωνίες αυτών που τα έφτιαξαν• που πάνω τους θα αποτυπώνεται η αβέβαιη πάλη των δημιουργών τους με τις λέξεις, τις ιδέες, τα χρώματα, τις μορφές.

textΝέο αντικαπιταλισ ... 20:20 Fr 30 Apr by Dissenter 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

300_0___20_0_0_0_0_0_europesocial_3.jpg imageΟ αγώνας είναι όλα τ... 22:28 Mo 01 Jun by Αναρχικές κομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά! - Κοινή Ανακοίνωση αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη. [English] [Deutsch] [Français] [Italiano] [Português]

textΜια Ευρώπη όλων και ... 19:22 Sa 20 Okt by Federacao Anarquista Comunista de Portugal - FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... 14:50 Do 27 Sep by Anarkismo Editorial Group 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

imageΙχνηλατώντας την ν&#... Apr 27 by Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

Ένα ελατήριο, για να καταφέρεις να το συμπιέσεις με ασφάλεια στο maximum χωρίς να κινδυνεύεις από απότομη θραύση, είναι σοφότερο να ακολουθείς σταδιακούς και επαναλαμβανόμενους κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, όπου κάθε αποφόρτιση θα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη φόρτιση. Η ελευθερία είναι ένα ελατήριο…

imageΈπαψε όντως ο κόσμο&... Apr 22 by μιγάδα 0 comments

Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας, να παίρνουμε δύναμη η μία από την άλλη, και κυρίως να διατηρούμε τις συλλογικές μας δυνατότητες για την κριτική κατανόηση του κόσμου μας. Όπως ακριβώς κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, μόνο που τώρα κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό.

imageΕνάντια στην καπιτ&#... Apr 15 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Θεωρούμε ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε πλήρως τη λειτουργία της κοινωνίας, αναζητώντας την ικανοποίηση των αναγκών όλων. Μπορούμε να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς φροντίδας και προστασίας της φύσης για να εγγυηθούμε ζωή. Μπορούμε να τερματίσουμε αυτό το σύστημα, θέτοντας όλα τα μέσα παραγωγής και διανομής στα χέρια της εργατικής τάξης, αντικαθιστώντας την οικονομία της αγοράς με μια κοινωνικοποιημένη και αυτάρκη οικονομία και το κράτος με ένα αυτόνομο ομοσπονδιοποιημένο σύστημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούμε εν μέσω αυτής της κρίσης σε αυτή την κατεύθυνση, υφαίνοντας δεσμούς αλληλεγγύης στη βάση, ενισχύοντας τις λαϊκές οργανώσεις και οικοδομώντας στην ουσία ένα αληθινό Μέτωπο των Καταπιεσμένων Τάξεων, το οποίο θα μπορεί να οργανώσει τους αγώνες του σήμερα και του αύριο στην αναζήτηση. μιας ελευθεριακής, φεντεραλιστικής κοινωνίας με άμεση δημοκρατία.

imageΕνάντια στην καπιτ&#... Apr 15 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Το 2020 ξεκίνησε με κάποιες αλλαγές σε περιφερειακό επίπεδο, και ειδικά με τη συνέχιση της τεράστιας και απίστευτης κινητοποίησης του Χιλιανού λαού. Αυτή η κοινωνική εξέγερση, η οποία διεξάγεται πάνω από 100 ημέρες, έχει αλλάξει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, και έχει επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Αναδύθηκε μια νέα κατάσταση που, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάλυση, εντάσσεται στο πλαίσιο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στις κοινότητες των λατινοαμερικανών (στην Αϊτή, τον Ισημερινό και άλλες χώρες με μικρότερη ένταση). Όπως μπορούμε να δούμε, είναι η στιγμή που οι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, είναι καιρός αγώνα.

imageΚοινωνική Μόλυνση Mär 30 by Yfanet 0 comments

…Το αποτέλεσμα της λήψης αυστηρών μέτρων είναι σχεδόν πάντα μια δεύτερη εξέγερση, η οποία έχει ματώσει από τη σύνθλιψη της πρώτης και η οποία έχει γίνει ακόμα πιο απελπισμένη. Εδώ, η καραντίνα δύσκολα θα καθρεφτίσει την πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου και της αντιεξέγερσης. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η λήψη αυστηρών μέτρων έχει γυρίσει μπούμερανγκ με τους δικούς της τρόπους. Με τόσο μεγάλο μέρος της προσπάθειας του κράτους να επικεντρώνεται στον έλεγχο των πληροφοριών και τη συνεχή προπαγάνδα η οποία υλοποιείται μέσω κάθε πιθανού μηντιακού μηχανισμού, η αναταραχή έχει εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στις ίδιες πλατφόρμες.

more >>

imageΑς μη γυρίσουμε πίσ&... Mai 18 0 comments

Μόνο ο λαός σώζει το λαό. Εμείς οι ίδιοι θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Τα κοινά και παγκόσμια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και πολύπλοκα. Χρειαζόμαστε όλοι να είναι στο τραπέζι. Τώρα δεν κοιτάμε τον άλλο δρόμο. Αυτή τη φορά γίνε μαχητής.

textΝέο αντικαπιταλισ ... Apr 30 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

imageΟ αγώνας είναι όλα τ... Jun 01 Anarkismo 0 comments

Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά! - Κοινή Ανακοίνωση αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη. [English] [Deutsch] [Français] [Italiano] [Português]

textΜια Ευρώπη όλων και ... Okt 20 FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... Sep 27 Anarkismo 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]