user preferences

Ενιαίο Αντιφασιστικό Μέτωπο

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αντιφασισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday October 09, 2019 20:05author by Coordenao Anarquista Brasileira - Anarkismo Report this post to the editors

85 χρόνια αργότερα

Περισσότερο από ποτέ, το ότι έπρεπε η οργάνωση των εργατικών τάξεων να εμποδίσει την οργάνωση και αύξηση των φασιστικών ομιλιών και εκδηλώσεων, δείχνει τη σημασία της. Ο φασισμός, χθες και σήμερα, δεν δέχεται διάλογο, οπότε πρέπει να καταπολεμηθεί με άμεση δράση, οργάνωση και ταξική αλληλεγγύη.
71663026_2409374815944324_7247844267907874816_n.jpg

Ενιαίο Αντιφασιστικό Μέτωπο - 85 χρόνια αργότερα

Στις 7 Οκτωβρίου 1934, ακριβώς πριν 85 χρόνια, μια αντιφασιστική δράση που οργανώθηκε από διάφορα κοινωνικά και επαναστατικά κινήματα εμπόδισε την πραγματοποίηση μιας φασιστικής συγκέντρωσης στο Σάο Πάολο. Η δράση έγινε γνωστή ως η μάχη του S.

Την ίδια ημέρα, η ακροδεξιά Brazilian Integralist Action (Βραζιλιάνικη Ολοκληρωμένη Δράση -ΑΙΒ) κάλεσε σε διαδήλωση για τον εορτασμό των δύο χρόνων του Μανιφέστου της. Η ομάδα, που ιδρύθηκε από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Πλίνι Σαλγκάδο, χαρακτηριζόταν από συντηρητισμό, εθνικισμό και παραδοσιολατρεία, προσαρμόζοντας τον φασισμό στα ζητήματα που αντιμετώπιζε η Βραζιλία, προωθώντας, επίσης, έναν αντισημιτικό λόγο.

Σε αυτή την περίοδο, τα φασιστικάκαθεστώτα ανέρχονταν σε διάφορες χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας ακόμη τη γλώσσα και τα σύμβολα του εργατικού κινήμματος για να προσελκύσει μια εργατική βάση. Εν τω μεταξύ, το κράτος ενέτεινε την καταστολή για να αποτρέψει την πρόοδο των αγώνων των από τα κάτω, τα επιτεύγματα των 8 ωρών εργασίας και αρκετές επαναστατικές εξεγέρσεις που συνέβησαν κατά την περίοδο.

Ακόμη και αποδυναμωμένο από την καταστολή, το εργατικό κίνημα οργανώθηκε για να δώσει απαντήσεις και να διαδώσει τις αντιφασιστικές ιδέες και την πρακτική. Μετά την ίδρυση της ομάδας Intregalista το 1932, διάφορες αριστερές ομάδες συγκρότησαν το Ενιαίο Αντιφασιστικό Μέτωπο (FUA) και οι αναρχικές ομάδες και τα περιοδικά τους, όπως η εφημερίδα A Plebs και άλλες, καθώς και αγωνιστές όπως οι Edgard Leuenroth και Oreste Ristori, για παράδειγμα, ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν αυτή τη συζήτηση και πολέμησαν τον ιταλικό φασισμό.

Η τελική απάντηση ήρθε ένα χρόνο αργότερα, με την οργάνωση της δράσης που επέτρεψε τη φασιστική γιορτή. Μετά από έντονη αντιπαράθεση, το Ενιαίο Αντιφασιστικό Μέτωπο εμπόδισε τους φονταμενταλιστές να ανακτήσουν τους δρόμους και αργότερα συνέταξε μια πρόταση εταιρικού χαρακτήρα με την κυβέρνηση του Getlio Vargas.

Περισσότερο από ποτέ, το ότι έπρεπε η οργάνωση των εργατικών τάξεων να εμποδίσει την οργάνωση και αύξηση των φασιστικών ομιλιών και εκδηλώσεων, δείχνει τη σημασία της. Ο φασισμός, χθες και σήμερα, δεν δέχεται διάλογο, οπότε πρέπει να καταπολεμηθεί με άμεση δράση, οργάνωση και ταξική αλληλεγγύη.

Δεν θα ξεχάσουμε τη μάχη του S.

Ζήτω η οργάνωση όλων των εργατών ενάντια στον φασισμό!

Για έναν λαϊκό αντιφασισμό, από τους δρόμους ανάμεσα στο κάτω και στην περιφέρεια!

Coordenao Anarquista Brasileira (Βραζιλιάνικος Αναρχικός Συντονισμός - CAB)

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Front page

[Catalunya] Una sentncia que ataca les llibertats i els drets civils

Εθνική Σύνοδος Αναρχικών Εργαζομένων

Our solidarity outside of Turkey and Syria is continual boycott of the Turkish Products and Tourism

FAS: Posicionamiento ante el estallido social en Chile

CNT Valls Oriental. Davant lactual revolta catalana

CNT Valls Oriental ante la actual revuelta catalana

Qu est pasando en Catalua? Revueltas populares y lucha de clases

[Catalunya] Siempre con la desobediencia

Comunicado de la CNT ante la actual situacin en Catalunya

[Catalunya] Una sentencia que ataca las libertades y los derechos civiles

7mas Jornadas de Educacin Popular

[Colombia] Reflexiones sobre el paro de transporte

It's Going Down (A Rabbit Hole in Rojava)

Solidaridad ya con el Pueblo Chileno, Contra el Ajustazo y la Represión de Piñera

Recortes e apontamentos sobre a invaso otomana-salafista iniciada em outubro 2019 contra Rojava e a resistncia do Confederalismo

Η συντριβή της FAUD από τον Χίτλερ

Rojava between genocide and compromise

Οι δύο Οκτώβρηδες

Solidarit avec le peuple au Rojava, dnonons ltat turc et les allis des Etats-Unis

XV Seminario militante: Anarquismo y rebeliones populares en Amrica Latina

Tout Etat qui combat les peuples perdra!

Trump is right to take troops out of Syria. Now they must leave Iraq and Afghanistan.

Αυξήσεις στους μισθούς...

Alguns debates urgentes para as esquerdas mais esquerda: uma reflexo a partir da luta no Equador

2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]