user preferences

Εθνικισμός, πατριωτισμός, μιλιταρισμός

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday March 30, 2019 19:55author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Tα συνεκτικά εργαλεία του κράτους

Η γλώσσα της κυριαρχίας δεν είναι η δική μας γλώσσα. Κανένα έθνος δεν μας ενώνει, κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει, κανένα κράτος δεν είναι δικό μας. --- Εκδήλωση-Συζήτηση: Εθνικισμός, πατριωτισμός, μιλιταρισμός τα συνεκτικά εργαλεία του κράτους - 12 Απρίλη στις 18.00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Φιλοσοφικής (8ος όροφος, αίθουσα 819) - Συνδιοργάνωση: Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Φιλοσοφικής και Ανθός – Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα
53072463_266257254302758_2307718776050679808_n.png

Σε περιόδους αστάθειας και συστημικών αναδιαρθρώσεων, η ένταση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας προκαλεί βαθμιαία την όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αντιθέσεων, με αποτέλεσμα η “ομαλή” λειτουργία των παραγωγικών σχέσεων μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων να διαταράσσεται. Σε μια τέτοια συγκυρία, κάθε μηχανισμός ιδεολογικής προπαγάνδας επιστρατεύεται ή εφευρίσκεται, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, να αποσπαστεί η κοινωνική συναίνεση στα καταστροφικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Ο ιδεολογικός έλεγχος των κοινωνιών ανάγεται ως αιχμή της καθεστωτικής ατζέντας και συνιστά βασικό παράγοντα της κρατικής στρατηγικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο εθνικισμός-πατριωτισμός ως πολιτική θρησκεία του κράτους αναβαθμίζεται σε κεντρικό εργαλείο κοινωνικής χειραγώγησης και η «εθνική ενότητα» ως το ενοποιητικό αφήγημα που επιχειρεί να εξωραΐσει, να θολώσει και να συγκαλύψει τις διαρκώς εντεινόμενες ταξικές αντιθέσεις. Η κατασκευή «εξωτερικού εχθρού» του έθνους αλλά και «εσωτερικού» (όσοι/ες αντιδρούν στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου, όσα κοινωνικά και πολιτικά υποσύνολα ξεφεύγουν της «κανονικότητας»), καλλιεργούν στην πρώτη περίπτωση τον φόβο και την υποταγή, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης του κράτους ως «προστάτη» του πληθυσμού, ενώ στην δεύτερη την λειτουργία ενός μόνιμου καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», δηλαδή ολοκληρωτικό έλεγχο, συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, καταστολή, στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/ριών, ενίσχυση φύλαξης των συνόρων για την «διατήρηση της ειρήνης και την διασφάλιση της δημοκρατίας». Σε εγχώριο επίπεδο, η πρόσφατη ανάδειξη του λεγόμενου “μακεδονικού ζητήματος” με αφορμή την ονομασία του γειτονικού κράτους για την είσοδό του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επανατροφοδότησε τον εθνοπατριωτισμό και αξιοποιήθηκε πολιτικάντικα από κάθε τάση του πολιτικού φάσματος.

Παράλληλα, τα “διπλωματικά επεισόδια”, οι ιαχές πολέμου και η επικοινωνιακή ανάδειξη “πολεμικής ετοιμότητας” επιχειρούν την εθνική συσπείρωση, δηλαδή την συστράτευση της κοινωνικής βάσης στα καπιταλιστικά συμφέροντα. Το φάντασμα ενός επερχόμενου πολέμου λειτουργεί ως το άλλοθι που ενοποιεί και συνέχει τον διαταξικό “λαό” και προετοιμάζει την θυσία του στον βωμό των διακρατικών ανταγωνισμών. Από νωρίς μαθαίνουμε πως είμαστε κληρονόμοι μιας μοναδικής ιστορίας, γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας, τα οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο, κυριότερα με τις ίδιες τις ζωές μας ως κρέατα για σφαίρες σε δυνητικά πολεμικά μέτωπα. Ποτέ δεν μαθαίνουμε από τους κρατικούς θεσμούς την ιστορία των Άλλων, δηλαδή των διαφορετικών, των αντιρρησιών της «εθνικής» συνείδησης, των διωγμένων, των κυνηγημένων, των πολιτικά αντιφρονούντων, των ταξικών αγώνων.

Ο μιλιταρισμός είναι μια συνθήκη βαθιά ριζωμένη στο εσωτερικό του κάθε κράτους αποτελώντας ένα από τα βασικότερα εργαλεία του. Ο μιλιταρισμός ενσαρκώνεται μέσω του εθνικού στρατού, ο οποίος συμμετέχει σε υπερκρατικούς σχηματισμούς και αποτελεί την κύρια μέθοδο υπεράσπισης διακρατικών συμφερόντων. Ο στρατός αποτελείται από ένα σύνολο αξιών με κάθετα, πατριαρχικά (γίνεται άντρας όποιος μαθαίνει να κρατά όπλο κι είναι έτοιμος να φάει την πρώτη σφαίρα) και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η καθεστωτική προπαγάνδα που σπέρνει τρόμο για τους εξωτερικούς κινδύνους που απειλούν τα «εθνικά» συμφέροντα, δικαιολογώντας έτσι υπέρογκες κρατικές δαπάνες σε στρατιωτικές δομές, με σκοπό την οχύρωση και την «άμυνα» του κράτους.

Ο εθνοπατριωτισμός κι ο μιλιταρισμός «υμνούνται» (μέσω της «τέχνης» είτε από δεξιά είτε από αριστερά) από τις απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα μέσα από την διαχρονική πατριωτική κουλτούρα. Δεν μας προξενεί καμιά εντύπωση το ότι τροβαδούροι της αριστεράς παρελαύνουν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη η λατρεία των εθνικοαπελευθερωτικών αντάρτικων από τους σύγχρονους κρυφοπατριώτες των «ριζοσπαστικών» χώρων. Κάθε άλλο…

Το πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, ως ένας κρατικός θεσμός ο οποίος λειτουργεί πλέον με όρους καπιταλιστικής επιχείρησης δεν θα μπορούσε να αποτελεί ένα πεδίο ουδέτερης γνώσης που συμβάλει στην εξέλιξη της «καθαρής» επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι κατευθύνσεις, τα αντικείμενα και οι τρόποι γνώσης που το πανεπιστήμιο παράγει είναι συνδεδεμένα με την εκάστοτε κοινωνική, πολιτική και παραγωγική πραγματικότητα. Ο θεσμός του πανεπιστημίου με το γνωσιολογικό υλικό που παράγει αφενός νοηματοδοτεί και νομιμοποιεί τις κυρίαρχες αφηγήσεις και αφετέρου ικανοποιεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και με βάση τις μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες στρατηγικές, ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον περιφερειακών πολέμων και συγκρούσεων στην μέση ανατολή, στην βόρεια αφρική, στην κεντρική ασία κι αλλού και τις συνθήκες διακρατικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος με κύρια όπλα του τον εθνοπατριωτισμό και τον μιλιταρισμό προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή προς όφελος του. Το πανεπιστήμιο αποτελεί την δεξαμενή της απλήρωτης εργασίας και έρευνας των φοιτητριών/ών για λογαριασμό κρατικών αναγκών (πολεοδομικές αλλαγές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, γεωτεχνικές μελέτες κ.α) αλλά και για την βελτίωση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, την μηχανοργάνωση του στρατού, την ενίσχυση της «φύλαξης» των συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστριών/ών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το πανεπιστήμιο, υπηρετώντας τους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου , συνεργάζεται σταθερά με τον στρατό, με τα ινστιτούτα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του και με ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν τεχνολογίες για το στρατό και συστήματα ελέγχου (πχ SpaceHellas) , εξασφαλίζοντας έτσι τις απαραίτητες για την λειτουργία του χρηματοδοτήσεις. Από τα ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ για τις τεχνολογίες ελέγχου των συνόρων μέχρι το μνημόνιο συνεργασίας που σύναψε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επισκευαστικό εργοστάσιο αρμάτων μάχης, από τα χρηματοδοτούμενα think tanks των γεωπολιτικών αναλυτών και διεθνολόγων του τμήματος Διεθνών Σπουδών της Παντείου περί Ανατολικής Μεσογείου και Ελληνοτουρκικών Σχέσεων μέχρι τα συνέδρια που διοργανώνονται στην Πάντειο για την διαχείριση της «προσφυγικής κρίσης» , οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές/τριες τους συμβάλλουν στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων του ελληνικού κράτους και στην στρατιωτικού τύπου διαχείριση των μεταναστών εργατριών/ των, υπηρετώντας με συνέπεια τις στοχεύσεις του ελληνικού θεσμικού εθνοπατριωτισμού και μιλιταρισμού, στην γραμμή των «εθνικών» συμφερόντων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια παραδείγματα συνεργασιών πανεπιστημίου και στρατού:

2010-11: το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ αναλαμβάνει ερευνητικό πρόγραμμα για την frontex σχετικά με την κατασκευή θερμικών καμερών για τα σύνορα και το ηλεκτρολογικό σύστημα του φράκτη του Έβρου.

2013-15: Tα τμήματα Τοπογράφων/Αγρονόμων και ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ αναλαμβάνουν τα ερευνητικά προγράμματα Jason και Poseidon που αφορούν την επιτήρηση και την στρατιωτικού τύπου διαχείριση των συνόρων.

Tο 2016 το πολεμικό ναυτικό προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΜΠ.

Tο 2016 το Γ’ ΣΣ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών του ΠΑΜΑΚ στο οποίο λειτουργεί ήδη και η έδρα στρατηγικών σπουδών του ΓΕΕΘΑ.

Το 2016 η σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών του ΠΑΜΑΚ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη.

Tον Οκτώβρη του 2016 το πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχε στις ερευνητικές συμπράξεις της υπηρεσίας ευρωπαϊκής άμυνας, οι οποίες επιχορηγήθηκαν με 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

2017: Διοργανώνεται στην Πάντειο το μεταπτυχιακό «Στρατιωτικών Σπουδών Ασφάλειας» με την συμμετοχή αποφοίτων της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

To Γενάρη 2018 το τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα Ocean 2020 του European Defense Fund το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες.

Το Φλεβάρη 2018 η Intrakom Defense Electronics κατασκεύασε μεγάλου μεγέθους drown με εργασία ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

Το Μάρτη 2018 το ΙΔΙΣ Παντείου διοργάνωσε σεμινάρια δια βίου μάθησης με θέμα «τεχνολογία και πόλεμος» με εισηγητές πρώην επικεφαλείς των ενόπλων δυνάμεων.

Το καλοκαίρι του 2018 το ΠΑΠΕΙ διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο στην Τήνο με θέμα «υβριδικός πόλεμος και ολοκληρωμένα πολεμικά συστήματα».

Τον Ιούλιο 2018 το ΠΘ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το 304 ΠΕΒ (προκεχωρημένο εργοστάσιο βάσης) (επισκευαστικό εργοστάσιο αρμάτων μάχης του στρατού ξηράς στο Βελεστίνο Μαγνησίας) για τη βελτίωση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης, παροχής υπηρεσιών των δυο φορέων, ανταλλαγή εμπειρίας και μέσων και αμοιβαία αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της κοινής έρευνας. Έτσι ξεκίνησε νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα οικονομικών επιστημών ΠΘ με αντικείμενο την «οικονομική της άμυνας» δηλαδή την ανάπτυξη logistics για τον αποδοτικότερο οικονομικό σχεδιασμό στρατού ξηράς. Αντίστοιχα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τοξικολογίας στη Λάρισα αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας του ΠΘ με τις ένοπλες δυνάμεις για την ίδρυση τάγματος βιοχημικού πολέμου στη Λάρισα.

Το Δεκέμβρη 2018 το ΕΜΠ μέσω του εργαστηρίου μικροκυμάτων και οπτικών ινών του τμήματος ΗΜΜΥ και του ερευνητικού βραχίονα ΕΠΙΣΕΧ διεξάγουν το ερευνητικό πρόγραμμα ranger, το οποίο αφορά το σχεδιασμό ραντάρ υψηλής ικανότητας ανίχνευσης, αναγνώρισης και ταυτοποίησης των «εγκληματικών και επικινδύνων στοιχείων» στα ευρωπαϊκά σύνορα κατονομάζοντας ως τέτοια πρόσφυγες και μετανάστες. Στο ΕΜΠ επίσης διεξάγονται ερευνητικά για την «βελτίωση» του φράχτη στον Έβρο και τις ασπίδες των ΜΑΤ.

Τον Δεκέμβρη 2018 το ΔΠΘ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με το Δ’ΣΣ.

Tο ΝΑΤΟ κάθε χρόνο προσφέρει εξάμηνη πρακτική άσκηση σε σπουδαστές/ριες των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε θέσεις που αφορούν τα επιστημονικά πεδία οικονομικών και πολιτικών επιστημών, διεθνών σχέσεων και ασφάλειας, πληροφορική, μετάφραση και επιστημών μηχανικού.

Απέναντι στα σχέδια ολοκληρωτικού ελέγχου, αλλά και εξόντωσης πληθυσμών, εμείς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε οι απολογητές/ριες του εγκλεισμού μεταναστών/ριών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν θα γίνουμε συνένοχοι/ες στην υποβάθμιση των όρων ζωής μας, δεν θα στρατευτούμε ποτέ στα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου. Καθήκον μας είναι στο πλαίσιο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας να αποδομούμε καθημερινά τη γλώσσα της κυριαρχίας και τις εθνοπατριωτικές της αφηγήσεις. Η δική μας γλώσσα είναι η γλώσσα της ταξικής αλληλεγγύης ενάντια σε πλαστούς διαχωρισμούς, στρατούς και σύνορα. Οι πατρίδες, τα όπλα τους, οι πόλεμοι και οι εθνικές τους υπερηφάνειες, δεν προάγουν τα συμφέροντα των καταπιεσμένων. Στο κυνήγι μιας καλύτερης ζωής να μην καταντήσουμε να φτιάχνουμε τα εργαλεία για τους δικούς τους πολέμους.

Να μην συμμετέχουμε στην οργάνωση των στρατών τους, αλλά στην οργάνωση των δικών μας αγώνων. Για να χτίσουμε τα συλλογικά αναχώματα ενάντια στα εθνοπατριωτικά – πολεμικά τους σχέδια και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, οικοδομώντας την επαναστατική προοπτική για την κοινωνική απελευθέρωση.

Κανένα έθνος δεν μας ενώνει. Κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει. Κανένα κράτος δεν είναι δικό μας.

Εκδήλωση – Συζήτηση: 12 Απρίλη στις 18.00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Φιλοσοφικής (8ος όροφος, αίθουσα 819)

Συνδιοργάνωση: Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Φιλοσοφικής και Ανθός – Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα

*Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί και το Ελευθεριακό Κινητό Βιβλιοπωλείο της Αναρχικής Συλλογικότητας mⒶnifesto

https://anthoscollect.wordpress.com/2019/03/17/ekdilosi-ethnikism...GhDO8

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]