user preferences

Αναρχισμός, διεθνισμός και εθνική απελευθέρωση

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Wednesday March 13, 2019 04:17author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Anarchism and Syndicalism in the Colonial and Postcolonial World, 1870-1940: the praxis of national liberation, internationalism, and social revolution (Αναρχισμός και Συνδικαλισμός στον Αποικιακό και Μεταποικιακό Κόσμο 1870-1940: η πρακτική της εθνικής απελευθέρωσης, του διεθνισμού και της κοινωνικής επανάστασης)
9789004188488.jpg

Αναρχισμός, διεθνισμός και εθνική απελευθέρωση

Anarchism and Syndicalism in the Colonial and Postcolonial World, 1870-1940: the praxis of national liberation, internationalism, and social revolution (Αναρχισμός και Συνδικαλισμός στον Αποικιακό και Μεταποικιακό Κόσμο 1870-1940: η πρακτική της εθνικής απελευθέρωσης, του διεθνισμού και της κοινωνικής επανάστασης)

Στον ογκώδη αυτό τόμο που επιμελούνται οι Steven J. Hirsch και Lucien van der Walt, εξετάζεται ο ρόλος που ο αναρχισμός και ο συνδικαλισμός έπαιξαν στον αποικιακό και μεταποικιακό κόσμο, από το 1870 έως το 1940. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ρόλο του αναρχικού και αναρχοσυνδικαλιστικού κινήματος στα συνδικαλιστικά κινήματα, στους αντι-αποικιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς και εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένου του φυλετικού διαχωρισμού και των διαιρέσεων.

Για να κατανοήσουμε τον αναρχισμό και τον συνδικαλισμό, είναι απαραίτητη μια παγκόσμια ανάλυση που να τοποθετεί την Αφρική, την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ιρλανδία, στο κέντρο της σχετικής ιστοριογραφίας και των παρεπόμενων αναλύσεων. Αυτό δεν σημαίνει το να ανακαλύψουμε ή και να επαναλάβουμε ψευδείς και συχνά παραπλανητικές κατηγορίες και ετικέτες, όπως ο νότιος ή ο τριτοκοσμικός αναρχισμός, αλλά μάλλον, να δουμε τον αναρχισμό και τον συνδικαλισμό ως ένα παγκόσμιο ρεύμα που εμφανίζεται, αναπτύσσεται και σφυρηλατείται σε διεθνή κλίμακα.

Μολονότι είναι απολύτως κατανοητό και προφανές το ότι το ισπανικό αναρχικό διατηρεί τα σκήπτρα, ωστόσο δεν ήταν ούτε μοναδικό ούτε ασυνήθιστο, αλλά ένα κίνημα από μια σειρά μαζικών κινημάτων με στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε κοινωνίες που μελετήθηκαν μερικώς στο πλαίσιο μιας διακρατικής αναλυτικής ανάλυσης και παρουσίασης.

Ο τόμος αρχίζει με εισαγωγή των Steven J. Hirsch και Lucien van der Walt, ο πρόλογος είναι του Benedict Anderson, ενώ τα κεφάλαια που συγκροτούν τον τόμο είναι των Steven Hirsch, Lucien van der Walt, Luigi Biondi, Arif Dirlik, Anthony Gorman, Dongyoun Hwang, Geoffroy de Laforcade, Emmet O'Connor, Kirk Shaffer, Aleksandr Shubin και Edilene Toledo.

Δίνεται άμεση έμφαση στα κινήματα που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του κλασσικού ιμπεριαλισμού, ενώ οι χώρες που καλύπτονται εδώ είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτος, Κορέα, Μεξικό, Παναμάς, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Νότια Αφρική και Ουκρανία.

Η αρχική έκδοση εμφανίστηκε το 2010 από τον εκδοτικό οίκο Brill, με παραρτήματα στο Leiden της Ολλανδίας και τη Βοστώνη. Επίσης, μια ελαφρώς αναθεωρημένη και με νέο πρόλογο έκδοση, εμφανίστηκε το 2014.

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!

Front page

Apuntes sobre el Paro Cvico Nacional de 1977

Ριζοσπαστική Δημοκρατία και Αναρχισμός

Anlisis de Coyuntura Latinoamericana

Ante los femicidios y el avance de la violencia machista, la lucha feminista es de las de abajo. Es momento de ocupar las calles.

Vermont Labor Takes Sharp Left Turn: Van Deusen Elected Vt AFL-CIO President, Adie Executive Vice President

[Colombia] Declaracin XI Asamblea Semestral Grupo Estudiantil Anarquista

Encuentros cratas: Reflexiones sobre el Paro Cvico Nacional de 1977

Η Κοινωνική Αναπαράσταση των Αναρχικών

Building Working Class Unity in South Africa: Lessons from United Fronts in Germany, Italy and Russia

Anarquismo, militncia y arte: Entrevista con Juan Pilo (FAU)

Las llamas de la Amazona y el avance del capitalismo.

Declaracin ante la represin en la marcha contra la injerencia de UPM en la educacin

Fascism and its cure

DEBATENDO O CONCEITO DE IMPERIALISMO NO SCULO XXI

Class struggle, the Left and power Part 2

Should the Anti-Capitalists Contest Elections?

Carta Opinin de la fAu agosto 2019

Nota da CAB ao ms da Visibilidade Lsbica

Todo apoio luta contra a interveno de Bolsonaro na UFSS

The struggle continues

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Για την άμυνα του Αμαζονίου!

La crisis del proceso de paz colombiano como coartada para la intervencin militar en Venezuela

En caso de incendio, queme al terrateniente y al imperialismo: en defensa del Amazonas!

2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]