user preferences

New Events

Ιβηρική

no event posted in the last week

Υποστηρίξτε το CCL

category Ιβηρική | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday December 28, 2018 09:21author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Βοηθείστε το Centro de Cultura Libertária!

Το Centro de Cultura Libertária (CCL - Κέντρο Ελευθεριακής Κουλτούρας), που δραστηριοποιείται εδώ και 44 χρόνια στην Almada στην Πορτογαλία, απειλείται και πάλι. Η συνεχής πίεση στον τομέα της στέγασης και η αλλαγή της νομοθεσίας για την ενοικίαση και αναπαλαίωση κτιρίων που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα κεντρικά προάστια, καθώς και η εξάλειψη των χώρων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή η εξαφάνιση των καταστημάτων της γειτονιάς, είναι λόγοι για τους οποίους απειλείται πλέον και το CCL
portugalcacilhasapelodocentrodeculturalib12.jpg

Το Centro de Cultura Libertária (Πορτογαλία) χρειάζεται την υποστήριξή σας!

Το Centro de Cultura Libertária (CCL - Κέντρο Ελευθεριακής Κουλτούρας), που δραστηριοποιείται εδώ και 44 χρόνια στην Almada στην Πορτογαλία, απειλείται και πάλι. Η συνεχής πίεση στον τομέα της στέγασης και η αλλαγή της νομοθεσίας για την ενοικίαση και αναπαλαίωση κτιρίων που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα κεντρικά προάστια, καθώς και η εξάλειψη των χώρων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή η εξαφάνιση των καταστημάτων της γειτονιάς, είναι λόγοι για τους οποίους απειλείται πλέον και το CCL.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η μονιμότητα του CCA στο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται. Το διάστημα 2009-2011, το Centro de Cultura Libertária αντιστάθηκε στην απόπειρα έξωσης που κίνησε ο ιδιοκτήτης. Μόνο η αλληλεγγύη εκ μέρους αρκετών φορέων, συλλογικοτήτων και ατόμων μας επέτρεψε να καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα, με αποτέλεσμα να γίνουν δύο δίκες και να κατατεθεί μία προσφυγή. Τελικά, συνάψαμε συμφωνία αύξησης ενοικίου που μας επέτρεπε να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ χωρίς να αλλάξουμε τη διάρκεια της σύμβασης.

Ωστόσο, το 2014, λόγω αλλαγών στο νόμο για τα ενοίκια που ωφελούσε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, ο όρος της σύμβασης για το CCL διήρκεσε πέντε έτη. Σήμερα, στο τέλος του 2018, έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο όπου, όπως συνέβη σε χιλιάδες ενοικιαστές, θα συνεχίσουμε να ενοικιάζουμε το χώρο αυτό αλλά θα πρέπει να ανεχθουμε τις ορέξεις του ιδιοκτήτη και τις συνθήκες που θέλει να μας επιβάλει.

Γιατί πρέπει να υποστηριχθεί το CCL;

Το CCL είναι αναρχικό πολιτιστικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1974 από παλαιούς ελευθεριακούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και καταλαμβάνει το μισθωμένο χώρο στον αριθμό 121 της οδού Candido dos Reis στο Cacilhas της Almada. Το Κέντρο διαθέτει βιβλιοθήκη και μοναδικά αρχεία στην Πορτογαλία, με ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία εκατό χρόνια, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στα ανεξάρτητα και ελευθεριακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Στην Πορτογαλία, είναι ένας θεμελιώδης χώρος για τον αναρχισμό όπου έχουν δραστηριοποιηθεί διαδοχικές γενιές ελευθεριακών. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, το Κέντρο φιλοξένησε πολλές δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, συναντήσεις, εκθέσεις βιβλίου, βιντεο-συνεδριάσεις, εργαστήρια, δείπνα, διάφορα σεμινάρια, ενώ φιλοξένησε εκδηλώσεις πολλών ελευθεριακών ομάδων. Διάφορες εκδόσεις έχουν προετοιμαστεί εδώ, όπως Voz Anarquista στη δεκαετία του 1970, Antitese στη δεκαετία του 1980, το Boletim de Informações Anarquista στη δεκαετία του 1990 και το περιοδικό Húmus την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα.
Ως αναρχικός πολιτιστικός φορέας, η λειτουργία του CCL είναι οριζόντια και στηρίζεται στη συνέλευση των μελών όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και καθορίζονται τα καθήκοντα που συνιστούν τη ζωή του φορέα. Η συμμετοχή στο CCA είναι πάντα εθελοντική, μη αμειβόμενη και μη κερδοσκοπική. Οι μόνες πηγές χρηματοδότησης είναι οι συνδρομές, τα έσοδα από εκθέσεις βιβλίου και γεύματα καθώς και οι δωρεές αλληλεγγύης.

Ποιο είναι το μέλλον του CCL;

Δεν θέλουμε να τελειώσει το Centro de Cultura Libertária! Θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ως ενεργός ελευθεριακός φορέας για πολλά χρόνια!

Αλλά για τώρα, το μέλλον του CCL είναι ρευστό: μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στον ίδιο χώρο, καταβάλλοντας ένα πολύ υψηλότερο ενοίκιο, ή να μετακινηθεί σε ένα νέο χώρο στον οποίο θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη δράση του σε καλύτερες συνθήκες, αλλά όπου το κόστος θα είναι επίσης υψηλότερο.

Και στις δύο περιπτώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της σημερινής φούσκας στη στεγαστική αγορά, ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε οικονομικά μέσα που δεν έχουμε. Για το λόγο αυτό, ξεκινάμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με συναντήσεις, συναυλίες, δείπνα και άλλες πρωτοβουλίες. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη και αλληλεγγύη σας, ώστε μαζί να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον για τον CCA.

Για οικονομική ενίσχυση μέσω crowdfunding: https://ppl.com.pt/causas/ccl

Μέσω τράπεζας:
CENTRO DE CULTURA LIBERTÁRIA IBAN: PT50003501790000215493029
Banque: Caixa Geral de Depósitos

Επαφή / Πληροφορίες για το Centro de Cultura Libertária
Facebook: www.facebook.com/CentroDeCulturaLibertaria
Blog: http://culturalibertaria.blogspot.pt/
E-mail: ateneu2000@gmail.com
Ταχυδρομική διεύθυνση: Apartado 40 / 2800-801 Almada (Portugal) και/ή Rua Cândido dos Reis, 121, 1o Dto - Cacilhas - Almada

*Μήνυμα του Circle of Libertarian Studies Gaston-Leval (Κύκλος Ελευθεριακών Μελετών “Γκαστόν Λεβάλ”). Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Related Link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=277&v=emBwoDV--uI
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]