user preferences

«Δεν φοβόμαστε»

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Friday September 21, 2018 19:23author by Black Rose/Rosa Negra Report this post to the editors

Ο φεμινισμός στη Χιλή κερδίζει έδαφος

«Δεν φοβόμαστε». Δεν θα τρομοκρατηθούν από τις φασιστικές επιθέσεις ή από την απάθεια της αστυνομίας που κοιτούσε καθώς μαχαιρωνόντουσαν. Το φεμινιστικό κίνημα κατανοεί ότι ενώ κατατίθενται αιτήματα για νέους νόμους, η πάλη για τον φεμινισμό είναι έξω, στους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές.
0004f0c1_big610x380.jpg

Δεν Φοβόμαστε: Ο φεμινισμός στη Χιλή κερδίζει έδαφος παρά τις φασιστικές επιθέσεις

Η Black Rose/Rosa Negra Anarchist Federation στέλνει την απόλυτη αλληλεγγύη της στις φεμινίστριες σε όλη τη Χιλή που μάχονται για ελεύθερη και νόμιμη πρόσβαση στην έκτρωση! Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα την υποστήριξή μας στην Coordinadora Feminista 8 de Marzo, την Coordinadora Feministas en Lucha, καθώς και τις δεκάδες φεμινιστικές κολεκτίβες και άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Στις 25 Ιουλίου 2018, 50.000 φεμινίστριες και υποστηρικτές των ελεύθερων και νόμιμων υπηρεσιών έκτρωσης κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο στη Χιλή. Η πορεία τίμησε την 5η επέτειο από την κατάληψη του κεντρικού καθεδρικού ναού από τις φεμινίστριες στη διάρκεια λειτουργίας που πρωτοστατούσε ο αρχιεπίσκοπος της Χιλής προς τιμήν του Άγιου Σαντιάγκο με επισκόπους, τον δήμαρχο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρευρίσκονται. Το γεγονός ήταν η πρώτη φεμινιστική toma (κατάληψη) και αποτέλεσε ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα στη Χιλή που, από το 2013, άνθισε σε μαζικό κίνημα με αντίκτυπο στους πολιτικούς χώρους και διαλόγους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το φεμινιστικό κίνημα κερδίζει αργά έδαφος σε όλη τη Λατινική Αμερική. Στην Ουρουγουάη, μετά από χρόνια αγώνα, η έκτρωση πριν τις 12 εβδομάδες νομιμοποιήθηκε το 2012. Η Χιλή, μέχρι πρόσφατα μαζί με το Ελ Σαλβαντόρ, είχε την αυστηρότερη νομοθεσία γύρω από τις εκτρώσεις, που δεν επιτρέπονταν υπό οποιοσδήποτε συνθήκες, νομοθεσία που θεσπίστηκε το 1989 από το καθεστώς Pinochet. Τον Αύγουστο του 2017, η γερουσία της Χιλής ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την έκτρωση μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο, αν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, ή στην περίπτωση βιασμού κοριτσιών 14 ετών και κάτω. Στην Αργεντινή, οι φεμινίστριες είναι στο μεταίχμιο να δουν την νομιμοποίηση της έκτρωσης, που περιμένει την ψήφιση της στη Σύγκλητο της Αργεντινής στις 8 Αυγούστου.

Σε ένα άρθρο της Alondra Carrillo, μιας vocera (εκπρόσωπος Τύπου) από την Coordinadora Feminista 8 de Marzo, έγραψε, «Για αρκετά χρόνια, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το κόσμο και, σε αυτή την περίπτωση, είναι το φάντασμα του φεμινισμού». Η Carrillo έχει δίκιο. Το φάντασμα του φεμινισμού μεγαλώνει και η εξουσία και η πατριαρχία που βρίσκονται σε παρακμή, αμφισβητούνται σε πραγματικό χρόνο. Καθώς το σύστημα εξουσίας αμφισβητείται, τα παραληρήματα και η βία εκείνων που χάνουν τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο γίνονται αισθητά.

Σε αντίδραση προς την άνοδο και τον αντίκτυπο του φεμινιστικού κινήματος, έχει δραστηριοποιηθεί μια οργάνωση πατριαρχικών ανδρών που ονομάζεται Κοινωνικό Πατριωτικό Κίνημα και περιγράφει τον εαυτό του ως εθνικιστική οργάνωση που αντιτίθεται στην νομιμοποίηση της έκτρωσης και την «ιδεολογία του φύλου». Ο εκπρόσωπος Τύπου τους, Pedro Kuntsman, δήλωσε ότι η οργάνωση δέχεται γκέι άνδρες γιατί δεν είναι υπόθεσή τους τι κάνει ο κόσμος στο κρεβάτι του, αλλά περιέγραψε τις φεμινίστριες ως hembras (θηλυκά ζώα) που θα έπρεπε να στειρωθούν. Αρκετές εκατοντάδες άνδρες μέλη αυτής της φασιστικής οργάνωσης κινητοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την φεμινιστική πορεία, γέμισαν το δρόμο με αίμα ζώων, και επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτ(ρι)ών, μαχαιρώνοντας τρεις γυναίκες. Ενώ αισθανόμαστε ανακούφιση που δεν χάθηκε κάποια ζωή, στεκόμαστε δίπλα στις φεμινίστριες και τους υποστηρικτές τους που διαδηλώνουν κατά της φασιστικής επίθεσης.

Μετά το περιστατικό, οι φεμινίστριες στη Χιλή γέμισαν τις σελίδες των κοινωνικών δικτύων τους με φωτογραφίες από την διαδήλωση λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε». Δεν θα τρομοκρατηθούν από τις φασιστικές επιθέσεις ή από την απάθεια της αστυνομίας που κοιτούσε καθώς μαχαιρωνόντουσαν. Το φεμινιστικό κίνημα κατανοεί ότι ενώ κατατίθενται αιτήματα για νέους νόμους, η πάλη για τον φεμινισμό είναι έξω, στους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές.

Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα! Το φάντασμα του φεμινισμού είναι εδώ για να αλλάξει το κόσμο.

Από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Black Rose/Rosa Negra

26 Ιουλίου 2018

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]