user preferences

Στην ταξική πάλη

[Italiano] [Castellano] [Português] [English] [Français]

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday December 14, 2017 20:37author by Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Anarkismo - Anarkismo Report this post to the editors

Επομένως, πιστεύουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας και στρατηγικής στις αντίστοιχες οργανώσεις και το δίκτυό μας, προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να δυναμώσει η ταξική πάλη και, ταυτόχρονα, ο οργανωμένος χειραφετητικός αναρχισμός. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός διεθνούς δικτύου στην κοινή μας (γεωγραφική) περιοχή το οποίο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ενάντια στις διαδικασίες που αντιμετωπίζουμε. Με τον εντοπισμό των δυνατοτήτων αγώνα εκ μέρους μας, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική και μια ισορροπία δυνάμεων πιο ευνοϊκή σε εμάς.
460_0___30_0_0_0_0_0_0_0___10_0_0_0_0_0_banner.jpg

Εμείς, οι αναρχικοί και ελευθεριακοί κομμουνιστές στην ταξική πάλη στην καπιταλιστική Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις που αποτελούν μέρος του δικτύου Anarkismo συνεδρίασαν στις 18 και 19 Νοεμβρίου στη Γένοβα. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε, σκεφτήκαμε και μοιράσαμε τις απόψεις μας, ως δίκτυο που προσπαθεί να σχεδιάσει μια στρατηγική προς τα εμπρός για το κίνημα.

Αντιπροσωπείες από την Ουαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Ιρλανδία -με μια θερμή δήλωση αλληλεγγύης από τους Καταλανούς συντρόφους μας της Embat- εκφράσαμε την ανάγκη να συγκεκριμενοποιήσουμε και εμβαθύνουμε στο κοινό μας έργο.

Πού βρισκόμαστε;

Η φάση στην οποία ζούμε σήμερα συνιστά χωρίς αμφιβολία μία από τις συστημικές κρίσεις και περιέχει στρατηγικούς μετασχηματισμούς. Ο καπιταλισμός σε κρίση ψάχνει για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, ενώ η πολιτική αριστερά έχει κολλήσει στη δική της βαριά κρίση - στην έλλειψη σαφούς προοπτικής ή θέλησης.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι ένα ενεργό τμήμα του Κράτους και της Ευρωπαϊκής διαχείρισης του κεφαλαίου. Έχει εξελιχθεί σε μέσο κυριαρχίας και εκμετάλλευσης. Ένα άλλο τμήμα της πολιτικής αριστεράς εμφορείται από μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες που βασίζονται σε μια κρατικιστική στρατηγική, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια εναλλακτική λύση προς την κατεύθυνση της πραγματικής κοινωνικής χειραφέτησης. Υπάρχει επίσης ένας σχετικά μεγάλος χώρος που αγωνίζεται να φέρει στη ζωή σημαντικές αντιστάσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά αρνείται να συμμορφωθεί με θεσμικά πλαίσια.

Μέσα από τη διαδικασία των φορντιστικού τύπου εκκαθαριστικών ξεπουλημάτων, ο καπιταλισμός μας οδηγεί πίσω σε μορφές εκμετάλλευσης που θυμίζουν τις αρχές του 20ού αιώνα. Το παραδοσιακό προλεταριάτο μετασχηματίζεται και διευρύνεται -παράγεται εκ νέου μέσω νέων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η αυτόνομη εργασία και οι νέες δομές της μισθωτής εργασίας που ωθούν προς την κατεύθυνση γενικευμένων επισφαλών συνθηκών ζωής.

Ο κόσμος και ιδιαίτερα η ΕΕ, αντιμετωπίζουν νέες αντιφάσεις, με μια σχετική πιθανότητα έκρηξης, όπως είναι το Brexit ή η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων που τείνουν να γίνουν εθνικές δυνάμεις. Με τεράστιες εσωτερικές εντάσεις, το γεωστρατηγικό Ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται στην άκρη και στο εγγύς μέλλον θα μπορεί είτε να μεταβληθεί σε έναν συνεκτικό ιμπεριαλιστικό πόλο είτε να κινδυνεύσει να αισθανθεί την πίεση των άλλων κέντρων εξουσίας σε όλο τον κόσμο.

Η έλλειψη ενός κοινωνικού κινήματος που να είναι σε θέση να ελέγξει την επίθεση του κυρίαρχου μπλοκ πρέπει να αναβαθμισθεί για να κατανοήσει καλύτερα την παρούσα κατάσταση. Κανένα κίνημα μεταξύ των καταπιεσμένων δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε νέες κοινωνικές κατακτήσεις και να οργανώσει μια μαχητική εργατική τάξη υπό τις παρούσες κυρίαρχες κοινωνικές συνθήκες.

Και αυτό εν μέσω μιας κατάστασης που η άκρα δεξιά γίνεται καθημερινά πιο επιθετική και η αστική τάξη οδηγεί μια επίθεση ενάντια σε κάθε δίκαιη κοινωνική και άλλη κατάκτηση που είχε κερδηθεί μέσα από αγώνες τα τελευταία 150 χρόνια.

Πού θέλουμε να πάμε και τι πρέπει να κάνουμε;

Στην παρούσα φάση και σε αυτή που πρόκειται να έρθει, θα πρέπει και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σκληρή και δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τη συγκρότηση της παρέμβασής μας. Αλλά εμείς δεν θα πρέπει να φοβόμαστε και δεν θα κάνουμε πίσω.

Το τέλος του καπιταλισμού και η αυτοδιαχείριση του συνόλου της κοινωνίας είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο. Ως εκ τούτου, αποτελούν ιστορικούς στόχους. Αυτοί είναι οι στόχοι που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρακτικής μας, μέσα στις οργανώσεις των εκμεταλλευομένων. Μαθαίνουμε και προετοιμάζουμε τις αξίες του αύριο στους αγώνες του σήμερα.

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια συντόμευση σε αυτό. Το καθημερινό μας καθήκον είναι να χτίσουμε βήμα-βήμα τους αγώνες και τις κοινωνικές συγκρούσεις στις γειτονιές μας και τους χώρους εργασίας μας. Πρέπει να συσσωρεύουμε τη δύναμή μας για να συγκεντρώσουμε και κινητοποιήσουμε το σύνολο της κοινωνίας που αντιστέκεται η οποία δημιουργεί και διαφωνεί, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τον καπιταλισμό και υπερασπίζεται την μόνη δυνατή εναλλακτική λύση: την οργάνωση από τα κάτω και την καταστροφή κάθε μορφής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης. η πολιτική μας σχετίζεται άμεσα με τη χειραφέτηση, την άμεση λαϊκή δράση και την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας.

Έχουμε δει ότι η Ευρώπη, παρά τις αντιφάσεις της και τις εσωτερικές συγκρούσεις, δεν είναι μόνο μια υπερεθνική ένωση Κρατών, αλλά και ένα σύστημα διακρατικών δυνάμεων που έχει την κατάλληλη ικανότητα να παρεμβαίνει για τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων του κυρίαρχου μπλοκ.

Επομένως, πιστεύουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινής κουλτούρας και στρατηγικής στις αντίστοιχες οργανώσεις και το δίκτυό μας, προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να δυναμώσει η ταξική πάλη και, ταυτόχρονα, ο οργανωμένος χειραφετητικός αναρχισμός. Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός διεθνούς δικτύου στην κοινή μας (γεωγραφική) περιοχή το οποίο θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ενάντια στις διαδικασίες που αντιμετωπίζουμε. Με τον εντοπισμό των δυνατοτήτων αγώνα εκ μέρους μας, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική και μια ισορροπία δυνάμεων πιο ευνοϊκή σε εμάς.

Είμαστε αποφασισμένοι για όσο διάστημα απαιτείται να θέσουμε τη συλλογική μας συμβολή στο κίνημα των κοινωνικών αγώνων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Μπροστά, στον αγώνα, για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας
Φέρνουμε έναν νέο κόσμο στις καρδιές μας

Υπογράφουν
Alternativa Libertaria/FdCA - IΙταλία
Alternative Libertaire - Γαλλία
Coordination des Groupes Anarchistes - Γαλλία
Libertarian Socialist Federation - Βρετανία
Organization Socialiste Libertaire - Ελβετία
Workers Solidarity Movement - Ιρλανδία

*Σχετικός σύνδεσμος: https://www.anarkismo.net/article/30712 Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.

This page has not been translated into Română yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]