user preferences

Κυριακή δεν δουλεύουμε δεν ψωνίζουμε

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday November 03, 2017 18:56author by ΕΣΕ Ιωαννίνων / ΕΣΕ Ρεθύμνουauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Προκηρύξεις της ΕΣΕ

Γιατι δεν χαρίζουμε ούτε λεπτό από τον ελέυθερο χρόνο και την ξεκούρασή μας, για να κερδίσουν τα αφεντικά.
Γιατί δουλεύουμε ήδη αρκετές ώρες για ψίχουλα.
Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα αδιαφορούν ψωνίζοντας τις Κυριακές.
22894420_334488646961270_2113698137217963_n.jpg

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Και αυτή την Κυριακή 5 Οκτωβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, σηματοδοτώντας την ισχύ του νέου νόμου που επιτρέπει το άνοιγμα των μαγαζιών 32 Κυριακές το χρόνο, αφού μάλλον οι 8 δεν τους ήταν αρκετές. Δε μας είναι πλέον άγνωστες οι σχέσεις κράτους και αφεντικών, καθώς για μία ακόμη φορά, παρά το αριστερό της προσωπείο η κυβέρνηση συνεργάζεται και στηρίζει το κεφάλαιο, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων, με σκοπό το όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως κράτος και αφεντικά προκειμένου να βγάλουν περισσότερα, αδιαφορούν πλήρως και καταπατούν και πάλι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αρκούν οι ήδη πιεστικές συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, με τα αφεντικά να προσπαθούν να μας στερήσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα μας ανήκει προκειμένου να βγουν αυτοί κερδισμένοι, τώρα με το νέο νόμο θέλουν να εξαλείψουν και κάθε ελεύθερο χρόνο που έχει απομείνει, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα όταν ο εργαζόμενος ξεκουράζεται το αφεντικό χάνει χρήματα.

Τι πιο εύκολο όμως από το να κατηγορήσουμε τους άλλους για τα δεινά τα οποία βιώνουμε; Τι πιο συνηθισμένο από το να κατακεραυνώσουμε ξανά όσους κυβερνούν; Η αλήθεια είναι οτι δεν γίνεται στις μέρες μας να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο του κρατικού μηχανισμού και τους διαχειριστές του. Το αριστερό παρελθόν δε θα τους εμποδίσει να υποτιμήσουν κι άλλο την εργατική δύναμη και τη ζωή μας. Σημασία όμως έχει τι κάνει η εργατική τάξη απέναντι σε όλα αυτά. Ο αγώνας για τη μη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων και των καταναλωτών. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της-όπως ακριβώς και πριν, έτσι και τώρα- είναι η οργανωμένη ταξική αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των σωματείων και η ριζοσπαστικοποίηση των διεκδικήσεων, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εργαζομένων, η ανυπακοή στους αντεργατικούς νόμους, η άρνηση της κατανάλωσης τις Κυριακές και η απεργία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα ¨φιλεργατικό¨ πρόγραμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε περισσότερα. Υπερασπιζόμαστε την κυριακάτικη αργία :

Γιατι δεν χαρίζουμε ούτε λεπτό από τον ελέυθερο χρόνο και την ξεκούρασή μας, για να κερδίσουν τα αφεντικά.
Γιατί δουλεύουμε ήδη αρκετές ώρες για ψίχουλα.
Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα αδιαφορούν ψωνίζοντας τις Κυριακές.
Γιατί ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη χτίζεται πάνω στην λεηλασία της ζωής μας.
Γιατι εν τέλει, δεν θα χορεύουμε στον ρυθμό που μας βαράνε το Κράτος και τα αφεντικά!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
11:00 Χ.Τρικούπη & Μ.Αγγέλου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

eseioanninon.squat.gr

ese.ioanninon@gmail.com

********

Κυριακή 5 Νοέμβρη δεν δουλεύουμε δεν ψωνίζουμε

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε σε 400 αντίτυπα στους δύο κύριους εμπορικούς δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου

Οι εφτά εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι για το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Οι Λευκές Νύχτες είναι ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε νύχτα. Και λίγο λίγο οι Κυριακές της εκδρομής, της παραλίας, του αράγματος, της παρέας με αγαπημένους ανθρώπους, καθώς και οι βραδινές βόλτες θα μετατραπούν σε ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Γιατί προφανώς τέτοια αντιεργατικά μέτρα φτιάχνονται προς όφελος των εμπορικών κέντρων και των σουπερμάρκετ. Μας λείπει άραγε χρόνος για να ψωνίσουμε; Δεν φτάνουν έξι μέρες τη βδομάδα για να δουλέψουμε;

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, μια από τις 7 εργάσιμες Κυριακές, περπατήσαμε το κέντρο του Ρεθύμνου, μοιράζοντας κείμενα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και μιλώντας με εργαζόμενους και πελάτες. Εισπράξαμε την ομόφωνη δυσαρέσκεια υπαλλήλων και καταστηματαρχών, ενώ οι περισσότεροι περαστικοί και περαστικές που έκαναν τη βόλτα τους μας έδωσαν δίκιο.

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη είναι η επόμενη εργάσιμη Κυριακή. Καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τις καταστηματάρχισσες και τους καταστηματάρχες να κάνουν την δυσαρέσκεια πράξη αρνούμενοι να εφαρμόσουν αυτό το αντιεργατικό μέτρο (όπως άλλωστε έκαναν στις 16/7 οι περισσότεροι συνάδελφοί τους). Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να διευκολύνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αρνούμενοι να βγουν για ψώνια την Κυριακή 5 Νοέμβρη και κάθε Κυριακή.

Αν η Κυριακή δεν είναι αργία δεν είναι Κυριακή
Οι ζωές μας δεν είναι εμπόρευμα!

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ)
Ρεθύμνου

eserethymnou.espivblogs.net
facebook: ΕΣΕ Ρεθύμνου [1]

7c28c9e40ebe29a66a14c47ae9f184da.jpg

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]