user preferences

Charlotteville: Ο κόσμος χωρίζεται

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday August 24, 2017 21:01author by Αναρχική Ομοσπονδίαauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Τα στρατόπεδα συγκροτούνται

Όσοι μας κλείνουν το μάτι για αντιφασιστικά μέτωπα με τους αστούς ας το κρατήσουν κλειστό. Αιώνες κοινωνικών αγώνων και άθλιων προδοσιών μας έχουν διδάξει. Ο δικός μας είναι πάντα και αντικαπιταλιστικός. Αυτά είναι τα «φυλάκια» του δικού μας στρατοπέδου. Αυτά είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια της εκμεταλλευόμενης κοινωνίας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή σε όλο τον κόσμο.
831476496.jpg

Charlotteville: Ο κόσμος χωρίζεται, τα στρατόπεδα συγκροτούνται

Μια 32χρονη αντιφασίστρια, η Heather Heyer, έπεσε νεκρή όταν σεσημασμένος φασίστας που έπαιρνε μέρος στο μάζεμα των αμερικάνων ακροδεξιών στην πόλη του Charlottesville έπεσε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος των αντιφασιστών, προκαλώντας τον θάνατο της 32χρονης και δεκάδες τραυματίες, με μερικούς από αυτούς πολύ σοβαρά.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: τη χρονιά που μας πέρασε, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση στη Βαρκελώνη, το Ισλαμικό κράτος υιοθέτησε την τακτική της τυφλής επίθεσης με οχήματα σε πλήθη. Εγιναν αρκετές επιθέσεις, κάποιες με πολλά θύματα κάποιες χωρίς. Μετά από κάθε τέτοια επίθεση είδαμε έκτακτα δελτία σε όλο τον κόσμο και ατελείωτες συζητήσεις περί τρομοκρατίας και την ανάγκη να συντριβεί. Τώρα που την τακτική του ISIS την εφάρμοσε το Δυτικό ανάλογο του Τζιχαντισμού, η ακροδεξιά και οι ναζί ποιος επίσημος, ποιο κανάλι, ποιος εμβριθής αναλυτής μίλησε για τρομοκρατική επίθεση και για ανάγκη να εξοντωθούν οι φορείς μιας τέτοιας τακτικής; Κανένας.

Τόσο το περιστατικό της τρομοκρατικής επίθεσης απο ακροδεξιούς (ας θυμηθούμε ότι αυτή η τυφλή τακτική είναι από πάντα στο οπλοστάσιο των ακροδεξιών, όπως, για παράδειγμα, τη δεκαετία του 70 στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα με τις βόμβες σε γεμάτα σινεμά) όσο και αυτά που προηγήθηκαν και ακολούθησαν στη μικρή Αμερικανική πόλη είναι ίσως το ορόσημο μια νέας περιόδου στον παγκόσμιο κοινωνικό πόλεμο.

Οι φασίστες στις ΗΠΑ, υπό το σύνθημα «ενώστε τη δεξιά» και με αφορμή το γκρέμισμα του αδριάντα ενός ρατσιστή στρατηγού απο τον Αμερικάνικο εμφύλιο στα μέσα του 19ου αιώνα, επιχειρούν τη δημιουργία ενός πολιτικού πόλου που θα συγκεντρώνει το σύνολο του δεξιού πολιτικού φάσματος υπό την ηγεμονία τους. Ενός πόλου που θα πατάει με το ένα πόδι στην αστική δημοκρατία και με το άλλο στο «πεζοδρόμιο», την παρακρατική βία και τρομοκρατία. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και σημερα και πριν έναν αιώνα, αυτή είναι η βασική στρατηγική του φασισμού. Το διακύβευμά του είναι διπλό: κυριαρχία στα «σαλόνια» του κοινοβουλίου και τους κρατικούς διαδρόμους, κυριαρχία στα «αλώνια» του δρόμου. Η άνοδος του «υποδειγματικού» καπιταλιστή Τραμπ στην εξουσία και της κλίκας του με αυτόν τον τόσο τυπικό συνδιασμό οπορτουνισμού, αρριβισμού και φασιστικών αναπαραστάσεων που χαρακτηρίζει κάθε συνεπή μεγαλοκαπιταλιστή, έδωσε στους φασίστες τον αέρα της επιτυχίας στα «σαλόνια». Έπρεπε, λοιπόν, να πατήσουν και στα αλώνια.

Μόνο που υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο. Το Αμερικανικό αντιφασιστικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα, υπό τη συνεχή άνοδο και ευρύτερη διείσδυση των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, σκληραγωγημένο τα τελευταία χρόνια στις μάχες που ξέσπασαν μετά τις ασταμάτητες εν ψυχρώ ρατσιστικές δολοφονίες απο το Αμερικανικό κράτος, όσο και σε ζητήματα υπεράσπισης οικονομικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων σήκωσε το γάντι. Υιοθετώντας πρακτικές άμεσης αντιπαράθεσης και μαζική αντιβίας, στάθηκε απέναντι στην συγκέντρωση των ναζιστών, αποκάλυψε τη γύμνια της, την πολέμησε έμπρακτα και τελικά την εξευτέλισε. Το τίμημα όμως ήταν βαρύ.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή της συγκρότησης δύο εχθρικών στρατοπέδων. Όχι ότι πιο πριν δεν υπήρχαν. Αλλά τώρα είναι που αυτά τα στρατόπεδα αρχίζουν πια να βγαίνουν στο φως, και η αλήθεια πίσω από αυτά δεν μπορεί να μείνει άλλο στο σκοτάδι: από τη μία, ο καπιταλισμός, η καταστολή, ο ρατσισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο νομιμοποιημένος κοινωνικός κανιβαλισμός, και από την άλλη οι δυνάμεις της ελευθερίας, της ισότητας, της ενότητας των καταπιεσμένων, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην παρατηρήσουμε αυτόν το χείμαρο υποκρισίας που ξεχείλισε από το φιλελεύθερο και δημοκρατικό κατεστημένο μετά τα όσα έγιναν στο Charlottesville. H «ομόθυμη καταδίκη» των ναζιστών και της ΚΚΚ και η υποτιθέμενη «ανοχή» όλου αυτού του συρφετού στους αντιφασίστες δεν είναι παρά μια φάρσα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανάκτηση της κρατικής εξουσίας που τώρα κατέχει ο Τραμπ από τις δικές τους κλίκες.

Πράγματι, ένα μέρος του κεφαλαίου βλέπει τον διάχυτο ρατσισμό ως αρνητικό παράγοντα για τα κέρδη του. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε όχι μόνο ότι υπάρχει ένα άλλο μέρος του κεφαλαίου που βλέπει θετικά τον ρατσισμό αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν η κατάσταση γίνει οριακή, ο φασισμός και ο ρατσισμός θα είναι, όπως πάντα, ο πιο τίμιος και συνεπής υπερασπιστής του καπιταλισμού ενώ αυτοί που σήμερα πολεμάνε τον φασισμό οι πιο τίμιοι και συνεπείς αντικαπιταλιστές. Γι αυτό, άλλωστε, οι φιλελεύθεροι απέφυγαν να μιλήσουν για «τρομοκρατία» στη δολοφονία της Heather Heyer. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι το κύμα δολοφονιών έγρωμων από την αστυνομία των ΗΠΑ, που γέννησε το κίνημα του Black lives matter, συνέβει όταν στην εξουσία ήταν η φιλελεύθερη, «αντιρατσιστική» κλίκα του «πρώτου αφροαμερικάνου προέδρου των ΗΠΑ». Όσοι μας κλείνουν το μάτι για αντιφασιστικά μέτωπα με τους αστούς ας το κρατήσουν κλειστό. Αιώνες κοινωνικών αγώνων και άθλιων προδοσιών μας έχουν διδάξει. Ο δικός μας είναι πάντα και αντικαπιταλιστικός. Αυτά είναι τα «φυλάκια» του δικού μας στρατοπέδου. Αυτά είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια της εκμεταλλευόμενης κοινωνίας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή σε όλο τον κόσμο.

Αλληλεγγύη στους Αμερικάνους αντιφασίστες και αντικαπιταλιστές.

Τιμή για πάντα στην Heather Heyer

Θάνατος στον φασισμό σ' ολόκληρη τη γη

Αναρχική Ομοσπονδία

Related Link: http://anarchist-federation.gr/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]