Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Πιοτρ Κροπότκιν, Προς τους νέους

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Samstag August 19, 2017 15:47author by Δημήτρης Τρωαδίτης (επιμ.) - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Το κείμενο του Κροπότκιν είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα κατανοητή από τα λαϊκά στρώμματα. Θίγει σε αυτό καθημερινά πρακτικά ζητήματα και συνιστά ένα κάλεσμα στους νέους, τους νέους στην καρδιά και το πνεύμα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρώτη ήδη παράγραφο. Δεν περιέχει φιλοσοφικές ή οικονομικές αναλύσεις ούτε για να το διαβάσει κάποιος πρέπει να έχει θεωρητική κατάρτιση για να κατανοήσει τα λεγόμενά του.
kropotkine_prostousneous.jpg

Πιοτρ Κροπότκιν, Προς τους νέους
Επιμέλεια, εισαγωγή Νίκου Παπαχριστόπουλου
Μετάφραση Ιωάννη Μαγκανάρα
Επίμετρο Πλάτωνος Δρακούλη
Πίνακας εξωφύλλου S. Dakdouk-Kastro


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΗΣ

Οι εκδόσεις opportuna, που εδρεύουν στην Πάτρα, έχουν ήδη δημιουργήσει μια άκρως καλαίσθητη και αρκετά επιμελημένη σειρά έργων αναρχικών στοχαστών από τις οποίες έχουν κυκλοφορήσει αρκετές δουλειές.

Μια από αυτές τις δουλειές είναι και το έργο του Πιοτρ Κροπότκιν «Προς τους νέους» σε μια από τις πρώτες μεταφράσεις του στην ελληνική γλώσσα, αυτή του Γιάννη Μαγκανάρα, ως μέρος της όλης προπαγανδιστικής δουλειάς της αναρχικής ομάδας γύρω από την αναρχική εφημερίδα «Επί Τα Πρόσω», που κυκλοφόρησε κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1890 στην Πάτρα.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Πιοτρ Κροπότκιν ολοκλήρωσε το κείμενό του αυτό το 1880, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Le Révolté» («Ο Εξεγερμένος») που έδρευε τότε στη Γενεύη και ιδρυτής της οποίας ήταν ο ίδιος. Είναι, επίσης, σημαντικό να πούμε ότι οι ορολογίες αναρχισμός, αναρχικός, αναρχικοί κ.λπ., στο αρχικό κείμενο αντικαταστάθηκαν και εννοούνταν με τις λέξεις σοσιαλισμός, σοσιαλιστής και σοσιαλιστές, καθώς εκείνη την εποχή το αναρχικό κίνημα στις χώρες της δυτικής Ευρώπη δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως καθαρά αναρχικό, αλλά ως σοσιαλιστικό.

Στην Ελλάδα το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886, μεταφρασμένο από τον Πλάτωνα Δρακούλη, δημοσιογράφο, εκδότη της εφημερίδα «Άρδην» και έναν από τους πρώτους σοσιαλιστές της εποχής εκείνης.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, στο Π. Κροπότκιν «”Προς τους Νέους” - Εκδοτικές τύχες του κειμένου στην Ελλάδα μέχρι τον μεσοπόλεμο»,* το «Προς τους νέους» είναι ένα ζωντανό και ενθουσιώδες έργο, όπως άλλωστε τα περισσότερα του Κροπότκιν (αλλά και άλλων αναρχικών διανοητών της εποχής του), το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέο άνθρωπο, αλλά κυρίως στους νέους αυτούς που ασκούν επαγγέλματα μέσω των οποίων έρχονται σε άμεση επαφή με το λαϊκά στρώμματα, όπως γιατροί, νομικοί, μηχανικοί, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες κάθε είδους και γενικά επιστήμονες και διανοούμενους. Τους θέτει ηθικά διλήμματα, με τα οποία θα βρίσκονταν αντιμέτωποι εάν ασκούσαν το επάγγελμα που επέλεξαν μακριά απο κυκλώματα και σκοπιμότητες, ενδοιασμούς και μισόλογα, πραξεις που θα πλήγωναν παρά θα βοηθούσαν τον λαό. Κατόπιν απευθύνεται στον νέο εργάτη και στη νέα γυναίκα-μητέρα, και, αφού τους υπενθυμίσει όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά από την εκμετάλλευση που υφίστανται, τονίζει ότι η στράτευσή τους στον σοσιαλιστικό αγώνα αποτελεί γι’ αυτούς καθήκον.

Για τον Κροπότκιν, αυτή η στάση αποτελεί την κοινή συνισταμένη των επιχειρημάτων που αναπτύσσει ο ίδιος, αφορά όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες στις οποίες επιλέγει να απευθυνθεί και το φυσικό επακόλουθο της στάσης κάθε ανθρώπου που θέλει να διατηρήσει την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά του.

Στόχος του κειμένου, όπως ανέφερε ο Κροπότκιν ήταν να αποδείξει στους νέους των ανώτερων τάξεων «ότι μπροστά στο δίλημμα που θα τους προβάλλει η ζωή, θα είναι αναγκασμένοι, αν έχουν θάρρος και την ειλικρίνεια να ταχθούν με το μέρος των σοσιαλιστών και ν’ αναλάβουν μαζί τους τον αγώνα της κοινωνικής επανάστασης». Αναγνώριζε, φυσικά, τις μεγάλες δυσκολίες, που και στις μέρες παραμένουν, σχεδόν αναλλοίωτες σε πολλά σημεία. «Σοφίσματα, προλήψεις και αντιλογίες», είναι το τρίπτυχο όσων έχει κάποιος να αντιμετωπίσει εξαιτίας «της επίδρασης των αστών», ανέφερε. Όμως με τους νέους μπορούσε να είναι «συντομότερος».

Επικαλέστηκε καθημερινά παραδείγματα, όπως η κλοπή που διέπραξε άνεργος πατέρας, ώστε να αφυπνίσει την ανθρώπινη συνείδηση που από τότε διψούσε για αίμα. «Ένας άνθρωπος ενώ τριγύριζε μια μέρα στο Παρίσι κοντά σ’ ένα κρεοπωλείο αρπάζει ξαφνικά ένα μπιφτέκι και φεύγει. Τον πιάνουν, τον εξετάζουν και μαθαίνουν ότι είναι εργάτης χωρίς δουλειά, ότι αυτός και η οικογένειά του έχουν τέσσερις μέρες να φάνε. Παρακαλούν το χασάπη ν’ αφήσει αυτό τον άνθρωπο, μα εκείνος όμως θέλει τον θρίαμβο της δικαιοσύνης. Τον καταγγέλλει και ο δυστυχισμένος καταδικάζεται σ’ έξι μήνες φυλακή».

Συνεπώς, συμπέραινε, απευθυνόμενος στους νέους «ή θα υποχωρείς διαρκώς απέναντι στη συνείδησή σου και στο τέλος θα πεις: ‘Ας χαθεί όλη η ανθρωπότητα, φτάνει μονάχα εγώ να μπορώ να ‘χω όλες τις απολαύσεις μου και να τις χαίρομαι εφόσον ο κόσμος θα ‘ναι τόσο βλάκας ώστε να μ’ αφήνει απείραχτο ή θα πας με το μέρος των σοσιαλιστών και μαζί τους θα εργαστείς για την ολοκληρωτική καταστροφή του σημερινού κοινωνικού συστήματος».

Το κείμενο του Κροπότκιν είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα κατανοητή από τα λαϊκά στρώμματα. Θίγει σε αυτό καθημερινά πρακτικά ζητήματα και συνιστά ένα κάλεσμα στους νέους, τους νέους στην καρδιά και το πνεύμα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρώτη ήδη παράγραφο. Δεν περιέχει φιλοσοφικές ή οικονομικές αναλύσεις ούτε για να το διαβάσει κάποιος πρέπει να έχει θεωρητική κατάρτιση για να κατανοήσει τα λεγόμενά του.

«Ημείς πάντες πάσχοντες και υβριζόμενοι είμεθα η άπειρος πληθύς, ημείς ήμεθα ο ωκεανός, όστις το παν δύναται να καταβροχθίση.
Όταν την θέλησι έχωμεν, μια στιγμή αρκεί, όπως γίνη δικαιοσύνη».
Με αυτή τη φράση τελειώνει ο Κροπότκιν το κείμενό του. (Το απόσπασμα αυτό είναι αποτέλεσμα της μετάφρασης του Ιωάννη Μαγκανάρα).
«Εμείς όλοι που υποφέρουμε αποτελούμε ένα τεράστιο πλήθος που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Είμαστε σαν ωκεανός που μπορεί τα πάντα να σκεπάσει. Η θέληση μας λείπει, όταν θα αποκτήσουμε την θέληση μια στιγμή θα είναι αρκετή για να αποδοθεί δικαιοσύνη…». (Το απόσπασμα αυτό είναι το ίδιο με το προηγούμενο και προέρχεται από την έκδοση «Μαρή – Κοροντζή» του 1944).

«…πάντες σεις οι κεκτημένοι, γνώσεις, προτερήματα, εάν έχητε καρδίαν, έλθετε σείς και οι περί σας να χρησιμοποιήσητε τας γνώσεις σας και τα προτερήματά σας υπέρ των εχόντων πλείονα ανάγκην αυτών. Μάθετε δε ότι αν έρχησθε ουχί ως κύριοι, αλλ ως συμμαχηταί, ουχί όπως κυβερνήσητε, αλλ όπως εμπνευσθήτε υπό νέου κόσμου βαίνοντος προς κατάκτησιν του μέλλοντος, ουχί όπως διδάξητε, αλλ όπως εννοήσητε τους πόθους των ομάδων, όπως τους μαντεύσητε και τους διατυπώσητε, είτα δε εργασθήτε, ακαμάτως, διηνεκώς και εν όλω τω σφρίγει της νεότητος ίνα εισαγάγητε αυτούς εις την ζωήν, μάθετε ότι τότε, αλλά μόνον τότε, θα ζήσητε ζωήν τελείαν και αληθή, θα ίδητε ότι εκάστη των προσπαθειών, ας καταβάλλετε προς τούτο, φέρει δαψιλείς καρπούς, η δε συναίσθησις της καθιερωθείσης αρμονίας εν μέσω των πράξεών σας και των υπαγορεύσεων της συνειδήσεώς σας, θα σας δώση δυνάμεις, ας ουδέ καν υποπτεύετε πριν…». (Απόσπασμα στο πίσω εξώφυλο της παρούσας έκδοσης, σεμετάφραση Γιάννη Μαγκανάρα).

Ο επιμελητής της έκδοσης και υπεύθυνος των εκδόσεων opportuna, Νίκος Παπαχριστόπουλος, φαίνεται ότι παραμένει πιστός στις πηγές, δηλαδή, την περίπτωσή μας, στη μετάφραση του Γιάννη Μαγκανάρα στην καθαρεύουσα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και το κείμενο «Κοινωνία και Κράτος», το οποιο είναι συνένωση αποσπασμάτων του κειμένου του Κροπότκιν «Το κράτος και ο ιστορικός του ρόλος», το οποίο δημοσίευσε σε δύο συνέχειες ο Πλάτων Δρακούλης στην εφημερίδα του Έρευνα τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1908. Στα Παραρτήματα του βιβλίου παρατίθενται εξώφυλλα διαφόρων εκδόσεων του «Προς τους νέους», καθώς και οι σελίδες των δύο προαναφερθέντων τευχών της Έρευνας όπου δημοσιεύεται το κείμενο αυτό του Κροπότκιν.

*«Αρχειοτάξιο» (περιοδικό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - ΑΣΚΙ), τεύχος 3, Μάϊος 2001.

Verwandter Link: http://www.opportuna.gr
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | gr

Di 20 Okt, 20:49

browse text browse image

bfe4f243a8e9af091bf522fcee239347.png image“Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία... 20:15 Do 17 Sep by Ortus 0 comments

“Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία (1919-1920) Το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων καταλήψεων στην Ιταλία και η συμβολή των αναρχικών”. Από την πρωτοβουλία για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας “Ortus”.

15420790_1134457620000348_1939215816335140438_n.jpg imageΈτοιμοι για Επανάσ&#... 04:36 Mo 19 Dez by Ασύμμετρη Απειλή 0 comments

Κυκλοφορεί από την Ασύμμετρη Απειλή το βιβλίο του Agustin Guillamon: "Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38". Κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios στη Σπύρου Τρικούπη 44. Κάθε Δευτέρα 18:30 - 21:30 και κάθε Σαββατο 13:00 - 15:00.

women052.jpg imageΓυναίκες της Αναρχ&#... 20:09 Mo 31 Okt by Dmitri 0 comments

Περιλαμβάνονται κείμενα των Λούσι Πάρσονς, Έμμα Γκόλντμαν, Λουίζ Μισέλ, Βολτερίν ντε Κλαιρ, Μαίρη Τζόουνς, Ρόουθζ Πεσότα, Ελίζαμπεθ Μπάιρν Φερν, Ντόροθι Ντέι, Ίτο Νόε, Φεντερίκα Μοντσενί, Λουτσία Σάντσεθ Σαορνίλ, Μόλυ Στάιμερ, Λουτσε Φάμπρι, Μάργκαρετ Σλάνγκερ, Μαρί Λουί Μπερνέρι, Βιργίλια Ντ’Ανδρέα, Τερέζα Κλαραμούτ, Σάρα Μπαρντ Φηλντ και άλλων.

edo_kai_tora_1.jpg imageΕπανέκδοση "Εδώ και ... 18:33 Do 24 Dez by Κυριάκος Βασιλειάδης 0 comments

…Μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποιείται η έκδοση του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ Νο 2 & 3 (με αυτούσια την τότε ύλη του) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη διάρκεια του 1977. Παράλληλα, γίνεται και η επανέκδοση του Νο 1 (Νοέμβρης1976) λόγω μέρους του «εμπρηστικού και εκρηκτικού» περιεχομένου του.

404416_330666767054105_335033569_n5qpwmx.jpg imageΓια τη γενική απεργ&... 19:05 Sa 16 Feb by Ε.Σ.Ε. Αθήνας 0 comments

Η Γενική Απεργία Διαρκείας, πρέπει να πάψει να αποτελεί μια ευχή. Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, να αρθρωθεί ως κοινωνική στρατηγική επιλογή αντίστασης τόσο στα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, όσο και απέναντι την ίδια την συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς. Εργαζόμενοι ή άνεργοι, μέλη σωματείων ή όχι, ακόμη και κομμάτια όπως οι φοιτητές και μαθητές, πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορική συγκυρία και από το μετερίζι μας να σηκώσουμε την ιστορική ευθύνη.

text'Έκκλησις προς τους ... 21:15 Mo 04 Mai by Η επί της εορτής 1 Μαΐου Σοσιαλιστική Επιτροπή 0 comments

Μας και βρισκόμαστε ακόμα στο πνεύμα των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο-κάλεσμα από την εφημερίδα «Σοσιαλιστικός Σύλλογος» (που κυκλοφορούσε στην Αθήνα). τεύχος 12, 1 Μαΐου 1894. Το κείμενο γράφτηκε μάλον από αναρχικό (ή αναρχικούς) μιας και στην εν λόγω εφημερίδα αλλά και στη διοργάνωση της Πρωτομαγιάς του 1894 βασικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τότε λιγοστοί αναρχικοί που δρούσαν μέσα από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο παράλληλα με σοσιαλιστές (Καλλέργης κ.ά.)

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... 19:32 Sa 26 Jan by Dmitri 0 comments

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» (Νοέμβρης 2007), Τόμος 1ος, σελ. 129-192.

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... 17:12 Sa 09 Dez by Ελευθεριακό Ιστορικό Αρχείο. 0 comments

Το δεύτερο τεύχος (Νοέμβρης 2006) του ελευθεριακού ιστορικού μας περιοδικού «Ελευθεριακού Χρονικά» έχει ήδη κυκλοφορήσει.

text“Eleftheriaka Chronika” 17:10 Sa 09 Dez by Libertarian Historical Archive 0 comments

The second issue (November 2006) of our libertarian historical magazine “Eleftheriaka Chronika” (“Libertarian Chronicles”)

textΟ αγώνας για ζωή συν... 13:17 Do 27 Apr by Ομάδες Αναρχοκομμουνιστών 0 comments

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ-ΜΑΣΤΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ!

more >>

imageΠρώιμη αναρχική σκ&#... Jan 19 by Dimitri 0 comments

Δημήτρης Τρωαδίτης, Πρόλογος στο βιβλίο “Πρώιμη αναρχική σκέψη στον ελλαδικό χώρο - Τα πρώτα κείμενα, οι πρώτοι στοχαστές”, σε ανθολόγηση-επιμέλεια Γιώργου Μπουρλή, Εκδόσεις Opportuna, Πάτρα 2018

imageΜια οφειλόμενη απά&#... Jan 23 by Δημήτρης Τρωαδίτης 0 comments

Εκείνο που γνωρίζω είναι, ότι στην κατεύθυνση να διατηρήσουμε ζωντανή την “αληθινή επικαιρότητα των αναρχικών ιδεών και η ανάγκη διάδοσής τους, τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά”, η βαθιά και ενδελεχής γνώση της ιστορίας μας ως κινήματος και η απόκτηση της ανάλογης συνείδησης, δεν περνά, κατ’ ουδένα τρόπο, μέσα από επιπολαιότητες και προχειρότητες, για να δείξουμε, ίσως, “έργο”…

textΑναρχικές όψεις τη&#... Aug 12 by aixmi 0 comments

Το 3ο μέρος των αναρχικών όψεων της αρχαίας ελληνική φιλοσοφίας πραγματεύεται τη σύγκρουση των δύο βασικών αξόνων γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, της Φύσης και του Νόμου υπό το πρίσμα της τραγωδίας του Σοφοκλή, «Αντιγόνη».

imageΓια την τοπική “αυτο... Feb 19 by Dimitri (MACG - personal capacity) 0 comments

Το κείμενο αυτό δημοσιεύρηκε με τον τίτλο “Να οργανώσουμε τις ελεύθερες ανεξάρτητες κι αλληλέγγυες κομμούνες” στο τεύχος 38, 11 Οκτώβρη 1990, του Δελτίου Πληροφόρησης “Ο Αναρχικός”.

imageΕνάντια στην οικου&#... Feb 13 by Dimitri (MACG - personal capacity) 0 comments

* Δημοσιεύτηκε ως κύριο άρθρο στο τεύχος Νο 27, Αθήνα, 17 Δεκέμβρη 1989 του δελτίου πληροφόρησης "Ο Αναρχικός".

more >>

imageΓια τη γενική απεργ&... Feb 16 0 comments

Η Γενική Απεργία Διαρκείας, πρέπει να πάψει να αποτελεί μια ευχή. Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ, να αρθρωθεί ως κοινωνική στρατηγική επιλογή αντίστασης τόσο στα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, όσο και απέναντι την ίδια την συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς. Εργαζόμενοι ή άνεργοι, μέλη σωματείων ή όχι, ακόμη και κομμάτια όπως οι φοιτητές και μαθητές, πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορική συγκυρία και από το μετερίζι μας να σηκώσουμε την ιστορική ευθύνη.

text'Έκκλησις προς τους ... Mai 04 0 comments

Μας και βρισκόμαστε ακόμα στο πνεύμα των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο-κάλεσμα από την εφημερίδα «Σοσιαλιστικός Σύλλογος» (που κυκλοφορούσε στην Αθήνα). τεύχος 12, 1 Μαΐου 1894. Το κείμενο γράφτηκε μάλον από αναρχικό (ή αναρχικούς) μιας και στην εν λόγω εφημερίδα αλλά και στη διοργάνωση της Πρωτομαγιάς του 1894 βασικό και καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τότε λιγοστοί αναρχικοί που δρούσαν μέσα από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο παράλληλα με σοσιαλιστές (Καλλέργης κ.ά.)

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... Jan 26 Anarkismo 0 comments

Κυκλοφόρησε το τεύχος 3 του περιοδικού «Ελευθεριακά Χρονικά» (Νοέμβρης 2007), Τόμος 1ος, σελ. 129-192.

text«Ελευθεριακά Χρονι&#... Dez 09 Anarkismo 0 comments

Το δεύτερο τεύχος (Νοέμβρης 2006) του ελευθεριακού ιστορικού μας περιοδικού «Ελευθεριακού Χρονικά» έχει ήδη κυκλοφορήσει.

text“Eleftheriaka Chronika” Dez 09 Anarkismo 0 comments

The second issue (November 2006) of our libertarian historical magazine “Eleftheriaka Chronika” (“Libertarian Chronicles”)

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]