user preferences

Κυπριακό και εδραίωση αμερικανικής παρουσίας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Περιβάλλον | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday July 22, 2017 19:30author by ελευθεριακό γυρολόι Report this post to the editors

Το οικολογικό έλλειμμα

Το κυπριακό (όπως και το παλαιστινιακό) ως προσπάθεια επίλυσης -δια της διχοτόμησης- που επιχειρούν οι ΗΠΑ και που προσκρούουν στις υπερβολικές απαιτήσεις της τοπικής υπερδύναμης, Τουρκίας, παραμένει ένας σίγουρος χώρος για τη διευθέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και μάλιστα κατόπιν εδραίωσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ «για το προσφυγικό» μετά την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τον ελλαδικό παράγοντα να υπακούει στην αμερικανική πολιτική και να επεκτείνει την πολιτκή αυτή στη συμμαχία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
03.jpg

2017 το κυπριακό και η εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας - το οικολογικό έλλειμμα

Πρόκειται για ένα χώρο διεθνούς ενδιαφέροντος και και ιδιαιτέρως για τα όσα συμβαίνουν γύρω-γύρω: τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος, η Αφρική, ο ευρωπαϊκός νότος, κυρίως, είναι αυτές οι περιοχές με τις οποίες θα ασχοληθεί το «γυρολόι». Η ελευθεριακή κοσμοαντίληψη, εμποτίζοντας το ενδιαφέρον για τη γνωριμία, την κατανόηση, την επικοινωνία, τη συνεργασία και εν τέλει την κοινή συμβίωση των λαών, είναι μια φωτεινή κι αστείρευτη πηγή φωτός για ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Για έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός των πολιτισμών και ιδιαιτερότητες των λαών θα γίνονται ευκαιρίες αναδημιουργίας και έμπνευσης. Για έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος θα συνεργάζεται με τη φύση και τα δημιουργήματά της.

Μαζί μας θα είναι και η Ιστορία, πότε ευνοϊκή για τα ιδανικά μας και πότε εναντίον μας. Μαζί μας θα είναι ειδήσεις και γεγονότα: άλλοτε ενθαρρυντικά για μας κι άλλοτε αποθαρρυντικά. Μαζί μας θα είναι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εθνικές-θρησκευτικές μειονότητες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι μειονότητες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αυτοί που μπορούν να γίνουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας των λαών, δίπλα στους ταξικούς αγώνες, στις οικολογικές συνεργασίες, σε όλες τις προσπάθειες για την ισότητα και το δίκαιο.

οι «γυρολόγοι» από το ελευθεριακό γυρολόι

Το σίγουρο είναι ότι η στρατηγική των ΗΠΑ για την εδραίωση της επικυριαρχίας της στην ΝΑ Μεσόγειο αποκτά μια σταθερή βάση στην Κύπρο. Η γαλλική παρουσία της υπουργού αμύνης απλά ενδυναμώνει την αναχαίτιση του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού με τις συμμαχικές του εκτροπές (Ρωσία). Η παρουσία του εμβληματικού αεροπλανοφόρου «George H.W. Bush» επικυρώνει, σε ένα βαθμό που ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη χρονική του διάρκεια, την ανακοπή της τουρκικής «ύβρεως» σε συνδυασμό βεβαίως με την νέα προσπάθεια ένταξης του αραβικού παράγοντα (απομόνωση του Κατάρ) στους ευρύτερους σχεδιασμούς για την κεντρική Ανατολή και τον περιορισμό της Ευρώπης στον ίδιο ρόλο, του ακόλουθου.

Το κυπριακό (όπως και το παλαιστινιακό) ως προσπάθεια επίλυσης -δια της διχοτόμησης- που επιχειρούν οι ΗΠΑ και που προσκρούουν στις υπερβολικές απαιτήσεις της τοπικής υπερδύναμης, Τουρκίας, παραμένει ένας σίγουρος χώρος για τη διευθέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και μάλιστα κατόπιν εδραίωσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ «για το προσφυγικό» μετά την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τον ελλαδικό παράγοντα να υπακούει στην αμερικανική πολιτική και να επεκτείνει την πολιτκή αυτή στη συμμαχία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Από «μακριά» η Συρία την οποία «βλάπτουν», όπως θα έλεγε κι ο Κ. Καβάφης δεν είναι παρά το υπόδειγμα προς αποφυγήν ή αλλιώς εφαρμογών. Η εδραίωση επίσης των ΗΠΑ στην κυπριακή θάλασσα, τρόπον τινά προεκτείνει και το σχεδιασμό για τον επιθυμητό κουρδικό διάδρομο από το Ιράκ μέχρι και τη Συρία.

Όμως δίπλα σε όλα αυτά τα αδιέξοδα που μεγεθύνονται απουσία του οριζόντιου κινήματος που θα θέσει τις γέφυρες ανάμεσα στους λαούς, που θα θέσει συνεργασία των λαών στο εσωτερικό και μετά τα σύνορα, που θα θέσει τις προτεραιότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων, που θα θέσει στο επίκεντρο της αντίστασης, τη δημοκρατική αυτονομία και την υπέρβαση του καπιταλισμού, που θα μιμηθεί εν τέλει το συμβουλιακό πρότυπο της κουρδικής επανάστασης στη Βόρεια Συρία, είναι και το οικολογικό αδιέξοδο.

Δηλαδή το να στήνουμε τρύπες σε όλη τη Μεσόγειο, προς υπεράσπιση «της πατρίδας μας» με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπλανοφόρων είναι θετικό; Η αντίσταση στον επεκτατισμό της Τουρκίας δικαιολογεί την ύπαρξη μιας βραδυφλεγούς οικολογικής βόμβας; Η συντήρηση και η επέκταση του βιομηχανικού καπιταλιστικού μοντέλου μέσω της ανάπτυξης αυτής της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητη; Αν δεν τεθεί τώρα ένα συνολικό σχέδιο από το οριζόντιο κίνημα που να αφορά την οικολογία, τον ιμπεριαλισμό, την πολιτική και την οικονομία, πότε θα τεθεί;

«Ελευθεριακό γυρολόι».

Related Link: http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]