user preferences

Βέροια: Μια αντιφασιστική πόλη

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday January 22, 2017 19:05author by ΕΣΕ Ημαθίας Report this post to the editors

Ο εχθρός των ναζί είναι το εργατικό και κοινωνικό κίνημα που παλεύει για δικαιοσύνη. Ας μην διαψεύσουμε τους φόβους τους ούτε στιγμή. Δεν φτάνει στο δρόμο να κατεβαίνουν οι 200-300 ενεργοί πολίτες για να πνίξουν το φίδι. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα ακηδεμόνευτο «από τα κάτω» οριζόντιο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα, στην εργασία, στα σχολεία, τις γειτονιές κ.α που όχι μόνο θα φράζει το δρόμο στους φασίστες, αλλά θα ανοίγει γενικευμένα το δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής στις προσταγές των “από πάνω”.
6339818330_975367e68a_b300x225.jpg

Με αφορμή τα γεγονότα της ημέρας των «εγκαινίων» των γραφείων της Χρυσής Αυγής

Στις 14 Ιανουαρίου οι ναζί της Χρυσής Αυγής αποπειράθηκαν να ανοίξουν τα γραφεία τους στη Βέροια στην πλατεία Ωρολογίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ναζιστές προσπαθούν να πατήσουν πόδι στην πόλη. Kαι σε αυτή την περίπτωση τα αντανακλαστικά του κινήματος ήταν γρήγορα.

Συλλογικότητες και τοπικά σωματεία, κόμματα και φορείς γρήγορα έσπευσαν να καλέσουν την κοινωνία σε εγρήγορση. Και αν στα λόγια πολλά μπορούν να ειπωθούν, αυτό που επιβεβαιώνει τη συνέπεια των ανθρώπων είναι οι πράξεις. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 14/12 στην πλατεία Ωρολογίου είχαν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΕΚΑΜ, Ασφάλεια κλπ, έχοντας αποκλείσει περιμετρικά τα γραφεία των Χ.Αιτών, που εκείνη την ώρα μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Από τα μεγάφωνα των περήφανων εθνικιστών ναζί έπαιζαν εναλλάξ στρατιωτικά εμβατήρια, Σφακιανάκης και ο εθνικός ύμνος. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο κάποιος/α να ανακαλέσει εικόνες από τις παλιές εποχές που ο στρατός των ναζί ή των χουντικών περιφρουρούσε το ανάλογο κάθε φορά «πολιτιστικό» επίπεδο των κοπαδιών τους.

Ενώ οι αντιφασιστικές δυνάμεις σιγά σιγά συγκεντρώνονταν, δύο νεοναζιστές ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να περάσουν προκαλώντας μέσα από την αντιφασιστική συγκέντρωση. Όπως είναι λογικό, διώχτηκαν με το ανάλογο προς φασίστες πνεύμα. Αυτή ήταν και η αφορμή για να επιτεθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ με χημικά, χειρομβοβίδες κρότου λάμψης, γκλομπ, στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

Οι αντιφασίστες/τριες μετά την πρώτη επίθεση προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πλατεία, μάταια όμως γιατί όπως φάνηκε υπήρχαν σαφείς εντολές να μην επιτραπεί αυτό, προκειμένου οι νεοναζί να κάνουν τα εγκαίνια των γραφείων τους, ως νόμιμο πολιτικό κόμμα, με τους «δημοκρατικά» εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η αστυνομία για δεύτερη φορά επιτέθηκε στους διαδηλωτές πιέζοντας τους προς την παλιά έξοδο της πόλης προς την Κοζάνη. Ακολούθησε ένα πρόχειρο στήσιμο οδοφραγμάτων, πετροπόλεμος και συγκρούσεις σώμα με σώμα με τον στρατό των ΜΑΤ, που απαντούσαν συνέχεια με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων.

Στη συνέχεια οι αντιφασίστες ανασυντάχθηκαν και έκαναν πορεία στις γειτονιές της πόλης για να καταλήξουν στην πλατεία Δημαρχείου όπου τους περίμενε κι άλλος κόσμος. Το αντιφασιστικό μπλοκ αποπειράθηκε να κάνει πορεία προς την πλατεία Ωρολογίου, που σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν καταφθάσει οι χρυσαυγίτες για να εγκαινιάσουν τα ολικά κατεστραμμένα γραφεία τους.

Όλοι κι όλοι, ένα κοπάδι 40 δολοφονικών οπαδών του Χίτλερ, εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά, η Βέροια αποδείχτηκε για αυτούς ένα μικρό Βατερλό. Φεύγοντας από την πόλη πήραν μαζί τους ό,τι είχε απομείνει στα γραφεία, ακόμα και τα λάβαρα, αφήνοντας πίσω τους ένα άδειο κτίριο.

Κάπως έτσι αποτράπηκε για μια ακόμα φορά το νεοναζιστικό κόμμα των δολοφόνων να πατήσει πόδι στην Βέροια. Είναι σίγουρο πως θα το ξαναεπιχειρήσουν, αφού πλέον είναι βέβαιοι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τους σιγοντάρει, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια. Από την ιστορία θα κριθεί ως μαύρη σελίδα της, η απουσία από τα γεγονότα του ΚΚΕ, που από τη μία καλεί σε απομόνωση των φασιστών και από την άλλη κατηγορεί για τυχοδωκτισμό τους αντιφασίστες. Είναι χρήσιμο να θυμίσουμε προς τους συναγωνιστές της αριστεράς, τους ανένταχτους, ευσυνείδητους πολίτες, πως οι δολοφόνοι δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις στον τύπο και τα μπλογκ. Γνωρίζουμε πως γνωρίζετε τον ρόλο που έπαιξαν στο παρελθόν και παίζουν και τώρα οι ναζί στην εδραίωση της κυριαρχίας των αφεντικών σε κράτος κι αγορές, για την πειθάρχηση των αγωνιστών/τριών των κοινωνικών κινημάτων.

Ο εχθρός των ναζί είναι το εργατικό και κοινωνικό κίνημα που παλεύει για δικαιοσύνη. Ας μην διαψεύσουμε τους φόβους τους ούτε στιγμή. Δεν φτάνει στο δρόμο να κατεβαίνουν οι 200-300 ενεργοί πολίτες για να πνίξουν το φίδι. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα ακηδεμόνευτο «από τα κάτω» οριζόντιο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα, στην εργασία, στα σχολεία, τις γειτονιές κ.α που όχι μόνο θα φράζει το δρόμο στους φασίστες, αλλά θα ανοίγει γενικευμένα το δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής στις προσταγές των “από πάνω”.

Υ.Γ 1: Μία μέρα μετά την νίκη των αντιφασιστών/τριών της Βέροιας, έγινε παρέμβαση εργαζομένων στην πόλη για το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία. Η πρώτη σκέψη όλων μας ήταν πως μια καθαρή από φασισμό πόλη έχει βάλει τα θεμέλια για την ελεύθερη διαμόρφωση ενός δημόσιου χώρου για την εδραίωση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στο καθεστώς που ονειρεύονται οι ναζί δεν υπάρχει χώρος για ελεύθερους ανθρώπους

Υ.Γ 2: Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι ναζί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε δασκάλους και γονείς σχολείου στο Πέραμα που θα υποδεχτεί στις τάξεις τους μικρά προσφυγόπουλα – πάντα με τη συνοδεία αστυνομίας.

Το τέρας φαίνεται να σηκώνει ξανά κεφάλι. Τώρα είναι η ώρα να τελειώσουμε μια και καλή με αυτό. Με επαναστατικά σωματεία βάσης, με συνελεύσεις γειτονιάς και αντιφασιστική άμεση δράση να μην αφήσουμε σπιθαμή γης στους φασίστες.

Πίσω φασίστες – εμπρός αγωνιστές

Όλοι στις συνελεύσεις

Όλοι στο δρόμο

ΕΣΕ Ημαθίας

Related Link: http://esehmathias.espivblogs.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]