user preferences

Κανείς δεν έρχεται να μας σώσει

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday November 12, 2016 19:10author by First of May Anarchist Alliance Report this post to the editors

Αναρχική απάντηση στην εκλογή Trump

Τι χρειάζεται να γίνει:
1. Όχι στην Εθνική "θεραπεία", σε συνεργασία με, ή περίοδο χάριτος στο καθεστώς Trump
2. Βγείτε στους δρόμους - οικοδομήστε οργανώσεις μαχητικής αντίστασης
3. Συγκροτείστε οργανώσεις άμυνας της εργατικής τάξης που θα αντιστέκονται στις ρατσιστικές επιθέσεις, τη σεξουαλική κακοποίηση, τις επιδρομές σε μετανάστες με το πρόσχημα της εσωτερικής ασφάλειας και ενάντια στις απελάσεις, την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή
4. Κινηθείτε και οργανωθείτε σε εργατικές δραστηριότητες - συμπεριλαμβανομένης μιας γενικής απεργίας ενάντια στον Trump
5. Όχι στην ανάθεση του αγώνα ξανά στο Δημοκρατικό Κόμμα, όχι στον εκλογικισμό και το μη κερδοσκοπικό Βιομηχανικό Συγκρότημα (Non-Profit Industrial Complex).
ourdreamsblurry.jpg

Κανείς δεν έρχεται να μας σώσει

Μια αναρχική απάντηση στην εκλογή του Donald Trump

Η νίκη-έκπληξη του Donald Trump την προηγούμενη Τρίτη έχει γρήγορα παρουσιαστεί σε αυτή τη χώρα (και σε όλο τον κόσμο) ως η μετάβαση σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό τοπίο απ’ αυτό που αναμενόταν. Βλέπουμε ήδη μια άνοδο των ακροδεξιών επιθέσεων καθώς η ακροδεξιά, παίρνοντας θάρρος από τη νίκη, δίνει μια εικόνα που μοιάζει πολύ με αυτό που συνέβη νωρίτερα φέτος μετά την επιτυχία του δημοψηφίσματος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανικανότητα και η συνθηκολόγηση εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος έχει αναγκάσει πολλούς από τους πρώην υποστηρικτές του να αναγνωρίσουν ότι ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς δεν μπορεί να κερδηθεί με την υιοθέτηση μιας φιλελεύθερης εκλογικής πολιτικής. Αυτή η νέα πραγματικότητα αναγκάζει όλους τους αντιεξουσιαστές όλων των τάσεων να ανταποκριθούν στην πρόκληση για την οικοδόμηση ισχυρού κινήματος αυτοάμυνας της εργατικής τάξης μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον.

Πολλά έχουν γραφτεί και θα γραφτούν τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά την άποψη των διαφόρων συνιστωσών του Δημοκρατικού Κόμματος, σχετικά με το “τι πήγε στραβά”. Ήδη, πολλοί σχολιαστές έχουν υποστηρίξει ότι η επιτυχία του Trump είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα του λευκού εθνικισμού και του μισογυνισμού. Λέγεται ότι η νίκη του έχει να κάνει εν μ.ερει και με το ότι οι ιδέες του αποτελούν μια ρατσιστική απάντηση απέναντι σε έναν μαύρο πρόεδρο. Ο εναγκαλισμός εκ μέρους του Trump των ιδεών λευκής υπεροχής και πατριαρχίας ήταν ζωτικής σημασίας για τη νίκη του, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί ολόκληρη την ιστορία. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Trump έλαβε περισσότερες ψήφους από ό,τι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι στο παρελθόν από Λατίνο, γυναίκες και μαύρους ψηφοφόρους.

Μια άλλη αφήγηση αναφέρει ότι, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη, οι καταστροφικές συνέπειες δεκαετιών λιτότητας, νεοφιλελεύθερων εμπορικών συμφωνιών και προσανατολισμού προς πολυεθνικές εταιρείες, έχουν τις συνέπειές τους. Η πρόκληση αυτή στις ΗΠΑ και αλλού έχει αναδυθεί με τη μορφή του ξενοφοβικού εθνικισμού. Υπάρχει, επίσης, ένα σημαντικό μέρος αλήθειας σε αυτό, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του Trump, χωρίς να αναγνωρίζει τη σοβαρή δυνατότητα που άνοιξε ο λευκός εθνικισμός και ο μισογυνισμός ώστε να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Ίσως, η πιο αποκαλυπτική πτυχή της υπόθεσης αυτή τη στιγμή είναι ότι αφού πέρασαν μήνες περιγράφοντας τον Trump ως σοβαρή απειλή για τη ζωή των γυναικών, των έγχρωμων, των ομοφυλόφιλων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ολόκληρο το Δημοκρατικό Κόμμα συνθηκολόγησε άμεσα μαζί του. Οι Δημοκρατικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι πάντα αγωνίζονται για να διατηρήσουν το αποτυχημένο τους σύστημα που γι’ αυτούς είναι πολύ πιο σημαντικό από τη ζωή μας. Αρκετοί άνθρωποι από τη βάση του κόμματος βλέπουν για πρώτη φορά την αληθινή φύση του κόμματος, και έχουν ήδη ανοιχτεί προς ριζοσπαστικές οργανώσεις γιατί ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τον αγώνα εκείνον που οι Δημοκρατικοί εγκατέλειψαν τόσο γρήγορα. Ήδη βλέπουμε επιθέσεις σε μουσουλμάνους, μετανάστες, άτομα κάθε χρώματος εκτός από λευκούς, ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Αυτά δεν είναι αφηρημένα, συμβαίνουν ήδη. Επειδή περιμένουμε περισσότερα τέτοια επεισόδια, πρέπει να οργανωθούμε για να αντιταχθούμε ως ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας.

Για τους αντιεξουσιαστές, αυτό παρουσιάζει μια θεμελιώδη πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε. Πολλοί από την αριστερά θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους,τρίτα κόμματα ή "προοδευτικούς" Δημοκράτες σαν τον Bernie Sanders. Σε απάντηση, θα πρέπει όχι μόνο να διατρανώσουμε ότι αυτή είναι μια αδιέξοδη στρατηγική, αλλά ότι με το σύνθημά μας περί Κοινωνικής Αυτοάμυνας ανοίγονται σοβαρές εναλλακτικές λύσεις στους ανθρώπους εκελινους που συμμετάσχουν σε αυτό και κατανοούν τι εννοούμε.

Σε όλες τις ΗΠΑ, από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν οργανώσεις για να πολεμήσουν την αναθαρρυμένη ακροδεξιά, υποστηρίζοντας, μέσω της μαχητικής τους δράσης, τις ανάγκες των κοινοτήτων της εργατικής τάξης, καθώς και να καταπολεμήσουν την κρατική καταστολή. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την ευρεία συμμετοχή εκείνων που ψάχνουν τώρα για μια εναλλακτική λύση στην αποτυχημένη στρατηγική, η οποία μας έχει κυριεύσει αυτή τη στιγμή. Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να είμαστε σίγουροι να αντισταθούμε στην έλξη των μη κερδοσκοπικών οργανισμών και του εκλογικισμού, κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει ανασταλτικά για οποιαδήποτε ριζοσπαστική δραστηριότητα μόλις το Δημοκρατικό Κόμμα ανακάμψει.

Ο Trump είναι ένας καιροσκόπος που κατάλαβε την απογοήτευση του ως επί το πλείστον λευκού πληθυσμού που αγωνίζεται και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αξιοποιώντας αυτό το θυμό. Δεν είναι προς το παρόν φασίστας, αλλά έχει φασιστικές τάσεις που ενθαρρύνουν φασίστες και εξουσιαστές αρκετών τάσεων. Αποκαλώντας τον φασίστα, ίσως περιορίσει την κατανόηση του φασισμού ως τέτοιου, που πρέπει να αναπτύξουμε, προκειμένου να αντιταχθούμε καλύτερα.

Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι αρκετός κόσμος έχει βγει στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελπίζουμε να κάνουν το ίδιο περισσότεροι. Οι επιθέσεις του Trump με τη μορφή της πολιτικής του και οι σωματικές επιθέσεις και ο εκφοβισμός εκ μέρους των υποστηρικτών του, πρέπει να συναντήσουν την αντίστασή μας από την πρώτη μέρα.

Οι οργανώσεις μας πρέπει να είναι αποτελεσματικές. Η αίσθηση της απελπισίας που αισθάνονται αρκετοί άνθρωποι είναι γειωμένη στην πραγματικότητα μιας ανοδικής ακροδεξιάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα μικρή αντίσταση. Η αίσθηση του επείγοντος που πολλοί από εμάς έχουν αισθανθεί είναι μια αναγνώριση της ανάγκης οικοδόμησης αυτής της αντίστασης. Είναι καιρός να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, να βρούμε νέους συντρόφους έτοιμους να πολεμήσουν και να αγωνιστούν. Κανείς δεν έρχεται για να μας σώσει - δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το εκλογικό σύστημα για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς αποτελεσματικά. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να περιμένουμε και να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλο στους δρόμους!

Τι χρειάζεται να γίνει:
1. Όχι στην Εθνική "θεραπεία", σε συνεργασία με, ή περίοδο χάριτος στο καθεστώς Trump
2. Βγείτε στους δρόμους - οικοδομήστε οργανώσεις μαχητικής αντίστασης
3. Συγκροτείστε οργανώσεις άμυνας της εργατικής τάξης που θα αντιστέκονται στις ρατσιστικές επιθέσεις, τη σεξουαλική κακοποίηση, τις επιδρομές σε μετανάστες με το πρόσχημα της εσωτερικής ασφάλειας και ενάντια στις απελάσεις, την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή
4. Κινηθείτε και οργανωθείτε σε εργατικές δραστηριότητες - συμπεριλαμβανομένης μιας γενικής απεργίας ενάντια στον Trump
5. Όχι στην ανάθεση του αγώνα ξανά στο Δημοκρατικό Κόμμα, όχι στον εκλογικισμό και το μη κερδοσκοπικό Βιομηχανικό Συγκρότημα (Non-Profit Industrial Complex).

First of May Anarchist Alliance

*Το κείμενο δημοσιεύεται εδώ: http://m1aa.org/?p=1268 Μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 12 Νοέμβρη 2016.

Related Link: http://m1aa.org

trumpisthesymptom.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]