user preferences

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Sunday September 25, 2016 20:20author by ΕΣΕ Αθήνας Report this post to the editors

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #128
Aπό το μπλoγκ της ΕΣΕ Αθήνας
croppedbannerese_1.jpg

Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» συνεχίζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ. —- Στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια συνάδελφός μας ουσιαστικά να απολύεται μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς χωρίς να παίρνει ούτε αποζημίωση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε όποιος και όποια αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα να δέχεται την εκδικητικότητα και τις βλαπτικές μεταβολές στην εργασία του/της από τους εργοδότες. Δεν θα αφήσουμε ποτέ καμία συνάδελφο μόνη της και κανένα συνάδελφο μόνο του να αντιμετωπίσει τις εργοδοτικές επιθέσεις και αυθαιρεσίες. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ». Δείτε περισσότερα ΕΔΩ ή εναλλακτικά ΕΔΩ.

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη από μέλη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων, συναδέλφους/ισσες και συντρόφισσες/ους, ενάντια στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο πάρκο Λιθαρίτσια. Περίπου 35 άτομα, στάθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου στο οποίο θα γινόταν η εκδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ταμπουρώθηκαν μέσα, προσπαθώντας να απαντήσουν στις κατηγορίες που εκτόξευαν οι συγκεντρωμένοι. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας, με ¨διάδες¨ και ΟΠΚΕ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν την είσοδο. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συγκροτημένα γύρω στις 7:00μμ, μοιράζοντας κείμενα στην αγορά της πόλης. Το κείμενο της παρέμβασης ΕΔΩ ή ΕΔΩ, βίντεο ΕΔΩ η ΕΔΩ, φωτογραφίες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Μένοντας στο θέμα της «Πρωτοπορίας» αξίζει ακόμα να αναφερθεί, ότι την Πέμπτη 15/09 ο ΣΥΒΧΨΑ προχωρήσαμε σε μια ακόμη παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στο πλαίσιο του αγώνα για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στην εργαζόμενη, που υπέστη εκδικητική – βλαπτική μεταβολή. Σε ανταπόκριση από την 4η παρέμβαση έξω από την «Πρωτοπορία» για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στην εργαζόμενη, ο ΣΥΒΧΨΑ ανέφερε τα εξής: Την Πέμπτη 15/09 λίγο μετά τις 6μμ προχωρήσαμε σε μια ακόμη παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στο πλαίσιο του αγώνα για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στη συνάδελφό μας, που υπέστη εκδικητική – βλαπτική μεταβολή. Η παρέμβαση πλαισιώθηκε και πάλι από δεκάδες μέλη του Συλλόγου μας και αλληλέγγυους, συνάδελφους και συναγωνιστές από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, ενώ διήρκεσε για μιάμιση ώρα περίπου. Κατά τη διάρκειά της μοιράζαμε στους διερχόμενους τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας, ενώ φωνάχτηκαν και συνθήματα. Όσο για το αναγνωστικό κοινό που είχε ως προορισμό το βιβλιοπωλείο, μόλις ενημερωνόταν για το ζήτημα, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες παρεμβάσεις μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία επέλεγε να μην περάσει μέσα, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας. Σημειώνουμε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει κατατεθεί σχετική αγωγή και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 20/02/2017. Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου μας. Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τη συνάδελφό μας και η όλη αδιαλλαξία και το «δούλεμα» της απέναντι στο Σύλλογο και τον αγώνα μας δε θα μείνουν αναπάντητα. Ανταπόκριση από την 4η παρέμβαση ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

48ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες. Διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά και να ανακληθούν τα επαχθή συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και το φορολογικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών.

Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δεξαμενή ελαιοτριβείου την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη στον Πτελεό Μαγνησίας, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο του Βόλου. Νεκροί ανασύρθηκαν ο εργοδότης και ένας μετανάστης εργάτης, οι οποίοι κατά την διάρκεια καθαρισμού δεξαμενής λαδιού γλίστρησαν και έπεσαν μέσα στην δεξαμενή.

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα τραυματίστηκε ελαφρά λόγω βλάβης σε εξάρτημα φιάλης οξυγόνου. Η είδηση μπορεί να πέρασε στα «ψιλά γράμματα», αλλά για εμάς πρόκειται για μία ακόμα παρολίγον εργοδοτική δολοφονία.

Καθημερινές κινητοποιήσεις έξω από την ΔΕΘ , πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Γενάρη και το Φλεβάρη.

Την επαναπρόσληψη εργαζόμενου στην εταιρεία πληροφορικής «Retail Link», θυγατρική της «Entersoft», πέτυχαν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο. Μετά από την εξέλιξη αυτή ο εργαζόμενος αναμένεται να επιστρέψει στην δουλειά του.

Κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια στη Χαλκίδα,πραγματοποίησαν την Δευτέρα 12/09, οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στον πλειστηριασμό του σφαγείου, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να διατηρηθούν όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Ο πλειστηριασμός για την αλλαγή ιδιοκτήτη στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου της Τανάγρας αναβλήθηκε για τις 10 Οκτώβρη, καθώς από τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο λινκ προηγούμενη ενημέρωση για το ίδιο θέμα από το Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης.

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης για την Οικονομία των Εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στην κατειλημμένη ΒΙΟΜΕ στις 28, 29 και 30 Οκτώβρη και στην Αθήνα, στο θέατρο ρεματιάς στο Χαλάνδρι στις 24 Σεπτέμβρη. Σκοπός της συναυλίας είναι η οικονομική ενίσχυση των κατειλημμένων εργοστασίων και των συνεργατικών επιχειρήσεων. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ καθώς επίσης και ΕΔΩ.

Στάσεις εργασίας την Τρίτη 20, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της οινοποιίας Μπουτάρη. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό από την πλευρά της εταιρείας στο ζήτημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016.

Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ. 48ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην διοικητική υπηρεσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται σωστά οι ασθενείς.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στο υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη με κυρίαρχα αιτήματα την ανάκτηση των απωλειών, την πλήρη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας και το «ξεπάγωμα» των μισθών.

Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές του Σωματείου του ΙΓΜΕ, οι οποίοι δικάστηκαν πριν δύο εβδομάδες για τους αγώνες ενάντια στις εφεδρείες, δηλαδή τις απολύσεις εργαζομένων, με την κατασκευασμένη κατηγορία για «απειλή βίας» και «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης».

Τέλος, αποκαρδιωτικά είναι και πάλι τα στοιχεία για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το β’ τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,1% έναντι 24,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.702.613 άτομα και των ανέργων σε 1.112.075. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν 27,6% έναντι 19,4%. Γεωγραφικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα με 31,3%, τη Δυτική Μακεδονία με 30,6% και ακολουθούν η Θεσσαλία με 24,9% και η Στερεά Ελλάδα με 24,4%.

Related Link: https://ese.espiv.net

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]