user preferences

Δεν χαρίζουμε σε κανένα αφεντικό

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday September 03, 2016 19:45author by ΕΣΕ Ιωαννίνωνauthor email ese.ioanninon at gmail dot com Report this post to the editors

Παρέμβαση από την ΕΣΕ Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε μετα τα μεσάνυχτα σε εργαζόμενους σερβιτόρους και ντιλιβεράδες, της οδου καλάρη και Αβέρωβ. μοιράστηκε το φυλλάδιο δρόμου ¨ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ¨ που αυτή την φορά αναφέρεται στα επιδόματα αδείας και τα σχετικά δικαιώματα.
croppedlogoese.jpg

Τις διακοπές, τον χρόνο ξεκούρασης και τα δουλεμένα λεφτά δεν τα χαρίζουμε σε κανένα αφεντικό

Τα αφεντικά έχουν κακές συνήθειες. Σε όποιο σημείο μας βρίσκουν αδύναμους/ες, σε όποια στιγμή μας βρίσκουν ότι δεν είμαστε ενημερωμένοι/ες, προσπαθούν να πιάνουν ¨κότσο¨ με τα τερτίπια των λογιστών τους. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει λάστιχο που φουσκώνει και ξεφουσκώνει όποτε καπνίσει στον εκάστοτε εργοδότη και το συμφέρον του. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα των αδειών. Μοιάζουν να μας τις χαρίζουν ,τις δίνουν λες και πρέπει να τους πούμε κι ευχαριστώ. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Οι άδειες είναι κατακτημένο δικαίωμα των εργατών κι εργατριών, Τα επιδόματα είναι χρήματα που έχουμε δουλέψει και οι διακοπές είναι ένα μικρό μόνο φρένο απέναντι στην τρέλα της εργασιακής καθημερινότητας. Παρακάτω είναι τα βασικά στοιχεία για την χορήγηση άδειας. Αν κάτι δε σου ταιριάζει, αν κάτι βλέπεις ότι δεν εφαρμόζεται στη δουλειά σου, κάτι δε πάει καλά στην εργασιακή σου σχέση. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΕΙΣ!

-Αν είσαι εργαζόμενος/η στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούσαι να λάβεις κανονική άδεια με αποδοχές, από την έναρξη της απασχόλησής σου στην επιχείρηση.
Ο χρόνος που ο εργαζόμενος θα λάβει την κανονική άδειά του καθορίζεται με συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη. Αν ο/η εργαζόμενος/η ζητήσει την άδεια του, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να του τη δώσει υποχρεωτικά εντός δύο μηνών.

– Στην κανονική άδεια υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κυριακές, και οι αργίες. Δεν μπορούν να συμψηφιστούν ημέρες αποχής του μισθωτού από την εργασία του λόγω ασθένειας, στράτευσης, απεργίας, ανωτέρας βίας. Επίσης στις ημέρες κανονικής άδειας δεν μπορούν να συμψηφιστούν οι ημέρες ειδικών αδειών που προβλέπονται για τους μισθωτούς. (π.χ. άδεια γάμου ή κυήσεως κλπ). Για τους εργαζόμενους με πενθήμερο δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό ημερών αδείας, οι ημέρες της εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό)

– Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί σε όλους τους εργαζόμενους την άδεια μέχρι τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν αυτοί δεν την ζήτησαν. Μεταφορά άδειας στο επόμενο έτος δεν επιτρέπεται. Οι μισές άδειες πρέπει να δίνονται στο διάστημα από 1ης Μαΐου έως 30ής Σεπτεμβρίου.

– Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η κατάτμηση του χρόνου της κανονικής άδειας σε δύο περιόδους, λόγω σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης, εκ των οποίων η πρώτη θα διαρκεί τουλάχιστον (6) ημέρες.

-Για το 1ο και 2ο ημερολογιακό έτος, η άδεια υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες εργασίας. Η αναλογία αυτή είναι 1,66 ημέρες άδειας/μήνα εργασίας αν δουλεύεις πενθήμερο και 2 ημέρες άδειας/μήνα εργασίας επί εξαημέρου για το 1ο έτος. Για το 2ο έτος και μετά τη συμπλήρωση 12 μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης, η αναλογία είναι 1,75 ημέρες άδειας/μήνα εργασίας επί πενθημέρου και 2,08 ημέρες άδειας/μήνα εργασίας επί εξαημέρου. Κατά το 3ο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα, ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται να λάβει ολόκληρη την κανονική άδειά του και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή, υπολογίζεται στις 22 ημέρες επί πενθημέρου και τις 26 επί εξαημέρου, με τη συμπλήρωση των 24 μηνών από την πρόσληψη εντός του 3ου αυτού ημερολογιακού έτους.

– Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της άδειας του δικαιούται τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν. Επίσης δικαιούται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών αδείας, με ανώτατο όριο το μισό μισθό για τους αμειβομένους με μισθό, ή 13 ημερομίσθια για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο.

– Οι αποδοχές και το επίδομα άδειας προκαταβάλλονται στον εργαζόμενο κατά την ημέρα έναρξης της άδειας του. Ο/Η εργαζόμενος/η που δεν έλαβε την άδειά του από πταίσμα του εργοδότη δικαιούται, ευθύς μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου έπρεπε να την είχε πάρει, τις αποδοχές της άδειας του αυξημένες κατά 100% . Το επίδομα άδειας δεν διπλασιάζεται.
– Σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης με οποιονδήποτε τρόπο και εφόσον δεν έχει ληφθεί η κανονική άδεια, ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του είχε χορηγηθεί άδεια. Επίσης, δικαιούται και το επίδομα αδείας, με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων, ανάλογα εάν αμείβονται με μισθό, ή ημερομίσθιο.

– Εργαζόμενος που αρρώστησε, ενώ κάνει χρήση της κανονικής του άδειας, μπορεί να διεκδικήσει το διάστημα της ασθένειας του, ως κανονική άδεια αργότερα.

-Απαγορέυεται να γίνει απόλυση εργαζόμενου/ης ενώ βρίσκεται σε κανονική άδεια.

-Οι ημέρες άδειας στην εκ περιτροπής εργασία είναι συνάρτηση του αριθμού ημερών που παρέχεται εργασία και της υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας του εργαζόμενου. Για τον υπολογισμό των ημερών άδειας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παρακάτω συντελεστές:
0,08 (24:300) Χ ημέρες εργασίας, για το 1ο έτος
0,083333 (25:300) Χ ημέρες εργασίας, για το 2ο έτος
0,086667 (26:300) Χ ημέρες εργασίας, για το 3ο μέχρι και 10ο έτος
0,1 (30:300) Χ ημέρες εργασίας, για 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή 12 συνολικά
0,103333 (31:300) Χ ημέρες εργασίας, για 25 χρόνια υπηρεσίας συνολικά
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!

-Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί το ειδικό βιβλίο αδειών, το οποίο μπορεί να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων. Το βιβλίο θα πρέπει να βρίσκεται στην επιχείρηση και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων.
Υποχρεούται επίσης ο εργοδότης, να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στον πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του Ιανουαρίου, τα στοιχεία των εργαζομένων που πήραν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

ΕΣΕ Ιωαννίνων

*Ο ¨ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ¨, είναι ένα έντυπο δρόμου που μοιράζεται ελεύθερα σε χώρους εργασίας και εκδίδεται με την ευθύνη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωση Ιωαννίνων. Σιχαίνεται τα αφεντικά και τον κόσμο που έχουν φτιάξει στα μέτρα τους, τα τσιράκια και τους εργατοπατέρες. Στοχεύει στην ενημέρωση πάνω σε εργασιακά ζητήματα, θεωρώντας πως συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην ανασυγκρότηση των εργατικών αντιστάσεων. Γιατί η γνώση είναι θησαυρός κι η πράξη το κλειδί της.

Related Link: https://eseioanninon.squat.gr/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]