user preferences

Berlin: Κατάληψη ελληνικής πρεσβείας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Monday August 15, 2016 20:42author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Δελτίο τύπου Beyond Europe

Τριάντα ακτιβιστές καταλαμβάνουν την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο - Κύμα καταστολής στην Ελλάδα ενάντια σε αυτοοργανωμένους χώρους αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες. Εκκενώσεις καταλήψεων ως απάντηση στο No Border Camp στη Θεσσαλονικη. Η γερμανικη ομοσπονδιακή κυβερνηση συνευθύνεται για την φονική πολιτική στο προσφυγικό.
beconsul.jpg

BERLIN – “Beyond Europe” για τη συμβολική κατάληψη της ελληνικής πρεσβείας

Δελτίο τύπου του Beyond Europe

Το πρωί της Δευτέρας 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του αντιεξουσιαστικού δικτύου “Beyond Europe” κατέλαβαν την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική εκκένωση αυτοοργανωμένων κτηρίων στη Θεσσαλονικη, καθώς και για την καταστροφική εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών σε λεγόμενα “κέντρα φιλοξενίας” σε ολόκληρη την Ελλαδα.

Με μία αστυνομική επιχείρηση εκκενώθηκαν τέλη Ιουλίου τρία κατειλημμένα, αυτοοργανωμένα κτήρια. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 100 ατομα. Ο ένας από τους χώρους, το Ορφανοτροφείο γκρεμίστηκε αμέσως.

Τα μέλη του Beyond Europe εισήλθαν στο κτήριο της πρεσβείας περίπου στις 10 το πρωί και ανακοίνωσαν την κατάληψη. Απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει τους εκκενωμένους χώρους εκ νέου στις αυτοοργανωμένες πολιτικές δομές της Θεσσαλονίκης και να αποσύρει αμέσως τις απειλές για περαιτέρω εκκενώσεις παρόμοιων εγχειρημάτων σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας. Στην πρεσβεία κρεμάστηκαν πανώ, πάνω στα οποία αναγράφονταν “Αλληλεγγύη, Αντίσταση, Αυτοοργάνωση όχι εγκλεισμός” σε Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά.

Οι ακτιβιστές άσκησαν κριτική στην έκδηλη δυσαναλογία αξιώσεων και πραγματικότητας όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής αριστερής κυβέρνησης . Ο Φλόριαν Σόμμερ, εκ μέρους του Beyond Europe δήλωσε: “Το θέμα δεν είναι μόνο τα κτήρια που εκκενώθηκαν. Το αντιεξουσιαστικό κίνημα κάνει χωρίς αμφιβολία μια πολύ πιο ουσιαστική χρήση των κτηρίων αυτών, από το να ήταν άδεια ή να γκρεμίζονταν. Στα στοχοποιημένα εγχειρήματα στεγάζονταν πάρα πολλές οικογένειες προσφύγων, οι οποίες διαμόρφωναν μαζί με τους αλληλέγγυους την κοινή ζωή τους με όρους πολιτικής αλληλεγγύης.”

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές το κύμα καταστολής είναι συμπτωματικό της αυταρχικής γραμμής της ελληνικής κυβέρνησης προς τις αυτοοργανωμένες δομές, καθώς το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον καμία πρακτική στην καταπολέμηση κοινωνικών προβλημάτων, πέρα απο τη δική του. Ο Σόμμερ συνεχίζει: “Μαζί με ένα σημαντικο κομμάτι του ελληνικου πληθυσμού, που δραστηριοποιήθηκε σε τετοιου ειδους πρωτοβουλίες και οργάνωσε -παρά τις βαριές επιπτώσεις της κρίσης- μια ενεργή κουλτούρα φιλοξενίας, ξεκινά απο αυτους τους χώρους ένα κίνημα, που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και προσπαθεί να δώσει μια συλλογική απάντηση στο κοινωνικό ερώτημα της στέγασης και της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό το κίνημα αντιστέκεται στα κρατικά θεσμοθετημένα στρατόπεδα των μη ανθρώπινων συνθηκών ζωής και καταπιάνεται με το πρόβλημα από τα κάτω και πέρα από την ξεπερασμένη θεσμική τάξη. Δεν πρόκειται για κάτι απλώς συμβολικό, αντιθέτως, το πεδίο πρακτικής δράσης είναι ακριβώς εκεί που το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει τους όρους ζωής: χωρίς τις αυτοοργανωμένες κουζίνες και δομές αλληλεγγύης στον επίσης εκκενωμένο πλέον καταυλισμό της Ιδομένης θα είχαμε μαζικούς θανάτους λόγω υποσίτισης. Με αυτό το υπόβαθρο, πρόκειται για μία σαφή ομολογία αποτυχίας της αριστερής κυβέρνησης ,όταν αυτή με όπλο μεγάλου βεληνεκούς αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκινάει να καταστρέφει τέτοια εγχειρήματα. Προφανώς αποχαιρέτησε για τα καλά κάθε αξίωση για ένα απελευθερωτικό κοινωνικό πρόταγμα και αντιλαμβάνεται κυνικά τον εαυτό της σαν διαχειριστή των ελλείψεων, του αποκλεισμού και της κρίσης.”

Οι καταληψίες έθεσαν το κύμα εκκενώσεων σε άμεση σχέση με το No Border Camp της Θεσσαλονίκης, που είχε λήξει μόλις λίγες μέρες πριν και στο οποίο συμμετείχαν περίπου 2000 άτομα από όλη την Ευρώπη. “Κατα τη διάρκεια του Camp, δεν οργανώθηκαν μόνο πολλές δράσεις ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτική του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια του Camp δραστηριοποιήθηκαν επίσης ενεργά 200-300 πρόσφυγες/μετανάστες. Πρόκειται για μία αυτοοργανωμένη πλατφόρμα προσφύγων και χιλιάδων ακτιβιστών, οι οποίοι έκαναν θέμα μιντιακά τις συνθήκες στα στρατόπεδα γύρω από τη Θεσσαλονίκη(που δεν είναι χωρίς λόγο αποκλεισμένα από τη δημόσια κοινωνική ζωή) και άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση και την ευρωπαική δημοσιότητα.” εξηγεί ο Σόμμερ

Το δίκτυο Beyond Europe άσκησε επίσης μαζική κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. H γερμανική κυβέρνηση με την ανελέητη επιβολή των μέτρων περικοπών καταστρέφει την ελληνική κοινωνία και μεταθέτει την ευθύνη για την κυριολεκτικά φονική μεταναστευτική πολιτική σε διαχειριστές στην περιφέρια του ευρωπαικού καπιταλισμού. “Η Γερμανία ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την καταστροφική μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Ενώ στη Γερμανία το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο καταλύεται, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούνται με πιέσεις της Γερμανίας και η απώθηση των προσφύγων/μεταναστών στη Μεσόγειο γίνεται ολοένα και βιαιότερη. Κατέστησαν την Ελλαδα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκτόπισης, έτσι ώστε όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι να παίρνουν το δρόμο με τα πόδια προς το κέντρο της Ευρώπης. Το ευρωπαικό καθεστώς της κρίσης και των συνόρων καθιστά σαφές, πόσο σημαντική είναι μια αντιρατσιστική δικτύωση, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και πόσο λίγο μπορούμε να εμπιστευτούμε κόμματα και κυβερνήσεις σε αυτη τη διαδικασία. ” καταλήγει ο Σόμμερ.

Μετά απο δύο ώρες η κατάληψη της πρεσβείας έληξε χωρίς εντάσεις.

Related Link: http://www.asyntaxtostypos.org/?p=19829
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]