user preferences

Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες Ούτε Περιφέρειες

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Thursday August 11, 2016 21:20author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Παγκόσμιοι αναρχισμοί

Οι συγγραφείς αυτής της συλλογής κειμένων απαντούν στα ζητήματα των γεωγραφικών και πολιτικών περιφερειών. Με βάση πρόσφατη έρευνα με την οποία έχει δοθεί έμφαση στις πολλαπλές προελεύσεις της αναρχικής σκέψης και πράξης, θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς των αντικρατικών αλληλοβοηθητικών κινημάτων του περασμένου αιώνα πέρα ​​από τα όρια μιας τεχνητά συνεκτικής Ευρώπης.
no_godsno_masters.jpg

Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες Ούτε Περιφέρειες - Παγκόσμιοι αναρχισμοί

No Gods No Mastrs No Peripheries * Global Anarchisms
Edited by Barry Maxwell and Raymond Craib
Institute for Comparative Modernities / PM Press
USA 2015


Ήταν μήπως ο αναρχισμός που άνθισε σε περιοχές εκτός της Ευρώπης κάτι που εισήχθηκε καθώς και ένα σενάριο προς μίμηση; Μήπως βρισκόταν διαρκώς σε αντίθεση με τα άλλα ρεύματα της Αριστεράς;

Οι συγγραφείς αυτής της συλλογής κειμένων απαντούν στα ζητήματα των γεωγραφικών και πολιτικών περιφερειών. Με βάση πρόσφατη έρευνα με την οποία έχει δοθεί έμφαση στις πολλαπλές προελεύσεις της αναρχικής σκέψης και πράξης, θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς των αντικρατικών αλληλοβοηθητικών κινημάτων του περασμένου αιώνα πέρα ​​από τα όρια μιας τεχνητά συνεκτικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, επανεξετάζουν τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στον αναρχισμό και τον κομμουνισμό χωρίς να εκκινούν από τη θέση των σεχταριστικών διαφορών (π.χ., μαρξισμός έναντι αναρχισμού). Μάλλον, ρίχνουν μια αποφασιστική ματιά στο πώς διασταυρώνονται ο αναρχισμός και ο κομμουνισμός, πώς η εξεγερτική αριστερά εμφανίστηκε -και στην πραγματικότητα υπήρξε-, πολύ πιο οικουμενική, ευρύχωρη και εκλεκτική από όσο συχνά απεικονίζεται, αποκαλύπτοντας ότι μια τέτοια ευρυχωρία αποτελεί σήμα κατατεθέν της αναρχικής πρακτικής, η οποία είναι προεικόνιση της πολιτικής της και αντι-ιεραρχικής και αντιδογματικής υφής όσον αφορά την ηθική της.

Το εν λόγω βιβλίο είναι μια έκδοση που έγινε κατορθωτή σε συνεργασία με το Institute for Comparative Modernities (Ινστιτούτο Συγκριτικής Νεωτερικότητας), είναι μια συλλογή περιλαμβάνει συνεισφορές των Gavin Arnall, Mohammed Bamyeh, Bruno Bosteels, Raymond Craib, Silvia Rivera Cusicanqui, Geoffroy de Laforcade, Silvia Federici, Steven J. Hirsch, Adrienne Carey Hurley, Hilary Klein, Peter Linebaugh, Barry Maxwell, David Porter, Maia Ramnath, Penelope Rosemont και Bahia Shehab

ΕΙΠΑΝ

Με ένα ευρύ πεδίο δράσης, απλόχερα οικουμενικό στην προοπτική, τολμηρό στην προσπάθειά του να δώσει έμφαση, εκτός των πολλών νημάτων και τάσεων tensions του αναρχισμού, η συλλογή αυτή αψηφά τα σύνορα και τις κατηγοριοποιήσεις. Φωτίζει εξερευνήσεις στον παν-αναρχισμό (pan-anarchism) και προσφέρει ένα πολυπόθητο αντίδοτο στους μυωπικούς χαρακτηρισμούς που ταλανίζουν το κόκκινο και το μαύρο.
Sasha Lilley, συγγραφέας του “Capital and Its Discontents”.

Αυτή η υπέροχη συλλογή αμφισβητεί την εύνοια και το προνόμιο της Ευρώπης, ως το πρωτότυπο και φυσικό εργαστήριο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι αντικρατικές ιδέες καθώς και την πεποίθηση ότι ο αναρχισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν να διασταυρωθούν παρά μόνο με καρποφόρους τρόπους. Αντλώντας από μη δυτικές περιοχές (από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία) οι συγγραφείς της καταδεικνύουν ότι τα αντιεξουσιαστικά κινήματα αναπτύχθηκαν τόσο σε ως τοπικά όσο και ως παγκόσμια ρεύματα για να συγκροτήσουν μια νέα χειραφετητική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι η αναρχία και ο αναρχισμός ήταν ανέκαθεν παγκόσμια.
Barry Carr, Πανεπιστήμιο La Trobe (Μελβούρνη).

Αυτή η υπέροχη συλλογή δοκιμίων συμπίπτει με μια αφύπνιση του ενδιαφέροντος για τον παγκόσμιο αναρχισμό. Μια ιδιόρρυθμη, συναρπαστική και ευφάνταστη συλλογή, η “Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες, Ούτε Περιφέρειες - Παγκόσμιοι αναρχισμοί”, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος αναφοράς για τους ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς.
Andrej Grubacic, πρόεδρος του Anthropology and Social Change Department (Τμήμα Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Αλλαγής) του California Institute of Integral Studies.

Ξεκινώντας από Kabylie στο Όκλαντ, από το Κάιρο στο Περού, και καθ’ όλη την άνιση διάρκεια ενάμισι αιώνα, αυτά τα δοκίμια καταθέτουν μια συνεχή και συλλογική προσπάθεια για να σταματήσουμε να έχουμε μια εικόνα επαρχιωτισμού για τον αναρχισμό - ενός κινήματος εδώ και καιρό θαμμένου σε κλισέ και καρικατούρες από τους φίλους και τους εχθρούς ομοίως. Σε αυτές τις σελίδες, ο αναγνώστης θα συναντήσει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα όνειρα των νεκρών θα μπορούσαν να διαλύσουν τους εφιάλτες που συνεχίζουν να μαστίζουν τους εγκεφάλους της ζωής.
Alberto Toscano, Αναγνώστης Κριτικής Θεωρίας, Goldsmiths, University of London.

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ

Ο Raymond Craib διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Cornell. Συγγραφέας του Cartographic Mexico: A History of State Fixations and Fugitive Landscapes. Στα πρόσφατα δοκίμιά του περιλαμβάνονται: “Sedentary Anarchists” στο Bert Altena and Constance Bantman, eds., Reassessing the Transnational Turn: Scales of Analysis in Anarchist and Syndicalist Studies and “The Firecracker Poet: Three Poems of José Domingo Gómez Rojas” (with original translations of Gómez Rojas’s poetry) in New Letters: A Magazine of Writing & Art.

Ο Barry Maxwell διδάσκει Comparative Literature and American Studies (Συγκριτική Λογοτεχνία και Αμερικανικές Σπουδές) στο Πανεπιστήμιο Cornell, όπου βοήθησε και στη συγκρότηση του Institute for Comparative Modernities (Ινστιτούτο Συγκριτικής Νεωτερικότητας). Έχει γράψει για τους Frederick Douglass, Walt Whitman, Kenneth Burke, Ernst Bloch, Walter Benjamin, David Hammons, Sun Ra, Miles Davis, Gwendolyn Brooks, and Nathaniel Mackey.

*Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Αύγουστος 2016.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]