user preferences

Ένας χρόνος από την σφαγή στο Suruç

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday July 28, 2016 18:08author by Άπατρις Report this post to the editors

Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα από την βομβιστική επίθεση στο Suruç στη Ν.Τουρκία στα σύνορα με το Kobane. Οι εκδηλώσεις μνήμης που είχαν προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββάτο 16/07 ακυρώθηκαν, καθώς την προηγούμενη ημέρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία συμπίεσε μεγάλης κλίμακας ιστορικά γεγονότα σε διάστημα λίγων ωρών. Όλες αυτές τις μέρες οι μόνοι που νιώθουν άνετα να κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στην πόλη είναι οι οπαδοί του κόμματος AKP και οργανωμένοι ή σκόρπιοι εθνικιστές ή φανατικοί ισλαμιστές που συμμετέχουν στην περιφρούρηση και την προστασία της πολύ- αμφιλεγόμενης τουρκικής “δημοκρατίας”.
13882280_10210404037600585_7582603198664033058_n.jpg

Ένας χρόνος από την σφαγή στο Suruç

Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα από την βομβιστική επίθεση στο Suruç στη Ν.Τουρκία στα σύνορα με το Kobane. Οι εκδηλώσεις μνήμης που είχαν προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββάτο 16/07 ακυρώθηκαν, καθώς την προηγούμενη ημέρα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία συμπίεσε μεγάλης κλίμακας ιστορικά γεγονότα σε διάστημα λίγων ωρών. Όλες αυτές τις μέρες οι μόνοι που νιώθουν άνετα να κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στην πόλη είναι οι οπαδοί του κόμματος AKP και οργανωμένοι ή σκόρπιοι εθνικιστές ή φανατικοί ισλαμιστές που συμμετέχουν στην περιφρούρηση και την προστασία της πολύ- αμφιλεγόμενης τουρκικής “δημοκρατίας”.

20 Ιουλίου 2015: Μία συγκέντρωση, η οποία ακολούθησε το κάλεσμα για την ανοικοδόμηση του Kobane – της πόλης από την άλλη πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων, η οποία επανακαταλήφθη μετά την απώθηση των δυνάμεων του isis από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό – πνίγηκε στο αίμα. Τα μέλη αυτής της πρωτοβουλίας που συγκεντρώθηκε στο Suruç είχαν σκοπό να δώσουν μια συνέντευξη τύπου πριν μεταβούν στο Kobane σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων, για να ενημερώσουν για την προσπάθεια στήριξης της ανοικοδόμησης της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έλαβε χώρα μια βομβιστική επίθεση από ένα άτομο που είχε παρεισφρήσει στην συγκέντρωση. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν 33 νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες. Τριάντα από τους νεκρούς ήταν μέλη της νεολαίας του κόμματος ESP (SGDF). Οι άλλοι τρεις ήταν αναρχικοί οι οποίοι επίσης βρίσκονταν εκεί για να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ανοικοδόμησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, αυτή η επίθεση (με την αύρα του τουρκικού βαθέος κράτους) δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος AKP και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν στις δυνάμεις του ISIS.

Η αριστερά και η αναρχία είναι ακόμη μουδιασμένες και όλα είναι υπ´ ατμόν περιμένοντας τις επόμενες εξελίξεις. Γενικά δεν υπάρχει ως αίσθηση ότι τα γεγονότα της Παρασκευής ήταν ένα θέατρο. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, αυτή εξελίσσεται από την απαρχή της μέσα από μια ακολουθία πραξικοπημάτων. Σίγουρα το φιάσκο αυτής της απόπειρας δημιουργεί υποψίες και παραφιλολογία, αλλά ο φόβος για τις πραγματικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα, είναι διάχυτος. Ένα πραξικόπημα μέσα στο συνεχές πραξικόπημα είναι, λοιπόν, αυτό που μένει ως γεύση από τα γεγονότα της Παρασκευής.

Η προχθεσινή ημέρα ξεκίνησε με μνημόσυνα σε διάφορα νεκροταφεία της Ιστανμπούλ, με συγγενείς, φίλους, συντρόφισσες/φους να παρευρίσκονται, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας το οποίο ακόμη είναι διάχυτο σε όλη την πόλη. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις επίσημες αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει το παρακράτος και ένας όχλος ο οποίος μετά τις εξήμισι το απόγευμα κυκλοφορεί σε μορφή πολιτοφυλακής επιτιθέμενος σε ότι θεωρεί ότι είναι ενάντιο σε θρησκευτικές αξίες αλλά και στην μορφή “δημοκρατίας” που έχει εδραιώσει η κυρίαρχη τάξη αυτή την στιγμή.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα καλέστηκε η απογευματινή συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα του Suruç και μάλιστα – αξίζει να σημειωθεί – εν μέσω φημών για απαγόρευση κυκλοφορίας. Η φημολογούμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, την ίδια μέρα “ μεταμορφώθηκε” σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε το βράδυ από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση μνήμης

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση μνήμης ήταν για το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουλίου στο Kadikoy.

Το Kadikoy βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ίστανμπουλ με τους κατοίκους να είναι γενικά ενάντιοι στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος AKP, μην τρέφοντας ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπο του Τ. Ερντογάν.

Γι´ αυτό τον λόγο η περιοχή αυτή αποτελεί έναν από τους στόχους επιθέσεων των υποστηρικτών του αλλά και επίσης επειδή είναι περισσότερο μοντέρνα και “δυτική” σε σχέση με τη άλλη πλευρά της πόλης.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες από το αποτυχημένο πραξικόπημα ο όχλος επιτέθηκε στα καταστήματα που πουλούσαν αλκοόλ, τραμπουκίζοντας τους θαμώνες και δημιουργώντας κλίμα πανικού. Αυτά τα βράδια αυτοκίνητα όλων των ειδών (μέχρι και φορτηγά), με τεράστιες τουρκικές σημαίες, περιπολούν κορνάροντας (για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους) στις γειτονιές της Ίστανμπουλ και φυσικά και στη γειτονία του Kadikoy.

Η απογευματινή συγκέντρωση ακυρώθηκε δύο φορές από τους διοργανωτές που ανησυχούσαν δικαιολογημένα για την ομαλή διεξαγωγή της. Η απόφαση ήταν τελικά υπέρ της διεξαγωγής με το ραντεβού να είναι μπροστά στην προβλήτα των ferry του Kadikoy, ένα σημείο που τις τελευταίες ημέρες ήταν σκηνή των πανηγυρισμών και των ακροτήτων των υποστηρικτών του Ερντογάν.

Στην προβλήτα του Kadikoy συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι συνδικάτων,αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ( κύριος διοργανωτής ήταν το SGDF – η νεολαία του κόμματος ESP, μέλη της οποίας ήταν οι 30 από τους 33 αγωνιστές που δολοφονήθηκαν στο Suruç), SYKP, Emek Partisi, Devrimci Partisi, Kaldıraç, HDP, HDK, EHP,EMEP, Hallkevleri κλπ) και αναρχικών οργανώσεων (DAF, στέκι Infial, Istanbul Anarsist Initiatif). H είσοδος στη συγκέντρωση ήταν αυστηρά ελεγχόμενη (αυτός που μας συνόδευε φρόντισε για να περάσουμε την περιφρούρηση).

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή και εμφανής. Δυο αύρες και δυο διμοιρίες δημιούργησαν έναν “ κλοιό” αφήνοντας μας ένα μικρο κομμάτι δρόμου ελεύθερο αλλά μπλοκάροντας μας την πλευρά προς το λιμάνι. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών φωνάχτηκαν συνθήματα όπως “Δικαιοσύνη για το Suruç”,”Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε”,”Η νεολαία απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι” και στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των 15 λεπτών από την ώρα του καλέσματος, οι αστυνομικές δυνάμεις από τα μεγάφωνα άρχισαν να “προτρέπουν” το πλήθος να διαλυθεί ησύχως…

Αυτό και τελικά έγινε και όπως μας ενημέρωσαν αργότερα, δεν είναι κάτι το περίεργο ακόμη και σε πιο “νορμάλ” συνθήκες.

Αντίστοιχο κάλεσμα έγινε και στο Suruç όπου και υπάρχουν φήμες για συλλήψεις κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται άλλα καλέσματα για συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της Ιστανμπουλ.

Ανταπόκριση για την ΆΠΑΤΡΙΣ από Istanbul

Για περισσότερο υλικό εδώ:

http://apatris.info/suruc-ekdilosis-mnimis-2016-antapok...risi/

Related Link: http://apatris.info/makis_gia_patriotismo/

13686622_10210404036640561_6248591743660010209_n.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]