Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Ιβηρική

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

80 χρόνια κοινωνική επανάσταση της Ισπανίας

category Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία | Ανακοίνωση Τύπου author Freitag Juli 22, 2016 18:42author by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε Report this post to the editors

Γιατί η ιστορία του ανθρώπου δεν έχει τέλος, είναι η ιστορία της ελευθερίας. Και μέσα σε αυτήν, οι άξεστοι εργάτες και οι ξωμάχοι αγρότες της Καταλονίας, της Αραγονίας, των Αστουριών, υπήρξαν οι πρώτοι αληθινοί ενήλικες ανάμεσά μας: Χωρίς θεό και χωρίς αφέντη.
spainbarricade2.jpg

80 χρόνια από τη μεγάλη κοινωνική επανάσταση της Ισπανίας: Συνεχίζουμε να περπατάμε στα ίχνη της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης

Για τούτο παρέμεινα με τα κουρέλια μου
Όπως με γέννησε η γαλλική επανάσταση
Όπως με γέννησε η απελευθέρωση των νέγρων
Όπως με γέννησες μάνα μου Ισπανία,
Ένας σκοτεινός συνωμότης

Μιχ. Κατσαρός

Στις 19 Ιουλίου 1936 εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί/ίδες εργάτες/ριες, σε πείσμα της εκλεγμένης κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου που ζητά από το λαό να μείνει στο σπίτι του και αρνείται πεισματικά να τον εξοπλίσει, κατεβαίνουν στον δρόμο για να αντιμετωπίσουν το στρατιωτικό πραξικόπημα των φασιστών. Συντονίστρια και πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία, είναι η αναρχοσυνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, η CNT, με 1.5 εκατομμύριο μέλη σε όλη την Ισπανία. Μέσα σε μερικές ώρες, η μισή σχεδόν Ισπανία βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, που με ελάχιστα μέσα και όπλο την αυτοοργάνωση έχουν πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο κυβερνητικός στρατός: να αποκρούσουν τον οργανωμένο στρατό των φασιστών.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης, του πιο φιλόδοξου πειράματος που έκανε ποτέ η ανθρωπότητα για να απαλλαγεί από τα δεσμά του Κράτους, της εξουσίας, του Κεφαλαίου και των ταξικών διαχωρισμών. Για πολλούς μήνες, οι εργάτες και οι εργάτριες αυτοδιαχειρίζονται την οικονομία και την παραγωγή, προχωρώντας σε μια μεγάλη διαδικασία κολεκτιβοποίηση των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, της βιοτεχνίας, των υπηρεσιών και της γης. Ολόκληρη η Καταλονία και το μεγαλύτερο τμήμα της Αραγονίας, θα μπουν σε μια διαδικασία δημιουργικής αναζωογόνησης της οικονομίας, της ζωής, του πολιτισμού και των κοινωνικών σχέσεων, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς αφεντικά. Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, το πείραμα της αυτοδιαχείρισης θα επεκταθεί και η κυβέρνηση θα εξοβελιστεί από την οργάνωση του κοινωνικού βίου.

Τα αποτελέσματα της εργατικής αυτοδιαχείρισης θα είναι εντυπωσιακά. Ο μύθος ότι η κυβέρνηση και το Κεφάλαιο είναι απαραίτητες συνθήκες για την οικονομική ζωή θα καταρρεύσει. Μέσα σε συνθήκες πολέμου, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και καλύτερα από πριν, η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί χάρη στη συλλογική καλλιέργεια και την κατάργηση των μεσαζόντων, ο σχεδιασμός για την υποδομή της χώρας θα φτάσει σε επίπεδα που το Ισπανικό κράτος θα χρειαστεί άλλα 50 χρόνια για να αγγίξει.

Όμως, η σημασία της Ισπανικής Επανάστασης και της εργατικής αυτοδιαχείρισης δεν περιορίζεται στην οικονομία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τη σχέση με το περιβάλλον, την ισότητα των φύλων και τη γυναικεία χειραφέτηση, το δικαίωμα στην άμβλωση, την κατάργηση των συνθηκών επιτήρησης και εγκλεισμού, την οριζοντιότητα των κοινωνικών σχέσεων και του τρόπου λήψης αποφάσεων, τίθενται από την Ισπανική Επανάσταση και απαντώνται λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιητικά, αλλά σε κάθε περίπτωση με τρόπο που ακόμα και σήμερα δεν έχει θέσει η αστική κοινωνία. Είναι το αποτέλεσμα 25 χρόνων σταθερής δουλειάς των αναρχοσυνδικαλιστών και του ελευθεριακού κινήματος στην Ισπανία, πάνω στη δημιουργία ενός καινούριου πολιτισμού κι ενός καινούριου κόσμου, βασισμένου στην αλληλεγγύη και την ελεύθερη συναίνεση, απαλλαγμένου από τα δεσμά του Κράτους, του Κεφαλαίου και της θρησκείας.

Η Ισπανική Επανάσταση ηττήθηκε, στρατιωτικά και πολιτικά. Κατέρρευσε κάτω από το βάρος της μιλιταριστικής πίεσης των φασιστών που απολάμβαναν τη βοήθεια της ναζιστικής πολεμικής μηχανής της Γερμανίας και της φασιστικής πολεμικής μηχανής της Ιταλίας. Κάτω από το βάρος των εγκληματικών λαθών της ηγεσίας της CNT, που απέτυχε να αντισταθεί στη γοητεία της γραφειοκρατικοποίησης και του κυβερνητισμού. Κυρίως, κάτω από το βάρος της συντονισμένης προσπάθειας των «δημοκρατικών», του σταλινικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης να στραγγαλίσουν την κοινωνική επανάσταση, ακόμα και με κόστος τη νίκη των φασιστών, προκειμένου να αποφύγουν έναν ριζοσπαστικό κοινωνικό μετασχηματισμό της Ισπανίας, τον οποίον απεύχονταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Οι βιομηχανικές κολεκτίβες της Καταλονίας, οι αγροτικές κολεκτίβες της Αραγονίας, τα ελεύθερα ορθολογικά σχολεία, οι βιβλιοθήκες που έφερναν τους εργάτες σε επαφή με την επιστήμη και τη σκέψη της εποχής και όχι με τα θρησκευτικά κείμενα, τα ανοιχτά ιατρεία που διασφάλιζαν την ελεύθερη σχέση των γυναικών με το σώμα τους, δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια των φασιστών: υποχώρησαν στην πίεση των ρωσικών όπλων που μοιράζονταν στον δημοκρατικό και σταλινικό αντεπαναστατικό στρατό.

Σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης 80 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης κοινωνικής επανάστασης στην Ισπανία, η τεχνολογική και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας, η εξέλιξη της σκέψης, η παγίωση δικαιωμάτων που προστατεύουν κοινωνικές ομάδες και φύλα, δεν αναιρούν ότι η ανθρωπότητα δεν έχει απαλλαγεί ακόμα από τα βασικά δεσμά που την περιόριζαν το 1936. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εξακολουθεί να είναι ο νόμος της παραγωγικής και της οικονομικής ανάπτυξης. Το φάσμα της πείνας σε ένα ορισμένο βαθμό είχε απομακρυνθεί από τις καπιταλιστικές μητροπόλεις, επανέρχεται ισχυρό σε όλον τον πλανήτη, σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν, χωρίς να μπορούν σε τίποτα να ελέγξουν ή να κρίνουν το προϊόν που παράγουν. Η πρόσβαση της τεράστιας πλειοψηφίας των ανθρώπων στα αγαθά που παράγονται είναι αναλογικά πολύ μικρότερη από ότι το 1936. Ο πόλεμος παραμένει ο βασικός μηχανισμός με τον οποίον τα κράτη ρυθμίζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στον πλανήτη. Η ηθική του κέρδους και της δύναμης γεννά την αυθαιρεσία και αυτή με τη σειρά της μια νέα βαρβαρότητα. Η θρησκεία, μηχανισμός που έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στις αρχές του 20ού αιώνα, παραμένει συμβολικός αλλά και πραγματικός θεμελιωτής μιας ηθικής που βασίζεται στο φόβο, την ενοχή και τον έλεγχο και βάφει τον πλανήτη με αίμα. Ο «καινούριος άνθρωπος» που ευαγγελίστηκαν οι μαρξιστές, ήταν στην καλύτερη περίπτωση ένας άψυχος γραφειοκράτης και στη χειρότερη ένας παθιασμένος χαφιές. Ο αιώνας για τον οποίον προφητεύτηκε ότι θα σημάνει το ξετύλιγμα της συμπιεσμένης κοινωνικής δυναμικής, σήμανε αντίθετα την περαιτέρω καθετοποίηση της κοινωνικής ζωής.

Η ήττα λοιπόν της Ισπανικής Επανάστασης, σήμανε απλά την αναβολή της γέννας ενός νέου κόσμου που η ανθρωπότητα εξακολουθεί να εγκυμονεί. Ογδόντα χρόνια κοντά από τον αφανισμό της πρώτης ελεύθεριακής αυτοδιαχειριστικής κοινωνίας, η ανθρωπότητα όλη εξακολουθεί να υποφέρει από τις ίδιες ακριβώς παρατεταμένες οδύνες.

Αυτόν τον νέο κόσμο, οφείλουμε στον εαυτό μας να τον μεγαλώνουμε καθημερινά. Στους εργασιακούς μας χώρους, στον δρόμο, στα αμφιθέατρα, στις συλλογικές μας δράσεις και οργανώσεις, στις κοινωνικές και ανθρώπινες σχέσεις μας, στα στρατόπεδα εγκλεισμού των προσφύγων, στη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον πόλεμο, τον σεξισμό, τη φτώχεια, τη θρησκευτική συσκότιση, την αντίδραση, συνεχίζοντας να γράφουμε την ιστορία του γένους μας, την ιστορία του ανθρώπου και της ωρίμανσής μας.

Γιατί η ιστορία του ανθρώπου δεν έχει τέλος, είναι η ιστορία της ελευθερίας. Και μέσα σε αυτήν, οι άξεστοι εργάτες και οι ξωμάχοι αγρότες της Καταλονίας, της Αραγονίας, των Αστουριών, υπήρξαν οι πρώτοι αληθινοί ενήλικες ανάμεσά μας: Χωρίς θεό και χωρίς αφέντη.

-ΖΗΤΩ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ! ΖΗΤΩ H CNT!

-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΈΝΩΝ, ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

-ΖΗΤΩ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Verwandter Link: http://rocinante.gr/80-chronia-apo-ti-megali-kinoniki-epanastasi-tis-ispanias-sinechizoume-na-perpatame-sta-ichni-tis-eleftherias-tis-isotitas-ke-tis...giis/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Ιβηρική | Αναρχική Ιστορία | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Mi 27 Jan, 19:30

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΗ Αναρχική Κομμουν&#... Okt 06 by Percy Hill* 0 comments

Η ισπανική επανάσταση αποδεικνύει κατηγορηματικά ότι μια μαζική αναρχική κοινωνία είναι δυνατή. Η κοινωνική επανάσταση περιορίστηκε από την συνεργασία με το κράτος, τη διατήρηση της ανταλλακτικής μορφής της παραγωγής (η οποία διάβρωσε την αλληλεγγύη), την αποτυχία της διεθνούς της επέκτασης και τις πατριαρχικές νόρμες, που σήμαιναν πως οι γυναίκες που έμπαιναν στο εργατικό δυναμικό εκτελούσαν διπλοβάρδια. Παρ’ όλα αυτά, η εργατική τάξη στην Ισπανία κατάφερε να ελέγξει την βιομηχανία επαρκώς και να βελτιώσει τις συνθήκες της, και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε έναν πόλεμο ενάντια στον φασισμό. Είναι ένα παράδειγμα σχετικά με το τι είναι πραγματικά δυνατό να συμβεί και κάθε αναρχική κομμουνιστική ανάλυση της πολιτικής οικονομίας πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της, τόσο τις επιτυχίες, όσο και τις αποτυχίες κατά την επανάσταση.

imageEduardo Escot Bocanegra Dez 16 by Ángel del Rio* 0 comments

Ο θάνατος του Eduardo Escot σηματοδότησε το τέλος μιας γενιάς αγωνιστών μοναδικής στη σύγχρονη ιστορία, η οποία ενσαρκώνει το σφρίγπς και τη διαχρονικότητα του ελευθεριακού ιδανικού και κουλτούρας στην Ανδαλουσία. Η ιστορία της γενιάς αυτής αγγίζει όλα τα μεγάλα δράματα του 20ού αιώνα: τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την καταπίεση, τον πόλεμο, την εξορία, την απέλαση, τη σκλαβιά, τη γενοκτονία ... καθώς και τα μεγάλα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

imageΧτίζοντας ένα μαζι&#... Nov 16 by Thabang Sefalala-Lucien van der Walt 0 comments

“Η μελλοντική κοινωνική οργάνωση πρέπει να γίνει μόνο από τα κάτω προς τα πάνω, από την ελεύθερη ένωση ή ομοσπονδία των εργαζομένων” αρχικά σε τοπικό επίπεδο και εν τέλει “σε μια μεγάλη ομοσπονδία, διεθνή και καθολική,” που θα αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα που υποφέρει, και είναι ικανή να ξαναφτιάξει τον κόσμο πάνω στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

imageΗ αντίσταση κατά το&... Okt 14 by Antonio Tellez 0 comments

1939-1952: Η ένοπλη αντίσταση κατά του καθεστώτος Φράνκο
Μια ματιά στον παράνομο, υπόγειο, αντάρτικο και ένοπλο αγώνα των Ισπανών αναρχικών και των αντιφασιστών ενάντια στο καθεστώς του στρατηγού Φράνκο, μετά την ήττα στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Επανάσταση του 1936-1939

imageΠροέλευση των “Φίλω&... Mär 08 by Dmitri (μετάφραση) 0 comments

Η Ομάδα “Φίλοι του Ντουρρούτι” (“Los Amigos De Durruti" - “Friends of Durruti Group”) άρχισε να λειτουργεί επίσημα στις 17 Μαρτίου 1937, αν και η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί πίσω τον Οκτώβριο του 1936. Η ομάδα ήταν η σύγκληση δύο κύριων ρευμάτων: της αντιπολίτευσηw από την πλευρά των αναρχικών πολιτοφυλάκων της φάλαγγας Ντουρρούτι (και της Σιδερένιας Φάλαγγας 1) στη στρατιωτικοποίηση των λαϊκών πολιτοφυλακών, και της αντιπολίτευσης στον κυβερνητισμό, τάσεις που εκφράζονται καλύτερα στα γραπτά του Jaime Balius (αν και όχι μόνο αυτού) στην εφημερίδα “Solidaridad Obrera” μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 1936, στην εφημερίδα “Ideas” μεταξύ Δεκεμβρίου 1936 και Απριλίου 1937, καθώς και στην “La Noche” μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 1937.

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]