user preferences

Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday June 30, 2016 17:53author by Αναρχική Ομοσπονδία - Περιφέρεια Αθήνας Report this post to the editors

Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ και τους Ρομπεν του Ξύλου

Ο ίδιος ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου αποδεικνύουν πως η πάλη για την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί και πρέπει να διεξαχθεί με διαδικασίες βάσης, με άμεση δράση, με όπλο την αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Θεωρούμε πως η πρόταση και η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της αντίστασης των από-τα-κάτω στην υποτίμηση της εργασίας και των όρων ζωής τους και την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση για το τσάκισμα του κόσμου του κεφαλαίου και του κράτους.
unknown.png

Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες
Αλληλεγγύη στη ΒΙΟΜΕ και τους Ρομπέν του Ξύλου

Από τον Φεβρουάριο του 2013 που οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ "γύρισαν το γρανάζι" της αυτοδιαχείρισης και ξεκίνησαν την επαναλειτουργία του εργοστασίου με εργατική αυτοδιεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, είχαν να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές επιθέσεις του κόσμου των αφεντικών, είτε αυτές εκφράζονταν πολιτικά, είτε κατασταλτικά, είτε δικαστικά. Η σοβαρότερη απειλή που έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ήταν η προσπάθεια που άρχισε το περασμένο φθινόπωρο για τον πλειστηριασμό του οικοπέδου που βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ που ανήκε στη χρεοκοπημένη μητρική εταιρία, τη Φίλκεραμ.

Με την ανυποχώρητη και μαχητική στάση τους, οι εργάτες μαζί με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και πλήθος αλληλέγγυων από εργατικούς και κοινωνικούς χώρους ακύρωσαν στην πράξη τους πλειστηριασμούς, καταλαμβάνοντας τις δικαστικές αίθουσες που επρόκειτο να διεξαχθούν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναγκάστηκε να αναστείλει για 6 μήνες τους πλειστηριασμούς και ταυτόχρονα να δώσει εκ νέου υποσχέσεις για τη θεσμική λύση του ζητήματος της ΒΙΟΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε για ακόμη μια φορά να καναλιζάρει και εν τέλει να υπονομεύσει τον αγώνα για αυτοδιαχείριση.

Από την πρώτη στιγμή οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ έδωσαν έναν αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για τους αγώνες όλων των εργαζομένων στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. Μέσα από το σωματείο τους, που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και με διαδικασίες βάσης, προσπάθησαν να προασπίσουν όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα αλλά να σταθούν αλληλέγγυοι και προωθητικοί στον αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Συμμετείχαν σε πλήθος εργατικών και κοινωνικών αγώνων και στάθηκαν στην πρώτη γραμμή σε προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των αγωνιζόμενων κομματιών. Προσπάθησαν να προωθήσουν την ιδέα της αυτοδιαχείρισης ως την πλέον άμεση εργατική απάντηση στην επίθεση των αφεντικών, ως τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους. Μέσα σε αυτή την πορεία τους, είδαν πρόσφατα πως οι προσπάθειές τους άρχισαν να φέρνουν καρπούς. Οι εργάτες του εργοστασίου ξυλείας Παγουρά-Παπαδόπουλου στην Πατρίδα Ημαθίας κατέλαβαν το εργοστάσιο και αποφάσισαν, ως Ρομπέν του Ξύλου πια, να βαδίσουν τον δρόμο της εργατικής αυτοδιαχείρισης.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν απάτη, όπως ακριβώς απάτη αποδείχθηκαν και οι προεκλογικές υποσχέσεις του πριν γίνει κυβέρνηση, όταν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κερδίσει μερικά "αγωνιστικά παράσημα" προκειμένου να ψαρέψει όσες περισσότερες ψήφους μπορούσε. Στις 30 Ιουνίου λήγει η εξάμηνη αναστολή των πλειστηριασμών και η ΒΙΟΜΕ επανέρχεται στην ίδια επισφαλή θέση της εκποίησης του οικοπέδου εντός του οποίου εργάζονται οι αγωνιζόμενοι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, όχι μόνο παράγοντας τα αλληλέγγυα και ποιοτικά προϊόντα καθαρισμού που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και προασπίζοντας και περιφρουρώντας, μέσα από της εργασία τους, την αξιοπρέπεια των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο αγώνας για την πάση θυσία αποτροπή αυτής της εκποίησης, συνέπεια τη οποίας θα ήταν και η εκδίωξη/απόσπαση των εργαζομένων από τον φυσικό χώρο και τα μέσα παραγωγής τους, είναι και δικός μας αγώνας. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου και οι αντίστοιχες Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης συνδιοργανώνουν το τρίτο Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης και κατεβαίνουν στην Αθήνα, πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διεκδικήσουν όλα αυτά που τους ανήκουν.

Ο ίδιος ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου αποδεικνύουν πως η πάλη για την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί και πρέπει να διεξαχθεί με διαδικασίες βάσης, με άμεση δράση, με όπλο την αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Θεωρούμε πως η πρόταση και η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της αντίστασης των από-τα-κάτω στην υποτίμηση της εργασίας και των όρων ζωής τους και την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση για το τσάκισμα του κόσμου του κεφαλαίου και του κράτους. Τώρα, μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης είναι η στιγμή να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του νέου κόσμου, του κόσμου της αλληλεγγύης και της ισότητας, του κόσμου της κοινοκτημοσύνης και της ελευθερίας. Για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε τις κινήσεις της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου, συμμετέχουμε στην ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 30/6 στις 20:00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός και στις κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 1 Ιουλίου μπροστά στο υπουργείο εργασίας.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ - ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

info@anarchist-federation.gr

img52806_16568d8a31faea67bebaa68e189e825c.jpg.png

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]