user preferences

Recent articles by «Η Σφήκα»
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Διάφορα

Δεξιά στροφή &#... May 22 23 by Δήμος Βοσινάκης

Appel anarchiste international à la solidarité: Tremblement de terre e... Feb 19 23 by International anarchist organisations

Διεθνές αναρ ... Feb 18 23 by Αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις

Η Σφήκα (Τεύχος 9)

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Saturday June 18, 2016 18:44author by «Η Σφήκα» Report this post to the editors

Κυκλοφόρησε το τεύχος 9 (Ιούνιος 2016) του εντύπου «Η Σφήκα», της Συνέλευσης για την ΚΥκλοφορία των Αγώνων.
workfare_afisa_skya290x290.jpg

Η Σφήκα (Τεύχος 9) - Συνέλευση για την ΚΥκλοφορία των Αγώνων

Κυκλοφόρησε το τεύχος 9 (Ιούνιος 2016) του εντύπου «Η Σφήκα», της Συνέλευσης για την ΚΥκλοφορία των Αγώνων.

Περιεχόμενα

– Αλλάζοντας τους κανόνες σε ένα στημένο παιχνίδι
– Οι αγώνες για την στέγαση στις Ιταλικές μητροπόλεις
– Πώς καθαρίζει η τάξη // Η ΟΣΥ φταίει για όλα
– Τι είναι (και τι θέλουν) οι εργατικές μαρτυρίες ΙΙ
– Inception – Workfare

Editorial

Το συγκεκριμένο τεύχος βγαίνει σε μια περίοδο ύφεσης των κοινωνικών αγώνων, στην οποία φαίνεται να επικρατεί ένα κλίμα κινηματικής ηττοπάθειας. Σε πείσμα της λογικής αυτής, που θέλει τους αγωνιζόμενους να έχουν υποχωρήσει ηττημένα, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και την περίοδο μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, εμείς επιμένουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι είναι ακόμη εδώ. Η επιμονή μας να εξετάζουμε στιγμές των αγώνων αυτών για τα πρακτικά τους διακυβεύματα επικυρώνεται από τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που εμμένει στην «κεντρική πολιτική εξουσία». Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι ανταγωνιστικές υποκειμενικότητες διαμορφώνονται και συνδέονται μέσα από σχέσεις αγώνα γύρω από τα άμεσα διακυβεύματα στο πεδίο της καθημερινότητας.

Στα κείμενα αυτού του τεύχους εξετάζουμε τον αγώνα των κοινωφελών εργαζόμενων στους δήμους και τα όρια του, μιλάμε με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ και βλέπουμε τους προβληματισμούς ενός εργαζόμενου στα πεντάμηνα που πρέπει να ασκήσει κοινωνική πολιτική όντας και ο ίδιος σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής. Με την προοπτική των νέων μέτρων που μας υποχρεώνουν να επωμιζόμαστε ως τάξη όλο και περισσότερο το κόστος της κοινωνικής μας αναπαραγωγής, στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ιταλία και τον εκεί αγώνα για τη στέγαση, ελπίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για αντίστοιχες προσπάθειες στο εδώ και το τώρα. Διαβάζουμε, τέλος, κομμάτι από το ημερολόγιο ενός εργάτη της Renault, τη δεύτερη από τη σειρά εργατικών μαρτυριών που ξεκίνησε από το προηγούμενο τεύχος.

Τι κοινό έχει μια σερβιτόρα με ένα φοιτητή; Ο πληροφοριακός εργάτης με τη μετανάστρια καθαρίστρια; O ομοφυλόφιλος με έναν άνεργο; Τι σχέση έχει η Σ.Κυ.Α. με τους άλλους εκμεταλλευόμενους -καταπιεζόμενους; Μία απάντηση έχουμε να δώσουμε: τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ξεσπούν εδώ και ‘κει.

Η Σ.Κυ.Α. είναι μια συνέλευση ανθρώπων που συγκροτήθηκε στην βάση διαφορετικών πολιτικών διαδρομών και διαφορετικών εμπειριών αγώνα. Σημείο διασταύρωσης αυτών των πορειών η κοινή συμμετοχή στις διαδικασίες της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 και η ανάπτυξη μιας ορισμένης κριτικής απέναντι σε αυτήν την εμπειρία.

Μια κριτική που δημιουργήθηκε μέσα από την διαμόρφωση μιας ορισμένης στάσης μέσα στους αγώνες, μιας στάσης ενάντια τόσο στις λογικές κομματικής καθοδήγησης, όσο και στις λογικές πρωτοπορίας, μιας στάσης απέναντι στην θεωρητική και ιδεολογική περιχαράκωση.

Σκοπός της Σ.Κυ.Α. είναι να εκκινήσει από τις εμπειρίες αγώνων στους χώρους όπου παρεμβαίνουμε, να αναλύσει τα περιεχόμενα τους, να αποτιμήσει τις μορφές και τα μέσα της δράσης, να εμπλακεί σε μια κοινή εμπειρία πάλης μαζί με άλλους εκμεταλλευόμενους-καταπιεζόμενους, με άλλα κομμάτια της τάξης μας στην βάση κοινών αναγκών και επιθυμιών. Για την κυκλοφορία αυτών των αγώνων. Για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την οικοδόμηση μιας συλλογικής προοπτικής μέσα από την κριτική σύνθεση των πολλαπλών εμπειριών του κινήματος. Για την αλλαγή των καθημερινών μας σχέσεων. Για την κοινωνική απελευθέρωση.

Related Link: http://skya.espiv.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]