user preferences

Στις γέννες της ψευτιάς ξολοθρεμός!

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 13, 2016 18:40author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email lib_thess at hotmail dot com Report this post to the editors

Τη Δευτέρα 9/5 είχε προγραμματιστεί συναυλία της Ενάτης του Μπετόβεν από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τη μέρα της Ευρώπης. Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μαζί με συντρόφους/ισσες πραγματοποίησε παρέμβαση με πανό και μοίρασμα κειμένων έξω από το Μέγαρο Μουσικής ως μια ελάχιστη προσπάθεια να καταδείξουμε την υποκρισία της Ευρώπης των αφεντικών, του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Η παρέμβαση βρήκε θετική ανταπόκριση από αρκετό κόσμο που πήγαινε να παρακολουθήσει τη συναυλία ενώ απολαυστικά ήταν τα βλέμματα μίσους αρκετών αστών και "μένουμε Ευρώπη" στη θέα του πανό.
_.jpg

Στις γέννες της ψευτιάς ξολοθρεμός!

«Ακόμα κι αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας» Μιχαήλ Μπακούνιν απευθυνόμενος στον Ρίχαρντ Βάγκνερ έπειτα από την εκτέλεση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν την 1η Απριλίου 1849 που διηύθυνε ο Βάγκνερ στην Όπερα της Δρέσδης, ένα μήνα πριν την εξέγερση της Δρέσδης.

9η Μαΐου. Η μέρα που ηττήθηκε η εξέγερση της Δρέσδης το 1849. Η μέρα που ξεκίνησε η εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το 1936. Η μέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων το 1945 μένοντας γνωστή ως επέτειος της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Αυτή η μέρα επιλέχτηκε για να γιορτάζεται η Μέρα της Ευρώπης. Μήπως αυτή η μέρα επιλέχτηκε για να τιμηθεί με κάποιον τρόπο η πάλη των λαών ενάντια στην αδικία; Σαφέστατα όχι! Επιλέχτηκε ακριβώς για να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν. Το μίσος των εμπνευστών της ενωμένης Ευρώπης των κρατών προς οτιδήποτε σχετίζεται με την κοινωνική ανατροπή και την επανάσταση έπρεπε να εκφραστεί και ιδεολογικά. Έτσι, η Μέρα της Ευρώπης, μια μέρα υποτίθεται αφιερωμένη στη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών γιορτάζεται από αυτούς που αιματοκυλούν και καταπιέζουν τους λαούς.

Το μέγεθος αυτής της υποκρισίας αποκαλύπτεται αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, αν αντιληφθούμε την πραγματικότητα της Ευρώπης-Φρούριο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους λόγω του πολέμου και της φτώχειας χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αυτό που τους επιφυλάσσει η “πολιτισμένη” Ευρώπη είναι πνιγμοί στο Αιγαίο, αστυνομοκρατία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην καλύτερη περίπτωση ένα μέλλον ακραία υποτιμημένου εργατικού δυναμικού. Τίποτα από αυτά δεν μας εκπλήσσει. Η Ε.Ε. μένει πιστή την κληρονομιά των αποικιοκρατών κι ιμπεριαλιστών προγόνων της. Παρόλη την απουσία έκπληξης όμως η οργή μας για την υποκρισία αυτών που έχουν το θράσος να μιλάνε στο όνομα του πολιτισμού και της αλληλεγγύης θεριεύει.

Η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν δεν ανήκει σε κανέναν ολοκληρωτισμό. Ανήκει στους καταπιεσμένους κι εκμεταλλευόμενους αυτού του πλανήτη. Η Ωδή στη Χαρά δεν ανήκει στην Ε.Ε. Είναι το τραγούδι όλων αυτών που μάχονται για να καταστρέψουν την κοινωνία της αδικίας, την εκμετάλλευση και την καταπίεση, τον σάπιο κόσμο της εξουσίας. Η συναδέλφωση και αλληλεγγύη των λαών δεν πρόκειται να ανθίσουν παρά μόνο πάνω στα συντρίμια του κράτους και του κεφαλαίου. Όταν δηλαδή όλοι οι λαοί του κόσμου διαβούν τον δρόμο της κοινοκτημοσύνης και της ελευθερίας, του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Αντοχή στα πικρά βάσανα, βοήθεια
όπου ένας αθώος θρηνεί,
σταθερότητα στον όρκο, την αλήθεια
και σ’ οχτρούς μα και σε φίλους αντικρύ.
μπρός σε θρόνους ρηγικούς αντρείκια στάση,
κι αν, αδέλφια μου, στοιχίσει ή αίμα ή βιός,
το βραβείο να πάει σ’ αυτόν που δούλεψε άξια,
και στις γέννες της ψευτιάς ξολοθρεμός!

(από την Ωδή στη Χαρά του Φρίντριχ Σίλερ)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Related Link: https://libertasalonica.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]