user preferences

Για την Ειρήνη

category Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday April 27, 2016 22:07author by Melbourne Anarchist Communist Group - Anarkismoauthor address PO Box 5108 Brunswick North 3056 Report this post to the editors

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.
iwwdemonstrationny_1.jpg

Το Δυτικό Μέτωπο

Στις 25 Απριλίου 1915, αυστραλιανά, νεοζηλανδικά και άλλα στρατεύματα της βρετανικής αυτοκρατορίας έκαναν απόβαση στα τουρκικά παράλια της Καλλίπολης. Ήταν ένα φιάσκο, μια καταστροφική πλευρά-επιχείρηση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ματωμένοι και χτυπημένοι, οι ANZACs αποσύρθηκαν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Η Βρετανική Ανώτατη Διοίκηση, όμως, έστειλε τους ANZACs στο Δυτικό Μέτωπο, όπου διεξάγονταν μερικές από τις κύριες επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί χύθηκε ακόμη πιο πολύ αίμα και η αιτία ήταν ο πόλεμος της μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας εναντίον μιας άλλης που δεν ήταν καλύτερη από την πρώτη. Το αίμα συνέχισε να ρέει μέχρι το Νοέμβρη του 1918.

Τέλος του Πολέμου

Ο πόλεμος τελείωσε το 1918, όχι λόγω των στρατιωτικών νικών της Αντάντ στο Δυτικό Μέτωπο, αλλά επειδή μια επανάσταση είχε ξεσπάσει στη Γερμανία και ο Κάιζερ παραιτήθηκε. Επανάσταση είχε, επίσης, σαρώσει και τη Ρωσία τον προηγούμενο χρόνο και αυτό που ξημέρωσε για τις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης ήταν ότι βρίσκονταν επίσης σε κίνδυνο εάν ο πόλεμος δεν ανακοβόταν. Και έτσι υπογράφηκε ανακωχή μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση. Η Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία διαλύθηκε με τις δηλώσεις ανεξαρτησίας της Πράγας, της Βουδαπέστης και του Ζάγκρεμπ. Επίσης, ακόμη και η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οφείλεται τόσο στις εξεγέρσεις στις αραβικές επαρχίες της (που ενθαρρύνθηκαν από τον συνταγματάρχη T. E. Lawrence) όσο και στα “κατορθώματα” των βρετανικών και αυστραλιανών στρατευμάτων στην Παλαιστίνη. Ο πόλεμος τελείωσε, διότι πολλοί από τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτόν αρνήθηκαν πλέον να συνεχίσουν να πολεμούν.

Μιλιταρισμός

Αυτές τις μέρες, η Μέρα των Anzac (Anzac Day) είναι μια ευκαιρία για την πιο φρικτή εθνικιστική και μιλιταριστική προπαγάνδα. Οι ANZACs υπόκεινται, μεταφορικά, σε μια κοσμική αγιοποίηση και η αγιογραφία τους αυτή είναι το θέμα ατελείωτων ντοκιμαντέρ και επιτραπέζιων βιβλίων. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας δεν έχει τίποτα να κάνει με τη θυσία τους και τα πάντα γίνονται για την υποστήριξη των σημερινών ιμπεριαλιστικών πολέμων και την άσκηση κριτικής στα ιμπεριαλιστικά στρατιωτικά ταμπού της Αυστραλίας. Οι κυβερνήσεις ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια από τους νεκρούς μόνο αν νομίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει να σημειώσουν κέρδος σε βάρος των ζωντανών.

Επανάσταση

Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εργαζόμενων και των εργαζόμενων-στρατιωτών που έδωσαν ένα τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.

Τέρμα στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό

Melbourne Anarchist Communist Group
(Αναρχική Κομμουνιστική Ομαδα Μελβούρνης)

25 April 2016

*Ελληνική μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.

Related Link: http://www.melbacg.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]