user preferences

Η αυτοδιαχείριση είναι μόνο η αρχή...

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday April 20, 2016 21:36author by αυτοδιαχειριζόμενο καφέ-μπαρ ντόμινο Report this post to the editors

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη αυτές οι δομές δημιουργούν μορφές οργάνωσης ικανές να αντισταθούν στις θεσμικές μορφές εργασίας και κουλτούρας γενικότερα και χτίζουν τις βάσεις για την δική μας κοινωνία. Μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. 
2q.jpg

Η αυτοδιαχείριση είναι μόνο η αρχή...

Περάσανε 4 χρόνια από την πρώτη μεγάλη προσπάθεια αυτοδιαχείρισης εργοστασίου στην Ελλάδα, της ΒΙΟ.ΜΕΤ. —- Άλλη μια κουκίδα έρχεται να προστεθεί στον χάρτη της αυτοδιαχείρισης.

Είναι οι ''Ρομπεν του ξύλου''.

Τον Γενάρη, λοιπόν, οι εργάτες/τριες της εταιρίας “Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.”, προχωρούν στην διαδικασία επίσχεσης εργασίας και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο στο οποίο δούλευαν εδώ και 20-30 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν πριν 6 χρόνια. Το 2010 η εργοδοσία του εργοστασίου αρχίζει τις περικοπές, σε προσωπικό, σε μισθούς-ένσημα και εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα τα χρέη της εταιρίας αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται προς το κράτος.

Οι εργάτες/τριες του εργοστασίου αρχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα αλλά μάταια. Ήδη από το 2011 το χρέος της εταιρείας προς τους εργαζομένους/νες ήταν πάνω από 700.000. Ενώ το πρωτοδικείο αποφασίζει τις πληρωμές των εργαζομένων, τα αφεντικά αρχίσανε να πουλάνε τον εξοπλισμό και να καταδικάζουν το εργοστάσιο σε ''αργό θάνατο''.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, εμφανίζεται κάποιος “σωτήρας” - επενδυτής για να αγοράσει την επιχείρηση. Αλλά φυσικά ως σωστός εκπρόσωπος της τάξης του συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς σε ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΔΕΗ, φόρους στο ύψος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Παρ' oλες τις δυσκολίες και τα χρέη οι εργάτες και οι εργάτριες του εργοστασίου αποφασίζουν να διεκδικήσουν το χώρο εργασίας τους και να βάλουνε μπροστά τις μηχανές της αυτοδιαχείρισης.

Η ''αριστερή'' κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο , αυτό της εξουσίας, και πως καμία σχέση δεν έχει με τις δικές μας δομές αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης που αναμασάει. Αναφέρουμε πως '' το πρωί της Δευτέρας στις 21.03.2016 μία κλούβα ΜΑΤ, η ασφάλεια της περιοχής, περιπολικά οχήματα της αστυνομίας, ένας δικαστικός επιμελητής και ο Διοικητής της Αστυνομίας κρατώντας τον ασύρματο στα χέρια εισβάλανε στο εργοστάσιο και πήραν ό,τι είχε απομείνει. ''

Φυσικά και δεν πέσαμε από τα σύννεφα, δεν περιμένουμε καμία κυβέρνηση να σώσει την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας, πόσο μάλλον να συμβάλλει στον δικό μας αγώνα.

Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί δεν μας αρκεί να μένουμε στο στάδιο της άρνησης αλλά θέλουμε να περάσουμε σε αυτό της κατάφασης...

Πρόταγμα μας είναι η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής˙ αυτό κατάφερε να κάνει πράξη η Βιο.μετ. την οποία έρχεται να συνοδέψει το Ρομπέν. Εμείς από την πλευρά μας ως συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου καφέ-μπαρ ντόμινο, μιας μικρότερης δομής αυτοδιαχείρισης, στον τριτογενή τομέα, στεκόμαστε δίπλα στους εργάτες/τριες του Ρομπέν, στηρίζοντας με όποια μέσα μπορούμε τον δίκαιο αγώνα τους. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί για μας ένα ακόμη φωτεινό παράδειγμα για την κοινωνία. Μια κοινωνία διαφθοράς και συμφερόντων που μέρα με τη μέρα όλες οι αξίες και τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται. Απάντησή μας στην εξαθλίωση που βιώνουμε, είναι η αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής, μέχρι την συνολική χειραφέτηση.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη αυτές οι δομές δημιουργούν μορφές οργάνωσης ικανές να αντισταθούν στις θεσμικές μορφές εργασίας και κουλτούρας γενικότερα και χτίζουν τις βάσεις για την δική μας κοινωνία. Μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. 

''Με την αυτοδιαχείριση τίθεται και πραγματοποιείται ο αγώνας για τον συνολικό κοινωνικό μετασχηματισμό, γιατί η αυτοδιαχείριση ακόμη και περιορισμένη, στην αρχή μόνο στους τόπους εργασίας, σημαίνει πρακτική κατάργηση της καπιταλιστικής εξουσίας.''(τετραδια αυτοδιαχείρησης)

αυτοδιαχειριζόμενο καφέ-μπαρ ντόμινο

ntominocafebar@hotmail.com

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]