user preferences

Η αυτοδιαχείριση είναι το όπλο μας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday April 01, 2016 19:19author by Κατάληψη Libertatia Report this post to the editors

Με χαρά μάθαμε πως στις αρχές του έτους ένας ακόμη αγώνας για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας ανήκουν ξεκινά. Τον Γενάρη, λοιπόν, οι εργάτες/τριες της εταιρίας “Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.”, προχωρούν στην διαδικασία επίσχεσης εργασίας. Στη συνέχεια, καταλαμβάνουν το – εγκαταλελειμμένο, από αφεντικά και επενδυτές – εργοστάσιο μεταποίησης ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας και γίνονται ‹‹Οι Ρομπέν του Ξύλου››.
robenlogo.png

Με χαρά μάθαμε πως στις αρχές του έτους ένας ακόμη αγώνας για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας ανήκουν ξεκινά. Τον Γενάρη, λοιπόν, οι εργάτες/τριες της εταιρίας “Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.”, προχωρούν στην διαδικασία επίσχεσης εργασίας. Στη συνέχεια, καταλαμβάνουν το – εγκαταλελειμμένο, από αφεντικά και επενδυτές – εργοστάσιο μεταποίησης ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας και γίνονται ‹‹Οι Ρομπέν του Ξύλου››.


Η ιστορία τους, όμως, ξεκινά μερικά χρόνια πίσω. Από το 2010, σε μια περίο- δο που η οικονομική κρίση του καπιταλισμού έχει αρχίσει να γίνεται κομμάτι των ζωών μας, η εργοδοσία του εργοστασίου αρχίζει να περικόβει δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, να καθυστερεί την μισθοδοσία, ενώ παράλληλα, δημιουργεί χρέη στο όνομα της εταιρίας, να κάνει εν κατακλείδι σωστά τη δουλειά του καταπιεστή κεφαλαιοκράτη απέναντι στην καταπιεζόμενη εργατική τάξη.

Όταν, λοιπόν, η εταιρία είναι έτοιμη να κηρύξει πτώχευση και το πρωτοδικείο αποφασίζει να αποζημιώσει τους εργάτες/τριες χρέη ύψους 700.000 €, οι ιδιόκτητες, ανενόχλητοι από το νόμο, πωλούν διάφορα κινητά κεφάλαια για να ξεχρεώσουν σε ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.λπ. Οι εργάτες/τριες απαντούν με αγωγές, τα αφεντικά με προ- σβολές και οι εργατικές διεκδικήσεις περνούν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Παράλληλα, οι αιτήσεις προς την εργοδοσία για καταβολή των δεδουλευμένων απαντώνται με την πλήρη απαξίωση από τα αφεντικά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 2015, εμφανίζεται ένας ‘επενδυτής’ που αγοράζει την επιχείρηση. Όμως η διαχείριση χρεών και εργατικών συνθηκών παραμένει ίδια και χειροτερεύει. Μετά από 15 μήνες απλήρωτων υπερωριών, καθυστερήσεων καταβολών, μειωμένων κατά το ήμισυ μισθών και απειλών απόλυσης αυτών που διεκδικούν, φτάνουμε στη σημερινή κατάσταση με τα χρέη μόνο προς τις εργαζόμενες/νους να φτάνουν τις 900.000 €.

Ξεκινώντας, λοιπόν, την επίσχεση εργασίας προχωρούν σε κατάληψη του εργοστασίου και περιφρουρούν το stock των εμπορευμάτων και τα μηχανήματα της μονάδας. Και ενώ η πλευρά των αφεντικών αδιαφορεί – μέχρι τώρα τουλάχι στον – ο επενδυτής κινεί δικαστικούς και μπάτσους για να απομυζήσει το εργοστάσιο και τους εργάτες/τριες.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε πως, έχοντας ως πρόταγμα την αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής και την αυτοδιεύθυνσή τους από την εργατική τάξη, βρισκόμαστε αλληλέγγυες/υοι στον αγώνα των εργατών του ‘Ρομπέν’. Στον δρόμο που άνοιξε το παράδειγμα της Βιο.με. στον δευτερογενή τομέα παραγωγής και δεκάδες άλλα στον τριτογενή, παρακολουθούμε τις εξελίξεις του αγώνα τους και με βάση την έμπρακτη αλληλεγγύη στεκόμαστε στο πλευρό τους


ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Κατάληψη Libertatia

25/3/2016

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

Para las Clases Populares del Mundo, Pandemia, Crisis, Todos los Tiempos son de Lucha

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]