user preferences

Recent articles by Κυριάκος Βασιλειάδης
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχική Ιστορία

Πρώιμη αναρχ ... Jan 19 20 by Dimitri

Πιοτρ Κροπότ ... Aug 19 17 by Δημήτρης Τρωαδίτης (επιμ.)

Έτοιμοι για Ε&#... Dec 19 16 by Ασύμμετρη Απειλή

Επανέκδοση "Εδώ και Τώρα"

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Νέα author Thursday December 24, 2015 18:33author by Κυριάκος Βασιλειάδης Report this post to the editors

Όπως τότε... έτσι και τώρα... για το μετά...

Μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποιείται η έκδοση του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ Νο 2 & 3 (με αυτούσια την τότε ύλη του) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη διάρκεια του 1977. Παράλληλα, γίνεται και η επανέκδοση του Νο 1 (Νοέμβρης1976) λόγω μέρους του εμπρηστικού και εκρηκτικού περιεχομένου του.
edo_kai_tora_1.jpg

ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑ

Μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποιείται η έκδοση του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ Νο 2 & 3 (με αυτούσια την τότε ύλη του) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη διάρκεια του 1977. Παράλληλα, γίνεται και η επανέκδοση του Νο 1 (Νοέμβρης1976) λόγω μέρους του εμπρηστικού και εκρηκτικού περιεχομένου του.

ΤΟΤΕ, είναι η χρονιά εκείνη (1977) που εγκαθιδρύεται στον τόπο μας η σύγχρονη κρατική τρομοκρατία και να επιβάλλεται εσπευσμένα και βεβιασμένα η μεθοδολογία και η ιδεολογία της Δυτικογερμανικής κρατικής τρομοκρατίας. Είναι η χρονιά εκείνη που γίνεται μια όξυνση της κρατικής καταστολής απέναντι στην επάνοδο του ανατρεπτικού κοινωνικού κινήματος με γεγονότα όπως: ποινικές διώξεις σε αντικρατικά έντυπα, άγρια καταστολή στη συγκέντρωση - πορεία της Πρωτομαγιάς με συλλήψεις δίκες και κακοποίηση συντρόφων, ποινική δίωξη και προφυλάκιση εκδοτών αντικρατικών εντύπων σαν ηθικών αυτουργών στις βίαιες αντιδράσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη για τη δολοφονία των γερμανών επαναστατών της RAF στα κελιά τους, φυλακίσεις συντρόφων/ισσών σαν φυσικών αυτουργών στα ίδια επεισόδια, σαμποτάρισμα της AEG - Ρέντης με ένα νεκρό επαναστάτη και ένα προφυλακισμένο εργάτη-συνδικαλιστή να απειλείται με ισόβια, δηλώσεις Καραμανλή για πάταξη της αναρχίας κ.ά.

Και είναι η χρονιά εκείνη (Πρωτομαγιά 77) που ένα μικρό αγριεμένο νεανικό πλήθος έχοντας ξεφύγει από την προβατοποίηση με τις κομματικές στάνες πύκνωσε το χώρο των λίγων εκατοντάδων αναρχικών/αντιεξουσιαστών/αυτόνομων στην περίοδο της χούντας και της μεταπολίτευσης.

ΤΩΡΑ, μετά την στρατιωτικοπολιτική αλλαγή του Ιούλη 74 (τη λεγόμενη μεταπολίτευση) το διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακές βόμβες και νάρκες αλλά τα σύγχρονα όπλα όπως οι οίκοι αξιολόγησης και οι τραπεζικές ρευστότητες. Γι αυτό και ένα από τα πρώτα συνθήματα που ξεκινήσαμε τότε, ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, παραμένει διαχρονικά επίκαιρο μέχρι την οριστική κατάργησή τους

Από τις τρισάθλιες κατασταλτικές φιλοδοξίες του Καραμανλή Θα πατάξω την αναρχία εν τη γενέσει της (Οκτ. 77) μέχρι τώρα, ο χώρος, τόσο ως άτομα όσο και ως συλλογικότητες, έχει επεκταθεί ποσοτικά και ποιοτικά σ όλο τον ελλαδικό χώρο για να μπορέσει επιτέλους να γίνει ένα δυναμικό ρηξικέλευθο ανατρεπτικό κοινωνικό ΚΙΝΗΜΑ.

Οι ποινικές διώξεις και η κρατική καταστολή κτύπησαν τότε και τον πυρήνα της έκδοσης του ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με αποτέλεσμα οι εκδόσεις Νο 2 & 3 να μην πραγματοποιηθούν εκείνη τη χρονιά, παρόλο που ήταν σχεδόν έτοιμη η ύλη τους (κείμενα, μεταφράσεις, φωτογραφίες, φίλμ, μακέτες).

Θα μπορούσαν ίσως τώρα πια και ν ανέβαιναν στον άυλο διαδικτυακό χώρο Αλλά ως εραστές του έντυπου γραπτού λόγου, προτιμήσαμε να τυπωθούν σε ψηφιακή μορφή και να διατεθούν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σαν ιστορικά και όχι μόνο έντυπα της επανεμφάνισης των Αναρχικών, Αντιεξουσιαστικών, ιδεών και δράσεων της μεταπολιτευτικής εποχής στον ελλαδικό χώρο.

Οι εκδοτικές αυτές κινήσεις αφιερώνονται στους συντρόφους/συντρόφισσες της εποχής εκείνης ζωντανούς ή πεθαμένους που οραματιστήκαμε και κρατήσαμε ανοιχτό το δρόμο του αγώνα για την Κοινωνική Ανατροπή, την Ελευθερία, την Αναρχία.

Κυριάκος Βασιλειάδης
της τότε εκδοτικής - συντακτικής ομάδας

edo_kai_tora_23.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!
2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]