user preferences

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday November 06, 2015 18:03author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Groupauthor phone 6941507846 Report this post to the editors

Εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπάτηση δικαιωμάτ

Κείμενο που μοιράστηκε σε εκδήλωση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις 30/10 για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στο εργοτάξιο της Λυρικής Σκηνής
bannerese.jpg

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πίσω από το «φιλανθρωπικό προσωπείο» και τον «Πολιτισμό», η εργοδοτική αυθαιρεσία και η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο εργοτάξιο του ΚΠΣΙΝ (Φαληρικό Δέλτα, πρώην ιππόδρομος)
 
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας έχει γίνει πλέον καθεστώς με την σιωπηρή ανοχή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ΙΚΑ και λοιπών αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι νωπές οι μνήμες από τα «εργατικά ατυχήματα» στα ΕΛΠΕ του Λάτση, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην  αγορά. Μειώνοντας το χρόνο των έργων και αυξάνοντας το κέρδος των αφεντικών, σημαίνει ότι η «ελπίδα έρχεται» όχι για την εργατική τάξη αλλά για το κεφάλαιο.

Παρόμοιες τακτικές ακολουθεί και το Ίδρυμα Νιάρχος, στο εργοτάξιο του Φαληρικού Δέλτα (πρώην ιππόδρομος) για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ήδη απο τον Ιούλιο του 2015 ομάδα εργαζομένων στο εργοτάξιο με την ονομασία ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΡΑΝΗ αντέδρασε στην επιβολή 10ωρης και συχνά 12ωρης εργασίας. Ενώ τον Αύγουστο αυθαίρετα η εργοδοσία αποφάσισε να ανακαλέσει τις άδειες των εργαζομένων για να ολοκληρωθεί το έργο νωρίτερα.

Αξιοποιώντας τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, τα αφεντικά προσπαθούν να καταργήσουν όσα πιο πολλά εργασιακά δικαιώματα μπορούν. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα υλικά, χωρίς δικαιώματα, έχοντας μόνο υποχρεώσεις. Η υπερωριακή εργασία στο εργοτάξιο ενέχει κινδύνους για την υγεία των εργατών, ενώ με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι προφανές πως η παραγωγή «πολιτισμού» εξαντλείται στις φαντασμαγορικές παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, ενώ οι εργασιακές συνθήκες δεν αποτελούν καν πεδίο καλλιέργειας του.

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για:

• Κατάργηση της παράνομης και εξαντλητικής υπερωριακής εργασίας
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
• Παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και λοιπών αρμόδιων  Ελεγκτικών  μηχανισμών
• Ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση
 
 Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας
Ούτε μια ώρα υπερωρία όσο υπάρχουν άνεργοι
 
Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας 

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]