user preferences

Recent articles by αμοιβάδα
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Περιβάλλον

AKBELEN FORESTS ARE CALLING EVERYONE FOR RESISTANCE Jul 30 23 by Various Turkish anarchiss

Self Organisation Or Chaos Sep 16 21 by Anarchist Federation (Gr)

Η βιβλική κατ&#... Aug 07 21 by Αναρχικοί από την Εύβοια

Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Περιβάλλον | Γνώμη / Ανάλυση author Monday August 10, 2015 18:20author by αμοιβάδαauthor email amoivada at riseup dot net Report this post to the editors

Σε αυτόν τον τόπο αν κάτι έχει γίνει ξεκάθαρο σε όποιον-α έχει ακόμα τη θέληση να δει, είναι ο τρόπος διαχείρησης και η μεταβίβαση των χρεών των αφεντικών, που τα ίδια δημιούργησαν, σε δημόσιο χρέος. Είναι σχεδόν πλήρης η από μέρους μας υιοθέτηση της αφήγησής τους πως το «χρέος» και η κρίση είναι κάτι για το οποίο εκείνα δε φταίνε, αλλά φταίμε εμείς και οι «κακοί ξένοι».
ngbc2po.jpg

Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα

Σε αυτόν τον τόπο αν κάτι έχει γίνει ξεκάθαρο σε όποιον-α έχει ακόμα τη θέληση να δει, είναι ο τρόπος διαχείρησης και η μεταβίβαση των χρεών των αφεντικών, που τα ίδια δημιούργησαν, σε δημόσιο χρέος. Είναι σχεδόν πλήρης η από μέρους μας υιοθέτηση της αφήγησής τους πως το «χρέος» και η κρίση είναι κάτι για το οποίο εκείνα δε φταίνε, αλλά φταίμε εμείς και οι «κακοί ξένοι». Είναι που εδώ μας λένε για πρώτη φορά αριστερά, είναι που κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν τον ελλαδικό χώρο, είναι οι συνομωσίες και η παγκοσμιοποίηση που μας έφεραν σ’αυτό το σημείο. «Ξεχνούν» βέβαια να αναφέρουν πως όλα είναι καπιταλισμός και πως τίποτα δεν χαρίζεται.

Και η υποτίμησή μας δεν είναι μόνο υλική αλλά και υποτίμηση συνειδήσεων και σχέσεων. Είναι και υποτίμηση κάθε αίσθησης, κάθε διαφορετικότητας, κάθε ενστίκτου, είτε του είδους μας είτε του υπόλοιπου φυσικού κόσμου.

Ένα μέρος της αφήγησης αυτής βρίσκει τη «δικαίωσή» της όταν μιλήσουμε για ένα βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Αυτόν της τουριστικής βιομηχανίας, που μαζί με τη ναυτιλία, δένουν μια άτυπη (αλλά πλέον καθοριστική) και υλική εθνική συμμαχία, μεταξύ αφεντικών, κράτους- παρακράτους. Όλα αυτά μαζί αλλά και χώρια, μεταξύ άλλων, έχτισαν, αγόρασαν, απείλησαν, κατέστρεψαν, εξαγόρασαν, χρησιμοποίησαν και διαμόρφωσαν ένα «δικό μας» μύθο...Live your myth in Greece! Η άλλη «μυθική» πλευρά είναι πιο υλική... Βιασμός της φύσης, εξολόθρευση άλλων ειδών, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, εκβιασμοί, είδη προς εξαφάνιση, μαύρες λίστες εργατών, απειλές.

Ο κατάλογος αυτός δεν είναι μενού. Είναι η ωμή πραγματικότητα. Είναι η θέση που το κάθε αφεντικό μας επιφυλάσσει όποτε συντασσόμαστε μαζί του, όποτε η συλλογική μας μνήμη θέλει και αυτή έναν μύθο...Μεταξύ καθενός και καθεμίας που τα συμφέροντα τους τέμνονται ή πάνε παράλληλα με αυτούς τους δύο τομείς και που ο προσοδίσμος τους είναι είτε άμμεσα εξαρτώμενος, είτε έμμεσα ωφελούμενος. Είναι εντέλει ο βούρκος του μικροαστού που έχει ονειρώξεις για αναρρίχηση σε μια άλλη κατηγορία, δίχως να σκέφτεται, και χωρίς κανένα ενδοιασμό κάνει πράξη αυτό που ξέρει (ή νομίζει οτι ξέρει) καλύτερα. Εκμεταλλεύεται!

Η Ελλάδα κατέχει τη 17η θέση παγκόσμια με βάση τον αριθμό αφίξεων. Το 2014 αφίχθησαν 21,5 εκατομμύρια τουρίστες και το σύνολο των διανυκτερεύσεων μόνο στο δεκάμηνο, ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων όλου του 2013! Αλλος ένας κλάδος που τα πήγε καλύτερα απο την προηγούμενη χρονιά ήταν αυτός των λατομείων-ορυχείων. Μήπως τα λατομεία-ορυχεία έχουν καμμία σχέση με τα ξενοδοχεία;

2.207 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία είχαν αύξηση στα μικτά τους κέρδη 40,8% και με ομολογία των ίδιων των αφεντικών αυτό κατέστη δυνατό με μείωση του κόστους. Πρόσφατα αυτή η μείωση «κόστους» συμπεριέλαβε και μια δολοφονία μέσα στη χλιδή του μεροκάματου... Σχετική μελέτη της McKinsey κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 3,3 δις ευρώ σε ετήσια βάση σε υποδομές, ξενοδοχεία, μαρίνες , κλπ και αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, που θα αυξήσουν από 770.000 σε 900.000 τις κλίνες που διαθέτει η χώρα. Από το 2010 έως και το 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.000 κλινών, εκ των οποίων το 73% εντάχθηκαν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων. Ο Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει προσδιορίσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων το 2021! Όσον αφορά το μέγεθος αυτής της βιομηχανίας, αποτελεί το 16,4% του ΑΕΠ και το 18,3% της συνολικής απασχόλησης! Δεν είναι και λίγα όλα αυτά.. και δεν είναι ολα..

Σε ένα ποσοστό που φτάνει και το 90%, η «ανάπτυξη» του τουρισμού βρίσκεται είναι αλληλένδετη με το φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί λοιπόν κεφάλαιο ο φυσικός κόσμος και σίγουρα τα αφεντικά μόνο ως τέτοιο τον αντιλαμβάνονται και τον χρησιμοποιούν...Και οι σκλάβοι τους είναι οι γάιδαροι στο κατέβασμα για τον Μπάλο στα Χανιά, είναι τα fish spa που τα ψάρια Garra Rufa αφού τα αφήσουν να πεινάσουν κατόπιν τα αφήνουν να χορτάσουν με το νεκρό δέρμα μας, είναι τα πόνυ και οι άμαξες για «βόλτες», είναι και στο Αττικό πάρκο, στις φυλές εκτροφής, στη βιομηχανία κρέατος και γάλακτος, στη βιομηχανία γούνας, στα ιχθυοτροφεία και ο κατάλογος συνεχίζεται. Τα τείχη που δημιουργήθηκαν μεταξύ εμάς και των υπολοίπων ζώων έχουν αρχίσει να καταρρέουν..Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η ζωή είναι κοινή και μία γιά όλους και αρχίζουν να κατανοούν πως η εκμετάλευση και η εξόντωση -φυσική και ψυχολογική- δεν τελειώνει αλλά ούτε και αρχίζει από εκείνους και εκείνες αλλά επεκτείνεται και εμπλουτίζεται σε όλο το πεδίο της ζωής.
Η τουριστική βιομηχανία επενδύει στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους με το πρόσχημα της «ανάδειξης και επένδυσης για το κοινό καλό». Μεταξύ αυτών των φυσικών πόρων είναι και το νερό που λόγω της αυξημένης απαίτησης -ειδικά στα νησιά- και των αριθμών και τους στόχων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, παρατηρείται το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Συνεπώς η υπεράντληση είναι αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη. Αυτή με τη σειρά της προκαλεί αλάτωση των γεωργικών εκτάσεων με καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα. Υπάρχει και μία ακόμα επίπτωση από την «ανάπτυξη» αυτή...λέγεται ερημοποίηση.

Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα για κάθε τουρίστα παρέχει κατά μέσο όρο 450 λίτρα νερού και σε πιο μικρές μονάδες περίπου 280 λίτρα. Αν συμπεριλάβουμε και τις πισίνες και άλλες υποδομές, όπως τα γήπεδα γκόλφ, δέντρα που δεν ανήκουν στην χλωρίδα της περιοχής, γκαζόν, τζακούζι κ.ά, ίσως να αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε τι είναι «βιώσιμη ανάπτυξη», πολιτισμός και κεφάλαιο-φύση. Ιδιαίτερα τα γήπεδα γκόλφ πέρα απο τα τεράστια αποθέματα νερού που χρειάζονται, τα λιπάσματα και τα αγροχημικά που χρησιμοποιούνται για την συντήρησή τους , μολύνουν ανεπανόρθωτα και τον υδροφόρο ορίζοντα με συνέπειες που ακόμα δεν γνωρίζουμε, ό,τι και αν λένε οι «ειδικοί». Επίσης, άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα πολιτισμού, είναι τα σκουπίδια που αυξάνονται στον ελληνικό μύθο...Είναι και αυτές οι «παράνομες» χωματερές που ξεπηδάνε παντού και κανείς δεν είδε αλλά ούτε και άκουσε.

Η κατασκευή μεγάλων ή και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και των λοιπών εγκαταστάσεων τους, εισβάλουν βίαια στα οικοσυστήματα με επιπτώσεις στον υδρολογικό κύκλο, στο μικροκλίμα της περιοχής, στην ελευθερία μετακίνησης και επικοινωνίας των ειδών, τα οποία εγλωβίζονται λόγω της δόμησης, του θορύβου και των μετακινήσεων μας. Ο περιορισμός στην επικοινωνία των ειδών μειώνει την ποικιλία σε επίπεδο γονιδίων με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό των χαρακτηριστικών τους. Όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα προστασίας της φύσης, (Natura, Life,κ.ά.) οι εμπνευστές τους αν και δεν το ομολογούν, αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Αδιέξοδο που δεν προέρχεται απο τις προθέσεις κάποιων εξ αυτών, αλλά απο τον καταστροφικό κύκλο του εκάστοτε οικονομικού συστήματος και των εκφραστών-απολογητών του. Και εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά, αν λάβουμε υπόψη μας τη γενική ανοησία, τη μεγαλομανία και την πατριαρχική αντίληψη.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αφεντικά και κυριαρχία. Δεν υπάρχει καν και καν έννοια που να μην περιλαμβάνει την εκμετάλλευση και τον προσοδισμό, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε πρόκειται για το σύνολο του φυσικού κόσμου. Ένας εποχιακός εργάτης/σκλάβος στην τουριστική βιομηχανία δε μοιάζει (για εμάς) να διαφέρει σε τίποτα απο τα υπόλοιπα είδη, αφού πάνω από όλους και όλα περνούν τα συμφέροντα των αφεντικών. Δε μας συνδέουν η γλώσσα, η ιστορία και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά μας, αλλά η θέληση για ζωή, η ανάγκη της ευταξίας, της κίνησης, της ελευθερίας. Εφόσον αυτοί που μπορούν να εξεγερθούν ξεχάσανε τόσα πολλά, αν σταθούν για λίγο, ίσως και να αντιληφθούν πως για τον «υπόλοιπο» φυσικό κόσμο η δική του μάχη δεν έληξε ποτέ. Και κάπως έτσι τότε ίσως να μπορέσουμε να δούμε και όλους τους υπόλοιπους συντρόφους/συν-κατοίκους αυτού του κόσμου που αφήσαμε πίσω σε αυτή την μοναχική μας φυγή. Μέχρι την ολική απελευθέρωση ζώων και φύσης κανείς μας δεν είναι πραγματικά ελεύθερος. Κανείς μας δε θα μπορεί να υποστηρίξει πως δε γνώριζε. Και εμείς σκοπεύουμε να επιμείνουμε σε αυτό..

αμοιβάδα

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]