user preferences

Search author name words: i

Ένα μήνυμα του Ελιζέ Ρεκλύ

category Διεθνή | Αριστερά | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday July 25, 2015 21:31author by risinggalaxy Report this post to the editors

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ιστορική μπροσούρα «Αναρχία» του γεωγράφου και αναρχικού Ελιζέ Ρεκλύ(1830-1905). Ο Ρεκλύ υπήρξε από τους σημαντικότερους γεωγράφους του καιρού του όσο και εμβληματική φυσιογνωμία του αναρχικού κινήματος και σύντροφος του Κροπότκιν, ασκώντας μεγάλη επιρροή στους κύκλους των αναρχικών σε όλο τον κόσμο.
reclus.jpg

Ένα μήνυμα του Ελιζέ Ρεκλύ προς τη βάση της αριστεράς

Καμιά φορά, μερικά λόγια αγωνιστών που έφυγαν πριν πολλά χρόνια, μπορεί να μας φαίνονται και ως «προφητικά».  Δεν είναι όμως. Είναι η συμπυκνωμένη εμπειρία του εργατικού κινήματος. Μια εμπειρία που το κίνημα την πλήρωσε σε αίμα. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ιστορική μπροσούρα «Αναρχία» του γεωγράφου και αναρχικού Ελιζέ Ρεκλύ(1830-1905). Ο Ρεκλύ υπήρξε από τους σημαντικότερους γεωγράφους του καιρού του όσο και εμβληματική φυσιογνωμία του αναρχικού κινήματος και σύντροφος του Κροπότκιν, ασκώντας μεγάλη επιρροή στους κύκλους των αναρχικών σε όλο τον κόσμο.

Η μπροσούρα «Αναρχία» του Ελιζέ Ρεκλύ, κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση από τις Πατρινές εκδόσεις Opportuna.
*** 
Οι αναρχικοί… διακηρύττουν πως το Κράτος και όλα όσα συνδέονται με αυτό δεν αποτελεί αμιγή οντότητα ή έστω μια φιλοσοφική έκφανση αλλά ένα σύνολο ατόμων τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ένα ειδικό περιβάλλον και υφίστανται την επίδραση του. Τα άτομα αυτά, καθώς απολαμβάνουν μεγαλύτερη αξιοσύνη και εξουσία, ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με τους συμπολίτες τους, αναγκάζονται… να θεωρήσουν εαυτούς ανώτερους από τους υπολοίπους της κοινότητας, παρόλο που οι κάθε είδους πειρασμοί οι οποίοι τους πολιορκούν τους υποβιβάζουν σχεδόν μοιραία κάτω από το γενικό επίπεδο.

Και τούτο ακριβώς επαναλαμβάνουμε αδιάκοπα στα αδέλφια μας -ενίοτε και στους αδελφούς εχθρούς μας- τους σοσιαλιστές του Κράτους: «φυλαχθείτε από τους αρχηγούς σας και τους εκπροσώπους σας!…».

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]