user preferences

Από αυτή την Κυριακή οργάΝΟση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday July 03, 2015 13:43author by ΕΣΕ Αθήναςauthor email ese-ath at espiv dot netauthor phone 6941507846 Report this post to the editors

Η ΕΣΕ Αθήνας, καλεί το εργατικό κίνημα να θέσει τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, και να προκαλέσει ρήξη στην κανονικότητα του συστήματος, ψηφίζοντας ΟΧΙ την Κυριακή. Όμως είναι ευθύνη της εργατικής τάξης να μην επιτρέψει αυτό το ΟΧΙ να ταυτιστεί με επίπλαστα ΟΧΙ, αλλά να σηματοδοτεί εργατικούς αγώνες, αντίσταση στους χώρους δουλειάς, συμμετοχή σε αντιιεραρχικές εργατικές συλλογικότητες, ενάντια στον ξεπουλημένο γραφειοκρατικό και επίσημο συνδικαλισμό.
ese_2.jpg

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παγιδευμένη στις αντιφάσεις της, και πρωτίστως στη λογική ότι ο καπιταλισμός μπορεί να έχει «ανθρώπινο πρόσωπο», καλεί την εργατική τάξη να πάρει θέση αυτήν την Κυριακή. Το αστικό κράτος, ταυτιζόμενο με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του (Ε.Ε. ΔΝΤ- αφεντικά – πολιτικά τσιράκια και παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε.), επιχειρεί να βρει μια τεχνητή διέξοδο με το προκάλυμμα του δημοψηφίσματος ως «γιορτής της δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέτει τη μορφή του ερωτήματος και να ελπίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί το αποτέλεσμα, όμως το περιεχόμενο ΔΕΝ του ανήκει. Είναι γεγονός ότι επιχειρείται μέσω του δημοψηφίσματος ένας σκληρός εκβιασμός στην εργατική τάξη, τόσο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από την Ε.Ε., και φυσικά και από το κεφάλαιο (μη καταβολή δεδουλευμένων, υποχρεωτικές άδειες, lock out, απειλές, κ.λπ). Ένας εκβιασμός που εξυπηρετεί τη λογική της συνδιαλλαγής με το κεφάλαιο, σε βάρος των εργατικών συμφερόντων. Τη λογική αυτή μαρτυρά το γεγονός ότι, δεν έχουν αναιρεθεί τα σκληρά αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, ότι οι αντιπροτάσεις ενδύονται με ένα επίπλαστο κοινωνικό προσωπείο χωρίς να προασπίζουν τα εργατικά συμφέροντα, ενώ οι εργασιακές σχέσεις παραπέμπονται στις καλένδες. Η προπαγάνδα τόσο υπέρ του ΟΧΙ όσο και υπέρ του ΝΑΙ, συγκλίνει στη διαχείριση της καπιταλιστικής κανονικότητας.

Στην πρόδηλη αυτή συνθήκη εκβιασμού, ο κόσμος της εργατικής τάξης αμφιταλαντεύεται –και δικαιολογημένα – ανάμεσα στην αποχή και το ΟΧΙ, ενώ πάντα υπάρχει το καθεστώς τρόμου που επιτρέπει μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΝΑΙ. Η πρακτική της καθολικής ψηφοφορίας που εφαρμόζεται στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αποσιωπεί τεχνηέντως τις υπάρχουσες ταξικές διαφορές. Όμως, αυτή η συγκυρία έχει μια δυναμική και ένα διακύβευμα που η εργατική τάξη δεν έχει το περιθώριο να αγνοήσει.

Αυτήν την Κυριακή, η εργατική πάλη μπορεί να επιφέρει ρωγμή στη λογική της ανάθεσης, και να νοηματοδοτήσει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος με ταξικούς όρους. Μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΝΑΙ αναμφίβολα θα επιφέρει περισσότερα δεινά, τόσο στα εργατικά συμφέροντα, όσο και στις δυνατότητες αντίστασης. Η υπερίσχυση του ΝΑΙ θα σημάνει αχαλίνωτη επιθετικότητα σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, σε βάρος του εργατικού κινήματος.

Για αυτό πρέπει να τους φράξουμε το δρόμο. Μια επικράτηση του ΟΧΙ, μπορεί να αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα του εργατικού κινήματος, και να σηκώσει ανάχωμα στις δομές της κυριαρχίας. Η συμμετοχή στο ΟΧΙ, είναι αντεπίθεση και ευκαιρία επανεκκίνησης του εργατικού κινήματος και όχι υποταγής, ή ανάθεσης. Το ΟΧΙ δεν σημαίνει αποδοχή του ερωτήματος έτσι όπως αυτό τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΟΧΙ το δικό μας λειτουργεί υπό τη νοηματοδότησή του με το περιεχόμενο της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, και εν προκειμένω ενάντια στον μονόδρομο της καπιταλιστικής Ε.Ε. Επιπλέον το ΟΧΙ το δικό μας δεν σημαίνει την ταύτισή μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και την ταύτιση της αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΕΣΕ Αθήνας, καλεί το εργατικό κίνημα να θέσει τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, και να προκαλέσει ρήξη στην κανονικότητα του συστήματος, ψηφίζοντας ΟΧΙ την Κυριακή. Όμως είναι ευθύνη της εργατικής τάξης να μην επιτρέψει αυτό το ΟΧΙ να ταυτιστεί με επίπλαστα ΟΧΙ, αλλά να σηματοδοτεί εργατικούς αγώνες, αντίσταση στους χώρους δουλειάς, συμμετοχή σε αντιιεραρχικές εργατικές συλλογικότητες, ενάντια στον ξεπουλημένο γραφειοκρατικό και επίσημο συνδικαλισμό.

Από αυτήν την Κυριακή ο μόνος δρόμος είναι η οργάΝΟση και αγώνας:

• Καμία εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Καμία ανάθεση
• Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων. Καμία υποχώρηση
• Αντίσταση στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς
• Εμπρός για απεργίες και διαδηλώσεις.

Να δυναμώσουμε τον μαχητικό αυτοοργανωμένο συνδικαλισμό, για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάθηκαν, για να κατακτήσουμε όλα όσα πρέπει να κερδηθούν. Να δυναμώσουμε τα σωματεία βάσης και τον αναρχοσυνδικαλισμό.

«Όποιος ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση».
Μπουαναβεντούρα Ντουρρούτι

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)

Related Link: http://ese.espiv.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]